Deși cafeaua este o soluție excelentă pentru a evita ruperea gurii de dimineață din cauza căscatului, deoarece cofeina ne stimulează performanța mentală și fizică, cafeaua tradițională s‑ar putea să nu se potrivească tuturor.
Apoi, unii oameni pot să nu găsească cafeaua pe placul lor, poate că nu le face bine, dar totuși, există momente în care au nevoie de un impuls. Așadar, în articolul de astăzi, vom analiza câteva alternative la cafeaua tradițională pentru a înlocui clasica ceașcă de cafea.
Nu există nici o îndoială că, cafeaua este bună pentru sănătate. Dar ce să facem dacă nu ne place sau nu vrem să o bem?
Există o mulțime de discuții, articole și studii despre cofeină pe internet. Dacă cafeaua este benefică sau nu, cu sau fără lapte... Cafeaua este apreciată pentru gustul său delicios, aroma specifică și efectele antioxidante sau stimulatoare.
Cofeina nu se găsește doar în cafea sau în guarana, ci este și o componentă a arzătoarelor de grăsimi sau a antrenamentelor prealabile. Cofeina poate fi găsită și în diverse tipuri de ceaiuri sau băuturi, pe care le vom analiza în articolul de astăzi.
1. Yerba Maté
Yerba maté este adesea numită băutura zeilor. Ce se ascunde în spatele acestei etichete? Frunzele uscate și zdrobite ale holtei paraguayene din America de Sud. Yerba Maté conține în special trei stimulenți, cum ar fi cafeina, teobromina și teofilina, care are, printre altele, efecte antiinflamatorii. Se spune că această băutură are puterea cafelei, beneficiile pentru sănătate ale ceaiului și aduce plăcere precum ciocolata.
Yerba mate are un gust distinctiv de pământ. Conține saponine, care sunt compuși amari cu efect antiinflamator. O ceașcă de Yerba Maté (150 ml) conține în medie 78 mg de cofeină, cantitate similară cu cea găsită într‑o ceașcă de espresso, care conține în medie 70‑100mg de cofeină.
Atât extractul, cât și frunzele zdrobite sunt folosite pentru a prepara ceaiul, unde o linguriță este suficientă pentru o ceașcă.
Yerba Maté BIO
2. Ceai verde
Ceaiul verde este unul dintre cei mai cunoscuți stimulenți naturali din toate timpurile. Într‑o ceașcă de ceai verde găsim în medie mai puțin de 30 mg de cofeină pe lângă taninuri și aminoacidul l‑teanină, care poate susține efectele cofeinei asupra performanțelor mentale, moderând în același timp debutul de acțiune uneori mai dur al acesteia.
Ceaiul verde conține, printre altele, catechine, dintre care cea mai cunoscută este așa‑numita EGCG (galat de epigallocatechin). Substanță naturală care are efecte antiinflamatoare și antioxidante, EGCG ar putea juca un rol protector împotriva apariției bolilor cardiovasculare sau a cancerului. O astfel de ceașcă de ceai verde conține în jur de 30‑40 mg de EGCG.
Pe lângă ceaiul verde, putem ajunge și la ceaiul negru, de exemplu, cu un conținut de cofeină de aproximativ 47 mg, sau la ceaiul alb, care are efecte similare.
Gunpowder ceai verde BIO
3. Ceaiul japonez Matcha
Acest ceai verde 100% bogat în antioxidanți este foarte popular în zilele noastre, nu e de mirare. Ceaiul Matcha favorizează concentrarea, o memorie mai bună și buna dispoziție. Datorită cofeinei și aminoacidului L‑teanină, care moderează efectele cofeinei, nu există o potențială scădere de energie după ce bei ceaiul. Această sinergie funcționează în mod similar în cazul ceaiului verde tradițional.
La fel ca și ceaiul verde, ceaiul matcha are efecte antioxidante și ne poate accelera puțin metabolismul. Spre deosebire de ceaiul verde tradițional, ceaiul matcha este făcut folosind frunze întregi de arbore de ceai care sunt umbrite cu puțin timp înainte de recoltare. Acest lucru duce la o producție mai intensă de clorofilă și antioxidanți. Frunzele sunt apoi uscate și măcinate în pulbere. În cazul ceaiului verde tradițional și al matcha, frunzele nu sunt fermentate și prin urmare, nu se oxidează.
