Care nuci sunt cele mai sănătoase?

Verificat Mgr. Kristýna Dvořáková
Comentarii
1
Care nuci sunt cele mai sănătoase?
Ce găsești în articol?
Afișează lista Ascunde lista

Nucile sunt o sursă excelentă de nutrienți care îndeplinesc cu ușurință parametrii unui aliment sănătos și bogat din punct de vedere nutrițional. Practic, toate tipurile de bază de nuci sunt surse de grăsimi sănătoase, fibre și o gamă largă de vitamine și minerale.

Atunci când aleg nuci, mulți oameni se întreabă ce fel de nuci este de fapt cel mai sănătos. Este oare posibil să se știe? Haideți să analizăm nucile mai în detaliu. Ce face ca fiecare tip să iasă în evidență?

Nucile caju sunt o sursă excelentă de magneziu și zinc

Caju este un favorit clar al multor iubitori de nuci, în principal datorită gustului lor specific dulce, care se datorează conținutului relativ ridicat de carbohidrați. Pe de altă parte, conținutul de grăsimi al nucilor de caju este mai mic, de exemplu, cu aproximativ o treime mai puțin decât cel al nucilor pecan.

Nucile caju se remarcă prin conținutul ridicat de magneziu (mai mult de trei sferturi din doza zilnică la 100 g), zinc (aproximativ jumătate din doza zilnică la 100 g) și cupru (doza zilnică deja la aproximativ 60 g).

Valori nutriționale pentru 100 g de nuci caju: 553 kcal, 18 g de proteine, 33 g de carbohidrați, 44 g de grăsimi și 3 g de fibre.

Caju natural

Kešu ořechy natural

Nucile surprind prin conținutul ridicat de acizi grași omega‑3

Nucile sunt una dintre cele mai bogate surse de grăsimi sănătoase, ceea ce le face aproape un superaliment. Din același motiv, însă, ele se strică rapid, deoarece acizii grași nesaturați sunt predispuși la râncezire. În orice caz, nucile nu ar trebui să fie amare, deoarece gustul amar este cauzat de acizii grași parțial oxidați, care sunt produși, de obicei, de o depozitare necorespunzătoare.

Nucile sunt, de asemenea, bogate în acizi grași omega‑3 și sunt unul dintre puținele alimente domestice care conțin acidul alfa‑linolenic esențial (aproximativ 9 g de acizi grași omega‑3 la 100 g de nuci).

Valori nutriționale la 100 g de nuci: 654 kcal, 15 g de proteine, 14 g de carbohidrați, 65 g de grăsimi și 7 g de fibre.

Nucile Para sunt titularul recordului pentru conținutul de seleniu

Nucile Para au un conținut ridicat de grăsimi și conțin, de asemenea, o cantitate relativ mare de acizi grași saturați în comparație cu alte fructe cu coajă lemnoasă (aproximativ 15 g la 100 g de nuci, de aproximativ 5 ori mai mult decât migdalele). De asemenea, acestea sunt o sursă bogată de antioxidanți și minerale, care sunt indispensabile pentru organism.

Dar ceea ce le scoate în evidență este conținutul ridicat de seleniu - o bucată medie de nucă de Brazilia conține mai mult decât doza zilnică recomandată de seleniu (70‑90 μg de seleniu pe nucă, doza zilnică recomandată de DACH este de 70 μg pe zi). Seleniul se găsește în organism în enzimele cu activitate antioxidantă (de exemplu, în familia de enzime ale peroxidului de glutation), protejând astfel organismul de daunele provocate de radicalii liberi.

Valori nutriționale pentru 100 g de nuci de Brazilia: 656 kcal, 14 g de proteine, 12 g de carbohidrați, 66 g de grăsimi și 8 g de fibre.

Nuci de Brazilia

Brazilské para ořechy

Migdalele sunt pline de fibre și vitamina E

Migdalele sunt o sursă excelentă de nutrienți, conținând cantități mari de fibre (aproximativ 12 g la 100 g) și grăsimi sănătoase, în timp ce cantitatea de acizi grași saturați este foarte scăzută, practic cea mai mică în comparație cu alte fructe cu coajă lemnoasă.

