Ce proteină să alegeți fără lactoză?

Comentarii
Ce proteină să alegeți fără lactoză?
Ce găsești în articol?
Afișează lista Ascunde lista

"Aș vrea să iau niște proteine, dar mi‑e teamă că mi se va face rău, pentru că nu pot consuma lactoză." Vă recunoașteți? Proteinele sunt cele mai utilizate suplimente în nutriția sportivă și există pe piață numeroase surse de produse din care puteți alege. Cu toate acestea, nu toată lumea are această alegere complet nelimitată. Este intoleranța la lactoză o barieră în calea administrării de proteine? Să aruncăm o privire asupra acestui aspect în următorul articol.

Ce este lactoza și unde o putem găsi?

Lactoza este o dizaharidă (zahăr) formată din monosacaridele glucoză și galactoză. Ea formează principala componentă glucidică a laptelui de mamifere (și prin urmare, a laptelui uman), joacă un rol important în nutriția animalelor tinere și conferă laptelui și produselor lactate gustul dulce tipic.

Cum se recunoaște intoleranța la lactoză?

Prezența enzimei lactază este esențială pentru descompunerea lactozei în intestinul subțire. În cazul în care lactaza este insuficientă, organismul nu este capabil să descompună și să absoarbă lactoza ingerată, care trece apoi în intestinul gros, unde se leagă de apă și este descompusă în continuare de bacteriile intestinale, provocând simptomele neplăcute tipice intoleranței la lactoză, cum ar fi diareea, flatulența și durerile abdominale.

S‑ar putea părea că o persoană care se luptă cu intoleranța la lactoză este de fapt bolnavă, dar adevărul este puțin mai complicat. Nivelul enzimei lactază scade treptat odată cu trecerea la o dietă mixtă .

Măsura în care activitatea sa este menținută sau nu este determinată genetic la fiecare dintre noi, în acest caz vorbim de intoleranța primară la lactoză. De asemenea, ne putem întâlni cu așa‑numita intoleranță secundară la lactoză, care apare în asociere cu boli intestinale (inflamații intestinale, boala celiacă netratată).

La care proteine trebuie să fim atenți în cazul problemelor cu lactoza?

Așa cum am spus deja, principala sursă de lactoză este laptele. În mod logic, acest lucru ar însemna că nu putem visa decât la proteinele din zer și cazeină. Dar nu trebuie să disperați, există cu siguranță o proteină potrivită pentru dumneavoastră printre ele!

Din păcate, nu se poate determina o "doză zilnică sigură" de lactoză în cazul intoleranței la lactoză. Toleranța acesteia depinde de activitatea enzimei lactază, care variază de la o persoană la alta. Mai mult decât orice, ceea ce este bun pentru o persoană poate să nu fie bun pentru alta (EFSA, 2010).

Cum se determină conținutul de lactoză al unei proteine?

  • Lactoza este ascunsă în valorile nutriționale declarate ale proteinelor sub eticheta " din care zaharuri".
  • Putem determina cu exactitate conținutul de lactoză, doar în cazul produselor fără aromă și neîndulcite, în care singurul carbohidrat pe care îl pot conține este lactoza.
  • Proteinele aromatizate pot avea un conținut total de carbohidrați mărit de ingredientele din formula produsului. De cele mai multe ori, acestea sunt ingrediente care creează gustul și aroma proteinei și nu putem fi complet exacți în determinarea cantității de lactoză pe care o conține produsul.
  • Prin urmare, pentru produsele aromatizate putem determina în mod fiabil doar conținutul "maxim" de lactoză. Pentru a ilustra diferențele dintre arome, au fost alese Vilgain Grass‑Fed Whey Protein fără aromă și ciocolată. În caz de îndoială, se poate întreba producătorul sau se poate ajunge la o proteină cu o proprietate garantată "fără lactoză".

Pentru proteinele fără aromă, noi determinăm cel mai exact conținutul de lactoză

Ce proteină să alegeți fără lactoză?

O proteină aromatizată poate conține mai puțină lactoză

Ce proteină să alegeți fără lactoză?

Cum rămâne cu conținutul de lactoză al proteinelor din zer populare?

1. Renunțați la concentratele de zer dacă aveți probleme cu lactoza

Concentratul de zer este cea mai populară sursă de proteine în nutriția sportivă, iar conținutul mediu de lactoză se situează în intervalul 4‑6 g/100 g de proteine.

