Ce sunt alimentele antiinflamatoare și cum afectează acestea sănătatea umană?

Verificat Mgr. Kristýna Kovářová şi PhDr. Barbora Matějčková
Comentarii
1
Ce sunt alimentele antiinflamatoare și cum afectează acestea sănătatea umană?
Ce găsești în articol?
Afișează lista Ascunde lista
  • "Alimentele antiinflamatoare" conțin compuși care ajută la reducerea inflamației în organism.
  • Acestea includ legumele, peștele gras, dar și usturoiul și piperul negru.
  • În plus, acestea pot aduce beneficii sistemului imunitar și pot susține sănătatea generală.

Ce face ca un aliment să fie "antiinflamator"?

În primul rând, să fie clar că nu este vorba atât de mult de alimentul în sine, ci de substanța/substanțele conținute în acesta. Prin urmare, calitatea alimentelor este esențială, dar și cantitatea și frecvența cu care acestea apar în farfuria dumneavoastră. Substanțele menționate mai sus sunt de obicei compuși cu efecte antiinflamatorii, și anume antioxidanți (neutralizează radicalii liberi și protejează astfel organismul de stresul oxidativ), polifenoli (efecte antioxidante și antiinflamatorii puternice), acizi grași omega‑3 (efecte imunomodulatoare - importante în boli precum ateroscleroza, psoriazisul, astmul și tulburările inflamatorii intestinale).

Inflamația este apoi un răspuns natural al sistemului imunitar la leziuni sau infecții și , într‑o anumită măsură, este necesară pentru funcțiile normale de apărare ale organismului. Dacă este cronică, poate contribui la o serie de boli, inclusiv boli de inimă, diabet și boli autoimune. Cu toate acestea, un organism sănătos reușește să echilibreze bine polii inflamator și antiinflamator, astfel încât "alimentele antiinflamatoare" sunt, de obicei, mai susținătoare.

O mai mare conștientizare a impactului dietei asupra sănătății generale și a prevenirii bolilor a determinat oamenii să caute alimente care pot susține acest echilibru în organism. Acesta este și motivul pentru care alimentele care conțin substanțe antiinflamatoare devin din ce în ce mai populare (nu numai în lumea fitness‑ului). În plus față de cele menționate mai sus, majoritatea ajută și la susținerea sistemului imunitar sau a sănătății sistemului nervos central, precum și a sănătății cardiovasculare. Faptul că unele dintre ele fac parte din dietele tradiționale, cum ar fi dieta mediteraneană, dieta MIND (Mediterranean‑DASH Diet Intervention for Neurodegenerative Delay) sau dieta DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) nu le scade popularitatea.

La ce să fim atenți în ceea ce privește stilul de viață

Nu este surprinzător faptul că, la fel cum unele alimente pot susține echilibrul polilor proinflamator și antiinflamator, există și influențe care sunt implicate într‑o posibilă creștere a proceselor proinflamatorii. Așadar, la ce trebuie să fim atenți?

  • Obezitatea: excesul de greutate sau obezitatea sunt adesea asociate cu inflamația cronică. Acest lucru se datorează faptului că țesutul adipos produce substanțe inflamatorii cunoscute sub numele de adipokine, care perturbă echilibrul dintre semnalele inflamatorii și antiinflamatorii din organism. Acest lucru poate contribui la dezvoltarea diferitelor boli asociate cu inflamația cronică, cum ar fi diabetul de tip 2 sau bolile cardiovasculare.
  • Lipsa exercițiului fizic: mișcarea regulată ajută la menținerea echilibrului și la modularea sistemului imunitar, reglând astfel setarea proceselor către răspunsuri antiinflamatorii. Sedentarismul este asociat cu un risc mai mare de a fi supraponderal, care la rândul său este asociat cu niveluri mai ridicate de citokine inflamatorii, de exemplu, asociate cu obezitatea sau problemele cardiovasculare.
  • Fumatul: pe lângă faptul că, conțin multe substanțe nocive, țigările (convenționale sau electronice) pot, de asemenea, să crească sistematic nivelurile de citokine inflamatorii din organism. Acest lucru face cu atât mai ușor ca un individ să fie expus riscului de boli respiratorii și complicații cardiovasculare.
  • Abuzul de alcool: consumul cronic de alcool poate favoriza dezvoltarea proceselor inflamatorii, în special la nivelul sistemului digestiv.
  • Stresul excesiv: stresul psihologic are de obicei un efect negativ asupra sistemului endocrin și a răspunsului imunitar al organismului. Acest lucru poate duce din nou la supraproducția de citokine și poate contribui la dezvoltarea diferitelor boli asociate cu inflamația cronică, cum ar fi bolile de inimă, problemele gastrointestinale.

