Calcularea vârstei metabolice: informații de sănătate valoroase sau inutile?

Verificat RNDr. Tomáš Novotný
Comentarii
Calcularea vârstei metabolice: informații de sănătate valoroase sau inutile?
Ce găsești în articol?
Afișează lista Ascunde lista
  • Vârsta metabolică lucrează cu rata metabolică bazală și cu valorile medii din populație.
  • Aceasta nu este o variabilă oficială, iar calculul său în afara condițiilor de laborator este de obicei inexact.
  • Vârsta metabolică poate fi o valoare revelatoare, în special pe termen lung.

Ce este vârsta metabolică?

Termenul "vârstă metabolică" este adesea menționat pe diverse site‑uri web, iar calculul său este oferit de multe instituții. Așadar, despre ce este vorba?

Baza vârstei metabolice este destul de simplă - deși nu este o mărime recunoscută oficial, ea determină modul în care rata metabolică bazală (BMR) se compară cu BMR‑ul mediu al unei populații cu aceeași vârstă cronologică ca a dumneavoastră. Astfel, chiar dacă tu și prietenul tău aveți amândoi 40 de ani (vârsta cronologică), valorile vârstei metabolice pot fi diferite, deoarece mărimea ratei metabolice bazale este diferită. Vi se pare complicat? Următorul text va explica această problemă mai în detaliu.

Ce este rata metabolică bazală?

Metabolismul bazal este cantitatea de energie pe care o utilizați în fiecare zi pentru ca organismul dumneavoastră să funcționeze normal. Aceasta include, de exemplu, funcționarea creierului, pomparea sângelui prin pompa inimii, activitatea mușchilor respiratori, secreția de hormoni și multe altele. Pe scurt, această energie ar fi suficientă pentru a supraviețui dacă ați sta nemișcat în pat.

Mulți factori influențează mărimea ratei metabolice bazale - sexul, vârsta, compoziția corporală și chiar temperatura ambientală. În ceea ce privește efectul vârstei cronologice, mărimea ratei metabolice bazale scade, de fapt, odată cu înaintarea în vârstă, dar într‑un mod foarte diferit decât ați putea crede. De fapt, declinul nu este "gradual", așa cum crede majoritatea populației - mai degrabă , este în blocuri de dezvoltare mai lungi. Metabolismul este cel mai rapid între vârstele de 1 an și 20 de ani. Dar apoi urmează o fază lungă constantă care durează până la vârsta de 60 de ani, astfel încât nu există diferențe dramatice între metabolismul unei persoane de 30 de ani și al unei persoane de 50 de ani (având în vedere același stil de viață și aceeași compoziție corporală). Următoarea scădere semnificativă a ratei metabolice are loc după cei 60 de ani menționați mai sus.

În viața reală, însă, intervin și alți factori, cum ar fi scăderea ratei de exerciții legate de vârstă, scăderea cantității de masă musculară sau, dimpotrivă, creșterea cantității de țesut adipos. Ca urmare, BMR scade de fapt cu aproximativ 1‑2% la fiecare 10 ani.

Cum se calculează vârsta metabolică?

Există multe ecuații pentru calcularea vârstei metabolice - unele includ o valoare a ratei metabolice bazale, altele țin cont de compoziția corporală, circumferința taliei sau tensiunea arterială. Și aici apare o problemă destul de fundamentală în acuratețea calculului - BMR în sine poate fi măsurată numai în condiții de laborator, unde, în plus, este necesar să se respecte orientări stricte pentru a evita denaturarea rezultatelor. Prin urmare, dacă ați decis să vă măsurați vârsta metabolică într‑un centru de fitness, unde veți fi pus pe un cântar "inteligent" sau, în cel mai bun caz, pe un dispozitiv InBody care funcționează pe principiul bioimpedanței,  trebuie să interpretați rezultatul cu o anumită rezervă.

