10 sfaturi simple pentru o dietă mai sănătoasă

Verificat Mgr. Kristýna Kovářová
Comentarii
10 sfaturi simple pentru o dietă mai sănătoasă
Ce găsești în articol?
Afișează lista Ascunde lista
  • Dietele și pierderea în greutate nu sunt cea mai sănătoasă alegere pentru corpul nostru
  • În schimb, o dietă echilibrată și sănătoasă contribuie la bunăstarea fizică și psihică
  • Cu toate acestea, este nevoie doar de câțiva pași simpli pentru a face o schimbare semnificativă

Există nenumărate sfaturi și trucuri pentru a crea o dietă sănătoasă și completă și este ușor să te pierzi în ele. Aproape toată lumea promovează ceva complet diferit. Dar, în realitate, cele mai simple schimbări funcționează și probabil că nu vă vor șoca prea tare. Care sunt acestea? Și cum le încorporezi în rutina ta zilnică?

Să facem ordine și să menționăm elementele de bază ale unei alimentații sănătoase, care asigură toate (macro)nutrienții necesari pentru o stare de bine și o condiție fizică mai bună.

1. Pur și simplu nu te poți lipsi de fructe și legume

Era clar pentru toată lumea că urmează acest capitol. Fructele și legumele sunt într‑adevăr mai presus de aur și aceste două categorii ar trebui să fie reprezentate în fiecare dietă. Ele sunt sursa unei întregi game de vitamine, fibre minerale și alte substanțe benefice pentru organism. Și câte fructe și legume ar trebui să mâncăm într‑o zi? Cel puțin 400 g de legume și 200 g de fructe, pentru un total de 600 g.

Un exemplu zilnic ar putea fi: 2 roșii, 1 morcov, ½ ardei și ½ castravete, împreună cu o banană și un măr.

2. Adaugă proteine la fiecare masă

Proteinele sau albuminele sunt unul dintre principalii macronutrienți din dietele noastre și nu doar cel mai bun prieten al unui atlet - sunt folosite în principal pentru a construi masa musculară. Cu toate acestea, se întâmplă destul de des ca oamenii să nu respecte aportul zilnic recomandat, care ar trebui să fie de cel puțin 0,8 g pe kg de greutate pentru populația nesportivă și de cel puțin 1,2‑2 g/kg de greutate pentru populația sportivă, în funcție de sarcina de antrenament.

Așadar, cum să creștem proporția de proteine din alimentație? În afară de concentrarea pe un aport suficient de alimente menționate mai sus, ne putem ajuta și prin utilizarea pudrei proteice, care este potrivită atât pentru bărbați, cât și pentru femei.

3. Să facem (în sfârșit) din hidratare o prioritate

Este de la sine înțeles că hidratarea este crucială pentru corpul nostru. Corpul uman este alcătuit din 50% apă și nu putem supraviețui mai mult de 72 de ore fără ea. Cantitatea de apă necesară pe zi este individuală, în funcție de vârstă, sex și greutate, dar, în general, un adult ar trebui să bea cel puțin 35‑40 ml/kg, ceea ce dă un interval total de 2,8‑3,2 l/zi pentru o persoană de 80 kg într‑un mediu cu temperatură neutră. În timpul verii sau în cazul unei activități sportive sporite, această cifră crește până la 0,5 l în plus.

obrázek z gettyimages.com

4. Încetiniți și bucurați‑vă

În vremurile agitate de astăzi, viteza cu care consumăm mesele individuale poate fi, de asemenea, o problemă. Însă creierul are nevoie de cel puțin 20 de minute pentru a ne informa dacă suntem sătui sau nu. Un alt punct cheie este să mestecăm bine mâncarea. Mestecatul și saliva sunt o parte importantă a procesului digestiv , care stă la baza digestiei în ansamblu. Prin urmare, să ne facem timp pentru cel puțin cele 20 de minute menționate mai sus la fiecare masă și să mestecăm cinstit fiecare îmbucătură.

5. Carbohidrați? Da, cei complecși!

La fel ca proteinele menționate mai sus, carbohidrații sunt unul dintre principalii macronutrienți. Piatra de poticnire este locul în care apar peste tot. Este o gamă voluminoasă de alimente, dar ar trebui să le alegem în principal pe cele bogate în așa‑numiții carbohidrați complecși. Energia obținută din aceste alimente va fi eliberată treptat și nu ne va fi foame o perioadă.

6. Creșteți aportul de omega 3 și 6

Aportul de grăsimi este esențial pentru buna funcționare a organismului nostru și nu trebuie omis din dieta noastră. Totuși, să încercăm să preferăm în principal sursele vegetale - compoziția acizilor grași este mai favorabilă sănătății noastre. Cireașa de pe tort este conținutul de acizi grași omega 3 și 6, care sunt benefici nu numai pentru sistemul cardiovascular.

