Probabil ați observat deja termenul " alimentație sănătoasă " în unele dintre articolele noastre sau pe alte site‑uri web. Dar vă puteți imagina cum ar trebui să arate o dietă "sănătoasă"? În articolul de astăzi, vom analiza ce ar trebui să presupună o astfel de dietă și vă vom oferi sfaturi despre cum să o puneți în practică.
Ce este o dietă "sănătoasă"?
O dietă "sănătoasă" este cea care furnizează organismului toți nutrienții esențiali, micronutrienții și alte substanțe bioactive care favorizează sănătatea. Această dietă trebuie, de asemenea, să se încadreze în contextul stilului nostru de viață general, să ni se potrivească, să fie distractivă și să nu ne limiteze prea mult - astfel încât să o putem urma pe termen lung. Sună ca un basm, nu‑i așa? Așadar, cum putem realiza acest lucru în practică?
"Sănătos" nu trebuie să însemne "perfect"
În prezent, cunoaștem o mulțime și o mulțime de orientări dietetice (diverse forme de vegetarianism, low‑carb, keto‑diet, post intermitent etc.) care, dacă ni se potrivesc, pot îndeplini criteriile unei diete "sănătoase" atunci când sunt configurate corect.
Și cum rămâne cu o dietă rațională? Un instrument excelent și practic este regula 80/20, care va face loc în dieta noastră pentru pizza, prăjituri și ciocolată, în timp ce ne bazăm majoritatea dietei pe alimente valoroase din punct de vedere nutrițional.
Așadar, un mod "sănătos" de a mânca poate însemna ceva diferit pentru fiecare - suntem oameni diferiți, în situații și circumstanțe de viață diferite și avem obiective diferite. Cu toate acestea, diferențele pot fi, de asemenea, găsite la aceeași persoană în timp - o dietă în vacanță sau într‑o călătorie de afaceri este probabil să difere de un plan alimentar normal. Cu toate acestea, toate aceste cazuri se pot încadra în conceptul de dietă "sănătoasă".
7 sfaturi pentru a pune "alimentația sănătoasă" în practică
1. Asigurați‑vă că dieta dvs. este echilibrată în general
O dietă echilibrată este unul dintre pilonii alimentației sănătoase - cum altfel putem asigura cel mai bine un aport optim de toate substanțele și nutrienții necesari? Putem folosi o farfurie sănătoasă atunci când planificăm o dietă echilibrată.
2. Mâncați regulat
În plus față de compoziția dietei în sine, este important să alegem o frecvență a meselor care ni se potrivește cel mai bine. Pentru unii oameni aceasta poate fi de 3 mese pe zi, alții pot prefera 5‑6 porții mai mici. Să încercăm să respectăm regimul stabilit (pe cât posibil) și să nu ne bazăm pe a rămâne fără mâncare în timpul zilei - pentru că apoi foamea de seară ne împinge adesea la frigider.
3. Să mizăm pe pregătirea meselor
Există multe avantaje în a pregăti mesele acasă - putem prepara mâncarea exact după gustul nostru, putem ține evidența cantității și calității ingredientelor folosite, iar portofelul nostru se poate relaxa. Dacă planificăm totul bine, putem economisi mult timp atunci când gătim.
4. Câteva sfaturi pentru a vă ajuta să începeți
Nu este important doar ce, cât de mult și cât de des mâncăm în fiecare zi - acordați atenție modului în care mâncăm. Pentru că, dacă ne băgăm mâncarea în gură în trei minute și apoi ne ocupăm de două e‑mailuri între timp, creierul nostru s‑ar putea să nici nu observe că am mâncat ceva. Aflați despre conceptul de mindful eating.
5. Fructele și legumele își au locul peste tot
Beneficiile pentru sănătate ale fructelor și legumelor probabil că nu trebuie dezbătute mult timp. Pe scurt, acestea sunt o sursă de fibre, vitamine, minerale și alți compuși bioactivi care nu se găsesc nicăieri altundeva în dieta noastră. În plus, unele tipuri pot fi, de asemenea, de mare ajutor cu regimul de băut (a se vedea mai jos).
Ar trebui să consumăm cel puțin 200 g de fructe și 400 g de legume pe zi - deci dacă le adăugăm la fiecare masă, cu siguranță nu vom da greș.
6. Să nu uităm să bem
Băutura este o altă variabilă care ne poate ridica dieta, dar și submina. Prin urmare, încercați să consumați lichide doar sub formă de apă pură, ceaiuri neîndulcite sau apă minerală - desigur, putem include și niște limonadă sau suc, dar aceste băuturi care conțin energie ar trebui să fie un supliment și nu baza regimului nostru de băut.
7. Să ne stabilim limite și să învățăm să ne răsfățăm
Așa cum am spus mai sus, un stil alimentar "sănătos" poate însemna ceva diferit pentru fiecare și nu poate fi întotdeauna perfect. În același timp, o parte importantă a acestuia este o anumită libertate în alimentație și capacitatea de a ne răsfăța fără regrete. În vacanță, acest lucru poate însemna, de exemplu, încercarea de a alege alimente bogate din punct de vedere nutrițional și mese echilibrate pentru mesele principale ale zilei, care pot fi apoi intercalate în siguranță cu înghețată, desert sau chiar o băutură.
Cantitatea de alimente consumate, frecvența cu care sunt consumate și modul în care acestea se încadrează în situația actuală și în contextul general al stilului nostru de viață vor juca un rol esențial în această privință.
De reținut?
Termenul "alimentație sănătoasă" nu poate fi definit cu precizie - poate însemna ceva diferit pentru fiecare. Desigur, situația actuală și contextul în care dieta se încadrează în contextul general al stilului nostru de viață joacă, de asemenea, un rol. Criteriile cele mai importante sunt ca dieta să ni se potrivească, să furnizeze organismului nostru toate substanțele necesare și să fim capabili să o respectăm pe termen lung.
Pentru a o pune mai ușor în practică, să încercăm să ne concentrăm în special pe echilibrul meselor din timpul zilei, să mâncăm conștient și regulat și să încercăm să ne pregătim dieta exclusiv acasă. Să nu ne fie frică de legume și fructe, să nu uităm de băutură și să învățăm să ne manipulăm dieta în funcție de necesități - să stabilim anumite limite, dar să învățăm și să ne răsfățăm.