Migdalele sunt, de asemenea, una dintre cele mai bogate surse de vitamina E (doza zilnică recomandată este deja de aproximativ 50 g), care are efecte antioxidante în organism și joacă un rol important în procesul de spermatogeneză.

Valori nutriționale pentru 100 g de migdale: 575 kcal, 21 g de proteine, 22 g de carbohidrați, 49 g de grăsimi și 12 g de fibre.

Migdale naturale

Mandle natural

Fistic pentru gust și pentru sănătatea ochilor

Fisticul este unul dintre cele mai populare tipuri de fructe cu coajă lemnoasă, al cărui consum în masă este poate doar îngreunat de prețul lor, care este cel mai mare în comparație cu alte tipuri. În ceea ce privește conținutul de nutrienți, fisticul este similar cu migdalele, care au și un conținut foarte scăzut de acizi grași saturați.

Fisticul este apreciat pentru conținutul său ridicat de antioxidanți, care sunt, de asemenea, foarte biodisponibili pentru organism. Dintre toate fructele cu coajă lemnoasă, aceștia au cele mai ridicate niveluri de luteină și zeaxantină, care sunt carotenoizi care se acumulează în mod natural în retina ochiului. Se speculează că funcția lor aici este de a proteja ochiul de radicalii liberi, care sunt produși în mod natural prin absorbția de radiații albastre din lumina zilei.

Valori nutriționale la 100 g de fistic: 557 kcal, 21 g de proteine, 28 g de carbohidrați, 44 g de grăsimi și 10 g de fibre.

Fistic prăjit

Pistácie pražené na sucho

Alunele de pădure sunt, de asemenea, pline de substanțe nutritive

La fel ca și alte fructe cu coajă lemnoasă, alunele conțin o gamă largă de vitamine și minerale, de exemplu, niveluri ridicate de vitamina E (doza zilnică în puțin sub 100 g), magneziu (aproximativ jumătate din doza zilnică la 100 g) și cupru (doza zilnică în puțin sub 100 g).

Nu trebuie să uităm nici proporția ridicată de acizi grași nesaturați, care se află probabil și la originea efectului pozitiv asupra sistemului cardiovascular al unei diete îmbogățite cu alune (29‑69 g pe zi), observat într‑o meta‑analiză publicată recent. Așadar, dacă includeți alunele în dieta dumneavoastră și nu prin Nutella, sistemul dumneavoastră vascular va avea cu siguranță de câștigat.

Valori nutriționale pentru 100 g de alune: 628 kcal, 15 g de proteine, 17 g de carbohidrați, 61 g de grăsimi și 10 g de fibre.

Alune de pădure fără coajă

Care nuci sunt cele mai sănătoase?

Alunele nu sunt nuci, dar au proprietăți similare

Atunci când se vorbește despre alune și se aduce vorba despre alune, nu este neobișnuit ca un expert să contribuie la discuție afirmând că alunele nu sunt nuci, ci leguminoase. Acest lucru este la fel de instructiv ca și clasificarea pepenelui ca legumă - corect din punct de vedere biologic, inutil din punct de vedere nutrițional.

De fapt,alunele au o compoziție foarte apropiată de cea a altor fructe cu coajă lemnoasă, aproximativ jumătate din greutatea lor fiind formată din grăsimi cu o proporție mare de acizi grași nesaturați. De asemenea, sunt relativ bogate în proteine, conținând aproximativ 26 g la 100 g de alune, ceea ce se datorează naturii lor leguminoase și celui mai mare conținut de proteine dintre toate nucile.

Arahidele sunt, de asemenea, o sursă de antioxidanți, dintre care se remarcă polifenolii reprezentați în mare parte de acidul para‑cumaric. O strategie utilă este aceea de a nu decoji alunele, deoarece coaja conține cea mai mare proporție de substanțe antioxidante.

