Cum se fabrică proteina din zer?

Verificat Mgr. Kristýna Kovářová
Comentarii
Cum se fabrică proteina din zer?
Ce găsești în articol?
Afișează lista Ascunde lista

Proteina din zer este una dintre sursele de proteine de cea mai bună calitate. Cu toate acestea, nu toate proteinele din zer au aceeași compoziție - ele diferă prin modul în care sunt produse, ceea ce afectează apoi compoziția proteinei și valoarea sa nutritivă. Cum se produce proteina din zer și cum se alege un produs care să conțină cea mai mare proporție de substanțe benefice pentru organism?

Pas cu pas: cum se produce proteina din zer?

1. În primul rând, zerul trebuie separat din lapte

Proteina din zer se obține din laptele de vacă. Proteinele din zer reprezintă aproximativ 20% din proteinele din lapte, astfel încât sunt necesari mai mult de 100 de litri de lapte de vacă pentru a produce 1 kg de proteină .

Primul pas este, prin urmare, separarea zerului, care presupune adăugarea de chimozină ca cheag în lapte pentru a precipita cazeina (componenta rămasă a proteinelor din lapte) și devierea zerului în vederea prelucrării ulterioare. Cazeina precipitată este utilizată ulterior pentru a produce brânză sau cașcaval.

Cu toate acestea, zerul procesat în acest mod mai are încă mult până la proteinele din zer. În medie, acesta are aproximativ următoarea compoziție:

Conținut de substanțe nutritive (g/100 g)
Proteine13
Carbohidrați (lactoză)83
Grăsimi1

Zerul dulce uscat sub această formă este utilizat în mod obișnuit în formulele pentru sugari sau în băuturile cu carbohidrați (gainers). Cu toate acestea, trebuie să fie prelucrat ulterior pentru a produce proteine din zer.

2. Proteina din zer trebuie apoi să fie concentrată

Valorile nutriționale ale zerului dulce nu sunt similare cu cele ale proteinei din zer. Dar haideți să schimbăm asta acum. Acesta este momentul potrivit pentru a concentra proteinele prezente în zerul de lapte, mărind astfel procentul acestora în substanța uscată.

Timp de mulți ani, ultrafiltrarea a fost metoda utilizată pentru acest proces în prima etapă, prin care proteinele sunt reținute pe membrane semipermeabile, în timp ce moleculele mai mici (cum ar fi zahărul din lapte - lactoza) trec prin membrană. Cu toate acestea, metoda de ultrafiltrare în prima etapă de producție are un dezavantaj tehnologic neplăcut - grăsimea reziduală din lapte este, de asemenea, reținută pe membrana semipermeabilă, astfel încât concentratul de zer de 80% conține aproximativ 7‑8% grăsime reziduală. Apoi, este posibilă concentrarea proteinei prin schimb de ioni pentru a forma izolat de zer, dar acest lucru perturbă structura proteică nativă și în același timp, modifică raportul dintre tipurile de peptide de bază din proteina de zer.

O soluție elegantă a apărut în anii 1990 cu apariția CFM (microfiltrare cu flux încrucișat). În metoda CFM, filtrarea are loc perpendicular pe direcția de trecere a zerului. În acest fel, este posibil să se obțină un concentrat de zer care conține 80% proteine cu o cantitate minimă de grăsime. Ultrafiltrarea ulterioară a concentratului astfel preparat poate conduce la un izolat de zer care conține aproximativ 90% proteine. Metoda CFM poate fi văzută mai detaliat în figura următoare.

microfiltrare cu flux încrucișat
Sursa: microbrewerysystem.com

"Feed" reprezintă zerul care intră în filtre și direcția de curgere, "Permeate" reprezintă concentratul de zer obținut. "Retentate" se referă la acele substanțe care au fost reținute de membrană.

3. Concentratul de zer filtrat trebuie să fie uscat

Filtrarea CFM produce un concentrat care este în mare parte lipsit de carbohidrați și grăsimi reziduale. Cu toate acestea, există încă o proporție mare de apă care trebuie eliminată. O abordare necorespunzătoare sau prea blândă ar putea duce la denaturarea fracțiunilor peptidice native. Din acest motiv, se folosește așa‑numita uscare prin pulverizare, în care picături mici de materie primă originală sunt uscate rapid și delicat, iar apa este eliminată.

