Burtă umflată? Acestea sunt cele mai frecvente 7 cauze

Verificat Mgr. Kristýna Kovářová
Comentarii
Burtă umflată? Acestea sunt cele mai frecvente 7 cauze
Ce găsești în articol?
Afișează lista Ascunde lista
  • Burta umflată este unul dintre cele mai frecvente simptome ale indigestiei din lume.
  • Funcționarea corectă a sistemului digestiv contribuie foarte mult la bunăstarea fizică și psihică.
  • Dacă sunteți deranjat de balonare, presiune abdominală sau sațietate constantă, articolul de astăzi va prezenta 7 cauze posibile împreună cu soluțiile simple ale acestora.

Atât o burtă balonată, cât și problemele digestive vă pot face destul de ușor ziua neplăcută. Este adesea însoțită de durere, uneori chiar crampe, o senzație continuă și enervantă de plenitudine. Soluția nu este adesea complicată, dar, desigur, depinde de cauză. Acest articol va analiza erorile de bază în alimentație, stilul de viață și bunăstarea mentală care pot provoca probleme gastrointestinale sau ale tractului digestiv.

1. Consumul excesiv de alimente care provoacă balonare

Problemele de balonare pot fi foarte des cauzate de anumite alimente, în special cele care conțin cantități mai mari de substanțe nedigerabile sau slab digerabile. Acestea includ legumele crucifere (kohlrabi, varză, broccoli, varză de Bruxelles etc.) sau leguminoasele.

Cu siguranță nu ar trebui să eliminați nici una dintre aceste categorii din dieta dumneavoastră, este mai degrabă o chestiune de sincronizare adecvată (păstrați‑le pentru a doua zi, mai degrabă decât să le mâncați înainte de teatrul de seară) și de practici care reduc balonarea. În cazul legumelor crucifere, este vorba de tratamentul termic: fierbere, prăjire etc. Leguminoasele, pe de altă parte, merită să fie înmuiate înainte de a fi gătite și să turnați apa după aceea (acolo sunt eliminate substanțele care provoacă balonare).

2. Alcoolul poate fi și el de vină

Petrecere aniversară sau petrecere la birou - băuturile alcoolice în sine conțin cantități mari de calorii și zaharuri. Acestea, împreună cu efectele alcoolului în sine, pot duce nu numai la mahmureală și lipsă de energie în ziua următoare, ci și la iritarea tractului gastrointestinal, de unde și balonarea.

Consumul moderat și controlat de alcool nu ar trebui să vă afecteze digestia. Cu toate acestea, dacă exagerați, ar trebui să reduceți consumul nu numai din cauza balonării. Puteți găsi cantitatea recomandată împreună cu alte informații în articolul de aici.

3. Suferiți de intoleranță la lactoză?

Sensibilitatea la lactoză este una dintre cele mai frecvente cauze ale problemelor digestive și ale balonării. Pentru a descompune corect lactoza, corpul tău are nevoie de enzima lactază. Cu toate acestea, aproximativ 10% dintre adulții din Republica Cehă nu au suficientă enzimă, ceea ce duce la intoleranța la lactoză menționată mai sus, ale cărei simptome includ nu numai balonare, ci și dureri de stomac, flatulență crescută și eructații.

Consultați‑vă medicul înainte de a face schimbări drastice în dieta dumneavoastră. Dacă suspiciunile privind sensibilitatea la lactoză se confirmă, încercați să alegeți produse lactate cu un conținut mai scăzut de lactoză (brânză tare sau iaurt grecesc) sau apelați la produse fără lactoză!

Burtă umflată? Acestea sunt cele mai frecvente 7 cauze
imagine de la gettyimages.com

4. Lipsa sau excesul de fibre

Fibrele sunt una dintre componentele foarte importante ale unui stil de viață sănătos - este un carbohidrat inutilizabil pe care organismul nostru nu îl poate descompune. Deși o mare parte a populației se luptă mai mult cu o deficiență, chiar și un exces de fibre poate fi o problemă pentru balonarea ta.

