5 ierburi care afectează pozitiv ciclul menstrual

Comentarii
5 ierburi care afectează pozitiv ciclul menstrual
Ce găsești în articol?
Afișează lista Ascunde lista

Fiecare reprezentantă a sexului frumos va confirma cu siguranță că menstruația poate fi uneori o adevărată durere. Până la 50% dintre femei prezintă simptome ale sindromului premenstrual (PMS ), în special dureri abdominale, de sâni sau de cap, crampe, balonare și retenție de apă, acnee, apetit crescut, anxietate, tensiune, depresie sau lipsă de energie. În articolul de astăzi, vă vom prezenta 5 plante care vă pot alina de aceste neplăceri.

1.Toporașul comun (Vitex agnus)

Toporașul comun este folosit în principal pentru menstruații neregulate și dureroase, mastalgie ciclică (dureri de sâni) sau pentru a ameliora simptomele sindromului premenstrual și ale menopauzei, cum ar fi dispoziția, anxietatea sau insomnia. De asemenea, poate avea un efect pozitiv în tratamentul hiperprolactinemiei sau al acneei. Schinduful conține multe substanțe biologic active care se leagă de receptorii opioizi, estrogeni și dopaminergici din creier, afectând astfel indirect eliberarea de LH (hormon luteinizant) și FSH (hormon foliculostimulant) și, prin urmare, de estrogen, progesteron și prolactină.

Efectele pământului diatomaceu sunt dependente de doză:

  • dozele mici scad nivelul de estrogen și, dimpotrivă, cresc producția de progesteron și prolactină, ceea ce se datorează probabil inhibării eliberării FSH și, dimpotrivă, stimulării producției de LH
  • la doze mari , nivelurile de FSH și LH rămân neschimbate, doar nivelurile de prolactină scad - deci diareea inhibă producția de lapte

De obicei, se iau zilnic 1,5‑3 g de medicament (aici ne referim la planta uscată) sau cantitatea corespunzătoare de extract (30‑40 mg), dar medicul poate recomanda doze mai mari. În Republica Cehă, putem găsi preparate eliberate pe bază de rețetă, dar și fără rețetă - cum ar fi complexul de plante și substanțe active Spokojená.

2. Sunătoarea (Hypericum perforatum)

O altă plantă cu efecte benefice asupra ciclului feminin este sunătoarea. Utilizarea sa este asociată în principal cu ameliorarea simptomelor psihologice ale PMS, cum ar fi depresia ușoară până la moderată, iritabilitatea sau oboseala. Aceste simptome sunt de obicei agravate de o scădere a nivelului de serotonină și de o creștere a citokinelor proinflamatorii, iar sunătoarea își exercită efectele pozitive prin influențarea acestor căi și armonizarea lor.

Sunătoarea poate fi găsită pe piață sub formă de tulpini uscate (de exemplu, pentru prepararea ceaiului) sau extract, iar doza zilnică nu trebuie să depășească 900 mg. De asemenea, trebuie avut în vedere faptul că efectele pot dura 2‑4 săptămâni pentru a deveni evidente. Cu toate acestea, este întotdeauna necesar să consultați un medic și să monitorizați cu atenție eventualele interacțiuni cu alte medicamente, deoarece sunătoarea induce sistemul enzimatic p450, care este important în metabolizarea multor tipuri de medicamente. Astfel, unele medicamente își pot pierde eficiența din cauza efectului acestei plante.

3. Maca peruviana (Lepidium meyenii)

Maca este o plantă care este utilizată în principal în țările din America de Sud pentru activitatea sa estrogenică și efectul său pozitiv asupra ciclului feminin. O analiză realizată de Dr. Lee și colegii săi a concluzionat că maca ameliorează simptomele asociate menopauzei cauzate de scăderea nivelului de estrogeni, cum ar fi bufeurile sau dificultățile de somn. De asemenea, se pare că are beneficii psihologice, în special la femeile aflate la postmenopauză, unde reduce anxietatea și depresia. Cu toate acestea, sunt încă necesare cercetări suplimentare pentru a confirma definitiv aceste efecte.

Doza recomandată de maca nu este încă ferm stabilită, dar în studii se utilizează în mod obișnuit aproximativ 1,5‑3,5 g de pulbere de rădăcină de maca. Deși în prezent maca este considerată sigură, sunt necesare mai multe cercetări în această privință. Cu toate acestea, trebuie să se manifeste prudență, în special de către persoanele care suferă de tulburări tiroidiene, deoarece maca conține substanțe numite goitrogeni care pot interfera cu funcția tiroidiană.

