Când să nu mergeți la saună?

verificat de: PhDr. Barbora Matějčková
  • 0
    • Băile în saună au o serie de beneficii pentru persoanele sănătoase, dar este mai bine să fie evitate în cazul anumitor afecțiuni.
    • Consultați întotdeauna un medic înainte de a lua o decizie finală cu privire la vizitarea unei saune dacă sunteți bolnav.

    De ce să vă gândiți la o saună?

    Există mai multe tipuri de saune, care variază în ceea ce privește temperatura de încălzire și umiditatea relativă. În timp ce o saună finlandeză are o temperatură de 80‑100 °C cu o umiditate de 5‑25%, o baie de aburi vă va încălzi la o temperatură maximă de 50 °C, dar cu o umiditate de 100%. Utilizarea regulată a saunei are multe beneficii pentru persoanele sănătoase, inclusiv efecte pozitive asupra inimii și vaselor de sânge, asupra sistemului imunitar, ajutor în cazul durerilor de cap și al durerilor articulare și, bineînțeles, relaxare și sănătate mintală.

    Un alt tip este așa‑numita saună cu infraroșu, care funcționează pe principiul radiației infraroșii și are de obicei o temperatură de 45‑60 °C. Comparativ cu o saună convențională, însă, undele infraroșii pătrund mai adânc sub piele (până la 4 cm), permițând o încălzire mai profundă a țesuturilor. Temperaturile mai scăzute pot face din aceasta o modalitate mai blândă de a profita de beneficiile unei saune, chiar și pentru cei care pot găsi saunele finlandeze problematice.

    Cu toate acestea, în ciuda tuturor beneficiilor utilizării saunei menționate mai sus, situația poate fi destul de diferită pentru persoanele cu anumite tipuri de boli - vizitarea unei saune fără consultarea prealabilă a unui medic le poate face rău.

    Așadar, când poate fi riscantă vizitarea unei saune?

    1. Anumite afecțiuni cardiace

    Unul dintre cele mai mari riscuri teoretice asociate cu vizitarea unei saune și următoarele 12 ore după o sesiune de saună este moartea subită - adică o afecțiune în care o persoană moare fără nici un semn aparent anterior de boală. Aceste cazuri sunt adesea cauzate de boli de inimă nedetectate, care devin evidente abia după un efort intens, cum ar fi o saună. În general, totuși, riscul este foarte scăzut în cazul utilizării saunei, iar în cazul bolilor de inimă nedetectate, riscul este același pentru sport, de exemplu.

    Cu toate acestea, nu toate bolile de inimă reprezintă o contraindicație pentru utilizarea saunei - se pare că unii pacienți cu medicație stabilă pot utiliza sauna în siguranță. În acest caz, cu toate acestea, este necesară o examinare amănunțită și o consultare cu medicul curant și poate depinde, de asemenea, de stadiul bolii etc.

    Cu toate acestea, ar trebui să evitați sauna dacă aveți angină instabilă (presiune în piept), sunteți la scurt timp după un atac de cord sau aveți stenoză aortică (un defect la una dintre valvele inimii). Temperaturile ridicate din saună supun inima și sistemul circulator la o presiune pe care organismul dumneavoastră s‑ar putea să nu o poată suporta în condițiile de mai sus.

    2. Tensiune arterială ridicată sau scăzută

    Expunerea la căldură și răcirea ulterioară este principalul mecanism pentru efectele pozitive ale saunei asupra organismului la persoanele sănătoase - dar dacă suferiți de tensiune arterială ridicată sau scăzută, aceste schimbări bruște pot fi riscante pentru dumneavoastră. Rămânerea la temperaturi ridicate favorizează circulația sângelui și dilată vasele de sânge, determinând scăderea tensiunii arteriale. Acest lucru pune persoanele cu hipotensiune arterială în pericol de amețeli, confuzie sau chiar pierderea cunoștinței.

    În ceea ce privește hipertensiunea, hipertensiunea necontrolată care depășește 140/90 mm Hg, sau cel puțin una dintre aceste valori, este deosebit de riscantă . Chiar și în cazul unor valori mai scăzute, dar totuși ridicate, ale tensiunii arteriale, recomand consultarea unui medic înainte de a vizita o saună - în unele cazuri de hipertensiune mai ușoară, utilizarea regulată a saunei poate avea un efect pozitiv asupra nivelului tensiunii arteriale. Este întotdeauna la latitudinea medicului dumneavoastră să evalueze posibilele beneficii și riscuri în raport cu starea dumneavoastră generală de sănătate.

    3. Boli acute, răceli și febră

    Deși utilizarea saunei are efecte pozitive asupra organismului la persoanele sănătoase, vizita efectivă la saună este o formă de stres acut la care organismul trebuie să se adapteze - iar aceste mecanisme de adaptare sunt cele care aduc beneficiile de mai sus. Pe termen lung, vizitele regulate la saună sunt, prin urmare, bune pentru întărirea sistemului imunitar și a apărării împotriva bolilor, dar dacă sunteți deja bolnav sau răcit, stresul saunei vă poate "prinde din urmă". Atunci când luptă împotriva unei infecții, organismul mobilizează toate resursele pe care îl forțați să le folosească în altă parte atunci când faceți saună, ceea ce poate duce la răspândirea infecției.

