- Maca peruviană este o plantă cultivată la altitudini mari în Anzii sud‑americani.
- Consumul de rădăcină este recomandat în mod tradițional pentru a promova vitalitatea, funcția sexuală și învățarea.
- Doza corectă depinde de forma de procesare a maca în suplimentul alimentar.
Maca peruviană este una dintre plantele populare care sunt disponibile în mod obișnuit ca super alimente, sau sub formă de suplimente alimentare. A fost utilizată în mod tradițional pentru o varietate de funcții și chiar și studiile științifice recente îi confirmă eficacitatea.
La ce efecte te poți aștepta în cazul utilizării regulate de Maca peruviană și cum alegi forma cea mai potrivită pentru tine?
Cultivată de peste 3000 de ani în condiții în care nu crește nimic altceva
După cum sugerează și numele, Maca peruviană își are rădăcinile în Peru. Este cultivată în Anzii sud‑americani, la altitudini mari, între 3,500 și 4,500 de metri deasupra nivelului mării. Experimentele au arătat că planta prosperă mult mai bine în acest mediu dur, decât după transplantarea într‑o zonă de coastă. Maca peruviană are un tubercul în loc de rădăcină, care este recoltat și apoi prelucrat. Planta are un randament relativ ridicat, cu o producție medie de aproximativ 7 tone de Maca proaspătă pe hectar de teren.
- Află mai multe: Adaptogeni pentru gestionarea mai bună a stresului
Descoperirile arheologice din apropierea lacului Junín din Peru, la o altitudine de 4080 de metri deasupra nivelului mării, atestă cultivarea Maca peruana încă din mileniul II î.Hr. Una dintre primele înregistrări moderne ale cultivării maca a fost descrisă de navigatorul spaniol Antonio Vasquez, care a văzut și a înregistrat cultivarea maca peruană în timpul expediției sale din 1598.
Galben, roșu și negru: cum diferă diferitele tipuri de maca?
Există mai mult de 13 cultivare de maca peruviana. Cu toate acestea, în practică, fructele sunt cel mai adesea împărțite în următoarele 3 categorii:
- Maca galbenă (aproximativ 60% din producția mondială)
- Maca roșie (aproximativ 25% din producția mondială)
- Maca neagră (aproximativ 15 % din producția mondială)
Maca galbenă este cea mai utilizată maca datorită distribuției sale pe scară largă și este, de asemenea, utilizată în majoritatea studiilor care analizează efectele Maca peruană asupra organismului uman. Aceasta este cel mai adesea studiată pentru efectele sale pozitive asupra vitalității, concentrării și echilibrului hormonal. Maca roșie este studiată în principal pentru efectul său pozitiv asupra hormonilor și oaselor, în timp ce Maca neagră este studiată în legătură cu promovarea performanței fizice și a libidoului.
5 efecte pozitive ale Maca peruviană
1. Promovarea energiei și a vitalității
Unul dintre cele mai frecvent citate beneficii ale consumului de Maca peruviană este promovarea energiei sau a stării de spirit.
Acest lucru este confirmat și de un studiu realizat în 2016 pe 175 de adulți, în care s‑au evidențiat efectele pozitive asupra stării de spirit și a energiei, la administrarea a 3 g de pulbere uscată din rădăcină de Maca neagră și roșie.
2. Sprijin pentru libido și funcția sexuală
Maca peruviană este unul dintre cele mai populare extracte de plante, pentru că ajută la creșterea nivelului de testosteron din sânge. Deși aceste afirmații nu sunt susținute de studii științifice, se pare că administrarea de Maca poate avea totuși un efect pozitiv asupra funcției sexuale.
De fapt, mai multe studii au arătat că administrarea de Maca peruviană poate duce la creșterea interesului sexual și a libidoului ( în special în cazul variantei negre). În plus, unele studii indică, de asemenea, un efect pozitiv al utilizării Maca asupra spermatogenezei.
3. Creșterea performanței fizice
Unul dintre cele mai menționate beneficii ale utilizării regulate de Maca peruviană, este efectul pozitiv asupra stării energetice și vitalității. Acesta din urmă poate fi, de asemenea, utilizat de sportivi pentru a stimula performanța fizică. Într‑un studiu efectuat pe jucători de fotbal care se antrenează la altitudini mari, s‑a demonstrat că administrarea de Maca peruviană (1500 mg pe zi timp de 2 luni) a condus la o creștere cu 10% a performanțelor fizice. În mod similar, într‑un studiu efectuat pe cicliști antrenați, s‑a observat o ușoară îmbunătățire a performanțelor aerobice prin utilizarea a 2000 mg de extract 5:1.
4. Efect pozitiv asupra funcției cognitive
În plus față de efectele energizante ale consumului de Maca peruviană, au fost studiate și efectele asupra memoriei, atenției sau calmării. Într‑un studiu pe șoareci, s‑a demonstrat că utilizarea Maca (în special varianta neagră) a condus la o creștere a funcției cognitive, iar toate variantele de Maca au prezentat, de asemenea, efecte calmante. Într‑un studiu pe femei aflate în post‑menopauză, s‑a demonstrat că efectele reduc simptomele de anxietate și depresie (la o doză de 3,5 g de Maca pe zi).
- Află mai multe: Nootropice: 5 plante pentru susținerea funcției creierului
5. O sursă bogată de antioxidanți
Pulberea uscată din rădăcina de maca este, de asemenea, o sursă bogată de antioxidanți pe bază de compuși fenolici. Astfel, poate susține mecanismele antioxidante ale organismului și poate preveni stresul oxidativ
Ce formă să alegi dintre suplimentele alimentare?
Deși în mod tradițional rădăcina de Maca peruviană era consumată în stare proaspătă, la fel ca alte legume rădăcinoase, Maca este disponibilă pe piața europeană în principal sub formă de suplimente alimentare. Cel mai des, Maca peruviană este vândută sub formă de pulbere uscată din rădăcină, care, în cazul produselor de calitate superioară, poate fi și de calitate ecologică. Aportul zilnic recomandat de Maca peruviană, care este în concordanță cu majoritatea studiilor care utilizează pulberea din rădăcină, este de aproximativ 1500‑3000 mg de pulbere uscată pe zi.
Sub formă de suplimente alimentare, extractele de plante sunt, de asemenea, vândute în rapoarte de extracție care variază de la 4:1 la extracte mai puternice, cel mai adesea în raport de extracție de 10:1. În aceste produse, proporția de ingrediente active este de multe ori mai mare, astfel încât este posibil să se administreze doze semnificativ mai mici.
Maca BIO
De reținut?
Maca peruviană este unul dintre cele mai populare extracte de plante. Planta crește în Anzii sud‑americani, la altitudini de 3 500‑4 500 de metri deasupra nivelului mării, iar tuberculii sunt recoltați și apoi uscați și măcinați.
Există 3 varietăți de bază de Maca peruviană: galbenă, roșie și neagră. Varianta galbenă este una dintre cele mai bune variante disponibile, studiată pentru efectul său pozitiv asupra vitalității și funcției cognitive. Maca roșie este cunoscută pentru efectul său pozitiv asupra hormonilor, iar Maca neagră promovează performanța fizică și libidoul. Maca peruviană poate fi obținută sub formă de pulbere uscată măcinată sau extract vegetal. Doza de pulbere măcinată și uscată, variază între 1500‑3000 mg pe zi, extractele mai puternice fiind de multe ori mai mici.