4. Ashwagandha (Withania somnifera)

Ashwagandha, sau vitania snodar, este unul dintre așa‑numiții adaptogeni care ajută organismul să se adapteze mai bine la situațiile stresante. Stresul se caracterizează printr‑o creștere a concentrației hormonilor de stres, care pot interfera cu sistemul reproducător feminin și provoca dereglarea acestuia. Prin reducerea nivelului acestor hormoni, ashwagandha ameliorează simptomele sindromului premenstrual, precum durerea, anxietatea, insomnia sau, de asemenea, simptomele menopauzei. De asemenea, se consideră că are efecte antioxidante, antiinflamatoare și imunomodulatoare.

Chiar și pentru această plantă, doza recomandată nu a fost încă stabilită. De asemenea, cantitatea administrată variază de la un studiu la altul, dar cercetările sugerează că doar 250‑600 mg sunt eficiente. O singură doză de medicament conține în mod normal aproximativ 250‑1500 mg. Acesta poate fi administrat sub formă de tablete, pulbere sau extract. Dozele mari pot duce la probleme digestive, care se datorează probabil iritației mucoasei tractului digestiv. Prudența trebuie exercitată în special de femeile însărcinate și care alăptează sau de persoanele cu disfuncții tiroidiene.

5. Cimicifuga (Actaea racemosa)

Cohoșul negru conține un întreg spectru de substanțe active și încă nu este pe deplin clar care dintre acestea este responsabilă de efectele sale pozitive. Cu toate acestea, știm că acționează asupra sistemului serotoninei, motiv pentru care reduce simptomele de anxietate și depresie. De asemenea, are capacitatea de a ameliora simptomele sindromului premenstrual și ale menopauzei, plus că ajută în cazul durerilor și crampelor menstruale. Acest efect este mediat prin acțiunea antinociceptivă a platanului, adică atenuarea conducerii stimulilor dureroși. Cu toate acestea, există încă relativ puține studii științifice de înaltă calitate care pot confirma definitiv efectul și siguranța sa, astfel încât va trebui să așteptăm cercetări suplimentare cu privire la această plantă. Cu toate acestea, un studiu din 2020 sugerează că eficacitatea tratării simptomelor premenstruale, în special a celor de natură psihologică, a fost sporită prin combinarea acesteia cu Rhodiola rosea.

Cohoșul negru este disponibil sub formă de tablete, extract sau ceai. Doza zilnică nu este încă stabilită, dar, pe baza studiilor, se recomandă administrarea a 20‑40 mg/zi pentru a asigura efectul, minimizând în același timp efectele secundare. De asemenea, trebuie remarcat faptul că unii autori nu recomandă administrarea platanului mai mult de 6, maximum 12 luni, din cauza posibilului efect negativ asupra ficatului.

Supliment alimentar cu o combinație de ingrediente active

Dacă nu știi la ce supliment alimentar să apelezi, poți încerca Vilgain PMS Balance, care conține o combinație de tobă menționată mai sus și maca peruviana. În plus, veți găsi și balsam de lămâie, salcie albă și extract de ghimbir, care pot, de asemenea, să amelioreze unele dintre simptomele asociate cu PMS și să promoveze bunăstarea generală.

PMS Balance

Suplimente sindrom premenstrual

Discutați întotdeauna cu medicul dumneavoastră înainte de a utiliza

Deși aceste plante fac în prezent obiectul unor cercetări intense și par, în cadrul dozelor recomandate, să fie cu adevărat eficiente și sigure pentru oameni, sunt necesare studii suplimentare pentru a confirma definitiv efectele lor pozitive și eventualele efecte negative. Prin urmare, este întotdeauna necesar să vă consultați medicul înainte de a începe să le utilizați, pentru a minimiza atât efectele secundare ale produsului în sine, cât și interacțiunile acestuia cu alte medicamente. Femeile însărcinate și care alăptează sau persoanele cu afectarea funcției hepatice, renale sau tiroidiene trebuie să fie deosebit de prudente.

De reținut?

Menstruația poate face uneori viața destul de neplăcută - așa că nu este de mirare că multe femei caută modalități de a obține cel puțin o ușurare a acestor simptome. O gamă largă de plante pot oferi soluții, cum ar fi toporașul comun, maca peruviana, sunătoarea, ashwagandha sau ciulinul de struguri. Efectele acestora au fost raportate în numeroase studii științifice, dar sunt necesare mai multe cercetări pentru a le verifica definitiv și a le declara siguranța. Prin urmare, este esențial să consultați un medic înainte de a lua aceste plante. De asemenea, este important să monitorizați medicamentele concomitente pentru a evita interacțiunile medicamentoase.