Gramul zilnic de fibre este de aproximativ 25‑30 de grame pe zi. Încercați să vă supravegheați aportul în timp ce vă rotiți sursele și încercați să obțineți fibre pe tot parcursul zilei, nu doar la o masă.

5. Un microbiom perturbat

Bacteriile care populează tractul digestiv sunt denumite colectiv microbiomul intestinal, un factor foarte important pentru bunăstarea ta digestivă, fizică și mentală. Atunci când acesta este perturbat, puteți suferi nu doar de balonare, ci și de crampe abdominale sau de boli inflamatorii intestinale!

Cel mai simplu este să consumați o gamă cât mai variată de alimente, în special leguminoase, fasole și fructe și legume. Alte ajutoare sunt alimentele fermentate (iaurt, varză murată, kefir) sau alimentele bogate în probiotice (anghinare, banane, sparanghel, ovăz și mere).

6. O cantitate mai mare de stres

Numeroase studii sugerează că, pe lângă cauzele biologice , stresul poate juca, de asemenea, un rol în balonare și probleme digestive. Cu toate acestea, acesta este un proces bidirecțional - digestia vă afectează psihicul și viceversa. Colectiv, acest lucru se numește "axa creier‑intestin". Atunci când există o cantitate excesivă de stres, energia ta se concentrează în primul rând pe rezolvarea sarcinii la îndemână, iar digestia încetinește sau chiar se oprește.

Încercați recomandările menționate mai sus: o dietă mai variată împreună cu multe fibre și limitarea consumului de alcool. Yoga, meditația sau terapia profesională de relaxare pot ajuta, de asemenea, la inducerea unei stări mai relaxate. Probioticele sau anumiți adaptogeni precum ashwagandha, maca sau ginsengul coreean pot fi, de asemenea, suplimente alimentare potrivite.

7. Boli ale tractului digestiv

Balonarea excesivă și problemele digestive pot fi cauzate și de afecțiuni mai grave, cum ar fi boli hepatice, pancreatice sau renale, inflamații intestinale și intoleranțe.

În cazul unor probleme digestive frecvente, recurente și intense, vă recomandăm să mergeți la medic și să îl consultați cu privire la orice modificări dietetice/nutriționale.

De reținut?

Tractul gastrointestinal sau digestiv este un indicator foarte important al bunăstării noastre fizice, precum și psihice. Cu toate acestea, funcționarea sa poate fi destul de ușor perturbată, fie prin alimentație necorespunzătoare, fie prin cantități excesive de stres. Cel mai important lucru este să pornim de la elementele de bază, o alimentație variată, multe fibre, lichide, exerciții fizice. În caz de probleme persistente, este recomandat să consultați un medic pentru a vă asigura că nu este vorba de intoleranță la lactoză sau alte boli ale tractului digestiv.

