Detoxifierea organismului, ajustarea și reglarea acidității organismului și un ajutor uriaș în pierderea în greutate - așa ar putea fi caracterizate cele mai frecvente sloganuri folosite în legătură cu așa‑numitele alimente verzi conduse de chlorella și spirulină.
Dar la ce efecte reale ne putem aștepta de la alimentele verzi și merită să le consumăm?
Chlorella și spirulina sunt alimente bogate din punct de vedere nutrițional
Vorbim despre alimente verzi care sunt vândute în mod normal sub formă de mici tablete comprimate uscate. Chlorella (o algă care se găsește în apa dulce) și spirulina (o cianobacterie din lacurile tropicale) sunt suplimente alimentare populare, pe care le vedem din ce în ce mai des pe rafturile magazinelor de produse naturiste.
Dar ce conțin? Tabelul următor prezintă cei mai importanți nutrienți din 10 g de hrană uscată (echivalentul unei porții mai mari):
Chlorella | Spirulină |
Proteine (aproximativ 4‑6 g) | Proteine (aproximativ 5‑6 g) |
Vitamina B1 (16% DDD) | Vitamina B1 (16 % DDD) |
Vitamina B2 (36 % DDD) | Vitamina B2 (22 % DDD) |
Vitamina B6 (45 % DDD) | Vitamina B6 (6 % DDD) |
Vitamina B12 (aprox. 600‑700 % DDD) | Fier (16 % DDD) |
Fier (6‑40 % DDD) | Magneziu (5 % DDD) |
Conținut ridicat de elemente esențiale
Deși ambele alimente verzi conțin o cantitate mare de proteine (40‑60 % din total), este evident că nu pot fi folosite ca sursă ideală de proteine, deoarece un pachet ne‑ar ajunge pentru aproximativ 3 zile. O doză de proteine pentru sportivi ar trebui să conțină aproximativ 20‑40 g de proteine, ceea ce, în limbajul chlorellei și spirulinei, reprezintă o porție de aproximativ 60 g (adică mai mult de 200 de tablete disponibile în mod obișnuit, cu un preț de peste 100‑200 CZK).
Chlorella, în special, este o sursă bogată de vitamina B12 bine absorbită, spirulina este, de asemenea, o sursă de vitamina B12, dar, parțial, este o formă nu pe deplin utilizabilă (pseudovitamina B12). Cu toate acestea, unele studii arată că spirulina poate, de asemenea, să crească nivelul de vitamina B12, astfel încât aceste alimente verzi sunt foarte potrivite pentru persoanele cu deficit de vitamina B12, pentru vegetarieni și vegani.
Și de unde vin aceste "efecte miraculoase"?
Cu toate acestea, nu există nimic în lista de substanțe menționate mai sus pe care să nu‑l găsim în alte alimente valoroase din punct de vedere nutrițional (fructe, legume, leguminoase, cereale, carne). Atunci, de ce le includem în așa‑numitele superalimente? Răspunsul se află în alte substanțe care se găsesc în alimentele verzi și care au, de obicei, un efect antioxidant.
- În spirulină, aceasta este C‑ficocianina (până la 20% din greutatea uscată),
- pentru chlorella am putea menționa clorofila (aproximativ 1,3% din greutatea uscată).
- Află mai multe: Clorofila și efectele sale asupra sănătății
Spirulina BIO
Efectele pozitive ale chlorellei și spirulinei asupra organismului nostru
1. Detoxifierea organismului de metale grele
Bineînțeles, organismul are propriile sisteme de detoxifiere care îi permit să elimine din corp diverse substanțe și elemente străine, inclusiv metale grele. Cu toate acestea, chlorella și mai ales spirulina, au demonstrat în cadrul unor studii efectuate pe șoareci, că au și capacitatea de a elimina metalele grele din organism, în principal datorită capacității lor de bioacumulare.
Dacă viața dumneavoastră este traversată de consumul și aportul de arsenic, cadmiu sau mercur (fie din producția industrială, fie din apele poluate), chlorella și spirulina sunt pentru dumneavoastră. Din fericire, această problemă probabil că nu îi deranjează pe majoritatea oamenilor din Republica Cehă și Slovacia. Adăugarea chlorellei și spirulinei la un stil de viață sănătos în general, poate sprijini detoxifierea naturală a organismului.
2. Susținerea funcției sistemului imunitar
Administrarea de alimente verzi poate fi, de asemenea, de interes pentru persoanele cu imunitatea slăbită sau în timpul epidemiilor de gripă. Chlorella și spirulina au ambele efecte care susțin funcția imunitară (datorită producției mai mari de imunoglobulină-A atât în cazul chlorellei, cât și al spirulinei) și astfel, pot ajuta la evitarea bolilor neplăcute.
Astfel de efecte se obțin chiar și pe termen scurt, astfel că administrarea în decurs de câteva săptămâni de la o epidemie are sens.
3. Protecția sistemului cardiovascular
Dacă ne uităm la cele mai frecvente cauze de deces în Republica Cehă, este clar că ar trebui să protejăm sistemul cardiovascular (vasele de sânge și inima) ca pe ochii din cap. Vestea bună este că atât chlorella, cât și spirulina ne pot ajuta în acest sens.