10+ sfaturi pentru alimentele care conțin substanțe antiinflamatoare

Disclaimer: Vă reamintim că aceste alimente (sau oricare altele) nu pot fi privite ca o soluție unică pentru afecțiunile inflamatorii. Există un echilibru natural între sistemul oxidativ și cel antioxidant în corpul uman, iar perturbarea acestui echilibru indică o stare patologică care trebuie consultată cu un medic. Prin urmare, este vorba în primul rând de recomandarea alimentelor cu care puteți susține echilibrarea acestui echilibru și, dacă este necesar, tratamentul.

  1. Peștele gras: cum ar fi somonul, macroul și heringul, sunt bogate în acizi grași omega‑3, în special EPA și DHA. Aceștia sunt esențiali pentru sănătatea inimii, susțin funcționarea normală a creierului și au efecte antiinflamatoare. Consumul regulat de pește gras este, de asemenea, asociat cu un risc redus de boli cardiovasculare.
  2. Nuci: conțin grăsimi sănătoase, vitamine, minerale și, în sensul acestui articol, antioxidanți. În plus, acestea sunt o sursă bogată de acizi grași omega‑3 și fibre, care promovează sănătatea inimii și scad nivelul colesterolului din sânge.
  3. Ulei de măsline extravirgin: acesta este bogat în grăsimi mononesaturate și polifenoli cu proprietăți antiinflamatoare. Consumul său regulat a fost asociat cu protecția inimii, controlul colesterolului și sănătatea creierului.
  4. Legume cu frunze: cum ar fi spanacul, sfecla și varza kale. Acest tip de legume este plin de antioxidanți, vitamine și minerale, reducând procesele inflamatorii din organism, consolidând sistemul imunitar și contribuind la sănătatea generală.
  5. Broccoli: bogat în sulforafan, o substanță cu proprietăți antiinflamatoare și antioxidante, ajută la protejarea celulelor de deteriorare.
  6. Fructe de pădure: afinele, murele și merișoarele sunt pline de antioxidanți, vitamina C și fibre. Aceste substanțe nu numai că promovează sănătatea inimii, dar și întăresc sistemul imunitar și protejează celulele de deteriorarea cauzată de radicalii liberi.
  7. Turmeric: conține curcumină cu proprietăți antiinflamatoare și antioxidante foarte puternice. Consumul regulat de turmeric este astfel asociat cu promovarea sănătății articulațiilor, reducerea riscului anumitor boli și reducerea inflamației în general. Pentru informații mai detaliate, consultați articolul Curcumina: efecte asupra sănătății, dozaj și riscuri posibile!
  8. Usturoiul: acesta conține alicină, un compus cu proprietăți antimicrobiene și antiinflamatorii. Prin urmare, acesta poate susține sistemul imunitar, reduce riscul de boli de inimă și acționează ca antioxidant.
  9. Piper negru: conținutul său de piperină este foarte eficient în sprijinirea digestiei și este antiinflamator. De asemenea, are capacitatea de a crește absorbția altor nutrienți și de a oferi protecție împotriva radicalilor liberi.
  10. Țelină: această legumă rădăcinoasă este plină de antioxidanți și flavonoide care s‑au dovedit a reduce echilibrul și a stimula sistemul imunitar. De asemenea, este bogată în vitamine și minerale
  11. Alte exemple includ: avocado, ceaiul verde, ardeii, unele tipuri de ciuperci, ciocolata neagră sau roșiile.