    Prin urmare, dacă aveți o infecție acută sau chiar febră, uitați de saună pentru o vreme și "transpirați" acasă în pat - și în liniște.

    Imagine de Freepik

    4. Epilepsia

    Căldura și deshidratarea pot fi factori declanșatori care duc la apariția unei crize de epilepsie, la fel ca un eventual consum de alcool. Prin urmare, în general nu se recomandă persoanelor cu epilepsie să viziteze o saună - cu toate acestea, pot exista excepții în funcție de starea generală de sănătate, dar acestea pot fi acordate doar de medicul dumneavoastră de familie. În acest caz, este recomandabil ca persoana cu epilepsie să fie întotdeauna însoțită de o persoană care cunoaște principiile de prim ajutor în cazul unei crize sau care poate ajuta la prevenirea apariției acesteia.

    5. Unele boli de piele

    Deși sauna poate avea un efect benefic asupra apariției simptomelor în unele afecțiuni ale pielii (eczeme, psoriazis etc.), unele afecțiuni pot constitui o contraindicație pentru vizitarea saunei. Mai exact, acestea includ urticaria colinergică sau erupțiile cutanate umede, în cazul cărora sauna poate agrava manifestările afecțiunii.

    Pentru a preveni răspândirea infecțiilor în mediul saunei și al dușului , este, de asemenea, recomandabil să se evite sauna, de exemplu, în cazul prezenței verucilor. Desigur, depinde și de gravitatea verucilor, de localizarea lor și dacă răspândirea poate fi prevenită. În acest caz, consultați un dermatolog.

    6. Consumul de alcool

    Dacă ai câteva beri în tine și te‑ai gândit că ai vrea să te încălzești la sfârșitul zilei, îți recomand să faci un duș cald și să lași sauna în sine pentru altă zi - ca să nu mai vorbim de consumul de alcool direct în barul saunei. De fapt, studiile au arătat că, consumul de alcool crește riscul de deshidratare, o scădere semnificativă a tensiunii arteriale, leșin sau chiar ritm cardiac neregulat.

    Ce se întâmplă cu menstruația sau sarcina?

    Nu există o opinie unitară cu privire la faza menstruală a ciclului și vizitele la saună - în timp ce pentru unele femei căldura poate fi un instrument de sprijin pentru relaxare și ameliorarea crampelor, pentru altele stresul termic poate agrava și înrăutăți starea lor. Prin urmare, dacă luați în considerare o saună în timpul menstruației, vă recomand să vă consultați medicul pe baza experienței dumneavoastră (durata ciclului, intensitatea sângerării etc.). Temperaturile ridicate ale saunei pot duce, printre altele, la sângerări mai abundente.

    De asemenea, este foarte important să vă gândiți la condițiile de igienă din saună - deoarece majoritatea saunelor sunt fără costume de baie, tampoanele sau cupele menstruale în special sunt produse de igienă adecvate. Datorită temperaturii și umidității mai ridicate , este, de asemenea, recomandabil să schimbați aceste articole sanitare mai des.

    În cazul sarcinii, vizitarea unei saune este oarecum controversată - în timp ce unii specialiști recomandă evitarea saunei pe toată durata sarcinii, alții sunt mai indulgenți cu privire la utilizarea acesteia după sfârșitul primului trimestru, atâta timp cât totul este fără incidente. O revizuire sistematică din 2017 menționează în mod specific că vizitarea unei saune cu limite de până la 20 de minute și 70°C și 15% umiditate relativă a fost considerată sigură pentru femeile implicate. În saună , crește riscul de scădere a tensiunii arteriale, de supraîncălzire sau de deshidratare, ceea ce, teoretic, poate avea un efect negativ asupra fătului. Cu toate acestea, studiile sunt foarte limitate în acest domeniu, deoarece orice cercetare pe femei însărcinate este întotdeauna dificil de pus în aplicare din punct de vedere etic.

    Cu toate acestea, este întotdeauna important să vă consultați medicul atunci când vizitați o saună - deoarece există multe variabile în cadrul sănătății fiecărei femei care pot determina dacă aceasta este (ne)sigură.

    De reținut?

    Există multe beneficii ale utilizării saunei pentru persoanele sănătoase - dar pentru anumite boli sau afecțiuni, este mai bine să o evitați. De exemplu, bolile de inimă, epilepsia, anomaliile tensiunii arteriale sau sarcina sau consumul de alcool pot fi factori de risc. În toate cazurile, însă, consultați‑vă mai întâi medicul - de exemplu, nu toate afecțiunile cardiace sunt contraindicații. Este întotdeauna important să vă evaluați starea generală de sănătate.

  • 0