Nuci sănătoase
Nucile și alunele fac parte din dieta tuturor celor care mănâncă sănătos. Acestea sunt considerate a fi surse bune de grăsimi sănătoase, fibre, vitamine și minerale. În plus, ele pot ajuta și la suplimentarea proteinelor. Nucile au o gamă largă de utilizări:
- uleiurile de nuci sunt deosebit de utile în gătitul la rece, dar gătitul la cald nu este o excepție;
- unt de nuci sunt un ingredient popular în terciuri, budinci, deserturi și sosuri;
- făina de nuci sunt înlocuitorul perfect al făinii convenționale și sunt potrivite în special pentru persoanele celiace. Cu toate acestea, ele conțin cantități mai mari de grăsimi.
- Băuturile și laptele vegetal pe bază de nuci reprezintă o alternativă pentru persoanele cu intoleranță la lactoză, pentru cei cu alergie la proteinele laptelui de vacă sau pentru vegani.
- De asemenea, acestea sunt utilizate, de exemplu, în cosmetică sau în producția de alcool.
De cele mai multe ori, însă, cumpărăm nuci ca un deliciu sănătos pentru televizor, o gustare, un mic răsfăț pentru un vizitator sau împreună cu alte fructe uscate ca o gustare sănătoasă pe drum. De asemenea, acestea își găsesc locul în multe salate și supe.
Cum să păstrați corect nucile?
Din cauza conținutului lor de grăsimi nesaturate, majoritatea nucilor pot suferi un proces de râncezire care poate fi accelerat în prezența luminii, căldurii și umidității. Una dintre cele mai bune modalități de a prelungi durata de viață a fructelor cu coajă lemnoasă este să le depozitați în recipiente sigilate în frigider sau congelator. Pentru depozitarea pe termen scurt, este o idee bună să nu puneți nucile în pungi de plastic, care pot contribui la apariția mucegaiului.
Tipuri de nuci
- Arahidele - Deși sunt o leguminoasă, puțini oameni nu ar căuta arahidele în secțiunea Nuci. Cu toate acestea, datorită originii lor, ele au un conținut ridicat de proteine. Untul de arahide făcut din ele este unul dintre cele mai populare alimente fitness.
- Nuci caju - Nucile caju sunt o sursă excelentă de magneziu, zinc și cupru. Realizarea unei alternative vegane la brânză devine din ce în ce mai populară - trebuie doar să înmuiați nucile caju peste noapte și să le măcinați în blender împreună cu alte condimente.
- Nuca de cocos - un reprezentant atipic al nucilor, își găsește locul ferm de Crăciun, când este adăugată sub formă rasă la o multitudine de dulciuri. Sub formă de chipsuri de nucă de cocos, servește ca garnitură sau pentru a înveseli unele mâncăruri.
- Alunele - alunele sunt bogate în vitamina E, magneziu și cupru, precum și în acizi grași nesaturați, care au un efect pozitiv asupra sistemului cardiovascular. Acestea sunt deosebit de populare pentru prepararea ciocolatei.
- Nuci macadamia - Macadamia este una dintre nucile mai puțin cunoscute, dar și mai scumpe din cauza disponibilității lor reduse. Acestea se caracterizează prin proporția ridicată de grăsimi sănătoase (aproximativ 75 %) și prin gustul lor de unt.
- Migdalele - încărcate cu fibre și vitamina E, acestea sunt una dintre cele mai populare nuci. Consumul lor cu coajă le conferă gustul amar tipic. Migdalele întregi merg bine cu vinul, iar migdalele tocate pot fi folosite pentru a decora deserturile.
- Fierbeți nucile la aburi - O singură nucă de Brazilia poate acoperi doza zilnică recomandată de seleniu. Nucile para sunt, de asemenea, bogate în grăsimi sănătoase.
- Pecan - Nucile pecan sunt pentru țările anglo‑saxone ceea ce sunt nucile pentru noi, dar spre deosebire de nuci, acestea sunt mai bogate în grăsimi și au un gust de unt. Pe lângă faptul că pot fi consumate ca atare, sunt folosite și în dulciuri.
- Nuci de pin - semințele comestibile ale pinului au un gust dulce, de unt și sunt utilizate în special în producția de pesto italian. Cu toate acestea, din cauza procesului de recoltare care necesită mult timp, acestea sunt printre cele mai scumpe nuci.
- Pistachiul - Nucile de fistic sunt ușor de recunoscut datorită culorii lor verzui. Din punct de vedere nutrițional, acestea sunt apreciate pentru conținutul lor de antioxidanți și coloranți, care contribuie la sănătatea ochilor.
- Nucile - Una dintre cele mai sănătoase nuci, acestea sunt bogate în antioxidanți, acizi grași omega 3 sau acid folic. Nucile sunt una dintre cele mai comune nuci din țara noastră, ceea ce le face foarte populare în cofetărie sau în prepararea nutella.
Dacă nucile în forma lor naturală nu vă sunt suficiente, încercați‑le în sărate sau dulce în variantă dulce.