Sosuri pentru rețete asiatice
Bucătăria asiatică, nu este doar "sos de soia". Sosurile joacă un rol de neînlocuit în bucătăria asiatică și asigură gustul unic și inconfundabil al fiecărui fel de mâncare. Pe măsură ce popularitatea acestei bucătării crește, crește și stocul de alimente asiatice din cămara fiecărei gospodării. Echipamentul de bază pentru sosuri include:
- sosul de soia un ingredient esențial în bucătăria asiatică, ideal pentru marinare, în amestecurile pentru wok sau ca sos pentru sushi. O alternativă este sosul amino din nucă de cocos;
- sosul teriyaki este un sos dulce și sărat, perfect pentru grătar, prăjit sau wok;
- sosul hoisin reprezintă regiunea cantoneză, unde este folosit în mod tradițional pentru prăjit. Este un sos gros, dulce și sărat, cu o bază de soia;
- sosul de stridii este o combinație de arome acide, sărate și picante, folosit cel mai adesea ca condiment;
- sosul de pește este utilizat în Asia de Sud‑Est ca înlocuitor al sării sau ca condiment pentru mâncăruri din pește, salate sau supe
- sriracha este un sos picant de ardei iute care adaugă savoare oricărui fel de mâncare.
Pe lângă sosurile de bază, le puteți încerca și pe cele gata preparate - pentru poke, pad thai sau BBQ vietnamez. Iar dacă vă place sushi, nu uitați maioneza pentru sushi sau oțetul de orez.
Dintre alimentele pe care le vei folosi în bucătăria asiatică, puteți cumpăra și orez pentru sushi, tăiței, hârtie de orez, lapte de cocos și o multitudine de condimente, nuci și semințe.