Valori nutriționale la 100 g alune: 567 kcal, 26 g proteine, 16 g carbohidrați, 49 g grăsimi și 9 g fibre.

Arahide prăjite

Arašídy pražené

Și nucile pecan sunt sănătoase, dar atenție la conținutul mai mare de grăsimi

Conținutul ridicat de grăsimi este aproape sinonim cu consumul de nuci, dar acest lucru este de două ori mai adevărat în cazul nucilor pecan. Acestea conțin aproximativ 72 g de grăsimi la 100 g, cele mai multe dintre toate nucile și nu sunt departe de clasicul unt făcut din grăsime din lapte (care conține 82% grăsimi). Cu toate acestea, nucile pecan conțin totuși o mare majoritate de grăsimi sănătoase, așa că nu trebuie să ne facem griji în privința consumului lor moderat din punct de vedere al sănătății.

Dimpotrivă, un studiu a arătat că o dietă îmbogățită cu nuci pecan (20% din aportul total de energie = mai puțin de 60 g de nuci pecan pe zi) a crescut cantitatea de gama‑tocoferol (o formă de vitamina E) din sânge, ceea ce oamenii de știință speră că va crește protecția organismului împotriva substanțelor periculoase, fiind un important antioxidant.

Valori nutriționale la 100 g de nuci pecan: 691 kcal, 9 g de proteine, 14 g de carbohidrați, 72 g de grăsimi și 10 g de fibre.

Nuci pecan naturale

Pekanové ořechy natural

Comparație între valorile nutriționale ale diferitelor tipuri de nuci

Valoarea energeticăProteineCarbohidrațiGrăsimiFibreAcizi grași saturațiAcizi grași mono‑nesaturațiAcizi grași Omega‑3Acizi grași Omega‑6
Nuci de caju553 kcal18 g30 g44 g3 g8 g24 g0 g8 g
Nuci654 kcal15 g7 g65 g7 g6 g9 g9 g38 g
Nuci Para656 kcal14 g4 g66 g8 g15 g25 g0 g21 g
Migdale575 kcal21 g10 g49 g12 g4 g31 g0 g12 g
Fistic557 kcal21 g18 g44 g10 g5 g23 g0 g13 g
Alune de pădure628 kcal15 g7 g61 g10 g5 g46 g0 g8 g
Alune567 kcal26 g7 g49 g9 g7 g24 g0 g16 g
Nuci pecan691 kcal9 g4 g72 g10 g6 g41 g1 g21 g

Compararea conținutului de vitamine, minerale și oligoelemente

Vitamina AVitamina EMagneziuZincCupruCalciuSeleniu
Doza zilnică recomandată conform DACH1 mg bărbați, 0,8 femei14 mg bărbați, 12 mg femei350 mg bărbați, 300 mg femei11‑16 mg bărbați, 7‑10 mg femei1‑1,5 mg1000 mg70 μg bărbați, 60 μg femei
Nuci de caju0 UI0,9 mg292 mg5,8 mg2,2 mg37 mg19,9 μg
Nuci20 UI0,7 mg158 mg3,1 mg1,6 mg98 mg4,9 μg
Nuci de Para0 UI5,7 mg376 mg4,1 mg1,7 mg160 mg1917 μg
Migdale1 UI26,2 mg268 mg3,1 mg1 mg264 mg2,5 μg
Fistic553 UI2,3 mg121 mg2,2 mg1,3 mg107 mg7 μg
Alune de pădure20 UI15 mg163 mg2,5 mg1,7 mg114 mg2,4 μg
Alune0 UI8,3 mg168 mg3,3 mg1,1 mg92 mg7,2 μg
Nuci pecan56 UI1,4 mg121 mg4,5 mg1,2 mg70 mg3,8 μg

Ce să rețineți de aici?

Indiferent de tipul de nuci pe care îl alegeți, păstrate corespunzător, nu veți da greș din punct de vedere nutrițional. Toate varietățile sunt surse bogate de valoare nutritivă, conțin grăsimi sănătoase, o proporție ridicată de fibre și o mare varietate din aproape toate vitaminele și mineralele.

