Fibre solubile și insolubile: care sunt diferențele și care sunt mai sănătoase?

Verificat Mgr. Kristýna Kovářová
Comentarii
Fibre solubile și insolubile: care sunt diferențele și care sunt mai sănătoase?
Ce găsești în articol?
Afișează lista Ascunde lista
  • În funcție de comportamentul lor diferit în apă, fibrele sunt împărțite în solubile și insolubile.
  • Fibrele solubile formează un gel vâscos cu apa, iar fibrele insolubile se leagă și ele de apă, dar nu se dizolvă în ea.
  • Consumul ambelor tipuri de fibre are numeroase beneficii pentru sănătatea organismului uman.

Fibrele sunt uneori un domeniu oarecum neglijat al nutriției. Cu toate acestea, s‑a demonstrat că un aport suficient reduce colesterolul, favorizează sațietatea și are și o funcție prebiotică. Un aport mai mare de fibre are, de asemenea, un efect preventiv împotriva cancerului colorectal.

Fibrele reprezintă un grup eterogen de multe tipuri diferite de oligo- și polizaharide nedigerabile. În funcție de solubilitatea lor în apă, acestea sunt împărțite în fibre solubile și insolubile. Deși ambele tipuri de fibre sunt benefice pentru organismul uman, ele au proprietăți diferite în tractul digestiv.

Fibrele și tipurile lor în alimente

Fibrele se referă la oligo- și polizaharide care nu sunt nici digerate, nici absorbite în intestinul subțire al tractului digestiv. Fibrele trec astfel neschimbate în intestinul gros, unde pot fi prelucrate de microflora intestinală pentru a forma acizi organici simpli. Aportul zilnic de fibre pentru adulți ar trebui să fie de cel puțin 25 g. Cu toate acestea, la un aport energetic mai mare (de exemplu, în cazul sportivilor), aportul de fibre poate fi de două ori mai mare.

Recomandări pentru aportul zilnic de fibre

EFSA, 2010OMS, 2003D‑A‑CH, 2021
25 g pe zi> 25 g pe zi> 30 g/zi
(> 14,6 g/1000 kcal)

Ca atare, fibrele dietetice sunt un amestec eterogen de diverse oligo- și polizaharide care corespund definiției de mai sus a indigestibilității. Acestea includ, de exemplu, beta‑glucanii, oligozaharidele rezistente sau amidonul rezistent. Din motive de simplitate, împărțim fibrele în două grupe, solubile și insolubile. Cele două tipuri diferă prin proprietățile lor fizice, dar au și efecte diferite asupra organismului uman.

Fibre solubile: funcții și surse în alimente

Fibrele solubile se leagă de apa prezentă în tractul digestiv și apoi se dizolvă în aceasta pentru a forma un gel vâscos. Acesta trece prin intestinul subțire și este fermentat în intestinul gros de către microflora intestinală.

Microorganismele probiotice metabolizează fibrele solubile pentru a forma acizi grași cu lanț scurt (SCFA), care sunt absorbiți în mediul intern al organismului. Formarea acestora crește sațietatea după mese și reduce răspunsul glicemic, având astfel un efect pozitiv asupra sensibilității la insulină și exercitând, în general, un efect protector împotriva apariției diabetului de tip 2.

În plus față de acizii grași cu lanț scurt , are loc și formarea acidului lactic. Aceasta scade pH‑ul în mediul colonic și, astfel, favorizează selectiv creșterea și prosperitatea microorganismelor simbiotice (Lactobacillus, Bifidobacterium).

Fibrele solubile în alimente

Fibrele solubile reprezintă în medie o mică parte din aportul zilnic de fibre (aproximativ o treime), dar au un rol foarte important în ceea ce privește funcția prebiotică. Se găsesc cel mai frecvent în următoarele surse:

  • Pectină, surse bogate sunt fructele, legumele, cartofii
  • Gume vegetale utilizate ca agenți de îngroșare, de exemplu caragenan, gumă guar și gumă xantan
  • Oligozaharide rezistente, de exemplu fructooligozaharide (FOS) sau galactooligozaharide (GOS)
  • Hemiceluloză, cel mai cunoscut reprezentant fiind arabinoxilanul, a cărui sursă este, de exemplu, psyllium
Fibre solubile și insolubile: care sunt diferențele și care sunt mai sănătoase?

