Efectul yo-yo: de ce vă poate dăuna și cum să îl evitați?

Verificat PhDr. Barbora Matějčková
Comentarii
Efectul yo-yo: de ce vă poate dăuna și cum să îl evitați?
Imagine de Freepik
Ce găsești în articol?
Afișează lista Ascunde lista
  • Efectul yo‑yo este rezultatul unui plan de reducere stabilit necorespunzător.
  • Prevalența sa este dificil de determinat, dar studiile indică o incidență medie a efectului yo‑yo la 20‑35% dintre bărbații care încearcă să slăbească și chiar la 20‑55% dintre femei.
  • Se pare că efectul yo‑yo nu este doar o problemă estetică, ci poate afecta negativ unele domenii ale sănătății.

Ce este efectul yo‑yo?

Efectul yo‑yo este recâștigarea greutății corporale după o pierdere în greutate anterioară, la niveluri comparabile cu perioada anterioară pierderii în greutate sau chiar mai mari. Aceasta înseamnă că sunteți incapabil să vă mențineți greutatea nou dobândită pentru o perioadă mai lungă de timp, iar odată ce ați terminat cu "dieta", totul revine la starea inițială, inclusiv greutatea.

Efectul yo‑yo este o consecință tipică a pierderii în greutate necorespunzătoare, în care dieta și schimbările stilului de viață sunt prea radicale și nesustenabile. Din punct de vedere estetic și al efortului, efectul yo‑yo este cu siguranță un fenomen nedorit - dar poate afecta și sănătatea?

De ce este riscant efectul yo‑yo?

1. Risc pentru sănătatea cardiovasculară

Multe studii confirmă faptul că nu numai greutatea excesivă în sine, ci tocmai fluctuația repetată a greutății poate crește riscul de afectare a inimii și a vaselor de sânge. S‑a demonstrat că, creșterea și scăderea repetată în greutate pot afecta negativ nivelul tensiunii arteriale, sensibilitatea țesuturilor la insulină sau pot contribui la apariția dislipidemiei (niveluri anormale de lipide în sânge). Se crede că, cauza acestor complicații este faptul că stresul rezultat din pierderea și creșterea repetată în greutate nu poate fi pe deplin compensat de pierderea în greutate, care ar conduce în mod normal la o îmbunătățire a acestor parametri.

Efectul yo‑yo poate avea apoi un impact negativ asupra altor domenii ale sănătății cardiovasculare, cum ar fi ritmul cardiac, activitatea sistemului nervos simpatic, nivelurile de glucoză din sânge sau sarcina cardiacă globală. Unele studii au concluzionat, de asemenea, că efectul yo‑yo poate favoriza depunerea de grăsime în regiunea abdominală - în sine un factor de risc pentru multe boli legate de funcția cardiacă, funcția vasculară sau echilibrul hormonal.

2. Afectarea sănătății generale

După cum s‑a subliniat la punctul anterior, fluctuațiile repetate de greutate pot duce la un risc crescut de apariție a anumitor complicații cardiovasculare și metabolice. Studiile au găsit suficiente dovezi pentru a susține această afirmație, în special în domeniul sănătății cardiovasculare. Astfel, deși alte riscuri sunt încă subiect de dezbatere, merită să le acordați o atenție deosebită.

Cercetările sugerează că persoanele care au experiența efectului yo‑yo repetat prezintă un risc mai mare de a dezvolta modele alimentare dezordonate sau tulburări de alimentație. În plus, în timpul episoadelor restrictive de scădere în greutate, există riscul unei reduceri semnificative a aportului unor nutrienți importanți, ceea ce pe termen lung poate duce la pierderea masei musculare, reducerea densității osoase, tulburări ale sistemului imunitar etc.

3. Reducerea motivației de a menține o greutate normală

Menținerea unei greutăți normale este unul dintre cei mai importanți factori care stau la baza sănătății generale. Dacă metoda nepotrivită de reducere a greutății este prea restrictivă și nesustenabilă, motivația persoanelor supraponderale de a pierde în greutate este probabil să scadă. În plus, aceste eforturi sunt adesea urmate de eșec sub forma recuperării greutății, ceea ce reduce și mai mult șansele de reușită a menținerii greutății în viitor.