Problema metodelor de măsurare relevante și precise a fost, de asemenea, abordată într‑un studiu realizat în 2021 de Hertel et al. În cercetarea lor, calculul s‑a bazat pe concentrațiile de metaboliți obținute din probe de sânge și spectroscopie de rezonanță magnetică nucleară, care este de obicei disponibilă numai în spital sau în laborator. Doar pentru a vă face o idee, ecuația utilizată pentru a calcula vârsta metabolică a respondenților de sex masculin arăta astfel:

Hertel et. al., 2021

Din această cifră reiese la prima vedere că precizia rezultatelor comparabile cu metodele utilizate în studii nu poate fi obținută în mod fiabil în condiții de teren, iar valoarea rezultată este mai degrabă aproximativă.

 Acest lucru înseamnă că vârsta metabolică este inutilă?

Deși, după citirea rândurilor anterioare, poate părea că, compararea vârstei metabolice cu vârsta cronologică nu vă va oferi nimic substanțial, contrariul este adevărat - cel puțin într‑o anumită măsură. Valorile vârstei metabolice pe care le obțineți din locuri disponibile în mod obișnuit se vor calcula cel mai adesea cu greutatea corporală, înălțimea, vârsta cronologică și compoziția corporală. Suma acestor variabile vă poate ajuta să vă evaluați sănătatea fizică, deoarece excesul de greutate și de grăsime corporală este asociat cu riscul pentru multe boli. Deși nu se poate conta complet pe acuratețea sa în cadrul unei măsurători individuale, pe termen lung vă poate oferi o indicație destul de bună a modului în care funcționează metabolismul dumneavoastră.

Și cum ar arăta acest lucru în practică? Să presupunem că aveți 35 de ani, iar vârsta dvs. metabolică este în mod repetat de 25 de ani. De aici puteți lua informația că stilul dvs. de viață actual este setat corespunzător. Dacă, pe de altă parte, ați obține în mod regulat valori în jurul vârstei de 50 de ani, merită să vă gândiți dacă regimul dumneavoastră ar trebui schimbat. Odată ce măsurile adecvate au fost puse în aplicare, puteți monitoriza din nou dacă valorile vârstei metabolice scad în timp și evalua oportunitatea schimbărilor alese.

Calcularea vârstei metabolice: informații de sănătate valoroase sau inutile?

4 sfaturi simple pentru a reduce valoarea vârstei metabolice

1. Mai multă mișcare, mai multă mâncare

Mișcarea este cel mai bun mijloc disponibil pentru a stimula funcționarea metabolică. O cheltuială energetică mai mare vă va permite să asimilați mai multe alimente, iar metabolismul va funcționa la turație maximă. Chiar și digerarea alimentelor în sine necesită o anumită cantitate de energie, iar în cazul dietelor stricte de slăbire sau al înfometării, metabolismul "îngheață" adesea - în plus, astfel de planuri alimentare sunt nesustenabile, nocive pentru psihic și în multe cazuri, periculoase.

Și ce tip de exercițiu vă oferă cea mai multă energie? Caută în principal printre activitățile aerobice cu o intensitate mai mică, dar cu o durată mult mai lungă. Exemple sunt mersul pe jos rapid, alergarea, ciclismul, înotul, cursurile de grup (aerobic, zumba) și altele. Cu toate acestea, asigurați‑vă că vă place activitatea și rămâneți cu ea pentru o perioadă lungă de timp.

2. Antrenamentul de forță

În plus față de exercițiile aerobice, care se caracterizează printr‑o cantitate mare de energie eliberată, ar trebui să includeți de 2‑3 ori pe săptămână și să faceți exerciții cu greutăți. Antrenamentul de forță promovează creșterea masei musculare, care este crucială pentru rata metabolică (cu cât sunt mai mulți mușchi, cu atât metabolismul este mai rapid). În plus, dacă vă antrenați bine corpul și ajungeți la greutăți mai mari pe halteră, vă puteți bucura de așa‑numitul efect EPOC, sau creșterea consumului de oxigen după efort. Până la 24 de ore după antrenament, metabolismul tău poate funcționa atunci cu 6‑15% mai rapid.

