- Afine (2)
- Alune de pădure (8)
- Arahide (1)
- Banană (12)
- Brownie (3)
- Cafea (3)
- Caramel (9)
- Caramel sărat (12)
- Căpșuni (17)
- Ceai (1)
- Ciocolată (28)
- Ciocolată albă (5)
- Cookie (3)
- Fără aromă (7)
- Fructe de pădure (2)
- Fructe tropicale (1)
- Grepfrut (3)
- Lămâie (3)
- Mango (3)
- Marțipan (1)
- Măr (3)
- Merișoare (1)
- Miere (1)
- Nucă de cocos (1)
- Piersică (4)
- Portocală (1)
- Scorțișoară (4)
- Unt de arahide (6)
- Vanilie (12)
- Zmeură (2)
Ce este proteina din zer
Proteina din zer, cunoscută sub numele de whey protein, este derivată din laptele de vacă și este unul dintre cele mai bine vândute suplimente de nutriție sportivă. Cu toate acestea, utilizarea lor merge mult dincolo de sport. De fapt, fiind o sursă de proteine de înaltă calitate, chiar și persoana obișnuită care nu practică sportul o poate folosi pentru a-și crește aportul zilnic de proteine.
Tipuri de proteine din zer
În funcție de procesul de producție, este posibil să întâlnim mai multe tipuri de proteine din zer, care diferă în ceea ce privește proporția de proteine, carbohidrați (lactoză) și grăsimi:
- Concentrat de zer Concentratul de proteine din zer (WPC) este produs prin microfiltrare cu flux încrucișat (CFM) și conține, de obicei, 70‑80% proteine. Acesta conține o cantitate mai mare de grăsimi și lactoză, ceea ce, pe de altă parte, îi conferă un gust mai bun. Combinate cu un preț avantajos, concentratele sunt alegerea numărul 1 pentru marea majoritate a utilizatorilor pentru a obține rezultatele dorite.
- Izolat de zer (WPI - Whey protein isolate) este, de asemenea, creat printr‑un proces de microfiltrare cu flux încrucișat și conține 85‑95% proteine. Este, de asemenea, potrivit pentru persoanele cu intoleranță la lactoză, dar cu un conținut mai mare de proteine vine un preț mai mare.
- Hidrolizat de zer Hidrolizatul de proteine din zer (WPH) este produs prin hidroliza concentratului sau a izolatului (sau a unei combinații dintre cele două), ceea ce se reflectă în conținutul final de proteine de 70‑95%. Hidrolizatul este cel mai rapid aport de aminoacizi pentru țesuturile musculare, dar dezavantajul este prețul ridicat și gustul inferior. Cu toate acestea, utilizarea acestui tip de produs este necesară doar în cazuri specifice.
Diferențele de bază dintre diferitele tipuri pot fi comparate în tabelul de mai jos:
Tipul de proteină | Rata de digestibilitate | Cel mai frecvent conținut de proteine | Conținutul de grăsimi | Conținutul de carbohidrați |
Concentrat | 8‑10 g/h | 70‑80 % | 4‑10 g | 4‑8 g |
Izolat | 8‑10 g/h | 85‑95 % | 1‑2 g | 1‑2 g |
Hidrolizat | mai mult de 10 g/h | 70‑95 % | 1‑10 g | 1‑8 g |
De ce să luați proteine din zer
Proteina din zer este considerată proteina de cea mai bună calitate și cea mai valoroasă, în comparație cu alte surse animale și vegetale. Beneficiile consumului de proteine din zer includ:
- Digestie rapidă și fără probleme,
- potrivită pentru creșterea musculară și pierderea în greutate,
- maximizează recuperarea și forța,
- aport natural de BCAA,
- potrivit pentru refacerea proteinelor în timpul zilei, dar și în preajma antrenamentelor,
- potrivit și pentru non‑atleți
- poate fi folosit ca ingredient pentru gătit și copt.
În caz de intoleranță la lactoză, este necesar să vă urmați propria sensibilitate atunci când utilizați proteina din zer. Unele persoane pot face față concentratului, dar izolatul este, de obicei, o alegere mai bună. Proteinele din zer nu sunt, din păcate, potrivite pentru persoanele cu alergie la proteinele din laptele de vacă, singura excepție fiind hidrolizatele extinse - însă, în acest caz, este necesară consultarea necondiționată a medicului curant (uneori, sunt adecvate și preparatele care conțin aminoacizii propriu‑ziși). Alte alternative includ proteinele vegane.