Proteina albușului de ou
Proteinele din ouă nu sunt o sursă de proteine la fel de cunoscută ca proteinele din zer sau cele vegane, dar acest lucru nu le diminuează în niciun fel calitatea. Dimpotrivă, albușurile de ou sunt considerate în general una dintre sursele de proteine de cea mai bună calitate.
Avantajele proteinei din ou
Proteina din ou, datorită proprietăților sale, este aproape de a fi o sursă ideală de proteine. Principalele avantaje includ:
- conținut ridicat niveluri ridicate de aminoacizi esențiali și o proporție bună de BCAA,
- absorbție foarte lentă (aproximativ 3 g/h),
- conținut ridicat de sodiu,
- sursă de potasiu și fosfor,
- conținut natural de vitaminele A, B12 și D,
- cantități neglijabile de grăsimi și carbohidrați.
În plus, albușurile uscate se laudă cu un conținut de proteine de cel puțin 80% (Vilgain Egg Whites chiar 84% proteine), în timp ce albușurile lichide sunt doar 10%, datorită conținutului ridicat de apă.
Când și cum să luați proteine din ou?
Proteinele din ouă pot fi consumate în orice moment al zilei, dar datorită timpului lor lung de digestie, este mai bine dacă consumul lor este urmat de o perioadă mai lungă fără a consuma alte proteine. Momentul ideal poate fi seara târziu.
Proteina din ou poate fi folosită ca băutură proteică clasică, dar dezavantajul este că are un gust nu foarte atrăgător. O opțiune este să suplimentezi proteinele din ou cu o proteină „mai gustoasă” (de exemplu, zer). În funcție de tipul de proteină, este de așteptat timp de digestie diferiți. Acest principiu este folosit și în proteinele cu mai multe componente, la care se adaugă proteina din ou.
Adăugarea albușurilor de ou la mese poate părea astfel o opțiune mai "viabilă". Albușul de ou bătut este ideal pentru clătite, brioșe sau porridge. Albușurile lichide pot fi folosite pentru a face omlete sau prăjituri, unde pot înlocui cu ușurință ouăle întregi. Și dacă v‑ați întrebat vreodată ce să înlocuiți în rețete pudră proteică răspunsul este simplu. Albușuri de ou.