3. Menținerea greutății optime

Așa cum am menționat deja, compoziția corporală este strâns legată de rata metabolică. Excesul de greutate și creșterea grăsimii exercită o presiune asupra organismului, iar contribuția țesutului adipos la funcția metabolică este cu adevărat trivială. Prin urmare, asigurați un aport energetic optim și un raport echilibrat al tuturor macro- și micronutrienților și beți numai apă pură sau ceaiuri neîndulcite. O altă componentă esențială a gestionării adecvate a greutății este, desigur, mișcarea menționată mai sus.

4. Somnul

În domeniul funcției metabolice normale, somnul nu poate fi uitat - calitatea și suficiența acestuia este crucială pentru regenerarea tuturor sistemelor organismului. Cu privarea de somn, nu numai că nu veți avea energia de a vă mișca, dar mai rău, raportul hormonilor eliberați în organism se va schimba, veți avea un apetit mai mare, iar mușchii vor crește mai puțin eficient. Pur și simplu, tot ceea ce vă străduiți să obțineți în căutarea unei funcții metabolice mai bune va fi în zadar din cauza lipsei de somn.

De reținut?

Vârsta metabolică compară valoarea ratei tale metabolice bazale cu valoarea medie dintr‑o populație care se încadrează în categoria ta de vârstă cronologică. Cu toate acestea, calculul exact al acestei valori este inconsistent și foarte complex, astfel încât, în afara laboratoarelor și a unităților medicale, veți obține o estimare destul de aproximativă.

Cu toate acestea, chiar și informațiile mai puțin precise pot fi utile în evaluarea sănătății dumneavoastră, în special pe o perioadă mai lungă de timp. Cu măsurători repetate , veți ști dacă stilul dvs. de viață este în conformitate cu principiile importante pentru sănătatea dvs. generală sau dacă este necesară o schimbare. În mod similar, puteți monitoriza apoi dacă măsurile pe care le luați sunt sau nu eficiente.

Și cum să susțineți funcționarea normală a metabolismului dumneavoastră? Acordați o atenție deosebită menținerii unei greutăți normale, exercițiilor fizice și somnului de calitate. Rezultatul nu va fi doar un număr mai favorabil pe hârtie, ci și o sănătate mai bună.

