Curcumin: ce este, efecte și dozare

Verificat PhDr. Barbora Matějčková
Comentarii
Curcumin: ce este, efecte și dozare
Ce găsești în articol?
Afișează lista Ascunde lista
  • Curcumina și turmericul nu sunt aceeași substanță - de fapt, curcumina este una dintre substanțele găsite în turmeric.
  • Majoritatea efectelor pozitive ale curcuminei asupra sănătății sunt legate de proprietățile sale antioxidante și antiinflamatorii.
  • Biodisponibilitatea curcuminei este foarte scăzută, dar poate fi îmbunătățită prin combinarea acesteia cu piperina.

Ce este curcumina și cum diferă de turmeric?

Curcumina este o substanță bioactivă (în special un polifenol) derivată din rădăcina plantei curcuma longa. Este adesea confundată cu turmericul în sine și deși substanțele sunt foarte asemănătoare în ceea ce privește numele și efectele, ele nu sunt sinonime.

Turmericul este produs prin uscarea și măcinarea rizomului arborelui de turmeric și este cunoscut în principal ca și condiment culinar. Turmericul în sine conține multe substanțe bioactive, printre care se află așa‑numitele curcuminoide. Sunt cunoscute trei tipuri de curcuminoide, bisdemetoxicurcumina fiind cea mai mică, urmată de demethoxycurcumină și în cele din urmă, curcumina însăși , care reprezintă în mod normal până la 77% din toate curcuminoidele din turmeric.

Deci, în termeni simpli, curcumina este o parte naturală a turmericului și este una dintre numeroasele substanțe bioactive care pot fi găsite în acest condiment. Conținutul tuturor curcuminoidelor din turmeric este de obicei cuprins între 1‑6%, curcumina ajungând cel mai adesea până la 5% (în funcție de conținutul total de curcuminoide, desigur).

Curcumina și utilizarea sa în lume

Curcumina este adesea utilizată în medicina alternativă pentru beneficiile sale pentru sănătate și în multe țări este o parte naturală a alimentelor, băuturilor sau ritualurilor specifice (cel mai adesea ca parte a turmericului). Studiul realizat de Dr. Hewlings et al. subliniază, de exemplu, utilizarea sa tradițională în:

  • India, unde face parte din condimente
  • Japonia, unde este servit în ceai
  • Malaezia, unde este folosit ca antiseptic
  • Pakistan, unde este folosit ca medicament antiinflamator

La ce efecte pozitive vă puteți aștepta de la curcumină?

1. Efecte antioxidante și antiinflamatorii

Efectele antioxidante și antiinflamatorii ale curcuminei sunt cele care se află în mare parte în centrul mecanismului de acțiune al efectelor sale pozitive asupra sănătății umane. Astfel, curcumina poate stimula activitatea anumitor sisteme antioxidante din organism și s‑a demonstrat că reduce concentrația markerilor de stres oxidativ. În plus față de creșterea capacității antioxidante a organismului, curcumina este capabilă să elimine ea însăși unii radicali liberi și în al treilea rând, poate reduce, de asemenea, activitatea acelor sisteme din organism care produc în mod natural radicali liberi.

Stresul oxidativ are, de asemenea, multe de‑a face cu reacțiile inflamatorii, în ambele direcții - stresul oxidativ poate fi implicat în dezvoltarea bolilor caracterizate prin dezvoltarea proceselor inflamatorii și invers se știe că depozitele inflamatorii din organism produc radicali liberi suplimentari. Cel mai important mediator al inflamației în organism este TNF-α, a cărui activare implică, printre altele, NF-κB. Curcumina joacă un rol în legătură cu NF-κB prin blocarea parțială a activării sale, interferând astfel cu calea de declanșare a TNF-α.

2. Terapia de susținere pentru sindromul metabolic

Sindromul metabolic este denumirea dată unui set de simptome, iar prezența sa crește dramatic riscul de apariție a bolilor cardiovasculare. Sindromul metabolic se caracterizează prin rezistența la insulină, care duce la apariția diabetului de tip II, a hipertensiunii arteriale, a lipidelor sanguine crescute (de obicei colesterol, triacilgliceroli etc.) și nu în ultimul rând, a obezității. În sindromul metabolic, dezvoltarea reacțiilor inflamatorii în organism este tipică, în special ca răspuns la greutatea excesivă și la nivelurile ridicate de lipide și la deteriorarea mucoasei interne a vaselor de sânge, care este cauzată de nivelurile nefiresc de ridicate de glucoză din sânge, precum și de tensiunea arterială crescută.

Studiile arată că, curcumina poate contribui la tratamentul sindromului metabolic în mai multe moduri - ajută la îmbunătățirea sensibilității țesuturilor la insulină, suprimă parțial formarea de noi celule grase, participă la reglarea tensiunii arteriale și desigur, reduce nivelul stresului oxidativ. Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că acesta este doar un efect complementar, iar tratamentul sindromului metabolic depinde în principal de schimbarea stilului de viață general - reducerea greutății, înlocuirea acizilor grași saturați cu cei nesaturați, exerciții fizice regulate etc.

