Ce este uleiul MCT?
Uleiurile MCT sunt grăsimi sănătoase cu lanț mediu (din trigliceride cu lanț mediu) extrase din pulpa nucilor de cocos. Astfel, nu este un ulei de nucă de cocos obișnuit, care are o compoziție diferită de acizi grași. Cele mai valoroase grăsimi sunt considerate a fi acidul caprilic (denumit C8) și acidul capric (C10). Acestea sunt grăsimile cele mai digerabile și au multe utilizări în sănătate și nutriție sportivă.
Efectele uleiurilor MCT
Utilizarea uleiurilor MCT de nucă de cocos este asociată cu mai multe beneficii pentru sănătate. Uleiurile MCT pot:
- să promoveze sănătatea inimii (prevenirea bolilor cardiovasculare),
- îmbunătăți funcția cognitivă a creierului,
- susține digestia și refacerea microbiomului intestinal,
- ameliora simptomele bolii Alzheimer sau ale epilepsiei.
În plus, acestea sunt din ce în ce mai populare ca supliment de nutriție sportivă. Datorită absorbției lor rapide și ușoare, grăsimile MCT (C6‑C10) acționează ca o sursă imediată de energie - sunt prelucrate imediat de ficat și nu sunt stocate ca grăsimile convenționale. Acestea afectează, de asemenea, producția de lactat, ceea ce asigură o rezistență atletică mai mare.
De asemenea, își găsesc utilizarea în dietele de reducere, deoarece favorizează termogeneza. De asemenea, își au locul lor printre susținătorii dietei keto, deoarece ajută la inducerea unei stări de cetoză.
Utilizarea uleiurilor MCT
Datorită gustului și aromei lor neutre, acestea au nenumărate utilizări posibile în bucătărie, în salate, dressinguri sau smoothie‑uri. Într‑o bucătărie fierbinte, trebuie luat în considerare punctul de fum de aproximativ 160 °C. Doza recomandată este de 10‑15 ml (2‑3 linguri) pe zi. La început este mai bine să folosiți doze mai mici, deoarece uleiurile MCT pot fi laxative.