Cum să stimulezi mișcările intestinale?

Verificat Mgr. Kristýna Kovářová şi PhDr. Barbora Matějčková
Comentarii
Cum să stimulezi mișcările intestinale?
Ce găsești în articol?
Afișează lista Ascunde lista
  • Tulburările digestive reprezintă o problemă majoră de sănătate la nivel mondial, afectând (conform unui raport al United European Gastroenterology) peste 332 de milioane de europeni.
  • Cele mai frecvente probleme digestive includ boala de reflux gastroesofagian, diareea, constipația și gastrita .
  • În multe cazuri, neglijarea pe termen lung a acestor probleme poate duce la reducerea calității vieții, pe lângă disconfortul cronic.

De ce este indicat să avem un "intestin sănătos"?

Poate că la prima vedere nu pare, dar un intestin sănătos este crucial pentru sănătatea și bunăstarea generală. Desigur, niște supergreens miraculoase (promovate de influencerul tău preferat) nu vor rezolva toate problemele, dar cu produse care au un efect benefic asupra microbiomului intestinal și al sănătății intestinului, putem vorbi aproape de un miracol. Sistemul digestiv, în special intestinele, joacă un rol crucial, nu numai în procesul digestiv în sine, ci și în absorbția corectă a nutrienților din alimente. Microbiomul este un fel de ecosistem complex de microorganisme care afectează sistemul imunitar, digestia și chiar starea de spirit. În plus, o microbiotă de bună calitate poate ajuta la prevenirea diferitelor boli, cum ar fi boala inflamatorie intestinală, sindromul intestinului iritabil și chiar unele tipuri de alergii.

Dacă nu ai suficientă grijă de sistemul tău digestiv, te poți predispune la o serie de probleme, inclusiv constipație, diaree, balonare și imunitate mai slabă. Iar acestea, la rândul lor, vă vor afecta bunăstarea de zi cu zi și calitatea vieții. Prin urmare, a avea un intestin "sănătos" nu înseamnă doar o digestie confortabilă, ci și asigurarea funcționării optime a întregului organism și posibilitatea de a obține și menține un stil de viață sănătos și activ. Prin urmare, este esențial să acordați la fel de multă atenție îngrijirii intestinului ca oricărei alte părți a corpului dumneavoastră și să încorporați în stilul dumneavoastră de viață obiceiuri alimentare sănătoase care susțin sănătatea digestivă.

Ce rol joacă dieta?

Într‑un cuvânt, unul important. La urma urmei, dieta este singurul har care vă poate ajuta intestinul să  funcționeze normal. Cheia în acest punct este fibra, componenta glucidică nedigerabilă a alimentelor, care este împărțită în două tipuri principale: - fibre solubile (care încetinesc absorbția glucozei), care se găsesc în fructe și fasole, de exemplu, și fibre insolubile (care adaugă volum scaunelor și atrag apa în colon), care se găsesc în cereale integrale și în legume. În plus, fibrele servesc drept hrană pentru bacteriile benefice din intestin, ceea ce favorizează echilibrul microbiomului și sănătatea mucoasei intestinale.

Alimentele încărcate cu fibre includ:

  • cereale integrale (cum ar fi orezul brun, fulgii de ovăz, pâinea integrală)
  • leguminoase
  • fructe și legume (în special frunze verzi, mere, pere, broccoli, conopidă)
  • semințe și nuci (de exemplu, semințe de in, semințe de chia, semințe de dovleac, migdale)

Aceste grupuri de alimente sunt, de asemenea, bogate în vitamine, minerale și antioxidanți.

Un alt element esențial este apa, sau acel regim de băut amintit iar și iar. Hidratarea adecvată facilitează mișcarea alimentelor prin intestine. În plus, fibrele necesită apă - odată absorbite, acestea formează o substanță gelatinoasă care permite o mai bună absorbție a nutrienților și favorizează mișcările intestinale regulate. Nu în ultimul rând, este bine să țineți cont de limitarea consumului de alimente procesate cu conținut ridicat de grăsimi și de zahăr adăugat.

