Cafea vs. Matcha: cum diferă aceste băuturi și care este mai sănătoasă?

Verificat Mgr. Kristýna Kovářová
Comentarii
2
Cafea vs. Matcha: cum diferă aceste băuturi și care este mai sănătoasă?
Ce găsești în articol?
Afișează lista Ascunde lista

Cafeaua este una dintre cele mai populare băuturi din întreaga lume și chiar și în România ne place să ne răsfățăm cu ea - un mediu consumă mai mult de 1,9 kilograme de cafea în fiecare an. În mod similar, pulberea de ceai verde Matcha devine din ce în ce mai populară în întreaga lume și este probabil că o vom vedea în curând pe rafturile magazinelor alimentare. Ambele băuturi au un efect ușor stimulant și sunt considerate, în general, benefice pentru sănătate. Ce substanțe conțin aceste băuturi, cum se deosebesc și cum putem spune care dintre ele este mai sănătoasă?

De unde provin aceste băuturi și cum sunt fabricate?

Atât cafeaua, cât și matcha au o istorie bogată în spate, iar producția lor respectă adesea principii și practici tradiționale chiar și în prezent.

Mai multe specii de plante de cafea sunt folosite pentru a face cafea, cele mai cunoscute fiind planta de cafea robustă (aproximativ 25% din producția mondială) și planta de cafea arabică (aproximativ 70% din producția mondială). Boabele de cafea verde sunt prăjite la diferite grade în cuptoare, ceea ce reduce conținutul de antioxidanți cu aproximativ o treime. Cafeaua prăjită este măcinată ulterior la diferite niveluri de finețe și poate fi preparată ca espresso sau prin alte metode alternative (picurare, presă franceză etc.).

Pudra de ceai verde Matcha este o invenție japoneză cunoscută în forma sa actuală de peste 800 de ani. Este produsă folosind ceaiul verde japonez Gyokuro, ale cărui frunze sunt umbrite timp de câteva săptămâni înainte de recoltare, ceea ce crește conținutul de anumiți aminoacizi și mai ales de clorofilă în frunzele plantei de ceai. După recoltare, frunzele de Gyokuro sunt zdrobite într‑o pulbere fină, care se prepară în mod tradițional prin batere cu un bici de bambus ("chasen") într‑un bol tradițional.

Matcha ca una dintre cele mai bogate surse de antioxidanți

Conținutul de substanțe prezente în pulberea de ceai verde matcha variază în funcție de perioada de recoltare, recolta de vară fiind mai bogată în substanțe active decât cea de primăvară. Ce substanțe se găsesc în Matcha și în ce măsură sunt importante pentru noi?

Cofeină

Acest alcaloid de renume mondial este prezent în pudra de ceai verde Matcha în cantități surprinzător de mari - un studiu recent realizat de un atelier ceh a arătat că fiecare gram de ceai Matcha conține aproximativ 19‑44 mg de cafeină (niveluri mai scăzute de cafeină au fost observate în ceaiurile mai vechi). În general, cofeina care se găsește în pulberea de ceai verde Matcha (confundată anterior cu o substanță diferită numită teină) este identică din punct de vedere chimic cu cea din cafea. Cu o porție de mai puțin de 2 g de ceai matcha per băutură, obținem aproximativ 60 mg de cofeină în organism, ceea ce este mai puțin decât în espresso.

Antioxidanți

Ceaiurile verzi, în general, sunt printre cele mai bogate surse de substanțe antioxidante și se pare că Matcha are cel mai mare potențial antioxidant dintre toate. Conținutul de polifenoli prezenți este foarte ridicat (aproape 2000 mg de polifenoli pe litru de băutură preparată din 17,5 g de ceai) și putem menționa câțiva reprezentanți importanți:

Teanina

Protejarea frunzelor de ceai de lumina soarelui favorizează producția acestui aminoacid, care s‑a demonstrat că acționează sinergic (se sprijină reciproc) cu cafeina. În același timp, se crede că teanina este cea care face ca și cafeina din ceai să acționeze ușor diferit față de cafeina din cafea, efectele putând fi mai durabile și conducând la efecte mai eficiente asupra funcției cognitive.