3. Terapia de susținere pentru artrită

Osteoartrita este, de asemenea, o boală foarte frecventă și din păcate, foarte dureroasă, asociată cu procese inflamatorii. Această boală afectează în principal persoanele în vârstă și provoacă dureri articulare cronice, care afectează în continuare nu numai (in) capacitatea de mișcare, ci și calitatea vieții și starea generală de sănătate. Rolul curcuminei aici constă din nou în activitatea sa antiinflamatorie. În acest caz, se consideră că, curcumina acționează local la locul inflamației, adică în articulații, unde reduce durerea legată de artrită. În unele studii, în ciuda unei scăderi a durerii percepute, nu au existat scăderi clare ale nivelurilor de markeri inflamatori, ceea ce sugerează un efect sistemic al acestei substanțe.

Curcumină vs. turmeric: care este mai eficient?

Deși cele două substanțe se găsesc în mod covârșitor împreună în alimente sau condimente datorită originii lor, poate exista o anumită variație a eficacității atunci când sunt separate. De fapt, curcumina este considerată a fi una dintre cele mai active substanțe din turmeric, astfel încât atunci când este extrasă și utilizată singură se poate comporta diferit decât atunci când este combinată cu alți compuși.

Cu toate acestea, deoarece turmericul conține o serie de alți compuși bioactivi în plus față de curcumină, studiile au arătat că eficacitatea sa poate fi mai mare în unele privințe decât cea a curcuminei singure. Acesta este cazul când vine vorba de inhibarea (adică prevenirea) creșterii ciupercilor filamentoase sau a mucegaiurilor. Un alt efect care a fost mai pronunțat în cazul curcuminei ca atare a fost inhibarea creșterii celulelor canceroase. Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că, deși acestea erau celule tumorale umane prelevate din țesuturi, întregul studiu a fost efectuat in vitro (într‑un tub de testare). Prin urmare, rezultatele sale ar trebui luate cu precauție și vor fi necesare mai multe studii clinice de înaltă calitate pentru a confirma sau infirma acest efect.

Curcumin: ce este, efecte și dozare
imagine de la ytimg.com

Biodisponibilitatea și doza de curcumină

Studiile lucrează cel mai frecvent cu o doză de 36‑180 mg de curcumină pe zi, ceea ce este echivalent cu aproximativ 440‑2200 mg de turmeric.

O problemă majoră a suplimentării cu curcumină, dar și atunci când este consumată în alimentația normală, este capacitatea sa scăzută de absorbție, metabolizarea foarte rapidă și formarea de intermediari ineficienți și eliminarea la fel de rapidă din organism. Astfel, atunci când este utilizată și consumată singură, se poate spune că o mare parte din efectele pozitive de care este capabilă curcumina rămân neutilizate. Din fericire, totuși, există modalități de a inversa această stare de fapt nefavorabilă. Una dintre cele mai eficiente pare a fi o combinație cu piperina, un alcaloid care se găsește în piperul negru și care este responsabil pentru gustul său înțepător. Piperina are capacitatea de a bloca conversia metabolică a curcuminei, care este în mod normal aproape fulgerătoare și crește astfel biodisponibilitatea acesteia cu până la 2000%.

Efecte secundare și siguranță

Deși siguranța curcuminei a fost declarată de numeroase autorități mondiale de siguranță alimentară (FSA, JECFA), iar doza zilnică maximă sigură și nepericuloasă este de până la 3 mg/kg greutate corporală, efectele secundare nu pot fi evitate în unele cazuri.

Simptome precum dureri de cap, diaree, greață, scaune de culoare galbenă sau erupții cutanate sunt cel mai frecvent raportate. Într‑un studiu, s‑a observat, de asemenea, o creștere a concentrațiilor serice de fosfatază alcalină și lactat dehidrogenază la doze mari.

Curcumină + piperină

Curcumină C3 Complex® + piperină capsule

De reținut?

Curcumina este un polifenol care este adesea confundat cu turmericul - dar, de fapt, această substanță este una dintre componentele turmericului și este responsabilă pentru multe dintre efectele pozitive ale condimentului asupra sănătății. Printre cele mai importante proprietăți ale curcuminei se numără efectele sale antioxidante și antiinflamatorii, iar majoritatea beneficiilor sale sunt legate de acest mecanism.

În ceea ce privește biodisponibilitatea curcuminei, aceasta este în sine foarte slabă - curcumina este slab absorbită și se descompune foarte repede în metaboliți inactivi. Aceasta poate fi mult îmbunătățită prin combinarea curcuminei cu piperina, care blochează degradarea sa rapidă. Studiile lucrează cel mai adesea cu o doză de 36‑180 mg de curcumină pe zi, echivalentă cu 440‑2200 mg de turmeric.