Cum rămâne cu exercițiile fizice?

La fel ca o dietă adecvată, activitatea fizică regulată are un rol de jucat. De ce? În primul rând, stimulează mișcarea intestinală - ceva numit peristaltism, sau contracția ritmică a pereților intestinelor care ajută la "mutarea" alimentelor prin tractul digestiv. Prin urmare, ajută la prevenirea constipației și la menținerea proceselor digestive regulate și eficiente. În al doilea rând, exercițiile fizice promovează circulația sângelui, în tot corpul, inclusiv în sistemul digestiv. O mai bună circulație a sângelui în tractul digestiv îmbunătățește ulterior furnizarea de oxigen și nutrienți către celulele intestinale, ceea ce contribuie la regenerarea și funcționarea optimă a acestora. În plus, activitatea fizică regulată are un efect asupra stresului, în special asupra reducerii acestuia. Stresul este cel care vă poate afecta negativ procesele digestive (și se poate manifesta prin sindromul colonului iritabil, de exemplu). Nu în ultimul rând, activitatea fizică regulată are un efect și asupra greutății unei persoane. De fapt, excesul de greutate și obezitatea pot crește volumul de grăsime viscerală, care teoretic poate ocupa spațiu în organele tale.

Ajutoare suplimentare...

Dacă doriți să oferiți intestinului dvs. ceva în plus, există diverse ajutoare care vă pot face obiectivul puțin mai ușor. Care sunt acestea?

  • Probioticele: sau bacteriile benefice care ajută la refacerea și menținerea unui echilibru sănătos al microflorei. Acestea pot fi consumate prin alimente fermentate, cum ar fi iaurtul, kefirul, varza murată, kimchi, kombucha și unele tipuri de brânză, sau sub formă de suplimente (cum ar fi Vilgain Probiotics, care are 7 tulpini probiotice și 10 miliarde de microorganisme vii).
  • Enzimele digestive: acestea ajută la descompunerea alimentelor în molecule mai mici, mai digerabile. Acestea pot fi prezente în mod natural în unele alimente, cum ar fi ananasul (conține bromelină) și papaya (conține papaină), sau luate sub formă de suplimente alimentare pentru a ajuta la digestie - Vilgain Enzime digestive.
  • Ceaiuri din plante: unele ceaiuri din plante, mentă, ghimbir, mușețel sau fenicul, sunt folosite în mod tradițional pentru a ajuta digestia și a ameliora disconfortul stomacal și intestinal. Aceste ceaiuri pot ajuta, de asemenea, la relaxarea mușchilor digestivi, la reducerea balonării și flatulenței și la calmarea stomacului.
  • Greens: amestecurile de verdețuri conțin de obicei orz verde, spirulină și chlorella, care, datorită conținutului lor ridicat de fibre, vitamine, minerale și antioxidanți, susțin intens sănătatea intestinală, promovează regularitatea intestinală, îmbunătățesc digestia și chiar funcția sistemului imunitar.
Cum să stimulezi mișcările intestinale?

Alte cauze ale problemelor digestive

Există multe alte cauze ale problemelor digestive, care pot include factori precum:

  • stresul
  • hidratare insuficientă
  • consumul excesiv de alcool
  • administrarea anumitor medicamente
  • alergii sau intoleranțe alimentare
  • factori genetici
  • obiceiuri alimentare greșite (supraalimentare, mestecarea insuficientă a alimentelor...)

Ce să faceți și când să solicitați ajutor medical?

Pentru problemele gastroenterologice, în multe cazuri este suficientă o schimbare parțială a stilului de viață, și anume modificarea dietei, adăugarea activității fizice sau încercarea de a reduce stresul (de exemplu, prin meditație sau mindfulness). Cu toate acestea, dacă problemele persistă sau se agravează, este recomandabil să solicitați sfatul medicului pentru o examinare mai detaliată, un diagnostic și un tratament adecvat nevoilor și dificultăților dumneavoastră individuale.

