

Ce sunt antioxidanții?
Antioxidanții sunt substanțe care neutralizează acțiunea radicalilor liberi (specii reactive de oxigen), care au un efect negativ asupra sănătății și îmbătrânirii celulelor - dar într‑un organism sănătos, aceste substanțe mențin un echilibru. Din cauza unui stil de viață inadecvat (fumat, consum excesiv de alcool, obiceiuri alimentare proaste etc.), radicalii liberi pot predomina, provocând așa‑numitul stres oxidativ, care poate contribui la apariția anumitor boli.
Antioxidanții sunt produși în mod natural în organismul uman, cu condiția respectării unui stil de viață sănătos. De asemenea, aceștia pot fi refăcuți prin intermediul unei alimentații variate și echilibrate. În cazuri excepționale (indisponibilitatea fructelor și legumelor de sezon, alergii alimentare etc.), este posibil să se apeleze și la suplimente alimentare cu un conținut ridicat de antioxidanți.
Antioxidanți naturali
În special, cele mai bune proprietăți antioxidante sunt vitaminele (în special vitaminele C, A și E), unii micronutrienți (ca atare sau ca parte a enzimelor antioxidante, de exemplu seleniu, zinc, mangan), coloranții vegetali, flavonoidele și alte substanțe bioactive (de exemplu coenzima Q10, melatonina). Datorită conținutului ridicat de aceste substanțe, ele sunt considerate surse bune de antioxidanți, de ex:
- ciocolata neagră și alte produse din cacao
- fructe de pădure - goji, acai, afine sau măceșe
- superalimente verzi - orz tânăr, chlorella sau spirulină
- legume - sfeclă roșie, anghinare sau usturoi
- ciuperci vitale - chaga, ciuperci stridii sau shiitake
- condimente și ierburi - turmeric, scorțișoară, oregano sau busuioc
- microgreens
- ceai negru și cafea
În prezent, antioxidanții sunt produși și sintetic, iar efectele lor sunt utilizate, la fel ca și cele naturale, de exemplu în conservarea alimentelor sau în cosmetică.