Fibre insolubile: funcții și surse în alimente

Deși fibrele insolubile nu se dizolvă în apă, ele se pot lega de apă și pot crește volumul acesteia în tractul digestiv. Ca și fibrele solubile, acestea trec prin intestinul subțire neschimbate, dar nu sunt absorbite în intestinul gros și sunt excretate în fecale.

Fibrele insolubile accelerează trecerea materialului digestiv prin tractul digestiv și, prin urmare, sunt importante pentru peristaltismul adecvat al intestinelor și pentru scaunele regulate. Cu toate acestea, consumul regulat și suficient de alcool este, de asemenea, important pentru a preveni ca fibrele insolubile să aibă efectul opus (constipație).

Fibrele insolubile din alimente

O parte semnificativă a aportului zilnic de fibre alimentare este reprezentată de fibrele insolubile. Acestea se găsesc cel mai adesea sub formă de nuci, semințe, leguminoase, cereale integrale sau pielițe de fructe și legume. Reprezentanții specifici sunt:

  • Celuloza, care se găsește de obicei în coaja legumelor sau a cerealelor integrale
  • Amidon rezistent, de exemplu în cartofi, făină de porumb sau tapioca
  • Lignina, un polizaharid prezent în plantele lemnoase, destul de marginal în nutriție

De reținut?

Fibrele sunt o componentă importantă a nutriției care este adesea neglijată. Fibrele au nenumărate beneficii pentru organismul uman, reducând nivelul colesterolului, contribuind la mișcări intestinale regulate și, nu în ultimul rând, datorită funcției sale prebiotice, ajutând la hrănirea microflorei intestinale.

Fibrele sunt cel mai adesea împărțite în două tipuri: fibre solubile și fibre insolubile. Fibrele solubile formează un gel vâscos în tractul digestiv și hrănesc microflora intestinală, care formează din ele acizi grași cu lanț scurt. Aceștia reduc ulterior răspunsul glicemic și favorizează senzația de sațietate.

Fibrele insolubile formează "peria" intestinelor. Acestea ajută la peristaltismul intestinal și, la fel ca fibrele solubile, fixează apa în tractul digestiv, crescând sațietatea.

