
Sibiotice și probiotice pentru sănătatea intestinului
Probioticele sunt microorganisme vii care favorizează sănătatea și care se găsesc în mod natural în corpul nostru, în special în intestin, unde fac parte din microflora. Cele mai cunoscute culturi probiotice sunt lactobacilii, care descompun lactoza și alte zaharuri, și bifidobacteriile, care influențează pozitiv apărarea noastră naturală.
Prebioticele sunt partea greu de digerat a alimentelor care servește în mare parte drept combustibil pentru culturile probiotice. Astfel, aportul de prebiotice este esențial pentru creșterea și activitatea corespunzătoare a culturilor probiotice.
Combinația de probiotice și prebiotice creează așa‑numitul simbiotice (și simbiotice). În ceea ce privește beneficiile, utilizarea sibioticelor pare a fi mai eficientă în comparație cu probioticele și prebioticele separate. Acest grup include și complexul nostru de Probiotice și Probiotic Complex, unde intestinele dumneavoastră pot aștepta cu nerăbdare 15 tulpini de probiotice cu efecte simbiotice dovedite și 30 de miliarde de culturi probiotice vii.
Când să luați probiotice și sinbiotice?
Probioticele sau sibioticele pot fi utilizate preventiv și ca supliment alimentar în timpul tratamentului. Utilizarea lor este recomandată cel mai adesea în timpul:
- administrarea de antibiotice care perturbă microbiomul intestinal,
- probleme digestive,
- boli inflamatorii și autoimune ale intestinului (de exemplu, boala Crohn),
- un sistem imunitar slăbit, sau
- sarcină și alăptare.
Probioticele pot fi utilizate și preventiv atunci când călătoriți în străinătate, când microflora intestinală se modifică adesea, ceea ce poate duce la așa‑numita diareea calatorului. În aceste scopuri, probioticele de drojdie Saccharomyces boulardii, cunoscute și sub denumirea de probiotice de călătorie, sunt potrivite. Probioticele devin populare și în rândul veganilor care nu consumă alimente bogate în probiotice și prebiotice, de ex. produse lactate.
Utilizarea pe termen lung a probioticelor
Probioticele nu se adresează doar problemelor acute. Utilizarea pe termen lung a probioticelor stimulează apărarea naturală, reduce riscul ca tractul digestiv să fie colonizat de tulpini invazive de bacterii care provoacă boli care afectează tractul digestiv și contribuie la bunăstarea interioară generală.
Probioticele și prebioticele din alimente
În plus față de utilizarea de sinbiotice sau suplimente probiotice, microflora intestinală poate fi îngrijită și în cadrul unei alimentații normale. Este suficient să includeți alimente bogate în probiotice și prebiotice.
Cele mai cunoscute grupe de alimente bogate în probiotice includ iaurtul, chefirul, laptele acidofil sau laptele bătut. Apoi, mai sunt brânza, emmental, mucegai și alte brânzeturi maturate. Dintre sursele "non‑lactoase", merită să menționăm în special legumele fermentate (varză murată, castraveți fermentați, kimchi coreean sau natto japonez), oțetul de mere sau kombucha.
Unul dintre cele mai bune prebiotice este considerat a fi inulina, o fibră solubilă de origine vegetală. Aceasta se găsește în mod natural în cicoare (de exemplu, sub formă de sirop de cicoare), topinambur, usturoi, ceapă sau sparanghel. Substanțele prebiotice pot fi obținute, de asemenea, prin consumul de fructe, legume sau fulgi de ovăz.