Carbohidrați complecși în alimente: cele mai bune 10 surse

Verificat Mgr. Kristýna Kovářová
Comentarii
Carbohidrați complecși în alimente: cele mai bune 10 surse
Ce găsești în articol?
Afișează lista Ascunde lista

În lumea actuală a nutriției, glucidele din alimente sunt creditate cu puteri magice de a ne îngrășa. Ele par a fi un fel de vrăjitor al vrăjitorilor, care ne provoacă kilograme în plus. Dar e chiar așa? Nu ar trebui să-i punem pe toți în aceeași oală.

Carbohidrații de calitate își au locul lor în dietă și nu trebuie să intri în panică din cauza lor. Care sunt aceștia? La asta vom răspunde astăzi. Nu i‑am uitat nici pe cei care evită glutenul, care vor găsi și ei ceva potrivit.

Cum să alegi carbohidrații de cea mai bună calitate?

Cu excepția cazului în care ești adeptul alimentației low carb sau keto, carbohidrații ar trebui să reprezinte aproximativ 40‑60% din dieta ta. Mai ales dacă ești un atlet activ, carbohidrații sunt combustibilul pentru performanța ta stelară.

Dimpotrivă, dacă stai în fund toată ziua la serviciu și sportul este un cuvânt murdar pentru tine, poți reduce consumul de carbohidrați. Acest lucru este valabil și pentru zilele fără antrenament.

Orientați‑vă către carbohidrații complecși și limitați‑vă consumul de zahăr

Dar nu există un astfel de lucru ca un carbohidrat. Baza dietei dvs. ar trebui să fie formată în principal din carbohidrați complecși. Alimentele bogate în carbohidrați includ diverse tipuri de garnituri, pâine de înaltă calitate, fulgi de ovăz, muesli neîndulcit etc.

Pe de altă parte, zahărul ar trebui utilizat cu moderație și nu ar trebui să reprezinte mai mult de 10% din aportul energetic zilnic total. Dacă luăm un aport de 2 000 kcal/8 400 kJ, aceasta înseamnă 50 g de zahăr. Aportul dumneavoastră va crește vertiginos cu 50 g de zahăr și 424 kcal din cauza unei porții de înghețată McFlurry cu adaos de Snickers.

Dacă comparați un astfel de "tun" cu, de exemplu, pâinea de secară completată cu griș, șuncă de calitate și legume, răspunsul este destul de clar, opțiunea numărul doi va face mai mult pentru sănătatea dumneavoastră și, de asemenea, va fi mai sățioasă. Acest lucru se datorează în principal conținutului mai mare de fibre, proteine și grăsimi.

Acestea sunt 10 surse complete de carbohidrați de calitate care cu siguranță nu ar trebui să vă lipsească din atenție:

1. Fulgii de ovăz

Fulgii de ovăz sunt literalmente plini de nutrienți și pot fi personalizați în nenumărate moduri. Datorită carbohidraților complecși, un mic dejun cu fulgi de ovăz vă va oferi multă energie. Aceasta va fi eliberată treptat și nu veți obosi curând. Dar îi puteți folosi și în smoothie‑uri sau iaurturi în orice moment al zilei. Nu uitați să folosiți proteinele preferate atunci când faceți terci pentru a obține și proteinele de care aveți nevoie.

Fulgi de ovăz100 g
Energie370 kcal
Carbohidrați60 g
Fibre9 g
Proteine12 g
Grăsimi7 g
  • Puteți alege dintr‑o gamă largă de procesare - măcinat fin sau grosier. Ovăzul nostrufulgi de ovăz instant e perfect pentru un terci pufos.

2. Quinoa

Quinoa aparține "pseudocerealelor" și este în mod natural fără gluten. În plus față de conținutul său ridicat de carbohidrați, este și o sursă de proteine de calitate. Quinoa are multe beneficii, popularitatea sa este în creștere și este un aliment excelent pentru vegani sau celiaci. Ați observat canihua, sora mai mică a quinoa? Abia așteaptă să explodeze.

Quinoa100 g
Energie370 kcal
Carbohidrați64 g
Fibre7 g
Proteine14 g
Grăsimi6 g

3. Cartofi

Poate că bunicile tale nu cunosc quinoa, dar cartofii cu siguranță o fac! Deși cartofii sunt o sursă de calitate și ieftină de carbohidrați complecși, ei sunt în prezent înlocuiți de cartofii dulci importați. Să nu uităm nici de cartofii noștri buni și bătrâni; favorizându‑i, putem contribui la reducerea amprentei noastre de carbon și putem ajuta puțin planeta.