Ce sunt alimentele antiinflamatoare și cum afectează acestea sănătatea umană?

Exemplu de dietă care include alimente care conțin substanțe antiinflamatoare

Mic dejun

Fulgi de ovăz cu brânză de vaci/pudră proteică, banană, nuci și miere.

De ce? Fulgii de ovăz sunt bogați în fibre solubile, bananele conțin niveluri ridicate de vitamine și minerale, nucile furnizează grăsimi sănătoase, iar mierea are proprietăți antiinflamatoare.

Prânz

Somon la abur cu salată de broccoli și quinoa.

De ce? Somonul este o sursă bogată de acizi grași omega‑3, broccoli conține sulforafanul menționat anterior cu proprietăți antiinflamatorii, iar quinoa furnizează carbohidrați complecși, proteine și fibre.

Gustarea de după-amiază

Ardei gras cu guacamole și pâine crocantă (tip Knäckebrot)

De ce? Ardeii sunt plini de vitamina C și antioxidanți cu proprietăți antiinflamatorii puternice, knackebröt va furniza carbohidrați complecși. Avocado și usturoiul sunt, de asemenea, surse de grăsimi sănătoase mononesaturate și alicină.

Cină

Piept de pui cu piper cu ierburi, salată de couscous, roșii și spanac.

De ce? Pieptul de pui este bogat în proteine (și nu este catalogat drept carne roșie), iar cușcușul furnizează carbohidrați complecși și fibre. Roșiile conțin licopen cu proprietăți antiinflamatorii, iar spanacul furnizează vitamine și minerale.

De reținut?

Alimentele antiinflamatoare sunt cele care conțin substanțe care reduc inflamația în organism și promovează sănătatea generală - această categorie include antioxidanții, polifenolii și acizii grași omega‑3. Dietele bogate în aceste alimente, și anume fructe, legume, pește gras, ulei de măsline sau nuci, includ dietele mediteraneene, DASH sau MIND. Dar elementul cheie (ca în orice situație) este, în primul rând, o dietă echilibrată și variată, bogată în toți macronutrienții esențiali, vitamine și minerale.