De fapt, consumul de alimente verzi poate contribui la scăderea tensiunii arteriale, la scăderea nivelului de colesterol și la optimizarea raportului dintre colesterolul "bun" și colesterolul "rău" din sânge.
Cu toate acestea, alimentele verzi singure nu sunt atotputernice și este important să promovăm sănătatea cardiovasculară, în special prin modificarea generală a stilului de viață.
4. Scăderea nivelului de zahăr din sânge ca măsură de prevenire a diabetului de tip 2
Scăderea nivelului de zahăr din sânge și a nivelului de insulină pare a fi o bună prevenție împotriva apariției diabetului de tip 2. Potrivit unor studii, se pare că ne ajută în parte să facem acest lucru. Eficacitatea se obține la doze de aproximativ 5‑10 g de alimente verzi pe zi (echivalentul a aproximativ 20‑40 de tablete).
Cu toate acestea, cel mai important factor rămâne totuși stilul nostru de viață și mai ales alegerea unor alimente adecvate, alături de o activitate fizică suficientă.
5. Promovarea rezistenței sportive
Spirulina a demonstrat, de asemenea, în mai multe studii, că poate influența în mod pozitiv performanța sportivă. În acest caz, se pare că sunt necesare doze mai mari, timp de cel puțin câteva săptămâni (aproximativ 6‑8 g, 25‑30 de tablete pe zi) pentru a susține activitatea de anduranță și performanța până la eșec.
Dacă aveți teste fizice care se apropie și doriți să vă susțineți performanța cu spirulină, nu vă temeți de doze mari regulate.
Acestea nu vor ajuta la arderea grăsimilor
Studiile în acest sens arată că efectul alimentelor verzi asupra pierderii în greutate este fie mic, fie chiar inexistent. Chiar și spirulina și chlorella nu pot acționa ca "pilule magice pentru dietă", așa că ar trebui să ne bazăm în continuare în primul rând pe modificarea adecvată a dietei și pe exerciții fizice regulate.
Chlorella BIO
Are sens să luați chlorella și spirulină?
- Din cele de mai sus reiese clar că alimentele verzi se numără printre cele mai valoroase surse de hrană din punct de vedere nutrițional, iar includerea lor în alimentație este potrivită pentru sportivi sau pentru persoanele cu imunitate scăzută.
- Cu toate acestea, nu ar trebui să se aștepte ca nici unul dintre aceste alimente verzi să ofere un impuls brusc și imediat în ceea ce privește sănătatea sau chiar performanța - mai degrabă, acestea ar trebui să ofere doar un mic ajutor și sprijin pe drumul către un stil de viață sănătos.
- La urma urmei, cunoaștem multe alte alimente la fel de sănătoase sau chiar "superalimente", fie că este vorba de usturoi, ghimbir, fructe și legume colorate sau alimente fermentate.
- Iar dacă ne dorim o alternativă mai ieftină la popularele alimente verzi, putem cultiva orz verde acasă și îl putem adăuga în mod regulat în smoothie‑uri sau salate de legume.
Ce doză este cu adevărat eficientă?
Dar nu uitați să luați o doză suficientă, produsele disponibile în mod obișnuit nu sunt extracte standardizate, ci doar materialul uscat sub formă comprimată. Pentru doze eficiente, este deci adesea necesar să se ia doze mai mari decât cele recomandate în mod normal pe ambalaj.
Așadar, gândiți‑vă înainte de a cumpăra dacă sunteți dispus să plătiți pentru dozele eficiente utilizate în mod obișnuit (5‑10 g pe zi, 20‑40 de tablete), deoarece, dacă intenționați să luați 3 tablete pe zi (0,75 g), alimentele verzi nu vor avea practic nici un efect asupra sănătății dumneavoastră.
Greens Mix
De reținut?
Chlorella și spirulina se numără printre alimentele verzi care pot ajuta la suplimentarea cu fier și vitamine B (chlorella este, de asemenea, o sursă bogată de vitamina B12 foarte absorbabilă). Pe lângă vitamine și minerale, alimentele verzi conțin substanțe antioxidante care pot avea și alte efecte pozitive asupra organismului. Alimentele verzi ajută la îmbunătățirea stării generale de sănătate, protejează sistemul cardiovascular, ajută la creșterea imunității și acționează ca o prevenire împotriva apariției diabetului de tip 2. Dacă suntem în contact cu metale grele, administrarea de chlorella și spirulină ne poate proteja de o eventuală intoxicație.
Spirulina poate juca, de asemenea, un rol interesant în performanța sportivă, efectele sale pot fi benefice pentru alergători, cicliști, canotori și înotători, deoarece sprijină metabolismul grăsimilor și protejează masa musculară de deteriorare. Chlorella și spirulina îmbogățesc dieta și stilul de viață sănătos, dezavantajul este prețul lor relativ ridicat pentru o utilizare regulată în doze care să aibă efecte cu adevărat relevante. Prin urmare, pot fi preferate alternative mai ieftine, cum ar fi orzul verde, usturoiul, ghimbirul, fructele și legumele colorate sau alimentele fermentate.