Chiar dacă o lingură de proteine conține aproximativ 1,5‑2 g de lactoză, concentratele de zer sunt cele mai puțin potrivite pentru persoanele cu intoleranță la lactoză, dintre toate produsele din zer.

2. Izolații de zer pot fi utilizați și de persoanele cu intoleranță la lactoză

Dacă v‑ați împăcat deja cu informația conform căreia concentratele din zer sunt mai bine lăsate pe seama altora, iată că vine salvarea sub formă de izolate de zer.

Cu un conținut mediu de lactoză de aproximativ 2 g/100 g de produs, izolații de zer pot fi savurați fără nici o grijă de persoanele cu intoleranță la lactoză.

Grass‑Fed Whey Protein Isolate

Grass‑Fed Whey Protein Isolate

3. Hidrolizatele de zer obținute din izolat sunt, de asemenea, o alegere potrivită

Hidrolizatele de zer pot fi realizate atât din concentrat de zer, cât și din izolat de zer. Pe lângă cantitatea de proteine conținute, hidrolizatele diferă prin cantitatea de lactoză.

Proteinele hidrolizate pe bază de izolat de zer conțin mai puțină lactoză și prin urmare, sunt o alegere mai bună pentru persoanele cu intoleranță la lactoză.

Dacă sunteți în continuare îngrijorat, pe piață sunt disponibile și preparate speciale din zer cu conținut scăzut de lactoză.

Proteine speciale din zer

ProdusConținut de lactozăConținut de lactoză pe porție (30 g)
Vilgain Lactose Free Whey Proteinmax 0,04 g/100 g0,01 g
BioTech USA ISO Whey ZERO
-<0,1 g /100 ml de băutură finită

Lactose Free Whey Protein

Proteină din zer fără lactoză

Cum sunt proteinele de cazeină?

Proteinele de cazeină convenționale conțin, în medie, aproximativ 4,5 g de lactoză/100 g de produs, cantitate care poate cauza multe probleme în tractul digestiv al unor persoane.

Prin urmare, cazeinele nu pot fi recomandate în mod universal persoanelor cu intoleranță la lactoză. Unele persoane le pot digera fără probleme, în timp ce altele pot găsi o astfel de "proteină" destul de derutantă. Există unele persoane care pot fi afectate chiar și de cantități infime de lactoză, așadar este întotdeauna necesar să folosiți bunul simț și să vă urmați propriile instincte.

De reținut?

În cele din urmă, aș dori să fac din nou apel la diferențele considerabile dintre noi. Dacă vă luptați cu intoleranța la lactoză, probabil că aveți o idee despre ce cantitate de lactoză puteți tolera fără probleme și care ar fi probabil peste limită.

Acesta este, de asemenea, un lucru de care trebuie să țineți cont atunci când alegeți proteina potrivită. Cu puțină voință, chiar și intoleranța la lactoză nu este o barieră în calea obiectivului tău de vis și tot ce trebuie să faci este să alegi o proteină din zer potrivită sau să ajungi la o proteină vegană de calitate pe bază de plante.