Desigur, nici nucile nu sunt fără cusur și în unele situații, consumul lor poate fi o sursă de probleme. Nucile amare sau astringente sunt, de obicei, semnul unei depozitări necorespunzătoare, în timpul căreia uleiurile prezente sunt oxidate și nu trebuie consumate. În mod similar, nucile depozitate într‑un mediu umed pot fi o sursă de mucegai, aflatoxinele fiind cele mai frecvente. În acest caz, consumul lor este de‑a dreptul dăunător pentru sănătate.

Prin urmare, alegeți nuci de înaltă calitate, care au fost depozitate corespunzător, de la furnizori cu experiență dovedită, și puteți folosi și produse autohtone de care să fiți siguri că nu au călătorit prin lume.

Pentru un consum regulat, alunele, nucile și migdalele sunt cele mai benefice din punct de vedere al macronutrienților, deoarece sunt bogate în fibre, acizi grași nesaturați și în cazul nucilor, în acizi grași omega‑3. Cu toate acestea, alte tipuri de nuci nu sunt cu mult în urmă și pot completa astfel perfect nucile menționate mai sus.

Proteine cu lapte sau cu apă?
Proteine cu lapte sau cu apă?
Proteina din zer este cel mai utilizat supliment alimentar în lumea fitness‑ului, care este asociat cu multe probleme. Una dintre ele este metoda de preparare a acesteia - este mai bine să amestecați proteina cu apă sau cu lapte?
Cum și când să folosiți proteinele pentru pierderea în greutate sau pentru creșterea musculară?
Cum și când să folosiți proteinele pentru pierderea în greutate sau pentru creșterea musculară?
Proteinele ne pot ușura drumul spre pierderea în greutate, precum și spre creșterea masei musculare. Cu toate acestea, nu este un vrăjitor atotputernic și trebuie manevrat cu pricepere. Învățați cum să folosiți proteinele în raport cu obiectivele dumneavoastră și stăpâniți magia proteinelor.
Ce proteină să alegeți fără lactoză?
Ce proteină să alegeți fără lactoză?
Sunteți intolerant la lactoză și vă întrebați care proteină este potrivită pentru dumneavoastră? După ce veți citi acest articol, veți fi în sfârșit lămurit.
Fulgii de ovăz și sănătatea: de ce să o includem în dietă?
Fulgii de ovăz și sănătatea: de ce să o includem în dietă?
Fulgii de ovăz sunt cunoscuți ca fiind un aliment de fitness de foarte mult timp. O astfel de cereală pentru micul dejun va oferi organismului tău multă energie într‑o formă gustoasă și ușor de digerat. Apoi, aproape că nu mai este foame până la ora prânzului, sau doar o mică gustare va fi suficientă.
Cum se fabrică proteina din zer?
Cum se fabrică proteina din zer?
În rândul sportivilor, aproape toată lumea cunoaște proteina din zer. Dar știți cum se fabrică?
Cum să faci terciul perfect înainte și după antrenament?
Cum să faci terciul perfect înainte și după antrenament?
Încă te întrebi cum să pregătești terciul perfect de pre‑antrenament sau post‑antrenament? Nu trebuie să te mai întrebi! Avem un ghid util despre cum ar trebui să arate un astfel de terci și ce ar trebui să conțină. Bineînțeles, te sfătuiesc și cum să îl faci fotogenic.
Adaptogeni pentru  gestionarea mai bună a stresului
Adaptogeni pentru gestionarea mai bună a stresului
Adaptogenii sunt cunoscuți pentru sprijinul lor în gestionarea mai eficientă a stresului. Care sunt mecanismele prin care acestea acționează în organism și care sunt substanțele dovedite de cercetare?
Cazeina micelară: o proteină neglijată de calitate superioară
Cazeina micelară: o proteină neglijată de calitate superioară
Cazeina micelară este una dintre băuturile proteice de cea mai bună calitate pe care le puteți găsi pe piață. Care sunt principalele sale beneficii?