Psyllium: ce este, doza, efectele și influența asupra pierderii în greutate
Psyllium: ce este, doza, efectele și influența asupra pierderii în greutate
Psyllium conține fibre solubile, care sunt esențiale pentru digestia corectă și hrănirea microflorei intestinale. Ce diferențiază psyllium de alte fibre și cum se administrează pentru beneficii maxime?
Deficit caloric: cum să-l calculezi și să-l setezi corect?
Deficit caloric: cum să-l calculezi și să-l setezi corect?
Deficitul caloric este baza pierderii în greutate de succes - dar ce înțelegem prin acest concept și cum punem în practică aceste cunoștințe?
Burtă umflată? Acestea sunt cele mai frecvente 7 cauze
Burtă umflată? Acestea sunt cele mai frecvente 7 cauze
Aproape toată lumea s‑a confruntat cu o burtă umflată și toată lumea este de acord că aceasta poate face ziua cu adevărat neplăcută. Cu toate acestea, dacă problemele digestive sunt recurente sau chiar permanente, trebuie să luați măsuri. În articolul de astăzi, vă vom prezenta 7 cauze posibile ale burții umflate împreună cu soluțiile lor!
Carbohidrați complecși în alimente: cele mai bune 10 surse
Carbohidrați complecși în alimente: cele mai bune 10 surse
Nu este nevoie să evitați carbohidrații, trebuie doar să faceți alegeri bune. Care sunt sursele de carbohidrați complecși la care merită să apelați?
Meniu săptămânal de dietă pentru slăbit la 1800 kcal
Meniu săptămânal de dietă pentru slăbit la 1800 kcal
Nu toată lumea este suficient de norocoasă să își poată pregăti toate mesele în timpul zilei. Dacă aveți doar câteva minute pentru prânz și de multe ori trebuie să vă ocupați de el undeva într‑un restaurant fast‑food, avem o soluție pentru dvs. sub formă de cutii. Cu ajutorul boxelor, puteți, de asemenea, să pierdeți în greutate în mod convenabil și ușor.
Deficitul de fier: ce îl cauzează și cum să îl reconstituiți?
Deficitul de fier: ce îl cauzează și cum să îl reconstituiți?
Nu avem mult fier în corp, dar acesta este totuși indispensabil pentru funcționarea organismului. Care sunt funcțiile fierului în organism și ce alimente sunt cele mai bune surse de fier?
Probiotice naturale: cele mai bune 8 surse din alimente
Probiotice naturale: cele mai bune 8 surse din alimente
Nu doar suplimentele alimentare conțin cantități mari de culturi probiotice. Ce alimente sunt printre cele mai bogate în probiotice naturale?
Tribulus Terrestris: ce este, efecte și dozare
Tribulus Terrestris: ce este, efecte și dozare
Tribulus terrestris (Anchovy) este un extract vegetal popular pe care bărbații îl folosesc pentru a crește nivelul de testosteron și interesul sexual. Dar se întâmplă cu adevărat acest lucru sau este doar un efect placebo cunoscut în mod obișnuit?
Care nuci sunt cele mai sănătoase?
Care nuci sunt cele mai sănătoase?
Atunci când alegem nuci, ne întrebăm adesea care este cel mai sănătos tip. Este oare posibil să se spună? Ce face ca fiecare tip de nucă să fie superior din punct de vedere nutrițional și care este cel mai valoros din punct de vedere nutrițional?
Proteine cu lapte sau cu apă?
Proteine cu lapte sau cu apă?
Proteina din zer este cel mai utilizat supliment alimentar în lumea fitness‑ului, care este asociat cu multe probleme. Una dintre ele este metoda de preparare a acesteia - este mai bine să amestecați proteina cu apă sau cu lapte?
Cum și când să folosiți proteinele pentru pierderea în greutate sau pentru creșterea musculară?
Cum și când să folosiți proteinele pentru pierderea în greutate sau pentru creșterea musculară?
Proteinele ne pot ușura drumul spre pierderea în greutate, precum și spre creșterea masei musculare. Cu toate acestea, nu este un vrăjitor atotputernic și trebuie manevrat cu pricepere. Învățați cum să folosiți proteinele în raport cu obiectivele dumneavoastră și stăpâniți magia proteinelor.
Cum să mănânci corect sau principiile unei alimentații sănătoase
Cum să mănânci corect sau principiile unei alimentații sănătoase
Probabil că ați mai întâlnit termenul "alimentație sănătoasă" - dar ce înțelegeți prin acesta și cum îl puteți pune cel mai bine în practică? Articolul de astăzi vă va ajuta.
Băuturi ionice: când să le bei și când sunt inutile?
Băuturi ionice: când să le bei și când sunt inutile?
Pentru început, aș dori să răspund la întrebarea pe care am pus‑o în titlul acestui articol. Și asta cu un simplu "pentru că sunt inutile". Totuși, aș simplifica prea mult întreaga problemă, deși nu m‑aș abate prea mult de la rezultatul final.
Gustul umami: unde îl găsim și de ce este important pentru noi?
Gustul umami: unde îl găsim și de ce este important pentru noi?
Printre gusturile umane de bază, și anume dulce, sărat, amar și acru, există unul nu atât de cunoscut - umami. Aflați ce este, unde îl puteți găsi și de ce este important pentru corpul dumneavoastră în acest articol!
10 sfaturi simple pentru o dietă mai sănătoasă
10 sfaturi simple pentru o dietă mai sănătoasă
Nu sunteți mulțumit de dieta dvs. actuală? Nu trebuie să disperați. Deși acesta este un subiect foarte individual, am compilat o listă de 10 sfaturi și trucuri de bază care facilitează obținerea bunăstării fizice și mentale.