Preparate pe bază de carbohidrați
Carbohidrații și băuturile pe bază de carbohidrați, denumite colocvial zaharide, sunt o parte populară a planului de suplimente al multor sportivi - acestea oferă energia necesară și ajută la recuperarea după antrenament. Suplimentele de carbohidrați și, în primul rând, gainerii, sunt, de asemenea, o modalitate convenabilă de a crește aportul caloric, ceea ce este apreciat în special de cei care încearcă să ia în greutate sau să dezvolte masa musculară. Așadar, cu ce vă completați?
- Gainers sunt băuturi pe bază de carbohidrați‑proteine, care se împart în hard (mai mulți carbohidrați) și soft gainers (mai multe proteine) în funcție de raportul dintre carbohidrați și proteine.
- Geluri energetice vă oferă vitamine, minerale și alte substanțe bioactive pe lângă carbohidrați. Acestea sunt băuturi energizante concentrate, așa că asigurați‑vă că le beți corespunzător.
- Suplimentele "totul într‑unul sunt suplimente complete de carbohidrați, proteine, aminoacizi și alte substanțe care vă pot menține sătul pentru mai mult timp. În cazuri excepționale, acestea pot servi și ca înlocuitor ocazional de masă.
- Carbohidrații cu un singur component, cum ar fi maltodextrina, dextroza sau xilitolul, pot fi utilizați ca atare, ca parte a băuturilor proteice sau ca îndulcitori.
Ce carbohidrați să includeți și când?
Într‑o dietă normală, carbohidrații reprezintă 45‑65% din aportul total de energie. Această cifră poate varia foarte mult dacă o persoană ia în greutate sau încearcă să slăbească. Puteți urma aceste sfaturi generale în preajma antrenamentelor sau a altor activități fizice:
- Înainte de exercițiu, includeți carbohidrați complecși (lenți), care sunt eliberați treptat în organism. Fulgii de ovăz, orezul, pâinea sau un gainer pot fi surse bune - dar aveți grijă la sursa carbohidraților;
- în timpul exercițiilor fizice nu este de obicei necesar să includeți carbohidrați. Excepție fac activitățile lungi și intense, în timpul cărora puteți apela la geluri energetice sau la zaharuri simple;
- după exercițiu, trebuie să refaceți stocurile de glicogen epuizate, ceea ce zaharurile simple vă pot ajuta să faceți imediat. Un bun supliment post‑exercițiu poate fi hard gainers, care sunt bogate în "zaharuri rapide". Ulterior, carbohidrații complecși sunt utili pentru a suplimenta;
- într‑o zi în care nu vă antrenați, puteți include un gainer sau un supliment all‑in‑one pentru a vă ajuta să vă creșteți aportul caloric.
Am abordat complet suplimentarea în preajma antrenamentului în revista noastră, unde tratăm compoziția ideală pre‑antrenament i mesele de după antrenament.