Psyllium: ce este, doza, efectele și influența asupra pierderii în greutate
Psyllium: ce este, doza, efectele și influența asupra pierderii în greutate
Psyllium conține fibre solubile, care sunt esențiale pentru digestia corectă și hrănirea microflorei intestinale. Ce diferențiază psyllium de alte fibre și cum se administrează pentru beneficii maxime?
Deficit caloric: cum să-l calculezi și să-l setezi corect?
Deficit caloric: cum să-l calculezi și să-l setezi corect?
Deficitul caloric este baza pierderii în greutate de succes - dar ce înțelegem prin acest concept și cum punem în practică aceste cunoștințe?
Carbohidrați complecși în alimente: cele mai bune 10 surse
Carbohidrați complecși în alimente: cele mai bune 10 surse
Nu este nevoie să evitați carbohidrații, trebuie doar să faceți alegeri bune. Care sunt sursele de carbohidrați complecși la care merită să apelați?
Meniu săptămânal de dietă pentru slăbit la 1800 kcal
Meniu săptămânal de dietă pentru slăbit la 1800 kcal
Nu toată lumea este suficient de norocoasă să își poată pregăti toate mesele în timpul zilei. Dacă aveți doar câteva minute pentru prânz și de multe ori trebuie să vă ocupați de el undeva într‑un restaurant fast‑food, avem o soluție pentru dvs. sub formă de cutii. Cu ajutorul boxelor, puteți, de asemenea, să pierdeți în greutate în mod convenabil și ușor.
Deficitul de fier: ce îl cauzează și cum să îl reconstituiți?
Deficitul de fier: ce îl cauzează și cum să îl reconstituiți?
Nu avem mult fier în corp, dar acesta este totuși indispensabil pentru funcționarea organismului. Care sunt funcțiile fierului în organism și ce alimente sunt cele mai bune surse de fier?
Probiotice naturale: cele mai bune 8 surse din alimente
Probiotice naturale: cele mai bune 8 surse din alimente
Nu doar suplimentele alimentare conțin cantități mari de culturi probiotice. Ce alimente sunt printre cele mai bogate în probiotice naturale?
Tribulus Terrestris: ce este, efecte și dozare
Tribulus Terrestris: ce este, efecte și dozare
Tribulus terrestris (Anchovy) este un extract vegetal popular pe care bărbații îl folosesc pentru a crește nivelul de testosteron și interesul sexual. Dar se întâmplă cu adevărat acest lucru sau este doar un efect placebo cunoscut în mod obișnuit?
Care nuci sunt cele mai sănătoase?
Care nuci sunt cele mai sănătoase?
Atunci când alegem nuci, ne întrebăm adesea care este cel mai sănătos tip. Este oare posibil să se spună? Ce face ca fiecare tip de nucă să fie superior din punct de vedere nutrițional și care este cel mai valoros din punct de vedere nutrițional?
Proteine cu lapte sau cu apă?
Proteine cu lapte sau cu apă?
Proteina din zer este cel mai utilizat supliment alimentar în lumea fitness‑ului, care este asociat cu multe probleme. Una dintre ele este metoda de preparare a acesteia - este mai bine să amestecați proteina cu apă sau cu lapte?
Cum și când să folosiți proteinele pentru pierderea în greutate sau pentru creșterea musculară?
Cum și când să folosiți proteinele pentru pierderea în greutate sau pentru creșterea musculară?
Proteinele ne pot ușura drumul spre pierderea în greutate, precum și spre creșterea masei musculare. Cu toate acestea, nu este un vrăjitor atotputernic și trebuie manevrat cu pricepere. Învățați cum să folosiți proteinele în raport cu obiectivele dumneavoastră și stăpâniți magia proteinelor.
Biohacking: 10 lucruri care vă vor schimba viața
Biohacking: 10 lucruri care vă vor schimba viața
Termenul "biohacking" poate suna un pic străin, artificial și ciudat. Este vorba de un set de schimbări în stilul nostru de viață care ne pot îmbunătăți și spori potențialul. Încercați aceste 10 activități care vă pot ajuta în călătoria către cel mai bun sine al dumneavoastră.
Fibre solubile și insolubile: care sunt diferențele și care sunt mai sănătoase?
Fibre solubile și insolubile: care sunt diferențele și care sunt mai sănătoase?
Fibrele se împart în solubile și insolubile și, împreună, ambele tipuri de fibre constituie o parte importantă a dietei. Care sunt diferențele dintre fibrele solubile și insolubile?
Exerciții cu propria greutate: beneficii și sfaturi privind cele mai bune exerciții
Exerciții cu propria greutate: beneficii și sfaturi privind cele mai bune exerciții
Exercițiul cu propria greutate este eficient, sănătos și ușor de făcut. Este posibil să construiți mușchi cu ajutorul acesteia și ce exerciții sunt cele mai bune?
Cum să mănânci corect sau principiile unei alimentații sănătoase
Cum să mănânci corect sau principiile unei alimentații sănătoase
Probabil că ați mai întâlnit termenul "alimentație sănătoasă" - dar ce înțelegeți prin acesta și cum îl puteți pune cel mai bine în practică? Articolul de astăzi vă va ajuta.
Cafea vs. Matcha: cum diferă aceste băuturi și care este mai sănătoasă?
Cafea vs. Matcha: cum diferă aceste băuturi și care este mai sănătoasă?
Prin ce se deosebește ceaiul verde japonez Matcha de alte ceaiuri verzi și care sunt efectele sale comparabile cu cele ale cafelei?