Proteinele din zer sunt la o  distanță de o lume. În cazul concentratului, proteina conține aproximativ 80% de proteine, iar izolatele pot avea peste 90%. Mai presus de toate, zaharurile reziduale (lactoza) și grăsimile sunt încă prezente în concentrat, dar acestea sunt minime într‑o singură doză de băutură proteică. În plus față de macronutrienții de bază, proteinele din zer sunt relativ bogate în calciu, cu  mai puțin magneziu sau fier.

Cum sunt aromatizate proteinele din zer?

Proteinele din zer neavizate au în sine un gust de lapte destul de plăcut, așa că aromatizarea lor nu provoacă, de obicei, complicații majore pentru producători. În cele mai multe cazuri, se folosește combinația populară de arome triple de aromă, colorant și îndulcitor. În cazul în care aromatizarea este naturală (de exemplu, stevia), veți găsi o mențiune în ingrediente, la fel ca și în cazul colorantului. În marea majoritate a cazurilor, ca îndulcitori se folosesc îndulcitori artificiali (sucraloză) cu o putere de îndulcire ridicată, deoarece nu este întru totul de dorit să se completeze un concentrat de proteine din zer care tocmai a fost lipsit de zahărul din lapte (lactoză) cu zahăr convențional.

În această formă, proteina din zer poate fi deja întâlnită în oferta producătorilor de suplimente alimentare. Suplimentarea suplimentară a băuturilor proteice poate consta în adăugarea de gumă de guar și lecitină de soia, care permit îmbunătățirea structurii și texturii băuturii rezultate.

Proteina noastră de zer Vilgain Grass‑Fed Whey Protein este un concentrat de proteine din zer (WPC) ultrafiltrat la temperaturi scăzute, îndulcit natural doar cu stevia și aromatizat cu arome derivate din ingrediente naturale.

Grass‑Fed Whey Protein

Grass Fed Proteina cu stevia, fără zahăr

De reținut?

Producția de proteine din zer implică mai multe etape consecutive. În primul rând, zerul dulce este extras din lapte, din acesta se concentrează apoi proteina din zer, iar în etapa finală proteina capturată este uscată și transformată într‑o pulbere așa cum o știm de la producătorii de suplimente alimentare. Cu siguranță nu este un produs care să treacă prin multe reacții chimice. În cele mai multe cazuri, produsul pur, fără aromă, este de fapt doar zer prelucrat din lapte, care este de origine pur naturală.

Atunci când alegem proteina din zer, ar trebui să ne uităm și la metoda de producție. Pentru noi, eticheta CFM înseamnă garanția unei procesări blânde care păstrează structurile native ale peptidelor prezente, ceea ce este cu siguranță un plus plăcut. În plus, raportul dintre diferitele tipuri de peptide este păstrat în acest mod, ceea ce reprezintă un alt avantaj față de izolatele de zer produse prin schimb de ioni, care, printre altele, elimină glicomacropeptidele absorbite rapid.

În ceea ce privește aromatizarea, preferați produsele care au o compoziție simplă și clară. Colorantul natural, aroma naturală și stevia ca îndulcitor reprezintă o triplă combinație plăcută, care este din belșug suficientă pentru a aromatiza proteinele din zer. Pe de altă parte, zaharurile de umplutură, cum ar fi maltodextrina sau dextroza, nu sunt de dorit în cantități mai mari.

