Ce este carnitina?
L‑carnitina este o substanță cunoscută de organismul nostru care joacă un rol esențial în transportul acizilor grași cu lanț lung prin mitocondriile celulelor, permițând grăsimilor să fie utilizate ca sursă de energie. Acest lucru face din carnitină unul dintre cele mai bine vândute arzătoare de grăsimi care poate fi utilizat singură sau ca parte a arzătoarelor complexe de grăsimi.
Forme de carnitină
L‑carnitina vine în mai multe forme, care variază ușor în ceea ce privește eficacitatea și dozajul lor:
- L‑carnitină-L‑tartrat - cea mai utilizată formă care apare în suplimentele sportive, se caracterizează printr‑o bună absorbție;
- Acetil‑L‑carnitină - o formă de carnitină care are un efect pozitiv asupra sănătății și funcționării creierului;
- Propionil‑L‑carnitină - o formă care promovează o mai bună circulație a sângelui.
Efectele carnitinei
Suplimentarea cu carnitină nu s‑a dovedit încă a avea efecte pozitive asupra reducerii greutății sau asupra performanțelor sportive. Suplimentarea cu carnitină este potrivită în special pentru persoanele cu deficiențe, de exemplu vegani, vegetarieni, persoane în vârstă cu erori înnăscute ale metabolismului sau boli hepatice cronice. La o populație sănătoasă, suplimentarea suplimentară cu carnitină nu va avea niciun efect. Pentru o pierdere în greutate durabilă pe termen lung, este necesar să se stabilească o dietă adecvată, să se realizeze un deficit caloric și să se fie activ fizic.
S‑a demonstrat că suplimentarea cu carnitină are efecte pozitive asupra sănătății generale a inimii sau a creierului - chiar și ca o prevenire a bolii Alzheimer. L‑carnitina ameliorează, de asemenea, simptomele diabetului de tip II.
Dozajul de carnitină
L‑carnitina este recomandată pentru utilizare pe termen lung cu o doză de aproximativ 500‑2000 mg. Cantitatea recomandată poate varia de la produs la produs, în funcție de forma de carnitină. Carnitina poate fi luată în orice moment al zilei împreună cu carbohidrați și proteine, de exemplu, cu o băutură proteică după un antrenament.