Unele simptome care ar trebui să trezească îngrijorare și să indice necesitatea de a consulta un medic includ:

  1. Dureri abdominale severe: dacă aveți dureri abdominale severe și prelungite în timpul zilei (sau al nopții) care nu cedează chiar și după îngrijiri adecvate, trebuie să fiți consultat cât mai curând posibil.
  2. Sângerare din tractul digestiv: prezența sângelui în scaun trebuie investigată imediat de un medic, deoarece poate indica hemoroizi sau alte probleme digestive.
  3. Modificări ale naturii scaunelor: dacă aveți probleme de lungă durată cu scaunele, cum ar fi diaree, constipație sau modificări ale texturii, culorii sau mirosului scaunelor, trebuie să informați medicul pentru a fi siguri.
  4. Reacții adverse la alimente: dacă suspectați că ați putea fi alergic sau intolerant la un aliment, este o idee bună să consultați un terapeut nutrițional sau medicul alergolog.
  5. Pierderea în greutate fără un motiv aparent: dacă simțiți că pierdeți în greutate fără un motiv aparent, este o idee bună să consultați un specialist și să solicitați o examinare.

De reținut?

Indigestia este o problemă de sănătate comună care afectează milioane de oameni din întreaga lume. Cu toate acestea, un intestin sănătos este esențial pentru sănătatea și bunăstarea generală - nu este vorba doar despre o digestie confortabilă, ci și despre asigurarea faptului că întregul organism funcționează optim și este capabil să obțină și să mențină un stil de viață sănătos și activ. Pentru astfel de probleme, este de obicei suficient să vă schimbați stilul de viață (alimentație variată și de bună calitate, exerciții fizice regulate, consum moderat de alcool...), dar dacă problemele persistă, este recomandabil să solicitați sfatul medicului.
Psyllium: ce este, doza, efectele și influența asupra pierderii în greutate
Psyllium: ce este, doza, efectele și influența asupra pierderii în greutate
Psyllium conține fibre solubile, care sunt esențiale pentru digestia corectă și hrănirea microflorei intestinale. Ce diferențiază psyllium de alte fibre și cum se administrează pentru beneficii maxime?
Grăsimea viscerală: cum să detectați cantitatea sa și să minimizați riscurile pentru sănătate?
Grăsimea viscerală: cum să detectați cantitatea sa și să minimizați riscurile pentru sănătate?
Excesul de grăsime corporală este asociat cu un risc crescut de a dezvolta anumite boli grave. Dar știți de ce este așa? Deoarece țesutul adipos nu este doar "kilograme în plus", ci afectează și procesele metabolice din organism.
Alimentele verzi: care sunt efectele chlorellei și spirulinei?
Alimentele verzi: care sunt efectele chlorellei și spirulinei?
Puține suplimente alimentare au dobândit o asemenea popularitate în rândul oamenilor ca popularele alimente verzi conduse de chlorella și spirulină. Ce efect au aceste alimente verzi asupra organismului nostru și cum pot ele să ne îmbunătățească calitatea vieții?
Deficit caloric: cum să-l calculezi și să-l setezi corect?
Deficit caloric: cum să-l calculezi și să-l setezi corect?
Deficitul caloric este baza pierderii în greutate de succes - dar ce înțelegem prin acest concept și cum punem în practică aceste cunoștințe?
Burtă umflată? Acestea sunt cele mai frecvente 7 cauze
Burtă umflată? Acestea sunt cele mai frecvente 7 cauze
Aproape toată lumea s‑a confruntat cu o burtă umflată și toată lumea este de acord că aceasta poate face ziua cu adevărat neplăcută. Cu toate acestea, dacă problemele digestive sunt recurente sau chiar permanente, trebuie să luați măsuri. În articolul de astăzi, vă vom prezenta 7 cauze posibile ale burții umflate împreună cu soluțiile lor!
