Ce este proteina vegană?
Proteina vegană se referă la suplimentele proteice care sunt fabricate exclusiv din surse vegetale. Datorită compoziției lor, aceste proteine sunt în mod natural fără lactoză, fără proteine din lapte de vacă și, în unele cazuri, fără gluten. În comparație cu proteinele din lapte (de exemplu, din zer sau cazeină), acestea au însă un conținut mai mic de aminoacizi esențiali, o digestibilitate mai slabă și mai lentă, o solubilitate mai slabă și un gust mai slab. În cazul proteinelor vegetale, este posibil să se aleagă între proteine cu un singur ingredient sau cu mai multe ingrediente.
Tipuri de proteine vegane
Cele mai bine vândute proteine cu un singur component includ:
- Proteina de soia - cea mai populară proteină vegetală, care se mândrește cu un conținut ridicat de proteine. Compoziția sa de aminoacizi esențiali este similară cu cea a proteinelor animale, iar consumul său este asociat cu o reducere a colesterolului. A căzut în dizgrație din cauza alergiei comune la soia;
- proteina de mazăre - provine din mazăre galbenă, nu verde, ceea ce determină culoarea sa bej. Conține toți aminoacizii esențiali, dar cu un conținut scăzut de metionină. În plus, este o sursă bună de arginină, BCAA sau fier;
- proteina de cânepă - din cauza conținutului scăzut de lizină, nu poate fi clasificată drept o proteină completă. Este o sursă bună de fibre, fier, zinc, magneziu și acid alfa‑linolenic (o sursă vegetală de omega 3);
- proteina din orez - este de obicei obținută din orez brun, ceea ce o face o sursă bună de fibre, calciu sau fier. Pe de altă parte, conține cantități scăzute de aminoacizi esențiali.
Compoziția obișnuită în macronutrienți a acestor proteine poate fi comparată în tabelul de mai jos:
Tipul de proteină | Conținutul de proteine | Conținutul de grăsimi | Conținutul de carbohidrați |
Soia | 88 g | 3 g | 0 g |
Mazăre | 75 g | 7,5 g | 5 g |
Cânepă | 50 g | 10 g | 21 g |
Orez | 80 g | 10 g | 4,5 g |
Proteinele din dovleac, susan, arahide sau migdale, de exemplu, cunosc și ele un mare avânt și sunt mai degrabă folosite la gătit sau la copt decât în băuturile proteice.
Cum se utilizează proteinele vegetale?
Proteinele vegetale sunt potrivite în special pentru vegani, vegetarieni, persoane cu intoleranță la lactoză sau alergii la proteinele din laptele de vacă. Datorită încărcăturii mai reduse asupra mediului, acestea reprezintă, de asemenea, o alternativă potrivită pentru persoanele cu preocupări ecologice.
Proteinele vegane sunt utilizate în același mod ca și proteinele animale - pentru a reface proteinele în timpul zilei, pentru pierderea în greutate sau pentru a câștiga masă musculară. Cu toate acestea, trebuie amintit faptul că au o rată de utilizare mai mică, prin urmare o capacitate mai mică de a construi mușchi. Capacitatea de utilizare a proteinelor vegetale poate fi îmbunătățită:
- prin creșterea cantității de proteine vegetale,
- prin utilizarea în comun cu probioticele, sau
- princombinarea mai multor surse de proteine vegetale.
Combinația mai multor tipuri de proteine vegetale este cea care este din ce în ce mai des utilizată în cazul proteinelor vegane. Puteți încerca varianta noastră cu mazăre și orez Vilgain Proteine pe bază de plantecare este suplimentată cu metionină, ceea ce îi conferă un spectru complet de aminoacizi.
Mai multe aporturi de proteine pe bază de plante
Dacă sunteți un vegan sau vegetarian care se luptă cu un aport scăzut de proteine, încercați, de exemplu batoane proteice vegane biscuiți, carne uscată sau chipsuri proteice. Puteți încorpora apoi unele dintre cele mai bune surse de proteine vegetale în dieta dumneavoastră obișnuită.
Tipuri de proteine: | Soia, mazăre, orez, cânepă |
Fără: | Gluten, lactoză, îndulcitori artificiali |
Mărci: | PEScience, MyProtein, Extrifit... |