Semințe de mâncat
Semințele sunt un aliment bogat din punct de vedere nutrițional al cărui consum este asociat cu o serie de efecte pozitive. Datorită conținutului lor ridicat de grăsimi benefice pentru sănătate, proteine vegetale, vitamine, minerale, fibre sau antioxidanți, ele sunt percepute de unele persoane drept superalimente. Ele sunt potrivite pentru pierderea în greutate, dietele raw sau paleo, vegani și sportivi. Cele mai populare semințe de consum sunt:
- semințele de in sunt o sursă excelentă de fibre și acizi grași omega 3 de origine vegetală. Consumul lor poate ajuta la controlul colesterolului sau al tensiunii arteriale;
- semințele de chia sunt considerate una dintre cele mai bune surse vegetale de omega 3. Acestea sunt cel mai frecvent utilizate pentru a face budincă sau sub formă de gel ca înlocuitor al ouălor;
- semințele de cânepă se laudă cu un conținut ridicat de proteine și conțin toți aminoacizii esențiali;
- semințele de susan sunt printre cele mai bogate surse de lignani, care au proprietăți antioxidante. Susanul este adesea folosit pentru a face ulei de susan sau pastă tahini;
- semințele de dovleac sunt deosebit de populare în lunile de toamnă, când decojirea lor este o distracție obișnuită. Semințele conțin grăsimi sănătoase, dar și magneziu sau fosfor;
- semințele de floarea‑soarelui nu sunt doar pentru păsări. Consumul lor poate crește aportul de grăsimi sănătoase, vitamina E sau seleniu.
Semințele comestibile se integrează ușor în orice dietă - pot fi adăugate în terciuri, iaurturi, smoothie‑uri, supe, salate, deserturi, produse de patiserie sau pur și simplu consumate. Semințele amestecate sunt, de asemenea, utile pentru a face pesto.
De asemenea, sunt disponibile semințe pentru germinare. Germenii proaspeți și lăstarii verzi de mai târziu (cunoscuți ca microgreens) sunt surse excelente de vitamine, minerale și mai ales antioxidanți. Ele sunt cel mai adesea folosite pentru a garnisi supa sau pentru coacere.