Depinde însă de modul în care prelucrați cartofii. Cel mai ecologic mod este de a‑i găti cu coajă; acești cartofi ne mențin sătui cel mai mult timp, deoarece au cel mai mic indice glicemic. Cartofii copți sau piureul de cartofi au cel mai mare indice glicemic. Cu toate acestea, indicele glicemic rezultat este influențat și de celelalte alimente cu care mâncăm cartofi și nu merită luat în considerare în mod izolat. Acesta este mai relevant pentru persoanele cu diabet.

Evitați cartofii prăjiți sau cartofii fast‑food, sunt plini de grăsimi.

Cartofi100 g
Energie77 kcal
Carbohidrați18 g
Fibre2 g
Proteine2 g
Grăsimi0,1 g

4. Cartofi dulci

Cartofii dulci sunt probabil cea mai populară garnitură de astăzi. Cartofii prăjiți din cartofi dulci cu aspect delicios apar pe toate rețelele de socializare. Dar nu vă lăsați păcăliți, cartofii prăjiți din cartofi dulci nu sunt din punct de vedere nutrițional foarte diferiți de cartofi și, în funcție de cantitatea de grăsime folosită, cartofii prăjiți din cartofi dulci pot fi la fel de bombă calorică ca, cartofii prăjiți cu cartofi obișnuiți.

Poate singura substanță în care cartofii dulci sunt net superiori cartofilor este vitamina A, care este apreciată de cei cu ochii ageri.

Cartofi dulci100 g
Energie86 kcal
Carbohidrați20 g
Fibre3 g
Proteine2 g
Grăsimi0,1 g

5. Muesli vrac

Atunci când cineva decide să ducă un stil de viață sănătos, este garantat că se va gândi la reclamele la muesli. Dar este muesli întotdeauna necondiționat sănătos?

Alegeți muesli sau granola în care fulgii sunt cei mai abundenți. Nu grăsimi și zahăr, așa cum se întâmplă adesea. La urma urmei, mâncăm muesli pentru carbohidrații săi complecși. Cantitatea de fibre este, de asemenea, un indicator important, căutați cel puțin 5 g/100 g de produs.

Cel mai bun mod de a face acest lucru este să vă faceți propriul amestec acasă din ceea ce vă place. Amestecați diferite tipuri de fulgi și prăjiți‑i scurt într‑o tigaie. De asemenea, puteți folosi fructe liofilizate, ciocolată de calitate superioară, nuci sau semințe. Totuși, aveți grijă cu nucile, deoarece acestea vă pot crește semnificativ aportul energetic total.

Vilgain Muesli100 g
Energie465 kcal
Carbohidrați44 g
Fibre10 g
Proteine14 g
Grăsimi23 g

6. Lintea

Lintea are multe beneficii, așa că ar trebui să o includem în dieta noastră în mod regulat. Nu doar pentru Anul Nou, cu viziunea de a ne îmbogăți brusc. Pe lângă carbohidrații complecși, leguminoasele conțin în general un bun aport de proteine vegetale. Lintea roșie este una dintre favorite datorită preparării sale rapide ca fulgerul . Are și avantajul de a nu balona.

Mai puțin cunoscute sunt lintea neagră, lintea beluga sau lintea verde. Acestea sunt ușor de preparat și nu se fierb, așa că sunt un excelent adaos la salatele de legume, de exemplu.

Linte roșie100 g
Energie358 kcal
Carbohidrați63 g
Fibre11 g
Proteine24 g
Grăsimi2 g

7. Năut

Năutul este o legumă populară pentru gama sa incredibil de largă de utilizări și pentru aroma sa de nucă. Îl puteți arunca în salate, îl puteți folosi pentru a face un hummus popular sau pentru a face falafel. Năutul picant prăjit la cuptor este o opțiune fină de "gustare" mai sănătoasă pentru TV sau salate de vară flash.

Năut100 g
Energie364 kcal
Carbohidrați63 g
Fibre17 g
Proteine19 g
Grăsimi6 g

8. Produse de patiserie

Pâinea este bau‑bau‑ul care se ascunde sub pat în zilele noastre, mai ales pentru cei care vor să slăbească. Și cum miturile care încă circulă ajută, ea ne bântuie mai ales seara, când nu mănânci patiserie pentru că dimineața te trezești cu cinci kilograme mai greu.