Deficit caloric: cum să-l calculezi și să-l setezi corect?
Deficit caloric: cum să-l calculezi și să-l setezi corect?
Deficitul caloric este baza pierderii în greutate de succes - dar ce înțelegem prin acest concept și cum punem în practică aceste cunoștințe?
Burtă umflată? Acestea sunt cele mai frecvente 7 cauze
Burtă umflată? Acestea sunt cele mai frecvente 7 cauze
Aproape toată lumea s‑a confruntat cu o burtă umflată și toată lumea este de acord că aceasta poate face ziua cu adevărat neplăcută. Cu toate acestea, dacă problemele digestive sunt recurente sau chiar permanente, trebuie să luați măsuri. În articolul de astăzi, vă vom prezenta 7 cauze posibile ale burții umflate împreună cu soluțiile lor!
Probiotice naturale: cele mai bune 8 surse din alimente
Probiotice naturale: cele mai bune 8 surse din alimente
Nu doar suplimentele alimentare conțin cantități mari de culturi probiotice. Ce alimente sunt printre cele mai bogate în probiotice naturale?
Psyllium: ce este, doza, efectele și influența asupra pierderii în greutate
Psyllium: ce este, doza, efectele și influența asupra pierderii în greutate
Psyllium conține fibre solubile, care sunt esențiale pentru digestia corectă și hrănirea microflorei intestinale. Ce diferențiază psyllium de alte fibre și cum se administrează pentru beneficii maxime?
Biohacking: 10 lucruri care vă vor schimba viața
Biohacking: 10 lucruri care vă vor schimba viața
Termenul "biohacking" poate suna un pic străin, artificial și ciudat. Este vorba de un set de schimbări în stilul nostru de viață care ne pot îmbunătăți și spori potențialul. Încercați aceste 10 activități care vă pot ajuta în călătoria către cel mai bun sine al dumneavoastră.
Tribulus Terrestris: ce este, efecte și dozare
Tribulus Terrestris: ce este, efecte și dozare
Tribulus terrestris (Anchovy) este un extract vegetal popular pe care bărbații îl folosesc pentru a crește nivelul de testosteron și interesul sexual. Dar se întâmplă cu adevărat acest lucru sau este doar un efect placebo cunoscut în mod obișnuit?
Exerciții cu propria greutate: beneficii și sfaturi privind cele mai bune exerciții
Exerciții cu propria greutate: beneficii și sfaturi privind cele mai bune exerciții
Exercițiul cu propria greutate este eficient, sănătos și ușor de făcut. Este posibil să construiți mușchi cu ajutorul acesteia și ce exerciții sunt cele mai bune?
Cum să mănânci corect sau principiile unei alimentații sănătoase
Cum să mănânci corect sau principiile unei alimentații sănătoase
Probabil că ați mai întâlnit termenul "alimentație sănătoasă" - dar ce înțelegeți prin acesta și cum îl puteți pune cel mai bine în practică? Articolul de astăzi vă va ajuta.
Cafea vs. Matcha: cum diferă aceste băuturi și care este mai sănătoasă?
Cafea vs. Matcha: cum diferă aceste băuturi și care este mai sănătoasă?
Prin ce se deosebește ceaiul verde japonez Matcha de alte ceaiuri verzi și care sunt efectele sale comparabile cu cele ale cafelei?
Ce proteină să alegeți fără lactoză?
Ce proteină să alegeți fără lactoză?
Sunteți intolerant la lactoză și vă întrebați care proteină este potrivită pentru dumneavoastră? După ce veți citi acest articol, veți fi în sfârșit lămurit.
10 sfaturi simple pentru o dietă mai sănătoasă
10 sfaturi simple pentru o dietă mai sănătoasă
Nu sunteți mulțumit de dieta dvs. actuală? Nu trebuie să disperați. Deși acesta este un subiect foarte individual, am compilat o listă de 10 sfaturi și trucuri de bază care facilitează obținerea bunăstării fizice și mentale.
Cu ce să înlocuiți cafeaua? Descoperă 7 alternative la cafea
Cu ce să înlocuiți cafeaua? Descoperă 7 alternative la cafea
Există vreo modalitate de a înlocui cafeaua preferată? Da! Avem 7 alternative la cafea care îți vor injecta în mod fiabil o nouă doză de energie în vene. Care sunt acestea?
Maca: ce este, efecte și dozare
Maca: ce este, efecte și dozare
Maca peruviană este unul dintre extractele populare utilizate în mod tradițional pentru a susține vitalitatea și funcția creierului. Cum să alegeți tipul potrivit și care este doza?
Cum să ai un păr sănătos? 8 alimente pe care ar trebui să le incluzi în dieta ta
Cum să ai un păr sănătos? 8 alimente pe care ar trebui să le incluzi în dieta ta
Cum afectează nutriția sănătatea părului? Vă vom arăta care sunt cele mai bune alimente pentru menținerea sănătății părului.
Grăsimea viscerală: cum să detectați cantitatea sa și să minimizați riscurile pentru sănătate?
Grăsimea viscerală: cum să detectați cantitatea sa și să minimizați riscurile pentru sănătate?
Excesul de grăsime corporală este asociat cu un risc crescut de a dezvolta anumite boli grave. Dar știți de ce este așa? Deoarece țesutul adipos nu este doar "kilograme în plus", ci afectează și procesele metabolice din organism.