4. Apariția excesului de piele

Obezitatea afectează toate sistemele corpului, iar pielea nu face excepție. Multe diferențe în structura și funcția pielii și a straturilor subcutanate, au fost găsite la persoanele supraponderale în comparație cu persoanele sănătoase - de exemplu, diferențierea fibrelor proteice sau creșterea concentrației de markeri inflamatori.

Pierderile repetate în greutate urmate de recăpătarea greutății pot duce astfel la o acumulare a acestor modificări, mai ales dacă fluctuațiile de greutate sunt semnificative. Acest lucru poate duce la un risc mai mare de apariție a excesului de piele după pierderea în greutate. De asemenea, trebuie adăugat că aceste modificări ale structurii țesuturilor joacă, de asemenea, un rol în eventualele proceduri chirurgicale.

Efectul yo-yo: de ce vă poate dăuna și cum să îl evitați?

Cum să evitați efectul yo‑yo?

1. Stabiliți‑vă dimensiunea corectă a deficitului caloric

Stabilirea cantității corecte de energie consumată este esențială pentru o pierdere eficientă în greutate, dar și pentru menținerea acesteia. Dacă adoptați un ritm prea rapid, veți suferi nu doar voi, ci și corpul vostru. De fapt, pierderea rapidă în greutate duce la pierderea masei musculare și la efectul yo‑yo. De asemenea, trebuie să realizați că, pentru a menține o greutate mai mică, trebuie să vă schimbați stilul de viață în general. Astfel, puteți pierde câte kilograme doriți în timpul dietelor "lichide" și "cu fructe" pe termen scurt - când reveniți la "normal", kilogramele vor reveni.

2. Încercați să vă mențineți masa musculară

Menținerea masei musculare este esențială pentru stabilitatea, mobilitatea, sănătatea generală și procesul de scădere în greutate în sine - cu cât aveți mai mulți mușchi, cu atât mai multă energie "ardeți" spontan. Deci, în termeni simpli, ați putea spune că masa musculară vă accelerează metabolismul. Cel mai mare pericol pentru mușchi în timpul pierderii în greutate este deficitul energetic prea mare și înfometarea. Pentru a‑i proteja, nu depăși un deficit caloric de 20%, asigură un aport suficient de proteine, include antrenamente de forță și nu uita să dormi bine. Respectând aceste principii, grăsimile vor reprezenta cea mai mare parte din greutatea pierdută, iar mușchii vor fi păstrați.

3. Uitați de înfometare

După cum am menționat deja în punctele anterioare, înfometarea nu este de dorit atunci când pierzi în greutate - poate duce la pierderea mușchilor și poate face procesul de slăbire neplăcut. În plus, nu puteți muri de foame pentru totdeauna, astfel încât, odată ce începeți să mâncați din nou, greutatea va reveni de obicei.

Așadar, în loc de restricții inutile, concentrați‑vă pe o schimbare totală a stilului de viață. Alegeți alimente care vă oferă nutrienții de care aveți nevoie, dar care sunt sărace în energie și faceți exerciții fizice regulate - punctele următoare vă vor spune de ce.

4. Folosiți alimente integrale și sărace în calorii

Atunci când pierdeți în greutate, încercați să evitați alimentele foarte procesate care sunt bogate în grăsimi și zahăr - acestea conțin multă energie, dar vă vor umple doar pentru o perioadă scurtă de timp. Mai degrabă, căutați surse de carbohidrați complecși cu fibre, alimente bogate în proteine și grăsimi sănătoase. În acest fel, veți obține toți macronutrienții importanți de care aveți nevoie și veți rămâne sătui mai mult timp după masă.

În plus față de acești nutrienți esențiali, fructele și legumele sunt, de asemenea, excelente pentru fiecare masă - sunt o sursă de fibre, vitamine, minerale și antioxidanți, conțin multă apă și calorii minime și vă vor ajuta să vă simțiți mai sătui.

