Proteina din zer este cel mai utilizat supliment alimentar în lumea fitness‑ului. Chiar dacă toată lumea o are acasă, există încă multe întrebări fără răspuns în jurul ei. Una dintre ele este cum se prepară - este mai bine să amestecați proteina cu apă sau cu lapte?
Cum se obține proteina din zer?
Materia primă de bază pentru proteina din zer este laptele de vacă, care conține aproximativ 80% cazeină și 20% proteină din zer. Precipitarea cazeinei (de exemplu, în producția de brânză de vaci) produce zer (numit ser de lapte), care conține proteine din zer. Acestea trebuie apoi separate cu grijă de zer. Acest lucru se poate realiza în mai multe moduri, care determină calitatea proteinei rezultate:
Filtrarea pe membrană. Metodele cu membrană folosesc o membrană semipermeabilă ca filtru. Cele mai frecvent utilizate metode sunt așa‑numita microfiltrare cu flux încrucișat sau ultrafiltrarea, care nu deteriorează proteinele conținute și astfel, produsul rezultat este de înaltă calitate. În acest fel putem obține atât concentrat de zer clasic, cât și izolat (dacă filtrarea este efectuată pentru o perioadă mai lungă de timp).
Cromatografie de schimb de ioni. Aceasta este o metodă inferioară și acum depășită, care separă substanțele în soluție pe baza încărcăturii lor. În cromatografia de schimb de ioni, are loc denaturarea și degradarea unor fracțiuni proteice, ceea ce reduce calitatea produsului rezultat.
Hidroliză. Concentratul de zer deja format poate fi prelucrat în continuare prin hidroliză, un proces în care proteinele sunt descompuse în peptide mai scurte și aminoacizi individuali. Avantajul acestei prelucrări este că produsul rezultat este digerat mai rapid.
Care este conținutul de proteine din proteinele din zer sau din pulberea de zer?
Zerul uscat este adesea confundat în mod greșit cu proteinele din zer. În pulberea de zer, carbohidrații sunt cel mai abundent nutrient (aproape 80%), în timp ce proteinele din zer sunt clar dominate de proteine. Tabelul următor oferă o comparație a conținutului energetic și de macronutrienți al laptelui de vacă, al zerului praf și al proteinei din zer (concentrat).
Lapte semidegresat | Zerul praf | Proteină din zer | |
Energie | 198 kJ/47 kcal | 1532 kJ / 361 kcal | 1683 kJ / 398 kcal |
Carbohidrați | 5 g | 76 g | 6 g |
Proteine | 3 g | 13 g | 78 g |
Grăsimi | 2 g | 0,5 g | 7 g |
Grass Fed Proteina din zer
Cu ce să amesteci proteina? După antrenament, alegeți în schimb apa
1. Când pot amesteca proteinele cu lapte?
Este adevărat că laptele dă adesea o aromă mai bună și mai plină proteinelor datorită conținutului de grăsime și lactoză (zahăr din lapte). Dacă doriți doar să o consumați "de gust" sau ca substitut al unei mese zilnice (o gustare sub formă de proteine cu un fruct), combinarea cu lapte este perfectă.
Așadar, ca și în cazul adăugării de proteine în terci, deserturi sau alte alimente, amestecarea cu lapte nu este o idee rea.
2. Când este mai bine să amestecați proteinele cu apă?
Imediat după exerciții fizice, însă, situația este diferită. Datorită proceselor menționate mai sus, în timpul cărora produsul rezultat este lipsit de cea mai mare parte a grăsimii și a lactozei, proteina din zer se mândrește cu o disponibilitate excelentă și o absorbție rapidă a proteinelor conținute. Mai ales după antrenament, o aprovizionare rapidă a mușchilor cu aminoacizi este de dorit, deoarece crește temporar capacitatea organismului de a sintetiza (forma) proteinele musculare.
Cu toate acestea, prin amestecarea proteinelor cu lapte, adăugăm din nou grăsimea și lactoza eliminate cu greu în băutura noastră post‑antrenament, încetinind astfel absorbția acesteia. Din acest motiv, este într‑adevăr mai bine să alegeți proteina din zer combinată cu apă simplă după un antrenament.
De reținut?
Baza producerii proteinei din zer din laptele de vacă este filtrarea delicată a acesteia și îndepărtarea altor componente ale laptelui, cum ar fi proteinele de cazeină și într‑o anumită măsură, grăsimea și lactoza. Aceasta este ceea ce face ca proteina din zer să fie foarte ușor de utilizat și rapid absorbită, asigurând mușchilor dvs. un aport rapid de aminoacizi necesari pentru a construi masa musculară.
Procesul de formare a proteinelor musculare este intensificat, mai ales după antrenament, așa că după exerciții este de preferat să luați proteina din zer în combinație cu apă pentru a evita încetinirea absorbției proteinelor conținute.
Aceasta nu înseamnă în nici un caz că adăugarea de lapte va devaloriza proteina din zer. Din cauza conținutului de grăsime și lactoză, laptele încetinește absorbția proteinei, dar adesea conferă proteinei o aromă mai bună și mai completă. Dacă beți proteine ca înlocuitor al unei mese zilnice sau doar pentru a le "gusta", combinarea cu lapte este perfect în regulă.