- Grăsimea viscerală este activă metabolic - produce substanțe care afectează și perturbă în continuare reacțiile metabolice normale.
- Grăsimea viscerală poate fi detectată prin testare pe diferite tipuri de dispozitive, dar o puteți măsura și acasă.
- Pentru a minimiza riscurile pentru sănătate, este de dorit, printre altele, să renunțați la fumat.
De ce ar trebui să fii interesat de compoziția corporală?
Compoziția corporală este unul dintre factorii importanți în starea generală de sănătate a unei persoane. În practică, există diverși indicatori care sunt utilizați pentru a evalua riscul potențial de a dezvolta boli grave - de exemplu, greutatea corporală sau IMC (indicele de masă corporală). Aceste două variabile sunt printre cele mai frecvent utilizate, deoarece sunt foarte simple și nu necesită echipamente costisitoare pentru a le evalua. Cu toate acestea, este important să rețineți că rezultatul pe care îl dau este doar orientativ. Pentru o examinare mai atentă și mai precisă, este necesar să se analizeze în profunzime fiecare pacient în parte, de exemplu, chiar dacă greutatea și IMC sunt mai mari decât norma tabelară, acest lucru nu înseamnă neapărat că pacientul este în pericol. Depinde, printre altele, dacă masa musculară sau cea grasă este implicată în excesul de greutate.
Puțin mai adecvată și mai precisă este analiza compoziției corporale tocmai menționată , care arată ce proporție din greutatea corporală reprezintă masa osoasă sau țesutul muscular și adipos. Pe baza acestor cunoștințe, este mult mai ușor să se determine la ce risc de boală vă "predispune" structura corpului dumneavoastră și stilul de viață asociat.
Standardul de aur în acest domeniu este considerat a fi măsurarea DEXA, dar aceasta este costisitoare și poate fi obținută, de obicei, numai în laboratoare specializate. Măsurătorile mai puțin precise, dar mult mai accesibile, sunt furnizate de instrumentele bazate pe bioimpedanță, care includ binecunoscutul InBody.
Nu orice grăsime este la fel
Unul dintre cei mai importanți parametri de care un medic sau alt specialist va fi interesat este cantitatea de grăsime corporală. Dacă există prea multă, organismul este supus multor patologii care cresc în mod direct riscul de îmbolnăvire (adică cu cât cantitatea de grăsime este mai mare, cu atât riscul de îmbolnăvire este mai mare). Excesul de greutate și obezitatea cauzează daune inimii, vaselor de sânge și articulațiilor, de exemplu, dar, de asemenea, face ca organismul dumneavoastră să se confrunte efectiv cu o inflamație continuă.
Grăsimea subcutanată
Dacă știți care este cantitatea totală de grăsime corporală, puteți apoi să o ridicați la un nivel superior - adică să determinați ce proporție din acest total este formată din grăsime subcutanată și grăsime viscerală. După cum sugerează și numele său, grăsimea subcutanată umple zona dintre straturile de piele și mușchi. Acest tip de țesut adipos are o funcție protectoare, contribuind la reglarea temperaturii corpului și la izolarea termică, și este, de asemenea, responsabil pentru compoziția diferită a corpului la bărbați și femei. În ceea ce privește riscurile pentru sănătate, veți fi mai puțin preocupat de primul tip decât de cel de‑al doilea.
Grăsimea viscerală
Grăsimea viscerală se găsește în straturi mai profunde în comparație cu grăsimea subcutanată și umple de obicei spațiul dintre organe pentru a ajuta la menținerea acestora la locul potrivit. Grăsimea viscerală este foarte activă metabolic, ceea ce înseamnă că activitatea sa afectează procese importante din organism. Iar dacă cantitatea sa devine excesivă, poate fi o problemă serioasă pentru sănătatea dumneavoastră. Celulele adipoase produc o multitudine de substanțe, dar unele dintre cele mai importante sunt moleculele proinflamatorii care joacă un rol în procesul de pierdere a sensibilității țesuturilor la insulină (rezistența la insulină), în promovarea depunerii plăcilor de grăsime pe pereții vaselor de sânge sau chiar în creșterea nivelului tensiunii arteriale.
Pe de altă parte, merită menționat faptul că o cantitate prea mică de grăsime corporală (inclusiv grăsime viscerală) poate avea un impact negativ asupra sănătății și mai ales asupra echilibrului hormonal. Astfel, o cantitate optimă de țesut adipos este necesară pentru supraviețuire - pentru bărbați, aproximativ 2‑5%, iar pentru femei 10‑13% din grăsimea corporală.
