- Shilajit (Asphaltum punjabinum sau Mumio) este o pudră de culoare maro‑negru care provine în principal din Himalaya.
- Se formează prin descompunerea florei native, datorită căreia are o cantitate semnificativă de substanțe care au un efect pozitiv asupra sănătății și bunăstării generale.
- Shilajit a fost folosit în medicina tradițională indiană ayurvedică timp de secole, dar în ultimii ani a câștigat popularitate și în societățile occidentale.
În prezent, există un interes tot mai mare pentru modalitățile naturale de promovare a sănătății și bunăstării și în acest context, tot mai mulți oameni apelează la elemente ale medicinei orientale. Unul dintre acestea este shilajit, o rășină maro‑negru cunoscută pentru numărul său ridicat de beneficii potențiale. În acest articol, vom explora shilajit mai în detaliu, istoria sa, procesarea și beneficiile sale mult invocate în legătură cu corpul și mintea umană.
Ce este shilajit?
Shilajit este o substanță rășinoasă naturală care se găsește în munți, în special în Himalaya, Altai, Caucaz și alte regiuni muntoase din Asia. Această pulbere se formează de‑a lungul a mii de ani prin descompunerea materialelor organice, cum ar fi plantele, mușchii și microorganismele, sub influența presiunii și căldurii munților.
Contextul istoric al shilajitului se referă la o lungă tradiție în sistemele tradiționale de vindecare, în special în Ayurveda și medicina tibetană. În medicina ayurvedică indiană, era cunoscut sub numele de "tratamentul lado" sau "rășină karmică" - această tendință îl consideră un adaptogen, în sensul că ajută organismul să se adapteze la stres și îmbunătățește vitalitatea și imunitatea generală. În Tibet, shilajit este cunoscut sub numele de "brag‑shun" și are, de asemenea, o lungă istorie de utilizare în promovarea energiei, vitalității și sănătății generale (de exemplu, asupra funcției cardiace și vasculare). Cu toate acestea, importanța sa poate fi remarcată și în alte culturi asiatice, cum ar fi Kârgâzstan și Georgia, unde a fost folosit pentru a trata diverse afecțiuni și pentru a promova vitalitatea generală.
Astăzi, shilajit este încă un produs natural foarte popular și este studiat de știința modernă pentru potențialele sale beneficii pentru sănătate. Acesta este disponibil pe piață sub formă de pulbere, capsule sau extracte.
- Află mai multe: Ashwagandha: ce este, efecte și dozare
Origine și proveniență
Așa cum am menționat mai sus, shilajit își are originea într‑un proces natural care durează sute sau mii de ani - se formează prin descompunerea materialelor organice. Acest proces este accelerat de presiunea montană, căldură și alți factori geologici. Cu toate acestea, fiecare zăcământ poate produce shilajit cu proprietăți diferite și compoziții elementare diferite. Aceasta este una dintre cele mai mari piedici în standardizarea acestei rășini și, prin urmare, este important să cunoaștem originea unui anumit produs atunci când îl selectăm - shilajitul himalayan este cunoscut pentru conținutul său ridicat de acid fulvic, în timp ce shilajitul caucazian are un conținut mai ridicat de anumite minerale, cum ar fi manganul, fierul, magneziul sau calciul (beneficiile potențiale ale shilajitului himalayan sunt discutate mai jos).
10 beneficii potențiale pentru sănătate ale shilajitului
- Îmbunătățirea funcției cognitive: compușii găsiți în shilajit pot fi de ajutor pentru funcția creierului - un studiu din International Journal of Alzheimer's Disease a menționat chiar că shilajit a fost utilizat în mod tradițional pentru a obține longevitatea și pentru a încetini îmbătrânirea. Compușii din acesta pot ajuta la controlul tulburărilor cognitive, cum ar fi boala Alzheimer. Cu toate acestea, sunt încă necesare mai multe cercetări și studii clinice.
- Stimularea nivelului de testosteron: în cadrul unui studiu clinic efectuat pe bărbați voluntari cu vârste cuprinse între 45 și 55 de ani, jumătate dintre participanți au primit un placebo și jumătate o doză de 250 miligrame de shilajit purificat. După 90 de zile, s‑a constatat că grupul de control avea niveluri de testosteron semnificativ mai ridicate comparativ cu grupul placebo.
