Mineralele în legături chelatate devin din ce în ce mai mult în atenția utilizatorilor de suplimente alimentare, atât sportivilor, cât și populației non‑sportive. În ciuda acestui fapt, există încă o mulțime de hype în jurul lor, destul de multă confuzie care trebuie clarificată. Acesta este motivul pentru care sunteți pe cale să citiți cel mai cuprinzător articol de până acum despre mineralele în formă chelatată. Atenție, începem!
Mineral sau oligoelement?
Mineralele sunt o parte comună a organismelor vii, inclusiv a corpului uman. Mineralele îndeplinesc multe funcții importante în organismul uman. Ele sunt implicate în transmiterea impulsurilor nervoase, fac parte din unele dintre țesuturile noastre și hormoni și nu în ultimul rând, acționează ca biocatalizatori pentru majoritatea reacțiilor chimice din corpul nostru. Putem să le împărțim pur și simplu în două grupe majore de bază.
Minerale substanțe (macroelemente) - Principalii reprezentanți ai acestui grup sunt mineralele, al căror aport este de peste 100 mg pe zi. Mineralele precum calciul, magneziul, sodiul, potasiul, fosforul, clorul și sulfatul sunt binecunoscute și au un rol important în organismul uman.
Oligoelemente -Aici putem găsi minerale al căror necesar zilnic nu depășește 100 mg pe pe zi. Cel mai adesea, aportul lor este de ordinul zecilor și unităților de miligrame, sau chiar unități mai mici, zeci până la sute de micrograme (μg). Aceasta include, de exemplu, fierul, zinc, cupru, seleniu, iod.
Fier bisglicinat + Vitamina C
Forme organice vs. anorganice
Mineralele și oligoelementele nu sunt luate ca substanțe separate în dieta noastră. Aceste elemente sunt foarte reactive, așa că le întâlnim prin intermediul sărurilor lor, care pot fi fie anorganice, fie de origine organică (formă).
-
Forma anorganică: Acestea sunt săruri de minerale cum ar fi oxizi, cloruri, sulfați, carbonați sau fosfați (fosfați).
-
Forma organică : Aceștia sunt compuși cu o origine organică, cum ar fi citratul, fumaratul gluconat, lactat, picolinat, treonat sau bisglicinat.
Principala diferență dintre cele două grupe este originea lor. Formele anorganice au de obicei proprietăți fizico‑chimice care le fac mai puțin absorbabile din tractul digestiv în sânge, în timp ce formele organice realizează în general o mult mai mare absorbție și deci disponibilitate pentru organismul nostru.
Magneziu bisglicinat
Chelații, cele mai absorbabile minerale
Formele organice ale mineralelor le includ pe cele sub formă de chelați, dar acestea diferă în multe privințe. Denumirea de chelat provine din cuvântul grecesc cheilos, care înseamnă "gheară". Atunci când un mineral și anumite substanțe capabile de chelatare se combină, cum ar fi anumiți aminoacizi, se produce complexul aminoacid‑mineral‑aminoacid, care este de obicei asemănată cu o gheară sau un clește. Acest complex formează apoi o formă foarte absorbabilă de mineral, care surclasează celelalte forme ale sale.
Cu toate acestea, legătura chelat este avantajoasă prin faptul că protejează, de asemenea, absorbția mineralului de anumite influențe dietetice, cum ar fi aportul curent de fitați, fibre, tanini și fosfați, în prezența cărora mineralul în alte forme poate fi absorbit mai greu.
De departe, cea mai răspândită formă de chelat în prezent este așa‑numitul byglicinat (2 aminoacizi de glicină), care leagă atomul dorit între minerale. Astfel, putem întâlni, de exemplu, bysglicinat magneziu, zinc, fier, mangan sau cupru.
Zinc bisglicinat
De reținut?
Chelații minerali sunt mult mai benefici pentru organism, mai ușor de absorbit decât alte forme organice și anorganice de minerale. Acest lucru ar trebui să joace un rol major în alegerea unui supliment alimentar care conține minerale și oligoelemente. Prin urmare căutați produse care au minerale sub formă de bisglicinat, sau cel puțin în forme organice ușor absorbabile (citrat, fumarat, treonat, gluconat).
Bisglycinátul de magneziu este considerat standardul de aur în prezent, iar în cazul zincului, bisglycinátul de zinc este preferat.
Mineralele și oligoelementele în chelați sunt cele mai absorbabile și sigure forme care sunt autorizate de legislația Uniunii Europene pentru utilizarea în suplimentele alimentare.