Află mai multe: Suferiți de foame frecventă? Și nu faceți una dintre aceste greșeli?

5. Fiți activi fizic

Dacă vrei să ai grijă de sănătatea ta, nu poți evita exercițiile fizice regulate - deoarece acestea afectează pozitiv toate sistemele din organism, inclusiv sănătatea inimii și a vaselor de sânge, sistemul imunitar, funcția cognitivă etc. În plus, atunci când pierdeți în greutate, vă permite să luați mai multă mâncare și totuși să reduceți greutatea în mod eficient. "Trucul" constă în creșterea cheltuielilor energetice, ceea ce vă permite apoi să vă bucurați de mai multe calorii în farfurie.

6. Cereți ajutorul unui specialist

Dacă sunteți confuz din cauza punctelor anterioare și nu știți dacă puteți gestiona procesul de scădere în greutate pe cont propriu, nu ezitați să contactați un specialist - în acest caz un terapeut nutrițional. Cu ajutorul acestuia, puteți fi siguri că metoda de pierdere în greutate nu vă va compromite sănătatea și va fi durabilă. Terapeutul nutriționist va pregăti un plan nutrițional personalizat în funcție de obiectivele și cerințele dumneavoastră, astfel încât să fie cât mai convenabil pentru dumneavoastră.

De reținut?

Efectul yo‑yo este rezultatul unui regim de slăbire stabilit necorespunzător, în care scăderea rapidă în greutate este urmată, de obicei, de o revenire în greutate. Cauza este neînțelegerea principiilor unui stil de viață sănătos și practicarea repetată a dietelor nesustenabile, care devin ineficiente după revenirea "la normal".

Fluctuațiile frecvente de greutate pot afecta negativ sănătatea inimii și a vaselor de sânge, precum și procesele metabolice din organism. De asemenea, eșecul de a pierde în greutate reduce dramatic șansele ca o persoană supraponderală să încerce din nou. Așadar, în loc să vă înfometați pentru a pierde în greutate, încercați să vă concentrați pe obținerea unei cantități suficiente de energie pentru a vă satisface nevoile, căutați alimente integrale, cu puține calorii și nu ezitați să faceți activitate fizică regulată.

