Cum să faci terciul perfect înainte și după antrenament?

13. 6. 2024
Verificat Mgr. Kristýna Dvořáková
Comentarii
8
Cum să faci terciul perfect înainte și după antrenament?
Ce găsești în articol?
Afișează lista Ascunde lista

Nu doar atunci când răsfoim Instagram‑ul dăm peste terciuri perfect decorate, care ne bagă în bucătărie în cel mai scurt timp pentru a face ceva la fel de perfect. Facem totul conform instrucțiunilor și tot nu este la fel de perfect vizual ca pe Instagram. Ca să nu mai spunem că peste puțin timp urmează o sesiune de antrenament, care va fi probabil un iad, pentru că terciul ne‑a blocat complet. Așadar, cum faci terciul perfect pentru pre‑antrenament și post‑antrenament?

Terciul nu este plictisitor! Bine ați venit la o masă valoroasă din punct de vedere nutrițional și distractivă

Terciul este intrinsec legat de un stil de viață sănătos pentru mulți dintre noi. Utilizarea sa largă și rapiditatea de preparare vor fi apreciate de oricine se plânge de lipsa de timp. Avantajul unui astfel de răsfăț culinar rapid este că poate fi unic la fiecare ocazie, spre deosebire de monotonul piept de pui cu orez și să nu uităm de broccoli! Totuși, mâncarea nu ar trebui să fie monotonă, căci ne hrănim și vizual.

Fiecare dintre noi are un metabolism ușor diferit și astfel se poate întâmpla ca încercarea de a schimba rutina meselor de dinaintea antrenamentului să ne facă practic inutili pentru antrenamentul care urmează. Pur și simplu, să schimbi o banană cu un terci de cereale cu valoare nutritivă s‑ar putea să nu fie întotdeauna cea mai bună idee atunci când nu știi cum să îl faci! Dar noi vă putem ajuta în acest sens.

Cum să faci terci de cereale înainte de antrenament?

Înainte de un antrenament, este o idee bună să luăm o masă care să nu ne supună  atât de mult sistemul digestiv și să facă nutrienții din ea rapid disponibili pentru mușchii care lucrează. Așadar, ce se oferă? O astfel de masă ar putea fi sub formă de terci de orez, care conține mai puține fibre decât fulgii de ovăz, astfel că terciul de orez se va digera mai repede decât fulgii de ovăz.

Adăugând fructe ușor digerabile, proteine (datorită conținutului de proteine pentru a proteja mușchii în timpul antrenamentului) și miere pentru a da aromă terciului, veți obține o masă de calitate înainte de antrenament.

Când să consumați un terci de cereale înainte de antrenament?

  1. Ca un mic dejun rapid înainte de antrenamentul de dimineață. Momentul antrenamentului va depinde de fiecare dintre noi, pentru că nu există o recomandare mai bună decât să te observi pe tine însuți. Cu toate acestea, dacă ar fi să facem o recomandare generală, aceasta ar fi în jur de cel puțin o oră sau cam așa ceva, de timp departe de antrenament.
  2. Oricând în timpul zilei, ca o masă înainte de antrenament, folosind acest lucru pentru a se încadra în rolul unei gustări, iar intervalul de timp de la ultima masă a fost de aproximativ 2,5 până la 3 ore. De obicei, luăm prânzul la ora 12:00 și ne antrenăm între orele 16:00 și 17:00, așa că mâncăm terci de cereale între orele 14:00 și 15:00.

Rețetă:

Procedură:

  1. Se toarnă terciul de orez într‑un castron și se toarnă apă astfel încât nivelul să depășească cu aproximativ 1 cm semolina. Se amestecă pentru a se omogeniza.
  2. Se introduce în cuptorul cu microunde timp de 1 minut, până când se formează un terci gros.
  3. Adăugați o lingură de proteină preferată și amestecați bine în terci.
  4. Îndulciți cu o linguriță de miere și decorați terciul cu fructe.

Cum să faci terciul perfect înainte și după antrenament?

Dacă după această rețetă tot nu vă simțiți în stare să faceți sport, măriți timpul dintre mese și antrenamente sau reduceți cantitatea de cereale de orez.

Cum se prepară terciul după antrenament?

Ar trebui să punem accent pe alimentația după antrenament în principal, de dragul refacerii nutrienților de calitate, pentru a induce mai repede procesele de recuperare și pentru a promova hipertrofia musculară. Folosim fulgii de ovăz și fructele de pădure pline de antioxidanți naturali, ca sursă pentru a începe regenerarea glicogenului. Sporim și mai mult conținutul de proteine al mesei prin adăugarea de proteine și albuș de ou bătut, care vor face terciul frumos și pufos.

Aroma rezultată este adusă la perfecțiune cu ajutorul untului de arahide cu o savoare divină. În plus, fulgii de ovăz conțin fibre solubile sub formă de beta‑glucani, care ne influențează pozitiv imunitatea și ajută la buna nutriție a bacteriilor noastre intestinale (microbiomul).

