Suplimente alimentare cu ginseng
Ginsengul, cunoscut și ca ginseng coreean, este o plantă perenă utilizată în medicina tradițională chineză. Ingredientele active sunt ginsenosidele - saponine caracteristice doar plantelor din specia Panax. Pe lângă ginseng, se pot găsi și ginseng american, vietnamez sau japonez, dar acestea conțin mai puține ingrediente active.
Denumirea de ginseng este utilizată și pentru alte plante care nu aparțin genului Panax, iar substanțele lor active nu sunt ginsenozide. Acestea includ ginsengul indian(ashwagandha), ginsengul siberian (eleutherococcus) și ginsengul peruvian(maca).
Efectele ginsengului
Ginsengul este unul dintre așa‑numitele "ginsengs". adaptogeni - substanțe care ajută organismul uman să se adapteze la stresul fizic și psihic. În plus față de efectul său pozitiv asupra sistemului imunitar, efectele confirmate ale ginsengului includ
- îmbunătățirea funcției cognitive și a memoriei,
- promovarea libidoului și a funcției sexuale,
- un efect pozitiv asupra sistemului cardiovascular,
- reglarea glicemiei.
În plus, ginsengul poate susține performanța sportivă, ameliorează simptomele asociate cu menopauza și acționează, de asemenea, ca un antioxidant.
Doza de ginseng
Ginsengul este, în general, administrat ca supliment alimentar de sine stătător, ceai sau ca parte a multivitaminelor complexe și a altor suplimente. Extractul de ginseng se recomandă a fi administrat în doze zilnice cuprinse între 200‑400 mg. În cazul altor tipuri de ginseng, doza zilnică recomandată poate varia în funcție de cantitatea de ginsenoside conținută.