Proteina cazeină pentru noapte
Cazeina este principala proteină (aproximativ 80%) care se găsește în laptele de vacă. Restul proteinei este zerul (aproximativ 20%), care este utilizat pentru producerea proteinei din zer. Cazeina se găsește în lapte sub formă de structuri sferice numite micelii.
Datorită acestei structuri complexe, proteinele cazeină se digeră mai greu decât, de exemplu, proteinele zer și asigură astfel o creștere mai lentă a concentrației de aminoacizi în sânge. Prin urmare, nu este un supliment proteic potrivit după antrenament, dar este totuși o sursă bună de proteine de calitate în timpul zilei și mai ales seara, de unde și denumirea de proteine de noapte.
Tipuri de proteine de cazeină
În funcție de tehnologia utilizată în procesul de producție, este posibil să se întâlnească mai multe tipuri de proteine de cazeină, ale căror proprietăți diferă într‑o anumită măsură:
- Caseinatul (calciu, sodiu sau potasiu) se formează prin denaturare, în timpul căreia își pierde structura inițială. Prin urmare, cazeinații sunt considerați proteine de cazeină inferioare, deoarece nu conțin fracțiunile proteice bioactive originale și se caracterizează printr‑o absorbție și disponibilitate mai scăzute.
- Cazeina micelară este considerată a fi proteina de cea mai înaltă calitate și cea mai bună peste noapte de pe piață, produsă prin metoda CFM. Cazeina micelară se "solubilizează" în mediul acid al stomacului și intră în tractul digestiv în bucăți mici, ceea ce o face mai absorbabilă și utilizabilă.
- Hidrolizatul de cazeină este o variantă mai puțin disponibilă, scindată enzimatic, a proteinei cazeină, permițând o utilizare maximă. Un aspect negativ minor este timpul de digestie ușor redus și prețul mai mare. Dacă urmăriți o absorbție rapidă, proteina din zer este o opțiune mai bună.
De ce să luați proteine peste noapte
Proteinele din cazeină și‑au câștigat locul de drept printre suplimentele proteice cu proprietățile lor unice. Principalele beneficii includ:
- conținut de proteine de 70‑80%,
- timp lung de digestie (pentru 30 g este de aproximativ 4 ore),
- susținerea proceselor de regenerare,
- sprijin pentru creșterea musculară,
- reducerea catabolismului muscular.
Deși proteinele de cazeină sunt numite proteine de noapte, ele pot fi folosite și în timpul zilei, mai ales dacă nu ați luat alimente care conțin proteine de mult timp și doriți să preveniți catabolismul muscular.
Spre deosebire de proteinele din zer, cele din cazeină conțin cantități mai mici de aminoacid leucină, care are efectul anabolic cel mai de susținere. Absența acestui aminoacid poate fi compensată prin administrarea de suplimente BCAA sau prin amestecarea cu proteine din zer. Această problemă este parțial rezolvată de proteinele multiingrediente adecvate.