Deficit caloric: cum să-l calculezi și să-l setezi corect?
Deficit caloric: cum să-l calculezi și să-l setezi corect?
Deficitul caloric este baza pierderii în greutate de succes - dar ce înțelegem prin acest concept și cum punem în practică aceste cunoștințe?
Carbohidrați complecși în alimente: cele mai bune 10 surse
Carbohidrați complecși în alimente: cele mai bune 10 surse
Nu este nevoie să evitați carbohidrații, trebuie doar să faceți alegeri bune. Care sunt sursele de carbohidrați complecși la care merită să apelați?
Grăsimea viscerală: cum să detectați cantitatea sa și să minimizați riscurile pentru sănătate?
Grăsimea viscerală: cum să detectați cantitatea sa și să minimizați riscurile pentru sănătate?
Excesul de grăsime corporală este asociat cu un risc crescut de a dezvolta anumite boli grave. Dar știți de ce este așa? Deoarece țesutul adipos nu este doar "kilograme în plus", ci afectează și procesele metabolice din organism.
Suferiți de foame frecventă? Și nu faceți una dintre aceste greșeli?
Suferiți de foame frecventă? Și nu faceți una dintre aceste greșeli?
Foamea frecventă este un flagel pentru multe persoane - poate avea un impact esențial asupra sănătății și stilului de viață al unei persoane. Acest articol prezintă sfaturi pentru a face față acestei situații, inclusiv pentru a recunoaște dacă foamea este fizică sau emoțională.
Burtă umflată? Acestea sunt cele mai frecvente 7 cauze
Burtă umflată? Acestea sunt cele mai frecvente 7 cauze
Aproape toată lumea s‑a confruntat cu o burtă umflată și toată lumea este de acord că aceasta poate face ziua cu adevărat neplăcută. Cu toate acestea, dacă problemele digestive sunt recurente sau chiar permanente, trebuie să luați măsuri. În articolul de astăzi, vă vom prezenta 7 cauze posibile ale burții umflate împreună cu soluțiile lor!
Probiotice naturale: cele mai bune 8 surse din alimente
Probiotice naturale: cele mai bune 8 surse din alimente
Nu doar suplimentele alimentare conțin cantități mari de culturi probiotice. Ce alimente sunt printre cele mai bogate în probiotice naturale?
Proteine pentru slabit: cum să le alegeți pe cele mai bune?
Proteine pentru slabit: cum să le alegeți pe cele mai bune?
Proteinele ocupă un loc privilegiat în alimentația noastră! În timpul pierderii în greutate, proteinele sunt cele care pot cel puțin menține masa musculară. Ce proteină este ideal să alegeți pentru dieta dumneavoastră?
Psyllium: ce este, doza, efectele și influența asupra pierderii în greutate
Psyllium: ce este, doza, efectele și influența asupra pierderii în greutate
Psyllium conține fibre solubile, care sunt esențiale pentru digestia corectă și hrănirea microflorei intestinale. Ce diferențiază psyllium de alte fibre și cum se administrează pentru beneficii maxime?
Tribulus Terrestris: ce este, efecte și dozare
Tribulus Terrestris: ce este, efecte și dozare
Tribulus terrestris (Anchovy) este un extract vegetal popular pe care bărbații îl folosesc pentru a crește nivelul de testosteron și interesul sexual. Dar se întâmplă cu adevărat acest lucru sau este doar un efect placebo cunoscut în mod obișnuit?
Cum și când să folosiți proteinele pentru pierderea în greutate sau pentru creșterea musculară?
Cum și când să folosiți proteinele pentru pierderea în greutate sau pentru creșterea musculară?
Proteinele ne pot ușura drumul spre pierderea în greutate, precum și spre creșterea masei musculare. Cu toate acestea, nu este un vrăjitor atotputernic și trebuie manevrat cu pricepere. Învățați cum să folosiți proteinele în raport cu obiectivele dumneavoastră și stăpâniți magia proteinelor.
Biohacking: 10 lucruri care vă vor schimba viața
Biohacking: 10 lucruri care vă vor schimba viața
Termenul "biohacking" poate suna un pic străin, artificial și ciudat. Este vorba de un set de schimbări în stilul nostru de viață care ne pot îmbunătăți și spori potențialul. Încercați aceste 10 activități care vă pot ajuta în călătoria către cel mai bun sine al dumneavoastră.
Exerciții cu propria greutate: beneficii și sfaturi privind cele mai bune exerciții
Exerciții cu propria greutate: beneficii și sfaturi privind cele mai bune exerciții
Exercițiul cu propria greutate este eficient, sănătos și ușor de făcut. Este posibil să construiți mușchi cu ajutorul acesteia și ce exerciții sunt cele mai bune?
Cum să mănânci corect sau principiile unei alimentații sănătoase
Cum să mănânci corect sau principiile unei alimentații sănătoase
Probabil că ați mai întâlnit termenul "alimentație sănătoasă" - dar ce înțelegeți prin acesta și cum îl puteți pune cel mai bine în practică? Articolul de astăzi vă va ajuta.
Cafea vs. Matcha: cum diferă aceste băuturi și care este mai sănătoasă?
Cafea vs. Matcha: cum diferă aceste băuturi și care este mai sănătoasă?
Prin ce se deosebește ceaiul verde japonez Matcha de alte ceaiuri verzi și care sunt efectele sale comparabile cu cele ale cafelei?
10 sfaturi simple pentru o dietă mai sănătoasă
10 sfaturi simple pentru o dietă mai sănătoasă
Nu sunteți mulțumit de dieta dvs. actuală? Nu trebuie să disperați. Deși acesta este un subiect foarte individual, am compilat o listă de 10 sfaturi și trucuri de bază care facilitează obținerea bunăstării fizice și mentale.