Microgreens: lăstari proaspeți și plini de antioxidanți
Microgreens: lăstari proaspeți și plini de antioxidanți
Ați auzit de microgreens - lăstari tineri de legume care sunt consumați înainte de a ajunge la stadiul de plantă tânără. Dar au și ele ceva de oferit din punct de vedere nutrițional?
Curcumin: ce este, efecte și dozare
Curcumin: ce este, efecte și dozare
Curcumina este considerată a fi una dintre cele mai puternice substanțe conținute în condimentul turmeric. Cum poate afecta în mod specific sănătatea umană, ce cantități trebuie consumate și există efecte secundare?
Ce sunt flavonoidele și care sunt beneficiile lor pentru sănătate?
Ce sunt flavonoidele și care sunt beneficiile lor pentru sănătate?
În ciuda faptului că se numără printre compușii cu numeroase beneficii, flavonoidele nu sunt un subiect foarte frecvent printre lecturile populare. Prin urmare, acest articol se concentrează pe ceea ce le face speciale, unde să le găsiți și alte fapte interesante!
Deficit caloric: cum să-l calculezi și să-l setezi corect?
Deficit caloric: cum să-l calculezi și să-l setezi corect?
Deficitul caloric este baza pierderii în greutate de succes - dar ce înțelegem prin acest concept și cum punem în practică aceste cunoștințe?
Burtă umflată? Acestea sunt cele mai frecvente 7 cauze
Burtă umflată? Acestea sunt cele mai frecvente 7 cauze
Aproape toată lumea s‑a confruntat cu o burtă umflată și toată lumea este de acord că aceasta poate face ziua cu adevărat neplăcută. Cu toate acestea, dacă problemele digestive sunt recurente sau chiar permanente, trebuie să luați măsuri. În articolul de astăzi, vă vom prezenta 7 cauze posibile ale burții umflate împreună cu soluțiile lor!
Carbohidrați complecși în alimente: cele mai bune 10 surse
Carbohidrați complecși în alimente: cele mai bune 10 surse
Nu este nevoie să evitați carbohidrații, trebuie doar să faceți alegeri bune. Care sunt sursele de carbohidrați complecși la care merită să apelați?
Meniu săptămânal de dietă pentru slăbit la 1800 kcal
Meniu săptămânal de dietă pentru slăbit la 1800 kcal
Nu toată lumea este suficient de norocoasă să își poată pregăti toate mesele în timpul zilei. Dacă aveți doar câteva minute pentru prânz și de multe ori trebuie să vă ocupați de el undeva într‑un restaurant fast‑food, avem o soluție pentru dvs. sub formă de cutii. Cu ajutorul boxelor, puteți, de asemenea, să pierdeți în greutate în mod convenabil și ușor.
Deficitul de fier: ce îl cauzează și cum să îl reconstituiți?
Deficitul de fier: ce îl cauzează și cum să îl reconstituiți?
Nu avem mult fier în corp, dar acesta este totuși indispensabil pentru funcționarea organismului. Care sunt funcțiile fierului în organism și ce alimente sunt cele mai bune surse de fier?
Probiotice naturale: cele mai bune 8 surse din alimente
Probiotice naturale: cele mai bune 8 surse din alimente
Nu doar suplimentele alimentare conțin cantități mari de culturi probiotice. Ce alimente sunt printre cele mai bogate în probiotice naturale?
Care nuci sunt cele mai sănătoase?
Care nuci sunt cele mai sănătoase?
Atunci când alegem nuci, ne întrebăm adesea care este cel mai sănătos tip. Este oare posibil să se spună? Ce face ca fiecare tip de nucă să fie superior din punct de vedere nutrițional și care este cel mai valoros din punct de vedere nutrițional?
Cum și când să folosiți proteinele pentru pierderea în greutate sau pentru creșterea musculară?
Cum și când să folosiți proteinele pentru pierderea în greutate sau pentru creșterea musculară?
Proteinele ne pot ușura drumul spre pierderea în greutate, precum și spre creșterea masei musculare. Cu toate acestea, nu este un vrăjitor atotputernic și trebuie manevrat cu pricepere. Învățați cum să folosiți proteinele în raport cu obiectivele dumneavoastră și stăpâniți magia proteinelor.
Tribulus Terrestris: ce este, efecte și dozare
Tribulus Terrestris: ce este, efecte și dozare
Tribulus terrestris (Anchovy) este un extract vegetal popular pe care bărbații îl folosesc pentru a crește nivelul de testosteron și interesul sexual. Dar se întâmplă cu adevărat acest lucru sau este doar un efect placebo cunoscut în mod obișnuit?
Proteine cu lapte sau cu apă?
Proteine cu lapte sau cu apă?
Proteina din zer este cel mai utilizat supliment alimentar în lumea fitness‑ului, care este asociat cu multe probleme. Una dintre ele este metoda de preparare a acesteia - este mai bine să amestecați proteina cu apă sau cu lapte?
Fibre solubile și insolubile: care sunt diferențele și care sunt mai sănătoase?
Fibre solubile și insolubile: care sunt diferențele și care sunt mai sănătoase?
Fibrele se împart în solubile și insolubile și, împreună, ambele tipuri de fibre constituie o parte importantă a dietei. Care sunt diferențele dintre fibrele solubile și insolubile?
Psyllium: ce este, doza, efectele și influența asupra pierderii în greutate
Psyllium: ce este, doza, efectele și influența asupra pierderii în greutate
Psyllium conține fibre solubile, care sunt esențiale pentru digestia corectă și hrănirea microflorei intestinale. Ce diferențiază psyllium de alte fibre și cum se administrează pentru beneficii maxime?