Ce sunt omega 3?
Acizii grași omega 3 sunt un grup de grăsimi benefice pentru sănătate care au un efect benefic asupra funcționării organismului nostru. Aceștia sunt nutrienți esențiali pe care organismul nostru nu îi poate produce singur, astfel că aportul lor depinde de alimentație. Cei mai importanți omega 3 sunt acidul eicosapentaenoic (EPA) și acidul docosahexaenoic (DHA).
Efectele omega 3
Principalul efect al acizilor grași omega 3 este acțiunea sa directă(antiinflamatoare) împotriva acizilor grași omega 6, mult mai răspândiți în alimentația umană și care au un efect proinflamator (o formă de mecanism de apărare a organismului uman). În plus, aportul de acizi grași omega 3 poate:
- reduce riscul de boli cardiovasculare,
- favoriza sănătatea ochilor și a creierului,
- combate depresia și anxietatea,
- favoriza dezvoltarea corectă a copilului în timpul sarcinii,
- să accelereze recuperarea după o activitate sportivă.
Administrarea de omega 3
Aportul ideal de omega 3 se bazează pe aportul de acizi grași omega 6, care se găsesc în majoritatea uleiurilor vegetale. Raportul dintre acizii grași omega 6 și omega 3 prezenți în alimentație nu trebuie să fie mai mare de 3:1. Cu toate acestea, un raport de 20:1 nu este neobișnuit în prezent.
Surse de omega 3
Algele marine și fitoplanctonul sunt considerate a fi printre sursele de cea mai bună calitate de acizi grași omega 3. Acestea sunt sursa crustaceelor mici sau a peștilor marini uleioși (somon, sardine și macrou) pe care oamenii îi includ în dieta lor, fie ca aliment, fie ca supliment.
O descoperire recentă a fost cea a așa‑numiților "peștișori". Uleiul de krill care este obținut din crustacee mici care trăiesc în apele curate ale Antarcticii și care nu sunt încărcate cu metale toxice. De asemenea, uleiul de krill este de multe ori mai bogat în antioxidanți. De regulă, alimentele de origine vegetală nu sunt considerate o sursă bună de acizi grași omega‑3 (cu excepția algelor marine).