- Curcumina și turmericul nu sunt aceeași substanță - de fapt, curcumina este una dintre substanțele găsite în turmeric.
- Majoritatea efectelor pozitive ale curcuminei asupra sănătății sunt legate de proprietățile sale antioxidante și antiinflamatorii.
- Biodisponibilitatea curcuminei este foarte scăzută, dar poate fi îmbunătățită prin combinarea acesteia cu piperina.
Ce este curcumina și cum diferă de turmeric?
Curcumina este o substanță bioactivă (în special un polifenol) derivată din rădăcina plantei curcuma longa. Este adesea confundată cu turmericul în sine și deși substanțele sunt foarte asemănătoare în ceea ce privește numele și efectele, ele nu sunt sinonime.
Turmericul este produs prin uscarea și măcinarea rizomului arborelui de turmeric și este cunoscut în principal ca și condiment culinar. Turmericul în sine conține multe substanțe bioactive, printre care se află așa‑numitele curcuminoide. Sunt cunoscute trei tipuri de curcuminoide, bisdemetoxicurcumina fiind cea mai mică, urmată de demethoxycurcumină și în cele din urmă, curcumina însăși , care reprezintă în mod normal până la 77% din toate curcuminoidele din turmeric.
Deci, în termeni simpli, curcumina este o parte naturală a turmericului și este una dintre numeroasele substanțe bioactive care pot fi găsite în acest condiment. Conținutul tuturor curcuminoidelor din turmeric este de obicei cuprins între 1‑6%, curcumina ajungând cel mai adesea până la 5% (în funcție de conținutul total de curcuminoide, desigur).
Curcumina și utilizarea sa în lume
Curcumina este adesea utilizată în medicina alternativă pentru beneficiile sale pentru sănătate și în multe țări este o parte naturală a alimentelor, băuturilor sau ritualurilor specifice (cel mai adesea ca parte a turmericului). Studiul realizat de Dr. Hewlings et al. subliniază, de exemplu, utilizarea sa tradițională în:
- India, unde face parte din condimente
- Japonia, unde este servit în ceai
- Malaezia, unde este folosit ca antiseptic
- Pakistan, unde este folosit ca medicament antiinflamator
La ce efecte pozitive vă puteți aștepta de la curcumină?
1. Efecte antioxidante și antiinflamatorii
Efectele antioxidante și antiinflamatorii ale curcuminei sunt cele care se află în mare parte în centrul mecanismului de acțiune al efectelor sale pozitive asupra sănătății umane. Astfel, curcumina poate stimula activitatea anumitor sisteme antioxidante din organism și s‑a demonstrat că reduce concentrația markerilor de stres oxidativ. În plus față de creșterea capacității antioxidante a organismului, curcumina este capabilă să elimine ea însăși unii radicali liberi și în al treilea rând, poate reduce, de asemenea, activitatea acelor sisteme din organism care produc în mod natural radicali liberi.
Stresul oxidativ are, de asemenea, multe de‑a face cu reacțiile inflamatorii, în ambele direcții - stresul oxidativ poate fi implicat în dezvoltarea bolilor caracterizate prin dezvoltarea proceselor inflamatorii și invers se știe că depozitele inflamatorii din organism produc radicali liberi suplimentari. Cel mai important mediator al inflamației în organism este TNF-α, a cărui activare implică, printre altele, NF-κB. Curcumina joacă un rol în legătură cu NF-κB prin blocarea parțială a activării sale, interferând astfel cu calea de declanșare a TNF-α.
2. Terapia de susținere pentru sindromul metabolic
Sindromul metabolic este denumirea dată unui set de simptome, iar prezența sa crește dramatic riscul de apariție a bolilor cardiovasculare. Sindromul metabolic se caracterizează prin rezistența la insulină, care duce la apariția diabetului de tip II, a hipertensiunii arteriale, a lipidelor sanguine crescute (de obicei colesterol, triacilgliceroli etc.) și nu în ultimul rând, a obezității. În sindromul metabolic, dezvoltarea reacțiilor inflamatorii în organism este tipică, în special ca răspuns la greutatea excesivă și la nivelurile ridicate de lipide și la deteriorarea mucoasei interne a vaselor de sânge, care este cauzată de nivelurile nefiresc de ridicate de glucoză din sânge, precum și de tensiunea arterială crescută.
Studiile arată că, curcumina poate contribui la tratamentul sindromului metabolic în mai multe moduri - ajută la îmbunătățirea sensibilității țesuturilor la insulină, suprimă parțial formarea de noi celule grase, participă la reglarea tensiunii arteriale și desigur, reduce nivelul stresului oxidativ. Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că acesta este doar un efect complementar, iar tratamentul sindromului metabolic depinde în principal de schimbarea stilului de viață general - reducerea greutății, înlocuirea acizilor grași saturați cu cei nesaturați, exerciții fizice regulate etc.