Ce proteină să alegeți fără lactoză?
Ce proteină să alegeți fără lactoză?
Sunteți intolerant la lactoză și vă întrebați care proteină este potrivită pentru dumneavoastră? După ce veți citi acest articol, veți fi în sfârșit lămurit.
Deficit caloric: cum să-l calculezi și să-l setezi corect?
Deficit caloric: cum să-l calculezi și să-l setezi corect?
Deficitul caloric este baza pierderii în greutate de succes - dar ce înțelegem prin acest concept și cum punem în practică aceste cunoștințe?
Burtă umflată? Acestea sunt cele mai frecvente 7 cauze
Burtă umflată? Acestea sunt cele mai frecvente 7 cauze
Aproape toată lumea s‑a confruntat cu o burtă umflată și toată lumea este de acord că aceasta poate face ziua cu adevărat neplăcută. Cu toate acestea, dacă problemele digestive sunt recurente sau chiar permanente, trebuie să luați măsuri. În articolul de astăzi, vă vom prezenta 7 cauze posibile ale burții umflate împreună cu soluțiile lor!
Carbohidrați complecși în alimente: cele mai bune 10 surse
Carbohidrați complecși în alimente: cele mai bune 10 surse
Nu este nevoie să evitați carbohidrații, trebuie doar să faceți alegeri bune. Care sunt sursele de carbohidrați complecși la care merită să apelați?
Meniu săptămânal de dietă pentru slăbit la 1800 kcal
Meniu săptămânal de dietă pentru slăbit la 1800 kcal
Nu toată lumea este suficient de norocoasă să își poată pregăti toate mesele în timpul zilei. Dacă aveți doar câteva minute pentru prânz și de multe ori trebuie să vă ocupați de el undeva într‑un restaurant fast‑food, avem o soluție pentru dvs. sub formă de cutii. Cu ajutorul boxelor, puteți, de asemenea, să pierdeți în greutate în mod convenabil și ușor.
Deficitul de fier: ce îl cauzează și cum să îl reconstituiți?
Deficitul de fier: ce îl cauzează și cum să îl reconstituiți?
Nu avem mult fier în corp, dar acesta este totuși indispensabil pentru funcționarea organismului. Care sunt funcțiile fierului în organism și ce alimente sunt cele mai bune surse de fier?
Probiotice naturale: cele mai bune 8 surse din alimente
Probiotice naturale: cele mai bune 8 surse din alimente
Nu doar suplimentele alimentare conțin cantități mari de culturi probiotice. Ce alimente sunt printre cele mai bogate în probiotice naturale?
Psyllium: ce este, doza, efectele și influența asupra pierderii în greutate
Psyllium: ce este, doza, efectele și influența asupra pierderii în greutate
Psyllium conține fibre solubile, care sunt esențiale pentru digestia corectă și hrănirea microflorei intestinale. Ce diferențiază psyllium de alte fibre și cum se administrează pentru beneficii maxime?
Tribulus Terrestris: ce este, efecte și dozare
Tribulus Terrestris: ce este, efecte și dozare
Tribulus terrestris (Anchovy) este un extract vegetal popular pe care bărbații îl folosesc pentru a crește nivelul de testosteron și interesul sexual. Dar se întâmplă cu adevărat acest lucru sau este doar un efect placebo cunoscut în mod obișnuit?
Care nuci sunt cele mai sănătoase?
Care nuci sunt cele mai sănătoase?
Atunci când alegem nuci, ne întrebăm adesea care este cel mai sănătos tip. Este oare posibil să se spună? Ce face ca fiecare tip de nucă să fie superior din punct de vedere nutrițional și care este cel mai valoros din punct de vedere nutrițional?
Proteine cu lapte sau cu apă?
Proteine cu lapte sau cu apă?
Proteina din zer este cel mai utilizat supliment alimentar în lumea fitness‑ului, care este asociat cu multe probleme. Una dintre ele este metoda de preparare a acesteia - este mai bine să amestecați proteina cu apă sau cu lapte?
Cum și când să folosiți proteinele pentru pierderea în greutate sau pentru creșterea musculară?
Cum și când să folosiți proteinele pentru pierderea în greutate sau pentru creșterea musculară?
Proteinele ne pot ușura drumul spre pierderea în greutate, precum și spre creșterea masei musculare. Cu toate acestea, nu este un vrăjitor atotputernic și trebuie manevrat cu pricepere. Învățați cum să folosiți proteinele în raport cu obiectivele dumneavoastră și stăpâniți magia proteinelor.
Fibre solubile și insolubile: care sunt diferențele și care sunt mai sănătoase?
Fibre solubile și insolubile: care sunt diferențele și care sunt mai sănătoase?
Fibrele se împart în solubile și insolubile și, împreună, ambele tipuri de fibre constituie o parte importantă a dietei. Care sunt diferențele dintre fibrele solubile și insolubile?
Cum să mănânci corect sau principiile unei alimentații sănătoase
Cum să mănânci corect sau principiile unei alimentații sănătoase
Probabil că ați mai întâlnit termenul "alimentație sănătoasă" - dar ce înțelegeți prin acesta și cum îl puteți pune cel mai bine în practică? Articolul de astăzi vă va ajuta.
Băuturi ionice: când să le bei și când sunt inutile?
Băuturi ionice: când să le bei și când sunt inutile?
Pentru început, aș dori să răspund la întrebarea pe care am pus‑o în titlul acestui articol. Și asta cu un simplu "pentru că sunt inutile". Totuși, aș simplifica prea mult întreaga problemă, deși nu m‑aș abate prea mult de la rezultatul final.