Dar știm de mult că pâinea este o sursă de carbohidrați ca oricare alta și poate fi consumată în orice moment al zilei. Lumea nu se va prăbuși după o chiflă albă, dar când vine vorba de pâine, asigurați‑vă că este de bună calitate. Alegeți pâine de secară sau integrală. Nu că ar avea mai puține calorii, dar conține mai multe minerale și mai ales, fibre, ceea ce o face mai sățioasă.

Pâine de secară100 g
Energie242 kcal
Carbohidrați48 g
Fibre6 g
Proteine8 g
Grăsimi1 g
Sendviče z žitného a celozrnného pečiva s vlákninou, se salátem a okurkou

9. Orez

Orezul este una dintre cele mai vechi culturi agricole din lume. Din fericire, astăzi nu mai trebuie să ne bazăm pe clasicul orez alb, există atât de multe alte opțiuni! Orezul natural este o sursă supraîncărcată de fibre, dar micul dezavantaj este pregătirea mai îndelungată. Gata pentru o mică călătorie în jurul lumii? Sticky Orezul iasomie va fi apreciat de iubitorii bucătăriei asiatice. Basmati pentru bucătăria indiană și arborio pentru risotto‑ul italian.

Vă dezvăluim un secret: deși orezul conține 8 aminoacizi esențiali, acesta conține o cantitate limitativă de lizină, un aminoacid. Dacă îl combinați cu leguminoase veți obține o sursă de proteine complete.

Orez Jasmine100 g
Energie365 kcal
Carbohidrați79 g
Fibre0,7 g
Proteine8 g
Grăsimi1 g

10. Couscous

Nu cunosc un ajutor mai bun decât cușcușul în criză de timp . Este un must‑have acasă și mă ajută să creez un prânz rapid și nutritiv în câteva minute, scutindu‑mă de raiduri fără noimă prin frigider. În mod similar, bulgurul sau pastele vor servi, unde puteți alege dintr‑o multitudine de soiuri.

Cușcuș de năut și linte100 g
Energie369 kcal
Carbohidrați56 g
Fibre11 g
Proteine22 g
Grăsimi3,9 g

De reținut?

Este inutil să te stresezi și să cedezi mitului conform căruia carbohidrații sunt sortiți pieirii siluetei tale. Multe alimente sănătoase sunt bogate în carbohidrați. Dacă sunteți pe valul carbohidraților săraci sau nu faceți sport, aveți grijă ce consumați. Alte surse naturale de carbohidrați includ fructele și legumele. De asemenea, putem adăuga hrișcă sau crupe de hrișcă la sursele noastre de carbohidrați.

Deși ar trebui să încercăm să consumăm cât mai puțin zahăr rafinat în dulciuri sau băuturi zaharoase, carbohidrații complecși "sănătoși" sunt un macronutrient important, la fel ca proteinele sau grăsimile.

