Cum să recunoaștem ciocolata de calitate?
Indicatorul de bază al calității ciocolatei este compoziția sa. Ca și în cazul altor alimente, cu cât ingredientele sunt mai scurte, cu atât mai bine. Ingredientul de bază în ciocolată este masa de cacao (cunoscută și sub denumirea de boabe de cacao). În funcție de tipul de ciocolată, untul de cacao, zahărul(din trestie sau din nucă de cocos) sau aroma naturală de vanilie pot fi, de asemenea, prezente în compoziția ciocolatei de bună calitate. Printre alți indicatori de calitate se numără etichetarea:
- origine unică - boabele de cacao dintr‑o singură zonă de cultură garantează un gust unic și inconfundabil;
- bean‑to‑bar - utilizată pentru a distinge ciocolata produsă în loturi mici de cea produsă în serie. Întregul proces (recoltare, fermentare, uscare, prăjire...) este realizat de un singur producător, ceea ce garantează o calitate maximă. De asemenea, este posibil să se întâlnească etichetarea de la arbore la bară.
Pe de altă parte, atunci când alegeți ciocolata, este bine să evitați grăsimile adăugate (nucă de cocos, palmier, lapte), aromele, aromatizanții sau diversele "umpluturi".
De asemenea, pe ambalajele ciocolatei se regăsește adesea termenul de substanță uscată de cacao. Acest termen se referă la conținutul total de materie uscată al masei, untului sau pulberii de cacao din produs. Cu toate acestea, nu este un indicator clar al calității ciocolatei; în general, cu cât este mai multă, cu atât este mai bună.
Înveliș alb pe ciocolată
"Înflorirea ciocolatei " este cel mai adesea cauzată de depozitarea necorespunzătoare la temperaturi ridicate sau umiditate. Acest lucru duce la precipitarea untului de cacao sau a zahărului conținut în ciocolată și la formarea unui strat de pudră albă pe suprafața ciocolatei. Cu toate acestea, această ciocolată nu este defectă și poate fi consumată fără nicio preocupare. Și cum să evitați ciocolata înflorită? Consumați‑o înainte ca aceasta să înceapă să "înflorească".
Tipuri de ciocolată
În zilele noastre, există multe tipuri de ciocolată, care diferă în proporția fiecărui ingredient. Cele trei tipuri de bază sunt ciocolata neagră, cu lapte și albă:
- ciocolata neagră conține cel puțin 35 % cacao solid și 18 % cacao solid. Calitatea poate fi considerată a fi de la 50 % din conținut. Ciocolata neagră cu procent ridicat își trage numele de la faptul că, de obicei, este "băută" pentru a o consuma regulat;
- ciocolata cu lapte conține lapte praf sau lapte condensat în plus față de componentele de cacao (cel puțin 25 % din conținut)
- ciocolata albă, spre deosebire de tipurile anterioare, se bazează pe substanța uscată de cacao, care trebuie să conțină cel puțin 20 %. Ea se caracterizează, de asemenea, prin componenta de lapte, care poate fi completată cu îndulcitori și alte ingrediente. Prin urmare, nu conține cacao și are în comun cu ciocolata adevărată doar denumirea.
În țările anglofone și în alte țări, se face adesea o distincție între ciocolata neagră și cea amară. Diferența constă din nou în conținutul de materie uscată al ciocolatei negre, care depășește 70 %. În mediul ceh, însă, aceste denumiri sunt frecvent confundate.
Utilizări ale ciocolatei
Ciocolata este o delicatesă bogată în calorii pe care mulți oameni o consumă pur și simplu ca un răsfăț(ne)sănătos. Consumul de ciocolată în cantități rezonabile - datorită conținutului său de fibre, antioxidanți, minerale și alți bioactivi - poate fi considerat benefic pentru sănătate, cu efecte dovedite asupra sănătății creierului, inimii și pielii. Cu toate acestea, consumul nu trebuie să degenereze la o masă pe zi.
Cu toate acestea, diferitele forme de ciocolată au utilizări diferite. Prăjiturile cu ciocolată sunt perfecte pentru cerealele de mic dejun, de masă sau ciocolată spartă poate fi folosită pentru a face topping‑uri pentru deserturi, iar noi avem o băutură de ciocolată caldă amestec instant. De asemenea, puteți alege din ciocolată vegană, ciocolată fără zahăr adăugat, fără lactoză, fără gluten sau organică. Deci, la care veți apela?