Carbohidrați complecși în alimente: cele mai bune 10 surse
Carbohidrați complecși în alimente: cele mai bune 10 surse
Nu este nevoie să evitați carbohidrații, trebuie doar să faceți alegeri bune. Care sunt sursele de carbohidrați complecși la care merită să apelați?
Deficitul de fier: ce îl cauzează și cum să îl reconstituiți?
Deficitul de fier: ce îl cauzează și cum să îl reconstituiți?
Nu avem mult fier în corp, dar acesta este totuși indispensabil pentru funcționarea organismului. Care sunt funcțiile fierului în organism și ce alimente sunt cele mai bune surse de fier?
Meniu săptămânal de dietă pentru slăbit la 1800 kcal
Meniu săptămânal de dietă pentru slăbit la 1800 kcal
Nu toată lumea este suficient de norocoasă să își poată pregăti toate mesele în timpul zilei. Dacă aveți doar câteva minute pentru prânz și de multe ori trebuie să vă ocupați de el undeva într‑un restaurant fast‑food, avem o soluție pentru dvs. sub formă de cutii. Cu ajutorul boxelor, puteți, de asemenea, să pierdeți în greutate în mod convenabil și ușor.
Probiotice naturale: cele mai bune 8 surse din alimente
Probiotice naturale: cele mai bune 8 surse din alimente
Nu doar suplimentele alimentare conțin cantități mari de culturi probiotice. Ce alimente sunt printre cele mai bogate în probiotice naturale?
Proteine cu lapte sau cu apă?
Proteine cu lapte sau cu apă?
Proteina din zer este cel mai utilizat supliment alimentar în lumea fitness‑ului, care este asociat cu multe probleme. Una dintre ele este metoda de preparare a acesteia - este mai bine să amestecați proteina cu apă sau cu lapte?
Biohacking: 10 lucruri care vă vor schimba viața
Biohacking: 10 lucruri care vă vor schimba viața
Termenul "biohacking" poate suna un pic străin, artificial și ciudat. Este vorba de un set de schimbări în stilul nostru de viață care ne pot îmbunătăți și spori potențialul. Încercați aceste 10 activități care vă pot ajuta în călătoria către cel mai bun sine al dumneavoastră.
Tribulus Terrestris: ce este, efecte și dozare
Tribulus Terrestris: ce este, efecte și dozare
Tribulus terrestris (Anchovy) este un extract vegetal popular pe care bărbații îl folosesc pentru a crește nivelul de testosteron și interesul sexual. Dar se întâmplă cu adevărat acest lucru sau este doar un efect placebo cunoscut în mod obișnuit?
Care nuci sunt cele mai sănătoase?
Care nuci sunt cele mai sănătoase?
Atunci când alegem nuci, ne întrebăm adesea care este cel mai sănătos tip. Este oare posibil să se spună? Ce face ca fiecare tip de nucă să fie superior din punct de vedere nutrițional și care este cel mai valoros din punct de vedere nutrițional?
Fibre solubile și insolubile: care sunt diferențele și care sunt mai sănătoase?
Fibre solubile și insolubile: care sunt diferențele și care sunt mai sănătoase?
Fibrele se împart în solubile și insolubile și, împreună, ambele tipuri de fibre constituie o parte importantă a dietei. Care sunt diferențele dintre fibrele solubile și insolubile?
Cum și când să folosiți proteinele pentru pierderea în greutate sau pentru creșterea musculară?
Cum și când să folosiți proteinele pentru pierderea în greutate sau pentru creșterea musculară?
Proteinele ne pot ușura drumul spre pierderea în greutate, precum și spre creșterea masei musculare. Cu toate acestea, nu este un vrăjitor atotputernic și trebuie manevrat cu pricepere. Învățați cum să folosiți proteinele în raport cu obiectivele dumneavoastră și stăpâniți magia proteinelor.