Care este valoarea normală a grăsimii viscerale?
Puteți afla cantitatea de grăsime viscerală în diferite moduri - cea mai simplă și mai accesibilă metodă este să vă măsurați circumferința taliei cu ajutorul unui metru de croitorie. Grăsimea viscerală este stocată în cea mai mare măsură în cavitatea abdominală. Valorile normale ale circumferinței taliei diferă pentru bărbați și femei - pentru bărbați este de până la 94 cm, iar pentru femei de până la 80 cm. Odată ce aceste valori sunt depășite, crește riscul de apariție a complicațiilor de sănătate. Următorul prag este de 102 cm pentru bărbați și 88 cm pentru femei, când riscul este crescut foarte serios.
A doua opțiune este măsurarea circumferinței cu ajutorul diferitelor instrumente, cele mai precise fiind tomografia computerizată (CT), imagistica prin rezonanță magnetică (IRM) sau DEXA‑ul menționat anterior. Din cauza costului financiar, dispozitivele InBody sunt o alternativă mai comună , unde studiile arată că acestea oferă rezultate rezonabil de precise atunci când sunt îndeplinite condițiile de măsurare. În aceste cazuri, cantitatea de grăsime viscerală este cel mai adesea exprimată ca suprafață de grăsime viscerală (VFA) în unități cm². Valorile < 100 cm² sunt considerate normale.
Cum să prevenim riscurile asociate cu excesul de grăsime viscerală?
Pentru a preveni eficient problemele asociate cu excesul de grăsime viscerală, este suficient să urmați regulile deja cunoscute ale unui stil de viață sănătos. Deoarece cantitatea de grăsime viscerală este legată de cantitatea totală de țesut adipos, este de dorit să se mențină o greutate corporală optimă. Următoarele puncte sunt un scurt memento.
- O dietă echilibrată: un punct cheie în gestionarea greutății. Este important să fiți clar cu privire la cantitatea de energie pe care trebuie să o consumați în raport cu activitățile dumneavoastră - de îndată ce consumați mult mai multă energie decât aveți nevoie, aceasta va fi stocată în depozitele de grăsime. În ceea ce privește protejarea sănătății cardiovasculare, includeți pește de mare gras sau nuci (nucile în special sunt o sursă de acizi grași omega‑3), fructe și legume (o sursă de antioxidanți) și cereale integrale (o sursă de fibre și beta‑glucani). Dacă trebuie să creșteți volumul, dar nu și valoarea energetică a dietei dumneavoastră, concentrați‑vă pe consumul suficient de fibre, proteine, fructe și legume.
- Mișcarea: cu exerciții fizice regulate, veți putea să vă răsfățați cu mai multe alimente fără să vă faceți griji cu privire la creșterea grăsimii. De asemenea, s‑a demonstrat că mișcarea este benefică pentru sănătatea cardiovasculară (în special activitatea aerobică), crește sensibilitatea țesuturilor la insulină și chiar ajută la scăderea tensiunii arteriale - toți factorii de risc care sunt legați de riscurile pentru sănătate asociate cu excesul de grăsime viscerală.
- Somn de calitate: somnul este mai important în contextul sănătății generale decât poate părea la prima vedere. Lipsa somnului favorizează apetitul, împiedică creșterea musculară și poate contribui la catabolismul muscular. De asemenea, crește concentrația hormonilor de stres care contribuie la depozitarea grăsimilor în zona abdominală.
- Renunțarea la fumat: fumatul este o provocare pentru sănătate în sine, iar dacă la aceasta se adaugă povara excesului de greutate, riscul de a dezvolta boli grave este cu atât mai mare. În plus, studiile au confirmat legătura dintre fumat și creșterea grăsimii viscerale. Cauza exactă nu este încă clară și sunt necesare studii suplimentare, dar se vorbește despre un posibil efect concomitent al rezistenței la insulină și al markerilor inflamatori, care sunt de obicei crescuți în ambele condiții.
De reținut?
Grăsimea viscerală reprezintă masa grasă stocată în imediata apropiere a organelor, iar prin activitatea sa metabolică influențează alte reacții din organism. Cantitățile excesive contribuie la apariția rezistenței la insulină, a hipertensiunii arteriale sau a riscului crescut de boli cardiovasculare.
Pentru a reduce impactul său negativ asupra sănătății, nu trebuie decât să respecți principiile unui stil de viață sănătos - să consumi cantități adecvate de energie, să faci mișcare în mod regulat, să nu neglijezi somnul și, nu în ultimul rând, să nu fumezi.