Desigur, acest lucru nu înseamnă că ar trebui să renunțăm la toate grăsimile animale (de exemplu, untură, unt, brânzeturi grase). Cu toate acestea, dacă există mai multe dintre acestea în dieta noastră, ar trebui să le echilibrăm cu cele vegetale ( ulei de măsline de bună calitate, nuci și alte uleiuri vegetale).

7. Feriți‑vă de zahărul ascuns

Zahărul în sine nu este dăunător în cantități rezonabile, dar unele produse la care nu ne‑am aștepta să conțină destul de mult se pot aduna cu ușurință. Consumul zilnic nu ar trebui să depășească 50 de grame.

Pentru a înrăutăți lucrurile, există zahărul ascuns sau zahărul pe care nu l‑am căuta într‑un anumit aliment. Atenție la băuturile îndulcite (sucuri, băuturi carbogazoase, fresh‑uri sau smoothie‑uri), miere și alte siropuri (de arțar, curmale, orez), produse lactate dulci (iaurt), sosuri și condimente (ketchup).

8. Fibre în fiecare zi

Fibrele sunt o componentă foarte importantă a dietei, deși destul de multe persoane o neglijează. Acestea ajută la digestie și, de asemenea, ajută la menținerea nivelului de zahăr din sânge, astfel încât foamea să nu apară atât de repede. Aportul mediu de fibre alimentare ar trebui să fie de aproximativ 20‑30 g pe zi, însă majoritatea dintre noi abia ajunge la 15 g.

Cum să asigurăm un aport suficient de fibre în alimentație? În primul rând consumând pâine și paste integrale, cereale, diferite tipuri de linte și fasole, fructe sau legume.

obrázek z istockphoto.com

9. "Metoda farfuriei sănătoase"

De la alimente specifice și grupuri de alimente, trecem la metoda"Farfuria sănătoasă". Jumătate din ea ar trebui să fie legume și fructe. Cealaltă jumătate ar trebui să fie carbohidrați complecși și proteine. Grăsimile sunt alături de farfurie, care este menită să simbolizeze partea lor din dietă, dar în cantități rezonabile și mai ales cele nesaturate.

În același timp, apa și recomandarea de a face mișcare în mod regulat sunt alături de ea. Mărimea farfuriei este la latitudinea fiecăruia. Aplicarea acestei metode se bazează pe formula sa, aplicabilă atât la mesele principale, unde farfuria va fi în mod natural mai largă ca volum, cât și la gustări, unde va fi din nou mai mică.

10. Nu putem mânca în exces nici alimente "sănătoase"

Cu toate acestea, nu putem mânca nici un aliment în cantități nelimitate. Chiar și cu cele de bună calitate și valoare nutritivă nu trebuie să exagerăm. Recomandarea pentru fiecare masă este să mâncăm încet, să mestecăm corect fiecare îmbucătură și să învățăm să simțim foamea.

De reținut?

Alimentația și dieta sunt complexe și individuale pentru fiecare. Cu toate acestea, există reguli de bază care, dacă sunt respectate, pot duce la o satisfacție fizică, dar și psihologică mult mai mare. Alfa și omega constau în a oferi organismului cât mai multe alimente de calitate, cât mai puțin procesate posibil, bogate în macronutrienți esențiali, vitamine, minerale și fibre, iar pe de altă parte, în a le reduce pe cele care conțin grăsimi saturate, sare în exces sau zahăr adăugat.

Ultima cheie a succesului este motto‑ul "totul cu moderație" sau echilibrul pe care este necesar să îl aducă organismului. Dieta poate avea un efect amețitor asupra psihicului uman, așa că este important să țineți cont de toate regulile de mai sus în timp ce vă răsfățați în mod adecvat cu ceea ce vă doriți pentru a vă mulțumi nu numai corpul, ci și mintea.