Cum și când să folosiți proteinele pentru pierderea în greutate sau pentru creșterea musculară?
Cum și când să folosiți proteinele pentru pierderea în greutate sau pentru creșterea musculară?
Proteinele ne pot ușura drumul spre pierderea în greutate, precum și spre creșterea masei musculare. Cu toate acestea, nu este un vrăjitor atotputernic și trebuie manevrat cu pricepere. Învățați cum să folosiți proteinele în raport cu obiectivele dumneavoastră și stăpâniți magia proteinelor.
Burtă umflată? Acestea sunt cele mai frecvente 7 cauze
Burtă umflată? Acestea sunt cele mai frecvente 7 cauze
Aproape toată lumea s‑a confruntat cu o burtă umflată și toată lumea este de acord că aceasta poate face ziua cu adevărat neplăcută. Cu toate acestea, dacă problemele digestive sunt recurente sau chiar permanente, trebuie să luați măsuri. În articolul de astăzi, vă vom prezenta 7 cauze posibile ale burții umflate împreună cu soluțiile lor!
Cum se fabrică proteina din zer?
Cum se fabrică proteina din zer?
În rândul sportivilor, aproape toată lumea cunoaște proteina din zer. Dar știți cum se fabrică?
Cazeina micelară: o proteină neglijată de calitate superioară
Cazeina micelară: o proteină neglijată de calitate superioară
Cazeina micelară este una dintre băuturile proteice de cea mai bună calitate pe care le puteți găsi pe piață. Care sunt principalele sale beneficii?
Deficit caloric: cum să-l calculezi și să-l setezi corect?
Deficit caloric: cum să-l calculezi și să-l setezi corect?
Deficitul caloric este baza pierderii în greutate de succes - dar ce înțelegem prin acest concept și cum punem în practică aceste cunoștințe?
Carbohidrați complecși în alimente: cele mai bune 10 surse
Carbohidrați complecși în alimente: cele mai bune 10 surse
Nu este nevoie să evitați carbohidrații, trebuie doar să faceți alegeri bune. Care sunt sursele de carbohidrați complecși la care merită să apelați?
Meniu săptămânal de dietă pentru slăbit la 1800 kcal
Meniu săptămânal de dietă pentru slăbit la 1800 kcal
Nu toată lumea este suficient de norocoasă să își poată pregăti toate mesele în timpul zilei. Dacă aveți doar câteva minute pentru prânz și de multe ori trebuie să vă ocupați de el undeva într‑un restaurant fast‑food, avem o soluție pentru dvs. sub formă de cutii. Cu ajutorul boxelor, puteți, de asemenea, să pierdeți în greutate în mod convenabil și ușor.
Deficitul de fier: ce îl cauzează și cum să îl reconstituiți?
Deficitul de fier: ce îl cauzează și cum să îl reconstituiți?
Nu avem mult fier în corp, dar acesta este totuși indispensabil pentru funcționarea organismului. Care sunt funcțiile fierului în organism și ce alimente sunt cele mai bune surse de fier?
Probiotice naturale: cele mai bune 8 surse din alimente
Probiotice naturale: cele mai bune 8 surse din alimente
Nu doar suplimentele alimentare conțin cantități mari de culturi probiotice. Ce alimente sunt printre cele mai bogate în probiotice naturale?
Psyllium: ce este, doza, efectele și influența asupra pierderii în greutate
Psyllium: ce este, doza, efectele și influența asupra pierderii în greutate
Psyllium conține fibre solubile, care sunt esențiale pentru digestia corectă și hrănirea microflorei intestinale. Ce diferențiază psyllium de alte fibre și cum se administrează pentru beneficii maxime?
Tribulus Terrestris: ce este, efecte și dozare
Tribulus Terrestris: ce este, efecte și dozare
Tribulus terrestris (Anchovy) este un extract vegetal popular pe care bărbații îl folosesc pentru a crește nivelul de testosteron și interesul sexual. Dar se întâmplă cu adevărat acest lucru sau este doar un efect placebo cunoscut în mod obișnuit?
Care nuci sunt cele mai sănătoase?
Care nuci sunt cele mai sănătoase?
Atunci când alegem nuci, ne întrebăm adesea care este cel mai sănătos tip. Este oare posibil să se spună? Ce face ca fiecare tip de nucă să fie superior din punct de vedere nutrițional și care este cel mai valoros din punct de vedere nutrițional?
Proteine cu lapte sau cu apă?
Proteine cu lapte sau cu apă?
Proteina din zer este cel mai utilizat supliment alimentar în lumea fitness‑ului, care este asociat cu multe probleme. Una dintre ele este metoda de preparare a acesteia - este mai bine să amestecați proteina cu apă sau cu lapte?
Biohacking: 10 lucruri care vă vor schimba viața
Biohacking: 10 lucruri care vă vor schimba viața
Termenul "biohacking" poate suna un pic străin, artificial și ciudat. Este vorba de un set de schimbări în stilul nostru de viață care ne pot îmbunătăți și spori potențialul. Încercați aceste 10 activități care vă pot ajuta în călătoria către cel mai bun sine al dumneavoastră.
Fibre solubile și insolubile: care sunt diferențele și care sunt mai sănătoase?
Fibre solubile și insolubile: care sunt diferențele și care sunt mai sănătoase?
Fibrele se împart în solubile și insolubile și, împreună, ambele tipuri de fibre constituie o parte importantă a dietei. Care sunt diferențele dintre fibrele solubile și insolubile?