Când să consumi terciul post‑antrenament?

  1. După antrenament putem lua în siguranță creatina noastră preferată împreună cu o doză de băutură proteică, iar peste încă o oră și jumătate sau două putem lua o masă solidă, de exemplu sub formă de terci de ovăz post‑antrenament, care va furniza organismului toate substanțele nutritive necesare și nu contează că terciul de ovăz conține o proporție mai mare de fibre.
  2. Dacă terciul post‑antrenament este prima masă după antrenament, ar trebui să îl luăm ASAP (cât mai repede posibil), altfel va întârzia procesele de recuperare și va stimula proteosinteza musculară (va stimula creșterea musculară), ceea ce probabil nu ne dorim. Dacă avem antrenamente în două faze și ținem la o recuperare cât mai rapidă, folosim fulgi de orez în loc de fulgi de ovăz, ca în cazul terciului de cereale înainte de antrenament, deoarece fulgii de orez se digeră mai repede decât fulgii de ovăz. Motivul este evident, trebuie să începem rapid regenerarea glicogenului, din care ne vom lua energia în următorul antrenament și am putea să ne supunem unui antrenament de calitate și nu doar să ne plimbăm fără noimă prin zona de antrenament.

Rețetă

Procedură:

  1. Turnați fulgii de ovăz într‑un vas și acoperiți cu apă/lapte astfel încât nivelul să fie la aproximativ 1 cm deasupra ovăzului. Se fierbe la foc mic timp de trei minute.
  2. Scoateți terciul de ovăz de pe foc și adăugați pudra proteică preferată.
  3. Ornați cu fructe, nuci și nu uitați cel mai important lucru - o lingură bună de unt de arahide!

Cum să faci terciul perfect înainte și după antrenament?

Fulgii de ovăz și sănătatea: de ce să o includem în dietă?
Fulgii de ovăz și sănătatea: de ce să o includem în dietă?
Fulgii de ovăz sunt cunoscuți ca fiind un aliment de fitness de foarte mult timp. O astfel de cereală pentru micul dejun va oferi organismului tău multă energie într‑o formă gustoasă și ușor de digerat. Apoi, aproape că nu mai este foame până la ora prânzului, sau doar o mică gustare va fi suficientă.
Proteine cu lapte sau cu apă?
Proteine cu lapte sau cu apă?
Proteina din zer este cel mai utilizat supliment alimentar în lumea fitness‑ului, care este asociat cu multe probleme. Una dintre ele este metoda de preparare a acesteia - este mai bine să amestecați proteina cu apă sau cu lapte?
Care nuci sunt cele mai sănătoase?
Care nuci sunt cele mai sănătoase?
Atunci când alegem nuci, ne întrebăm adesea care este cel mai sănătos tip. Este oare posibil să se spună? Ce face ca fiecare tip de nucă să fie superior din punct de vedere nutrițional și care este cel mai valoros din punct de vedere nutrițional?
Cum și când să folosiți proteinele pentru pierderea în greutate sau pentru creșterea musculară?
Cum și când să folosiți proteinele pentru pierderea în greutate sau pentru creșterea musculară?
Proteinele ne pot ușura drumul spre pierderea în greutate, precum și spre creșterea masei musculare. Cu toate acestea, nu este un vrăjitor atotputernic și trebuie manevrat cu pricepere. Învățați cum să folosiți proteinele în raport cu obiectivele dumneavoastră și stăpâniți magia proteinelor.
Ce proteină să alegeți fără lactoză?
Ce proteină să alegeți fără lactoză?
Sunteți intolerant la lactoză și vă întrebați care proteină este potrivită pentru dumneavoastră? După ce veți citi acest articol, veți fi în sfârșit lămurit.
Legarea chelatată a mineralelor ca fiind cea mai bine asimilabilă formă
Legarea chelatată a mineralelor ca fiind cea mai bine asimilabilă formă
Forma chelatată a mineralelor nu este o cantitate binecunoscută în țara noastră. Motivul este simplu, este mai ușor pentru producătorul de suplimente alimentare să pregătească pentru clienți un supliment alimentar în care mineralul este legat într‑o formă organică sau anorganică.
Cum se fabrică proteina din zer?
Cum se fabrică proteina din zer?
În rândul sportivilor, aproape toată lumea cunoaște proteina din zer. Dar știți cum se fabrică?
Adaptogeni pentru  gestionarea mai bună a stresului
Adaptogeni pentru gestionarea mai bună a stresului
Adaptogenii sunt cunoscuți pentru sprijinul lor în gestionarea mai eficientă a stresului. Care sunt mecanismele prin care acestea acționează în organism și care sunt substanțele dovedite de cercetare?
Cazeina micelară: o proteină neglijată de calitate superioară
Cazeina micelară: o proteină neglijată de calitate superioară
Cazeina micelară este una dintre băuturile proteice de cea mai bună calitate pe care le puteți găsi pe piață. Care sunt principalele sale beneficii?