BIO Japán Matcha

BIO Japán Matcha zöld tea por

Nici cafeaua nu se rezumă cu siguranță doar la cofeină

În ceea ce privește substanțele conținute în cafea, conținutul acestora variază considerabil în funcție de tipul de cafea, de metoda de prăjire și de prepararea propriu‑zisă a băuturii - cu alte cuvinte, un espresso preparat din cafea arabică poate avea o compoziție foarte diferită față de o cafea robustă filtrată. În medie, putem spune următoarele despre compoziție:

Cofeină

Cafeaua arabică conține aproximativ 1‑1,3% cafeină, în timp ce cafeaua robustă conține aproximativ de două ori mai multă. În ambele cazuri, aceasta este mai mică decât în ceaiul matcha, dar, întrucât pentru prepararea unei singure porții se folosesc aproximativ 7 g de cafea, conținutul total de cofeină al băuturii preparate este mai mare în cazul cafelei (ceaiul matcha folosește mai puțin de 2 g pe porție). Prin urmare, putem conta pe o doză de aproximativ 80 -100 mg de cofeină per espresso.

Antioxidanți

Deoarece cafeaua este consumată pe scară largă în lumea occidentală (în Scandinavia, se consumă chiar și aproximativ 10 kg de cafea pe an pe cap de locuitor), ea este una dintre cele mai importante surse de antioxidanți din dieta noastră. Chiar și așa, cafeaua se află puțin în urma pudrei de ceai verde matcha în ceea ce privește cantitatea de antioxidanți prezenți. Mai exact, există aproximativ jumătate din numărul de polifenoli într‑o porție tipică de cafea sau de pudră de ceai verde Matcha.

De remarcat în special antioxidanții care aparțin familiei de acizi hidroxicinamici, care se găsesc în cantități mari în cafea. Acidul clorogenic, de exemplu, este prezent în cafea într‑o cantitate de peste zece ori mai mare decât cea găsită în ceai (aproximativ 70 mg per ceașcă, adică aproximativ o treime din doza utilizată în suplimente).

Cafea proaspăt prăjită BIO

Cafea proaspăt prăjită BIO

Ce băutură este mai sănătoasă?

Atât Matcha, cât și cafeaua sunt băuturi în care găsim multe substanțe cu proprietăți antioxidante, pe lângă efectul stimulant. Prin urmare, este imposibil să determinăm în mod clar care dintre aceste băuturi are un efect mai semnificativ asupra sănătății noastre, așa că această bătălie imaginară se va încheia probabil la egalitate. Din acest motiv, ar trebui să facem alegerile noastre bazându‑ne în principal pe felul în care aceste băuturi au gust și ni se potrivesc.

Cu toate acestea, dacă am vrea să folosim ingredientele pentru a determina în ce situații anumite băuturi sunt mai potrivite, putem spune probabil următoarele:

  • Pentru nevoia de un stimulent rapid, este probabil preferabil să ajungem la cafeaua tare, deoarece în acest caz putem asimila o cantitate mai mare de cofeină, al cărei efect stimulator este mai acut.
  • Pe de altă parte, pentru un impuls mai blând și pentru a favoriza concentrarea și o concentrare mai îndelungată, Matcha ar putea fi mai potrivită, deoarece cofeina are un efect mai blând și sinergic cu teanina prezentă.

De reținut?

Atât Matcha, cât și cafeaua sunt băuturi foarte sănătoase care oferă organismului un nivel ridicat de substanțe antioxidante care apără organismul împotriva efectelor speciilor reactive de oxigen. În general, matcha conține o cantitate mai mare de antioxidanți (aproximativ 180 mg de polifenoli per băutură pentru ceai, 80 mg de polifenoli pentru cafea), în timp ce cafeaua conține o cantitate ușor mai mare de cofeină per băutură standard.

Un ultim avertisment: Deși atât cafeaua, cât și matcha sunt sănătoase, consumul unei cantități prea mari de cofeină într‑o zi nu mai este sănătos. Nu este indicat să se depășească o porție de aproximativ 5,7 mg de cofeină la 1 kg de greutate pe zi, ceea ce înseamnă, pentru o persoană de 70 kg, un aport maxim zilnic de aproximativ 400 mg de cofeină (4‑5 porții de cafea sau aproximativ 6 porții de ceai Matcha).

