Sunt sănătoase fructele uscate?
Fructele uscate sunt unul dintre alimentele de bază în dieta sănătoasă în alimentația sănătoasă. Este o sursă bună de fibre, vitamine, minerale, antioxidanți și alte substanțe bioactive care s‑au dovedit a avea un efect pozitiv asupra sănătății umane. Printre cele mai frecvent menționate beneficii potențiale atunci când sunt consumate în cantități adecvate se numără:
- o digestie mai bună,
- reglarea tensiunii arteriale,
- reducerea daunelor oxidative sau
- reducerea riscului de apariție a obezității.
Un factor problematic al fructelor uscate este concentrația mare de energie și prezența ridicată a zaharurilor naturale, care pot reprezenta până la 65% din conținut. Prin urmare, trebuie avută mare grijă cu fructele uscate îndulcite. Consumul excesiv de fructe uscate poate provoca creștere în greutate și alte probleme de sănătate.
Fructele uscate sunt utile pentru prepararea cerealelor, a terciurilor instant, a smoothie‑urilor, a iaurturilor, pentru coacere și gătit sau, de exemplu, în combinație cu nuci și ciocolată, ca o gustare sănătoasă pe drum.
Fructele uscate tradiționale, cunoscute și de acasă, includ merele, pere, prune, cireșe sau stafide. Fructe mai "exotice", cum ar fi. mango, ananas, curmale sau goji. Dacă fructele în forma lor "naturală" nu vă sunt suficiente, încercați fructele în ciocolată sau alte învelișuri.
Cum se usucă fructele?
Uscarea fructelor este una dintre cele mai vechi metode de conservare a fructelor, făcând posibilă savurarea lor în afara sezonului. În timpul procesului de uscare, apa (care poate reprezenta până la 90% din greutatea fructelor proaspete) se pierde, concentrând antioxidanții, vitaminele, mineralele, fibrele și zaharurile naturale. Cu toate acestea, există și o pierdere de vitamina C. Următoarele metode sunt utilizate pentru uscarea fructelor:
- uscarea la soare/aer este procesul tradițional, dar îndelungat, de conservare a fructelor. Fructele pot fi uscate în acest mod pe vreme uscată, la temperaturi de peste 30 °C. Pe vreme umedă, fructele trebuie verificate pentru a depista eventuale apariții de mucegai;
- uscarea cu aer cald este o metodă rapidă și răspândită de uscare. La temperaturi cuprinse între 40‑60 °C, fructele sunt uscate în câteva ore;
- uscarea prin congelare, cunoscută sub denumirea de liofilizare, este o metodă relativ inovatoare de a păstra cât mai multe vitamine, minerale și alte beneficii pentru sănătate. De asemenea, fructele liofilizate își păstrează culoarea și aroma.
Sulf vs. fructe uscate fără sulf
Sulfiții sunt conservanți care prelungesc durata de valabilitate a fructelor uscate , prevenind rumenirea fructelor sau dezvoltarea mucegaiului și a bacteriilor. Pe de altă parte, este unul dintre principalii alergeni care pot cauza probleme grave de sănătate.
Fructele uscate nesulfurate sunt caracterizate de o aromă mai plină și mai pronunțată, nu sunt de obicei îndulcite artificial și nu conțin alți aditivi.