Carbohidrați complecși în alimente: cele mai bune 10 surse
Carbohidrați complecși în alimente: cele mai bune 10 surse
Nu este nevoie să evitați carbohidrații, trebuie doar să faceți alegeri bune. Care sunt sursele de carbohidrați complecși la care merită să apelați?
Psyllium: ce este, doza, efectele și influența asupra pierderii în greutate
Psyllium: ce este, doza, efectele și influența asupra pierderii în greutate
Psyllium conține fibre solubile, care sunt esențiale pentru digestia corectă și hrănirea microflorei intestinale. Ce diferențiază psyllium de alte fibre și cum se administrează pentru beneficii maxime?
Ortorexia: obsesia periculoasă pentru o alimentație "sănătoasă"
Ortorexia: obsesia periculoasă pentru o alimentație "sănătoasă"
O dietă variată și echilibrată, bazată pe alegeri alimentare de calitate, este una dintre premisele unui stil de viață sănătos, însă problema apare atunci când vă depășește. Ce este ortorexia și cum poate fi ea periculoasă pentru sănătatea dumneavoastră?
Deficit caloric: cum să-l calculezi și să-l setezi corect?
Deficit caloric: cum să-l calculezi și să-l setezi corect?
Deficitul caloric este baza pierderii în greutate de succes - dar ce înțelegem prin acest concept și cum punem în practică aceste cunoștințe?
Burtă umflată? Acestea sunt cele mai frecvente 7 cauze
Burtă umflată? Acestea sunt cele mai frecvente 7 cauze
Aproape toată lumea s‑a confruntat cu o burtă umflată și toată lumea este de acord că aceasta poate face ziua cu adevărat neplăcută. Cu toate acestea, dacă problemele digestive sunt recurente sau chiar permanente, trebuie să luați măsuri. În articolul de astăzi, vă vom prezenta 7 cauze posibile ale burții umflate împreună cu soluțiile lor!
Meniu săptămânal de dietă pentru slăbit la 1800 kcal
Meniu săptămânal de dietă pentru slăbit la 1800 kcal
Nu toată lumea este suficient de norocoasă să își poată pregăti toate mesele în timpul zilei. Dacă aveți doar câteva minute pentru prânz și de multe ori trebuie să vă ocupați de el undeva într‑un restaurant fast‑food, avem o soluție pentru dvs. sub formă de cutii. Cu ajutorul boxelor, puteți, de asemenea, să pierdeți în greutate în mod convenabil și ușor.
Deficitul de fier: ce îl cauzează și cum să îl reconstituiți?
Deficitul de fier: ce îl cauzează și cum să îl reconstituiți?
Nu avem mult fier în corp, dar acesta este totuși indispensabil pentru funcționarea organismului. Care sunt funcțiile fierului în organism și ce alimente sunt cele mai bune surse de fier?
Probiotice naturale: cele mai bune 8 surse din alimente
Probiotice naturale: cele mai bune 8 surse din alimente
Nu doar suplimentele alimentare conțin cantități mari de culturi probiotice. Ce alimente sunt printre cele mai bogate în probiotice naturale?
Tribulus Terrestris: ce este, efecte și dozare
Tribulus Terrestris: ce este, efecte și dozare
Tribulus terrestris (Anchovy) este un extract vegetal popular pe care bărbații îl folosesc pentru a crește nivelul de testosteron și interesul sexual. Dar se întâmplă cu adevărat acest lucru sau este doar un efect placebo cunoscut în mod obișnuit?
Care nuci sunt cele mai sănătoase?
Care nuci sunt cele mai sănătoase?
Atunci când alegem nuci, ne întrebăm adesea care este cel mai sănătos tip. Este oare posibil să se spună? Ce face ca fiecare tip de nucă să fie superior din punct de vedere nutrițional și care este cel mai valoros din punct de vedere nutrițional?
Proteine cu lapte sau cu apă?
Proteine cu lapte sau cu apă?
Proteina din zer este cel mai utilizat supliment alimentar în lumea fitness‑ului, care este asociat cu multe probleme. Una dintre ele este metoda de preparare a acesteia - este mai bine să amestecați proteina cu apă sau cu lapte?
Cum și când să folosiți proteinele pentru pierderea în greutate sau pentru creșterea musculară?
Cum și când să folosiți proteinele pentru pierderea în greutate sau pentru creșterea musculară?
Proteinele ne pot ușura drumul spre pierderea în greutate, precum și spre creșterea masei musculare. Cu toate acestea, nu este un vrăjitor atotputernic și trebuie manevrat cu pricepere. Învățați cum să folosiți proteinele în raport cu obiectivele dumneavoastră și stăpâniți magia proteinelor.
Biohacking: 10 lucruri care vă vor schimba viața
Biohacking: 10 lucruri care vă vor schimba viața
Termenul "biohacking" poate suna un pic străin, artificial și ciudat. Este vorba de un set de schimbări în stilul nostru de viață care ne pot îmbunătăți și spori potențialul. Încercați aceste 10 activități care vă pot ajuta în călătoria către cel mai bun sine al dumneavoastră.
Fibre solubile și insolubile: care sunt diferențele și care sunt mai sănătoase?
Fibre solubile și insolubile: care sunt diferențele și care sunt mai sănătoase?
Fibrele se împart în solubile și insolubile și, împreună, ambele tipuri de fibre constituie o parte importantă a dietei. Care sunt diferențele dintre fibrele solubile și insolubile?
Exerciții cu propria greutate: beneficii și sfaturi privind cele mai bune exerciții
Exerciții cu propria greutate: beneficii și sfaturi privind cele mai bune exerciții
Exercițiul cu propria greutate este eficient, sănătos și ușor de făcut. Este posibil să construiți mușchi cu ajutorul acesteia și ce exerciții sunt cele mai bune?