Într‑o zi te trezești cu o viziune: "Astăzi este ziua Z, voi începe să fac ceva cu mine, să-mi schimb dieta, să-mi fac abonament la sală și să am o siluetă ca a fetelor de pe Instagram". Și începi cu prima masă a zilei, micul dejun. În loc de cerealele tale preferate, mănânci o granola cu lapte care își aștepta șansa în cămară și te simți foarte bine în pielea ta. Nu te vei îndoi deloc de adecvarea micului tău dejun, granola fiind preferata tuturor pasionaților de un stil de viață sănătos. Are într‑adevăr sens o astfel de schimbare?
Ce sunt cerealele pentru micul dejun și chiar sunt atât de sănătoase?
Cerealele pentru micul dejun nu sunt altceva decât cereale procesate industrial (grâu, secară, ovăz, porumb...) care sunt consumate de cele mai multe ori cu produse lactate și direct la micul dejun. Există multe cereale pentru micul dejun pe piață, iar simpla enumerare a acestora ar face un articol lung (și plictisitor).
Care este diferența dintre muesli și granola?
- Muesli: baza trebuie să fie fulgi suplimentați cu fructe uscate, nuci, semințe.
- Granola: granola poate avea aceeași bază ca și muesli‑ul. Diferența este că această bunătate este întotdeauna coaptă cu ceva grăsime (de exemplu, ulei de cocos, unt topit), ceea ce îi conferă crocantul care îți place.
- Cereale extrudate: aici intră toate bilele de ciocolată preferate de copii, pernuțele, inelele de toate culorile și de asemenea, de exemplu, fulgii de porumb.
Musli copt
Ce pot obține de la un astfel de mic dejun?
Într‑o lucrare amplă, Williams, (2014) a adunat rezultatele a 232 de studii privind consumul de cereale la micul dejun și a ajuns la o concluzie interesantă!
Persoanele care consumă zilnic cereale la micul dejun s‑au comparat cu cei care aleg un alt tip de mic dejun. Care sunt diferențele?
- Ei au un aport general mai mare de fibre,
- primesc mai multe vitamine B, acid folic, calciu, magneziu, fier și zinc (cerealele pentru micul dejun sunt adesea îmbogățite cu aceste vitamine și minerale),
- și au un aport total mai mare de carbohidrați, mai puține grăsimi și aceleași proteine, cu același aport energetic total pentru întreaga zi.
Care sunt posibilele dezavantaje ale cerealelor la micul dejun?
Înainte de a lua în vizor un aliment, trebuie să se răspundă la o serie de întrebări.
- Care este obiectivul meu?
- Ce îmi va aduce acest aliment?
- Acest aliment se încadrează în dieta mea?
Alimentele reale, neprocesate, cum ar fi fructele proaspete, legumele, carnea, ouăle, produsele lactate nealcoolizate, leguminoasele, cartofii, orezul și nucile ar trebui să constituie baza dietei noastre. Dacă respectați aceste cerințe, nu văd nici o problemă în a vă răsfăța cu cereale care nu au ingrediente foarte curate. Îți recomand să te gândești la ceea ce mănânci pe parcursul zilei. În general, posibilele dezavantaje ale cerealelor includ:
- conținut mai scăzut de proteine comparativ cu alte tipuri de mic dejun (ouă, șuncă de bună calitate, brânză...)
- conținut mai mare de carbohidrați (în special cei simpli aka zaharuri)
- conținut mai ridicat de sare (de exemplu, fulgii de porumb)
- prezența ocazională a grăsimilor nepotrivite în compoziție (grăsimi solide).
Care cereale pentru micul dejun sunt cele mai sănătoase?
Cereale (100 g) | Valoare energetică | Proteine (g) | Carbohidrați (g) | Zaharuri (g) | Grăsimi (g) | Fibre (g) | Sare (g) |
Vilgain Muesli copt Banană Cacao | 1889 kJ/452 kcal | 13 | 46 | 13 | 22 | 9 | 0,01 |
Vilgain Granola cu arțar și nuci pecan | 2148 kJ/516 kcal | 12 | 43 | 16 | 31 | 8,1 | 0,29 |
Vilgain Protein Granola Cinnamon Crunch | 2012 kJ/481 kcal | 22 | 40 | 17 | 24 | 7,3 | 0,01 |
Nestlé Nesquik | 1590 kJ/380 kcal | 8,5 | 75,2 | 22,4 | 2,8 | 8,6 | 0,23 |
Fulgi de porumb Nestlé | 1611 kJ/385 kcal | 7,3 | 82,6 | 9 | 1,3 | 4,1 | 2,03 |
Nestlé Cini Minis | 1729 kJ/413 kcal | 5,8 | 72,6 | 24,9 | 9,3 | 6,5 | 0,89 |
Cereale Lion | 1696 kJ/402 kcal | 8,5 | 74.2 | 25 | 6,3 | 6,6 | 0,45 |
Vitalis Dr. Oetker | 885 kJ/211 kcal | 14 | 57 | 13 | 7,1 | 9,6 | 0,14 |
Deficitul caloric determină pierderea în greutate
Ați trăit presupunând că simpla trecere de la bile de ciocolată la muesli vă va stimula eforturile de pierdere în greutate? Când ne uităm la tabel și ne amintim că pierderea în greutate are loc ca urmare a unui deficit caloric, răspunsul este clar, nu ne ajutăm prea mult.
Contează dacă turnăm lapte peste un baton de granola plin de nuci și fructe sau fulgi de porumb?
După cum am menționat mai sus, depinde de obiectivele tale, macros, aportul energetic general și alți factori. Atunci când doriți un mic dejun nutritiv care să conțină grăsimi sănătoase, mai multe fibre și mai puțini carbohidrați, apelați la un Muesli copt Vilgain, Granola sau Protein Granola, de exemplu.
Aceste produse conțin o proporție mai mare de nuci, semințe, fulgi, fructe uscate și mai puține zaharuri adăugate decât la alte cereale populare, unde veți găsi zahărul pe locul doi în ingrediente. Pe de altă parte, cerealele mai bogate în carbohidrați și mai sărace în grăsimi și fibre pot constitui o masă excelentă înainte sau după antrenament, deoarece carbohidrații pot juca în favoarea ta în aceste cazuri.
Protein Granola
De reținut?
În articolul de astăzi, ne‑am uitat la diferite tipuri de cereale pentru micul dejun. Am constatat că, în ciuda faptului că unele sunt nesănătoase la prima vedere și altele promit să ne "strecoare" spre sănătate, diferențele în compoziția lor nu sunt atât de mari. Consumul de cereale ne poate aduce unele aspecte pozitive, însă atunci când le alegem ar trebui să ne intereseze ingredientele și apoi să evaluăm contribuția lor la dieta noastră. Atenția ar trebui să fie îndreptată spre conținutul de zahăr.