Maca: ce este, efecte și dozare
Maca: ce este, efecte și dozare
Maca peruviană este unul dintre extractele populare utilizate în mod tradițional pentru a susține vitalitatea și funcția creierului. Cum să alegeți tipul potrivit și care este doza?
Ashwagandha: ce este, efecte și dozare
Ashwagandha: ce este, efecte și dozare
Ashwagandha este o plantă folosită de mii de ani în medicina tradițională a culturilor orientale pentru efectele sale pozitive, de la susținerea sănătății mentale la stimularea energiei și vitalității. Acest articol explorează beneficiile sale, precum și riscurile și posibilele doze.
Adaptogeni pentru  gestionarea mai bună a stresului
Adaptogeni pentru gestionarea mai bună a stresului
Adaptogenii sunt cunoscuți pentru sprijinul lor în gestionarea mai eficientă a stresului. Care sunt mecanismele prin care acestea acționează în organism și care sunt substanțele dovedite de cercetare?
Deficit caloric: cum să-l calculezi și să-l setezi corect?
Deficit caloric: cum să-l calculezi și să-l setezi corect?
Deficitul caloric este baza pierderii în greutate de succes - dar ce înțelegem prin acest concept și cum punem în practică aceste cunoștințe?
Burtă umflată? Acestea sunt cele mai frecvente 7 cauze
Burtă umflată? Acestea sunt cele mai frecvente 7 cauze
Aproape toată lumea s‑a confruntat cu o burtă umflată și toată lumea este de acord că aceasta poate face ziua cu adevărat neplăcută. Cu toate acestea, dacă problemele digestive sunt recurente sau chiar permanente, trebuie să luați măsuri. În articolul de astăzi, vă vom prezenta 7 cauze posibile ale burții umflate împreună cu soluțiile lor!
Probiotice naturale: cele mai bune 8 surse din alimente
Probiotice naturale: cele mai bune 8 surse din alimente
Nu doar suplimentele alimentare conțin cantități mari de culturi probiotice. Ce alimente sunt printre cele mai bogate în probiotice naturale?
Psyllium: ce este, doza, efectele și influența asupra pierderii în greutate
Psyllium: ce este, doza, efectele și influența asupra pierderii în greutate
Psyllium conține fibre solubile, care sunt esențiale pentru digestia corectă și hrănirea microflorei intestinale. Ce diferențiază psyllium de alte fibre și cum se administrează pentru beneficii maxime?
Tribulus Terrestris: ce este, efecte și dozare
Tribulus Terrestris: ce este, efecte și dozare
Tribulus terrestris (Anchovy) este un extract vegetal popular pe care bărbații îl folosesc pentru a crește nivelul de testosteron și interesul sexual. Dar se întâmplă cu adevărat acest lucru sau este doar un efect placebo cunoscut în mod obișnuit?
Biohacking: 10 lucruri care vă vor schimba viața
Biohacking: 10 lucruri care vă vor schimba viața
Termenul "biohacking" poate suna un pic străin, artificial și ciudat. Este vorba de un set de schimbări în stilul nostru de viață care ne pot îmbunătăți și spori potențialul. Încercați aceste 10 activități care vă pot ajuta în călătoria către cel mai bun sine al dumneavoastră.
Exerciții cu propria greutate: beneficii și sfaturi privind cele mai bune exerciții
Exerciții cu propria greutate: beneficii și sfaturi privind cele mai bune exerciții
Exercițiul cu propria greutate este eficient, sănătos și ușor de făcut. Este posibil să construiți mușchi cu ajutorul acesteia și ce exerciții sunt cele mai bune?
Cum să mănânci corect sau principiile unei alimentații sănătoase
Cum să mănânci corect sau principiile unei alimentații sănătoase
Probabil că ați mai întâlnit termenul "alimentație sănătoasă" - dar ce înțelegeți prin acesta și cum îl puteți pune cel mai bine în practică? Articolul de astăzi vă va ajuta.
Cafea vs. Matcha: cum diferă aceste băuturi și care este mai sănătoasă?
Cafea vs. Matcha: cum diferă aceste băuturi și care este mai sănătoasă?
Prin ce se deosebește ceaiul verde japonez Matcha de alte ceaiuri verzi și care sunt efectele sale comparabile cu cele ale cafelei?
10 sfaturi simple pentru o dietă mai sănătoasă
10 sfaturi simple pentru o dietă mai sănătoasă
Nu sunteți mulțumit de dieta dvs. actuală? Nu trebuie să disperați. Deși acesta este un subiect foarte individual, am compilat o listă de 10 sfaturi și trucuri de bază care facilitează obținerea bunăstării fizice și mentale.
Ce proteină să alegeți fără lactoză?
Ce proteină să alegeți fără lactoză?
Sunteți intolerant la lactoză și vă întrebați care proteină este potrivită pentru dumneavoastră? După ce veți citi acest articol, veți fi în sfârșit lămurit.
Cu ce să înlocuiți cafeaua? Descoperă 7 alternative la cafea
Cu ce să înlocuiți cafeaua? Descoperă 7 alternative la cafea
Există vreo modalitate de a înlocui cafeaua preferată? Da! Avem 7 alternative la cafea care îți vor injecta în mod fiabil o nouă doză de energie în vene. Care sunt acestea?