Matcha japoneză BIO
4. Guarana
Semințele de guarana conțin de până la șase ori mai multă cofeină decât boabele de cafea tradiționale. Pe lângă cofeina propriu‑zisă, guarana conține teobromină și teofilină, care stimulează, de asemenea, sistemul nervos central, contribuind la îmbunătățirea concentrării, a atenției și a vigilenței.
Chiar și cu guarana, ar trebui să fim atenți la aportul de cofeină, cu 18‑32 mg de cofeină pe tabletă, în funcție de produs.
5. Maca
Maca este literalmente un afrodisiac miraculos care face mult mai mult decât să stimuleze memoria, să crească energia și să întărească rezistența mentală. Maca poate avea, de asemenea, un efect pozitiv asupra sănătății mintale și a unor vitamine precum vitamina C, B1, B2 și minerale precum calciu, potasiu și zinc.
În plus, această băutură ajută la creșterea libidoului atât la bărbați, cât și la femei. În cazul bărbaților, maca neagră și galbenă ajută la fertilitate, având un efect pozitiv asupra creșterii numărului de spermatozoizi și a motilității acestora.
Un studiu care a folosit un chestionar de autoobservare a constatat că, grupul care a folosit maca a simțit un nivel mai mare de energie percepută în comparație cu grupul care nu a folosit maca. Sunt necesare lucrări suplimentare pentru a investiga mecanismul de acțiune.
Pulberea de rădăcină de maca poate fi adăugată în terciuri, smoothie‑uri sau consumată amestecată cu lichidul preferat (apă, suc,...). Doza zilnică eficientă variază între 1,500‑3.000 mg.
- Află mai multe: Maca: ce este, efecte și dozare
Maca BIO
6. Coama leului
Acesta nu este un ceai clasic, ci mai degrabă o ciupercă. Mai exact, ciuperca este amestecată cu cafea proaspătă pentru a conferi băuturii un efect sinergic în vederea îmbunătățirii atenției sau a performanțelor sportive. Își poate găsi locul și în situațiile în care trebuie să facem față stresului sau problemelor de stomac.
Unele studii au sugerat chiar, că o băutură preparată din această populară ciupercă ar putea avea un efect preventiv împotriva bolilor neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer.
Ciuperca, la fel ca și fulgii de ovăz, conține betaglucani, care sunt substanțe biologic active care susțin funcția imunitară, de exemplu și erinacine, care ajută la reducerea durerii și au un efect pozitiv asupra neuroplasticii.
7. Kombucha
Kombucha este făcută din ceai verde sau negru și are un gust dulce‑acrișor. Conține, de exemplu, acid glucuronic, care poate lega substanțele nocive, care sunt apoi excretate în bilă. Kombucha conține în mod natural cofeină și alți alcaloizi din ceaiul folosit. Marele său beneficiu este faptul că, conține bacterii probiotice care susțin buna funcționare a sistemului imunitar.
Atunci când preparați Kombucha acasă, asigurați‑vă că aceasta este pregătită într‑un mediu curat și că fermentarea nu este inutil de lungă (câteva săptămâni până la o lună), deoarece, dacă este contaminată cu bacterii nedorite și creșterea lor ulterioară, ne‑am putea face rău cu agenții patogeni rezultați.
De reținut?
Nu trebuie să vă limitați în nici o direcție a stilului de viață sănătos. Fie că este vorba de dietă, de exerciții fizice sau chiar de consumul de cafea. Doar 3‑4 cești de cafea pe zi ne pot proteja de o gamă largă de boli și ne pot prelungi viața.
Oricare ar fi motivul pentru care nu poți bea cafeaua clasică, poți constata singur că există într‑adevăr o serie de alternative, care nu numai că adaugă multă energie și vitalitate zilei sau antrenamentului tău, dar te îmbogățesc și cu o serie întreagă de substanțe benefice sub formă de vitamine, antioxidanți și minerale care îți susțin organismul.