Există o multitudine de tipuri diferite de batoane proteice disponibile astăzi pe rafturile supermarketurilor și în magazinele online. Prin urmare, nu este surprinzător faptul că mulți consumatori au un pic de "gulaș" în alegerea lor.
Iată câteva sfaturi simple cu privire la ce să căutați pentru a alege unul cu adevărat de bună calitate.
1. Energie
Deși un baton proteic ar trebui să ne sature, cu siguranță nu ar trebui să reprezinte jumătate din aportul nostru zilnic. Ar trebui să fim deosebit de atenți la conținutul energetic atunci când ținem dietă, deoarece unele produse (în special cele acoperite cu ciocolată), ne pot pune în dificultate deficitul de calorii.
Cel mai adesea vedem un conținut energetic de aproximativ 190‑238 kcal (800‑1000 kJ), ceea ce corespunde, de exemplu, unei gustări cu o baghetă cu cremă de brânză, două felii de șuncă și legume.
2. Proteine
Atunci când alegem un baton proteic, ar trebui să fim atenți, în primul rând, la sursa de proteine. Printre cele de înaltă calitate se numără:
- concentrat, izolat și hidrolizat de zer
- cazeină micelară
- albumina proteică din ou
- Pentru batoanele proteice vegane, căutați cele care fie combină mai multe surse vegetale (orez, mazăre, fasole, soia, năut, fasole mung), fie sunt proteine vegetale de calitate foarte ridicată (fasole, năut, fasole mung)
Ar trebui să fim mai atenți cu proteinele cu valoare biologică mai scăzută. Proteinele cu valoare biologică mai scăzută includ:
- cazeinat de calciu
- colagenul
- izolat proteic din soia (cu excepția cazului în care batonul este vegan, proteina din soia poate da impresia că producătorul încearcă să economisească ingrediente)
Double Trouble Protein Bar
3. Carbohidrați
Trebuie acordată atenție și carbohidraților. Cu toate acestea, să ne concentrăm în special asupra zaharurilor simple, polizaharidelor și poliolilor, decât asupra conținutului lor total.
Puteți distinge un baton de bună calitate după cantitatea scăzută de zaharuri, iar majoritatea conținutului total de carbohidrați ar trebui să fie în principal polizaharide și polioli.
În funcție de mărimea batonului, cel mai frecvent conținut de carbohidrați este de aproximativ 10‑20 g/bucată, în timp ce cantitatea de zaharuri simple ar trebui să fie de aproximativ 5 g/bucată. Cu toate acestea, nu există o limită fixă în această privință. Prin urmare, depinde de fiecare dintre noi să decidem ce baton alegem.
4. Fibre
Conținutul de fibre al batoanelor proteice este cu siguranță de dorit, deoarece ne ajută să ne menținem senzația de sațietate mai mult timp.
Batoanele proteice de foarte bună calitate pot conține fibre în cantități de aproximativ 10 g sau mai mult.
Prebiotic Protein Bar cu 20 g de fibre
5. Grăsimi
Un baton proteic tipic conține în medie aproximativ 10 g de grăsimi, care provin de obicei din mai multe surse diferite, cum ar fi grăsimea de palmier, de sâmburi de palmier sau de nucă de cocos, care sunt adesea privite destul de negativ din punct de vedere nutrițional și al mediului.
Aceste grăsimi sunt utilizate în principal datorită proprietăților lor avantajoase în procesul de producție și de asemenea, pentru că nu sunt supuse oxidării (un proces care are loc pe legăturile duble ale acizilor grași nesaturați și care are ca rezultat aldehide și cetone nedorite).
În schimb, grăsimile care sunt percepute pozitiv pe spectrul acizilor grași, cum ar fi semințele de rapiță, de măsline sau de in, sunt mai bune din punct de vedere nutrițional, dar nu se regăsesc adesea în batoanele proteice din cauza procesului de oxidare mai frecvent și a profilului lor de aromă distinctiv.
Prin urmare, untul de cacao, grăsimea din lapte sau untul de nuci, sunt mai susceptibile în a fi găsite în batoanele de calitate mai bună. Cu toate acestea, chiar și grăsimile din fructele tropicale de palmier, nu trebuie să reprezinte o preocupare majoră pentru sănătate datorită cantității reduse dintr‑un singur baton.
De reținut?
Batoanele proteice sunt un partener excelent în multe situații. Ele ne pot servi ca o gustare rapidă, ca înlocuitor de mese și dulciuri, pentru a reface rezervele de proteine în timpul zilei și după antrenament, sau ca garnitură pentru diverse deserturi și terciuri. Cu toate acestea, găsirea celui potrivit nu este ușoară, iar consumatorul neinformat se poate pierde cu ușurință în multitudinea de soiuri și mărci diferite.
Atunci când alegem un baton de bună calitate, ar trebui să ne concentrăm în primul rând pe cantitatea și sursa de proteine, pe calitatea carbohidraților și a grăsimilor și pe conținutul de fibre.