Cum să faci terciul perfect înainte și după antrenament?
Cum să faci terciul perfect înainte și după antrenament?
Încă te întrebi cum să pregătești terciul perfect de pre‑antrenament sau post‑antrenament? Nu trebuie să te mai întrebi! Avem un ghid util despre cum ar trebui să arate un astfel de terci și ce ar trebui să conțină. Bineînțeles, te sfătuiesc și cum să îl faci fotogenic.
Fulgii de ovăz și sănătatea: de ce să o includem în dietă?
Fulgii de ovăz și sănătatea: de ce să o includem în dietă?
Fulgii de ovăz sunt cunoscuți ca fiind un aliment de fitness de foarte mult timp. O astfel de cereală pentru micul dejun va oferi organismului tău multă energie într‑o formă gustoasă și ușor de digerat. Apoi, aproape că nu mai este foame până la ora prânzului, sau doar o mică gustare va fi suficientă.
Granola vs muesli: care sunt cele mai bune cereale?
Granola vs muesli: care sunt cele mai bune cereale?
Imaginează-ți că ai două boluri cu cereale în fața ta. Unul are bile de ciocolată cu lapte, iar celălalt are granola cu lapte. Pe care îl alegeți? Este diferența dintre aceste alimente chiar atât de mare? Și nu contează cu adevărat?
Deficit caloric: cum să-l calculezi și să-l setezi corect?
Deficit caloric: cum să-l calculezi și să-l setezi corect?
Deficitul caloric este baza pierderii în greutate de succes - dar ce înțelegem prin acest concept și cum punem în practică aceste cunoștințe?
Burtă umflată? Acestea sunt cele mai frecvente 7 cauze
Burtă umflată? Acestea sunt cele mai frecvente 7 cauze
Aproape toată lumea s‑a confruntat cu o burtă umflată și toată lumea este de acord că aceasta poate face ziua cu adevărat neplăcută. Cu toate acestea, dacă problemele digestive sunt recurente sau chiar permanente, trebuie să luați măsuri. În articolul de astăzi, vă vom prezenta 7 cauze posibile ale burții umflate împreună cu soluțiile lor!
Meniu săptămânal de dietă pentru slăbit la 1800 kcal
Meniu săptămânal de dietă pentru slăbit la 1800 kcal
Nu toată lumea este suficient de norocoasă să își poată pregăti toate mesele în timpul zilei. Dacă aveți doar câteva minute pentru prânz și de multe ori trebuie să vă ocupați de el undeva într‑un restaurant fast‑food, avem o soluție pentru dvs. sub formă de cutii. Cu ajutorul boxelor, puteți, de asemenea, să pierdeți în greutate în mod convenabil și ușor.
Deficitul de fier: ce îl cauzează și cum să îl reconstituiți?
Deficitul de fier: ce îl cauzează și cum să îl reconstituiți?
Nu avem mult fier în corp, dar acesta este totuși indispensabil pentru funcționarea organismului. Care sunt funcțiile fierului în organism și ce alimente sunt cele mai bune surse de fier?
Probiotice naturale: cele mai bune 8 surse din alimente
Probiotice naturale: cele mai bune 8 surse din alimente
Nu doar suplimentele alimentare conțin cantități mari de culturi probiotice. Ce alimente sunt printre cele mai bogate în probiotice naturale?
Psyllium: ce este, doza, efectele și influența asupra pierderii în greutate
Psyllium: ce este, doza, efectele și influența asupra pierderii în greutate
Psyllium conține fibre solubile, care sunt esențiale pentru digestia corectă și hrănirea microflorei intestinale. Ce diferențiază psyllium de alte fibre și cum se administrează pentru beneficii maxime?
Tribulus Terrestris: ce este, efecte și dozare
Tribulus Terrestris: ce este, efecte și dozare
Tribulus terrestris (Anchovy) este un extract vegetal popular pe care bărbații îl folosesc pentru a crește nivelul de testosteron și interesul sexual. Dar se întâmplă cu adevărat acest lucru sau este doar un efect placebo cunoscut în mod obișnuit?
Care nuci sunt cele mai sănătoase?
Care nuci sunt cele mai sănătoase?
Atunci când alegem nuci, ne întrebăm adesea care este cel mai sănătos tip. Este oare posibil să se spună? Ce face ca fiecare tip de nucă să fie superior din punct de vedere nutrițional și care este cel mai valoros din punct de vedere nutrițional?
Proteine cu lapte sau cu apă?
Proteine cu lapte sau cu apă?
Proteina din zer este cel mai utilizat supliment alimentar în lumea fitness‑ului, care este asociat cu multe probleme. Una dintre ele este metoda de preparare a acesteia - este mai bine să amestecați proteina cu apă sau cu lapte?
Cum și când să folosiți proteinele pentru pierderea în greutate sau pentru creșterea musculară?
Cum și când să folosiți proteinele pentru pierderea în greutate sau pentru creșterea musculară?
Proteinele ne pot ușura drumul spre pierderea în greutate, precum și spre creșterea masei musculare. Cu toate acestea, nu este un vrăjitor atotputernic și trebuie manevrat cu pricepere. Învățați cum să folosiți proteinele în raport cu obiectivele dumneavoastră și stăpâniți magia proteinelor.
Fibre solubile și insolubile: care sunt diferențele și care sunt mai sănătoase?
Fibre solubile și insolubile: care sunt diferențele și care sunt mai sănătoase?
Fibrele se împart în solubile și insolubile și, împreună, ambele tipuri de fibre constituie o parte importantă a dietei. Care sunt diferențele dintre fibrele solubile și insolubile?
Cum să mănânci corect sau principiile unei alimentații sănătoase
Cum să mănânci corect sau principiile unei alimentații sănătoase
Probabil că ați mai întâlnit termenul "alimentație sănătoasă" - dar ce înțelegeți prin acesta și cum îl puteți pune cel mai bine în practică? Articolul de astăzi vă va ajuta.