Cum să mănânci corect sau principiile unei alimentații sănătoase
Cum să mănânci corect sau principiile unei alimentații sănătoase
Probabil că ați mai întâlnit termenul "alimentație sănătoasă" - dar ce înțelegeți prin acesta și cum îl puteți pune cel mai bine în practică? Articolul de astăzi vă va ajuta.
Deficit caloric: cum să-l calculezi și să-l setezi corect?
Deficit caloric: cum să-l calculezi și să-l setezi corect?
Deficitul caloric este baza pierderii în greutate de succes - dar ce înțelegem prin acest concept și cum punem în practică aceste cunoștințe?
Burtă umflată? Acestea sunt cele mai frecvente 7 cauze
Burtă umflată? Acestea sunt cele mai frecvente 7 cauze
Aproape toată lumea s‑a confruntat cu o burtă umflată și toată lumea este de acord că aceasta poate face ziua cu adevărat neplăcută. Cu toate acestea, dacă problemele digestive sunt recurente sau chiar permanente, trebuie să luați măsuri. În articolul de astăzi, vă vom prezenta 7 cauze posibile ale burții umflate împreună cu soluțiile lor!
Probiotice naturale: cele mai bune 8 surse din alimente
Probiotice naturale: cele mai bune 8 surse din alimente
Nu doar suplimentele alimentare conțin cantități mari de culturi probiotice. Ce alimente sunt printre cele mai bogate în probiotice naturale?
Psyllium: ce este, doza, efectele și influența asupra pierderii în greutate
Psyllium: ce este, doza, efectele și influența asupra pierderii în greutate
Psyllium conține fibre solubile, care sunt esențiale pentru digestia corectă și hrănirea microflorei intestinale. Ce diferențiază psyllium de alte fibre și cum se administrează pentru beneficii maxime?
Biohacking: 10 lucruri care vă vor schimba viața
Biohacking: 10 lucruri care vă vor schimba viața
Termenul "biohacking" poate suna un pic străin, artificial și ciudat. Este vorba de un set de schimbări în stilul nostru de viață care ne pot îmbunătăți și spori potențialul. Încercați aceste 10 activități care vă pot ajuta în călătoria către cel mai bun sine al dumneavoastră.
Tribulus Terrestris: ce este, efecte și dozare
Tribulus Terrestris: ce este, efecte și dozare
Tribulus terrestris (Anchovy) este un extract vegetal popular pe care bărbații îl folosesc pentru a crește nivelul de testosteron și interesul sexual. Dar se întâmplă cu adevărat acest lucru sau este doar un efect placebo cunoscut în mod obișnuit?
Exerciții cu propria greutate: beneficii și sfaturi privind cele mai bune exerciții
Exerciții cu propria greutate: beneficii și sfaturi privind cele mai bune exerciții
Exercițiul cu propria greutate este eficient, sănătos și ușor de făcut. Este posibil să construiți mușchi cu ajutorul acesteia și ce exerciții sunt cele mai bune?
Cafea vs. Matcha: cum diferă aceste băuturi și care este mai sănătoasă?
Cafea vs. Matcha: cum diferă aceste băuturi și care este mai sănătoasă?
Prin ce se deosebește ceaiul verde japonez Matcha de alte ceaiuri verzi și care sunt efectele sale comparabile cu cele ale cafelei?
Ce proteină să alegeți fără lactoză?
Ce proteină să alegeți fără lactoză?
Sunteți intolerant la lactoză și vă întrebați care proteină este potrivită pentru dumneavoastră? După ce veți citi acest articol, veți fi în sfârșit lămurit.
10 sfaturi simple pentru o dietă mai sănătoasă
10 sfaturi simple pentru o dietă mai sănătoasă
Nu sunteți mulțumit de dieta dvs. actuală? Nu trebuie să disperați. Deși acesta este un subiect foarte individual, am compilat o listă de 10 sfaturi și trucuri de bază care facilitează obținerea bunăstării fizice și mentale.
Cu ce să înlocuiți cafeaua? Descoperă 7 alternative la cafea
Cu ce să înlocuiți cafeaua? Descoperă 7 alternative la cafea
Există vreo modalitate de a înlocui cafeaua preferată? Da! Avem 7 alternative la cafea care îți vor injecta în mod fiabil o nouă doză de energie în vene. Care sunt acestea?
Maca: ce este, efecte și dozare
Maca: ce este, efecte și dozare
Maca peruviană este unul dintre extractele populare utilizate în mod tradițional pentru a susține vitalitatea și funcția creierului. Cum să alegeți tipul potrivit și care este doza?
Cum să ai un păr sănătos? 8 alimente pe care ar trebui să le incluzi în dieta ta
Cum să ai un păr sănătos? 8 alimente pe care ar trebui să le incluzi în dieta ta
Cum afectează nutriția sănătatea părului? Vă vom arăta care sunt cele mai bune alimente pentru menținerea sănătății părului.
Grăsimea viscerală: cum să detectați cantitatea sa și să minimizați riscurile pentru sănătate?
Grăsimea viscerală: cum să detectați cantitatea sa și să minimizați riscurile pentru sănătate?
Excesul de grăsime corporală este asociat cu un risc crescut de a dezvolta anumite boli grave. Dar știți de ce este așa? Deoarece țesutul adipos nu este doar "kilograme în plus", ci afectează și procesele metabolice din organism.