Aminoacizi

Produse: 1
Sortează după
:
Implicit
Myprotein BCAA Energy Drink V2 RTD
Myprotein BCAA Energy Drink V2 RTD
Cireșe/cola 330 ml
7,90 RON

Ce sunt aminoacizii?

Aminoacizii sunt acizi organici care constituie elementele de bază ale proteinelor. Deși în natură se găsesc 500 de aminoacizi diferiți, doar 21 de aminoacizi sunt necesari pentru ca organismul să funcționeze corect, dintre care 9 nu pot fi sintetizați de corpul nostru. Acești aminoacizi sunt numiți esențiali ceea ce înseamnă că trebuie să fie obținuți din alimentație. Există și aminoacizi semi‑esențiali, cum ar fi arginina și histidina, care în anumite situații (perioada de creștere sau boală) pot deveni esențiali.

Aminoacizii din alimente

Cele mai bune surse de proteine sunt considerate alimentele care conțin un spectru complet de aminoacizi esențiali și neesențiali - carne, fructe de mare, ouă sau lapte. Capacitatea de utilizare a proteinelor vegetale și a unor surse animale de calitate inferioară este adesea redusă de prezența unui "aminoacid limitativ",  prezent în proteină în cantitate foarte joasă, ceea ce împiedică absorbția celorlalți aminoacizi. Chiar și așa, toți aminoacizii esențiali pot fi completați printr‑o alimentație variată pe bază de plante, însă trebuie consumați în cantități sporite.

Funcțiile aminoacizilor

Aminoacizii joacă un rol esențial în aproape toate procesele din corpul uman, de ex:

 • ajută la formarea și creșterea mușchilor,
 • contribuie la menținerea tensiunii și forței musculare,
 • reprezintă o sursă de energie,
 • asigură o digestie corectă,
 • fac parte din structura hormonilor și a enzimelor,
 • influențează sistemul imunitar,
 • mențin sănătatea oaselor,
 • asigură buna funcționare a reacțiilor metabolice și transportul de substanțe în sânge,
 • contribuie la menținerea stabilității mediului intern și
 • mențin sănătatea pielii,  părului și unghiilor.

Aportul adecvat al tuturor aminoacizilor este o condiție prealabilă pentru asigurarea sănătății generale. Aportul de aminoacizi neesențiali nu este vital, deoarece organismul nostru îi poate sintetiza singur, dar acești aminoacizi au și ei o funcție de construcție și este indicat să se consume o cantitate suficientă pentru a asigura funcțiile optime ale organismului și creșterea musculară. Pe de altă parte, o lipsă de aminoacizi esențiali poate provoca complicații serioase pentru sănătate - imunitate scăzută, pierderea masei musculare, recuperare redusă sau apetit scăzut, etc..

Tipuri de aminoacizi

Suplimentele alimentare de aminoacizi nu trebuie să înlocuiască în niciun caz o dietă variată și echilibrată. Sportivii care își propun să-și ducă corpul la un nivel superior pot avea nevoie de un aport mai mare de anumiți aminoacizi. În gama noastră de suplimente alimentare Vilgain vei găsi următoarele opțiuni:

 • BCAAS - un grup de trei aminoacizi (valină, leucină și izoleucină) care ajută la reducerea degradării musculare, contribuie la recuperare și la sinteza proteinelor musculare.
 • EAA - un amestec de aminoacizi esențiali (inclusiv BCAA)  necesari pentru toate procesele metabolice din corpul uman.
 • Beta alanină - stimulează producția de carnosină în organismul uman, ceea ce reduce nivelul de aciditate musculară, ajută la prevenirea oboselii și crește rezistența.
 • HMB - Substanța sintetizată din aminoacidul leucină, are efecte anabolice și anti‑catabolice, permițând, în combinație cu o dietă variată și echilibrată, o construcție mai eficientă a mușchilor.
 • L‑Arginină - un aminoacid care ajută la dilatarea vaselor de sânge și la creșterea aportului de oxigen și nutrienți către mușchi, reducând leziunile musculare și accelerând recuperarea.
 • L‑Citrulină - are proprietăți similare cu arginina, se descompune în corpul uman într‑un mod similar. Se digeră mai ușor și mai lent, ceea ce o face să pară mai eficientă.
 • L‑Glutamina - este unul dintre cei mai răspândiți aminoacizi în organismul nostru, are un impact pozitiv asupra funcționării intestinelor, îmbunătățește imunitatea și procesul de recuperare. Este preferat pentru dietele de slăbire, deoarece pare să ajute la reducerea poftelor de dulce. Cu toate acestea, este necesară efectuarea unor studii suplimentare pentru a confirma acest lucru..
Arată mai mult Arată mai puțin