Cu ce să înlocuiți cafeaua? Descoperă 7 alternative la cafea
Cu ce să înlocuiți cafeaua? Descoperă 7 alternative la cafea
Există vreo modalitate de a înlocui cafeaua preferată? Da! Avem 7 alternative la cafea care îți vor injecta în mod fiabil o nouă doză de energie în vene. Care sunt acestea?
L-Teanina: ce este, efecte și dozare
L-Teanina: ce este, efecte și dozare
L‑teanina apare în mod natural în frunzele de ceai. Datorită efectelor sale relaxante, aceasta devine din ce în ce mai populară și printre suplimentele alimentare. Ce efecte are și din ce surse este indicat să o luați?
Deficit caloric: cum să-l calculezi și să-l setezi corect?
Deficit caloric: cum să-l calculezi și să-l setezi corect?
Deficitul caloric este baza pierderii în greutate de succes - dar ce înțelegem prin acest concept și cum punem în practică aceste cunoștințe?
Burtă umflată? Acestea sunt cele mai frecvente 7 cauze
Burtă umflată? Acestea sunt cele mai frecvente 7 cauze
Aproape toată lumea s‑a confruntat cu o burtă umflată și toată lumea este de acord că aceasta poate face ziua cu adevărat neplăcută. Cu toate acestea, dacă problemele digestive sunt recurente sau chiar permanente, trebuie să luați măsuri. În articolul de astăzi, vă vom prezenta 7 cauze posibile ale burții umflate împreună cu soluțiile lor!
Probiotice naturale: cele mai bune 8 surse din alimente
Probiotice naturale: cele mai bune 8 surse din alimente
Nu doar suplimentele alimentare conțin cantități mari de culturi probiotice. Ce alimente sunt printre cele mai bogate în probiotice naturale?
Psyllium: ce este, doza, efectele și influența asupra pierderii în greutate
Psyllium: ce este, doza, efectele și influența asupra pierderii în greutate
Psyllium conține fibre solubile, care sunt esențiale pentru digestia corectă și hrănirea microflorei intestinale. Ce diferențiază psyllium de alte fibre și cum se administrează pentru beneficii maxime?
Tribulus Terrestris: ce este, efecte și dozare
Tribulus Terrestris: ce este, efecte și dozare
Tribulus terrestris (Anchovy) este un extract vegetal popular pe care bărbații îl folosesc pentru a crește nivelul de testosteron și interesul sexual. Dar se întâmplă cu adevărat acest lucru sau este doar un efect placebo cunoscut în mod obișnuit?
Biohacking: 10 lucruri care vă vor schimba viața
Biohacking: 10 lucruri care vă vor schimba viața
Termenul "biohacking" poate suna un pic străin, artificial și ciudat. Este vorba de un set de schimbări în stilul nostru de viață care ne pot îmbunătăți și spori potențialul. Încercați aceste 10 activități care vă pot ajuta în călătoria către cel mai bun sine al dumneavoastră.
Exerciții cu propria greutate: beneficii și sfaturi privind cele mai bune exerciții
Exerciții cu propria greutate: beneficii și sfaturi privind cele mai bune exerciții
Exercițiul cu propria greutate este eficient, sănătos și ușor de făcut. Este posibil să construiți mușchi cu ajutorul acesteia și ce exerciții sunt cele mai bune?
Cum să mănânci corect sau principiile unei alimentații sănătoase
Cum să mănânci corect sau principiile unei alimentații sănătoase
Probabil că ați mai întâlnit termenul "alimentație sănătoasă" - dar ce înțelegeți prin acesta și cum îl puteți pune cel mai bine în practică? Articolul de astăzi vă va ajuta.
10 sfaturi simple pentru o dietă mai sănătoasă
10 sfaturi simple pentru o dietă mai sănătoasă
Nu sunteți mulțumit de dieta dvs. actuală? Nu trebuie să disperați. Deși acesta este un subiect foarte individual, am compilat o listă de 10 sfaturi și trucuri de bază care facilitează obținerea bunăstării fizice și mentale.
Ce proteină să alegeți fără lactoză?
Ce proteină să alegeți fără lactoză?
Sunteți intolerant la lactoză și vă întrebați care proteină este potrivită pentru dumneavoastră? După ce veți citi acest articol, veți fi în sfârșit lămurit.
Grăsimea viscerală: cum să detectați cantitatea sa și să minimizați riscurile pentru sănătate?
Grăsimea viscerală: cum să detectați cantitatea sa și să minimizați riscurile pentru sănătate?
Excesul de grăsime corporală este asociat cu un risc crescut de a dezvolta anumite boli grave. Dar știți de ce este așa? Deoarece țesutul adipos nu este doar "kilograme în plus", ci afectează și procesele metabolice din organism.
Maca: ce este, efecte și dozare
Maca: ce este, efecte și dozare
Maca peruviană este unul dintre extractele populare utilizate în mod tradițional pentru a susține vitalitatea și funcția creierului. Cum să alegeți tipul potrivit și care este doza?
Cum să ai un păr sănătos? 8 alimente pe care ar trebui să le incluzi în dieta ta
Cum să ai un păr sănătos? 8 alimente pe care ar trebui să le incluzi în dieta ta
Cum afectează nutriția sănătatea părului? Vă vom arăta care sunt cele mai bune alimente pentru menținerea sănătății părului.