3. Terapia de susținere pentru artrită
Osteoartrita este, de asemenea, o boală foarte frecventă și din păcate, foarte dureroasă, asociată cu procese inflamatorii. Această boală afectează în principal persoanele în vârstă și provoacă dureri articulare cronice, care afectează în continuare nu numai (in) capacitatea de mișcare, ci și calitatea vieții și starea generală de sănătate. Rolul curcuminei aici constă din nou în activitatea sa antiinflamatorie. În acest caz, se consideră că, curcumina acționează local la locul inflamației, adică în articulații, unde reduce durerea legată de artrită. În unele studii, în ciuda unei scăderi a durerii percepute, nu au existat scăderi clare ale nivelurilor de markeri inflamatori, ceea ce sugerează un efect sistemic al acestei substanțe.
Curcumină vs. turmeric: care este mai eficient?
Deși cele două substanțe se găsesc în mod covârșitor împreună în alimente sau condimente datorită originii lor, poate exista o anumită variație a eficacității atunci când sunt separate. De fapt, curcumina este considerată a fi una dintre cele mai active substanțe din turmeric, astfel încât atunci când este extrasă și utilizată singură se poate comporta diferit decât atunci când este combinată cu alți compuși.
Cu toate acestea, deoarece turmericul conține o serie de alți compuși bioactivi în plus față de curcumină, studiile au arătat că eficacitatea sa poate fi mai mare în unele privințe decât cea a curcuminei singure. Acesta este cazul când vine vorba de inhibarea (adică prevenirea) creșterii ciupercilor filamentoase sau a mucegaiurilor. Un alt efect care a fost mai pronunțat în cazul curcuminei ca atare a fost inhibarea creșterii celulelor canceroase. Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că, deși acestea erau celule tumorale umane prelevate din țesuturi, întregul studiu a fost efectuat in vitro (într‑un tub de testare). Prin urmare, rezultatele sale ar trebui luate cu precauție și vor fi necesare mai multe studii clinice de înaltă calitate pentru a confirma sau infirma acest efect.
Biodisponibilitatea și doza de curcumină
Studiile lucrează cel mai frecvent cu o doză de 36‑180 mg de curcumină pe zi, ceea ce este echivalent cu aproximativ 440‑2200 mg de turmeric.
O problemă majoră a suplimentării cu curcumină, dar și atunci când este consumată în alimentația normală, este capacitatea sa scăzută de absorbție, metabolizarea foarte rapidă și formarea de intermediari ineficienți și eliminarea la fel de rapidă din organism. Astfel, atunci când este utilizată și consumată singură, se poate spune că o mare parte din efectele pozitive de care este capabilă curcumina rămân neutilizate. Din fericire, totuși, există modalități de a inversa această stare de fapt nefavorabilă. Una dintre cele mai eficiente pare a fi o combinație cu piperina, un alcaloid care se găsește în piperul negru și care este responsabil pentru gustul său înțepător. Piperina are capacitatea de a bloca conversia metabolică a curcuminei, care este în mod normal aproape fulgerătoare și crește astfel biodisponibilitatea acesteia cu până la 2000%.
Efecte secundare și siguranță
Deși siguranța curcuminei a fost declarată de numeroase autorități mondiale de siguranță alimentară (FSA, JECFA), iar doza zilnică maximă sigură și nepericuloasă este de până la 3 mg/kg greutate corporală, efectele secundare nu pot fi evitate în unele cazuri.
Simptome precum dureri de cap, diaree, greață, scaune de culoare galbenă sau erupții cutanate sunt cel mai frecvent raportate. Într‑un studiu, s‑a observat, de asemenea, o creștere a concentrațiilor serice de fosfatază alcalină și lactat dehidrogenază la doze mari.
Curcumină + piperină
De reținut?
Curcumina este un polifenol care este adesea confundat cu turmericul - dar, de fapt, această substanță este una dintre componentele turmericului și este responsabilă pentru multe dintre efectele pozitive ale condimentului asupra sănătății. Printre cele mai importante proprietăți ale curcuminei se numără efectele sale antioxidante și antiinflamatorii, iar majoritatea beneficiilor sale sunt legate de acest mecanism.
În ceea ce privește biodisponibilitatea curcuminei, aceasta este în sine foarte slabă - curcumina este slab absorbită și se descompune foarte repede în metaboliți inactivi. Aceasta poate fi mult îmbunătățită prin combinarea curcuminei cu piperina, care blochează degradarea sa rapidă. Studiile lucrează cel mai adesea cu o doză de 36‑180 mg de curcumină pe zi, echivalentă cu 440‑2200 mg de turmeric.