Ce este maca?
Maca Peruviana este o plantă bienală originară din Anzi, unde se dezvoltă la altitudini mari și a servit populației locale atât ca hrană, cât și ca medicament timp de peste 3 milenii. În zilele noastre, maca este considerată un superaliment, deoarece este bogată în vitamine, minerale, aminoacizi esențiali și alte substanțe benefice pentru organism. Binecunoscuta pulbere de maca este extrasă din rădăcina acestei plante. Aceasta poate avea o culoare diferită în funcție de soi, dar conținutul de substanțe nutritive nu este afectat.
Efectele maca
Maca este cunoscută ca un supliment alimentar care are efecte pozitive asupra sănătății mentale și sexuale (de aceea maca este cunoscută și sub numele de Viagra peruană). În plus, însă, ea poate fi folosită și de sportivi pentru a spori performanța. Principalele efecte ale maca includ:
- Creșterea rezistenței la stres și anxietate,
- îmbunătățirea concentrării și a memoriei,
- stimularea libidoului și promovarea fertilității,
- ameliorarea simptomelor menopauzei sau ale sindromului premenstrual,
- promovarea rezistenței și a performanței,
- favorizând creșterea și recuperarea adecvată a mușchilor.
Deși maca poate fi un asistent util în încercarea de a concepe, utilizarea sa în timpul sarcinii sau alăptării nu a fost studiată în mod adecvat. Prin urmare, este mai bine să evitați maca în această perioadă. Maca sprijină menținerea echilibrului hormonal, ceea ce poate avea, de asemenea, un efect pozitiv asupra problemelor de piele, cum ar fi acneea.
Dozaj de maca
În țara noastră, maca poate fi găsită sub formă de tablete, capsule sau pulbere. O doză potrivită poate fi considerată a fi de aproximativ 3 grame pe zi, timp de câteva săptămâni. Astfel, nu se pot aștepta efecte pozitive imediat după o linguriță de maca. Maca poate fi folosită sub formă de băutură caldă sau rece, ca adaos în smoothie‑uri și poate fi folosită și la gătit și copt.