- Ajută la protejarea împotriva bolilor virale: gama largă de minerale și compuși găsiți în shilajit poate ajuta, de asemenea, la combaterea virușilor. Studiul de cercetare a remarcat că, în medii izolate, shilajit poate aborda, de asemenea, unii viruși herpetici. Totuși, sunt necesare mai multe studii efectuate pe organisme vii pentru a susține aceste afirmații.
- Reducerea simptomelor CFS: Sindromul oboselii cronice (CFS) este o afecțiune pe termen lung care provoacă slăbiciune și oboseală extremă. Cercetătorii cred, că prin administrarea de shilajit, pot reduce eficient aceste simptome și pot crește nivelul de energie. Într‑un studiu din 2012, cercetătorii au administrat șobolanilor de laborator shilajit timp de 21 de zile și apoi au indus CFS punându‑i să înoate timp de 15 minute, timp de 21 de zile consecutive. Pe baza acestor rezultate, stimularea naturală a funcției mitocondriale a organismului cu suplimente de shilajit poate ajuta la îmbunătățirea nivelurilor de energie.
- Ajută la gestionarea greutății: un studiu publicat în Journal of Medicinal Food a observat că persoanele supraponderale care au luat un supliment oral de shilajit purificat au răspuns mai bine la exerciții decât cele care nu au făcut‑o - cercetătorii au observat că shilajit pare să activeze genele din punct de vedere psihologic, ajutând mușchii să se adapteze rapid la un nou antrenament.
- Prevenirea îmbătrânirii: deoarece shilajit este bogat în acid fulvic (un antioxidant puternic), există posibilitatea unei anumite protecții împotriva radicalilor liberi și, prin urmare, a deteriorării celulelor. Ca urmare, utilizarea regulată a shilajit poate contribui la încetinirea procesului de îmbătrânire și la o mai bună stare generală de sănătate.
- Ameliorarea simptomelor de rău de altitudine: acesta este cauzat, de obicei, de presiunea atmosferică scăzută, de temperaturile scăzute sau de viteza mare a vântului. Oamenii de știință sugerează că shilajit poate ajuta la depășirea problemelor legate de altitudine. Shilajit conține acid fulvic și mai mult de 84 de minerale, astfel încât oferă numeroase beneficii pentru sănătate. Acesta poate funcționa ca un antioxidant pentru a îmbunătăți imunitatea și memoria organismului dumneavoastră. Datorită acestor beneficii, se crede că shilajit ajută la contracararea multora dintre simptomele asociate cu altitudinile ridicate.
- Ameliorarea simptomelor anemiei feriprive: aceasta este cauzată de o dietă săracă în fier, pierderea de sânge sau incapacitatea de a absorbi fierul. Cu toate acestea, shilajit poate crește treptat aceste niveluri de fier - un studiu pe șobolani a arătat că, prin furnizarea a 500 mg de shilajit după 11 zile, șobolanii aveau niveluri demonstrabil mai ridicate de hemoglobină, hematocrit și celule roșii din sânge în comparație cu șobolanii din alte grupuri.
- Ajută la tratarea infertilității masculine: într‑un studiu, un grup de 60 de bărbați infertili au luat shilajit de două ori pe zi timp de 90 de zile, după mese. La sfârșitul acestei perioade, mai mult de 60% dintre participanți au prezentat o creștere a numărului total de spermatozoizi. Mai mult de 12% au arătat apoi o creștere a motilității spermei.
- Îmbunătățirea funcției cardiovasculare: cercetătorii au testat performanțele cardiace ale shilajit pe șobolani de laborator. După pretratamentul cu shilajit, unii șobolani au fost injectați cu izoproterenol pentru a induce leziuni cardiace. Studiul a constatat ulterior că acești șobolani anume aveau mai puține leziuni cardiace.
Riscuri și efecte secundare posibile
Ar trebui să discutați cu siguranță cu medicul dumneavoastră cu privire la utilizarea sa - acest supliment poate provoca intoleranță (erupții cutanate, creșterea frecvenței cardiace sau amețeli). În același timp, ar trebui să luați în considerare și contraindicațiile potențiale cu diverse medicamente și alte suplimente, deoarece shilajit conține o cantitate foarte mare de minerale care pot afecta eficacitatea acestora. Nu în ultimul rând, nu trebuie să suplimentezi shilajit dacă ai anemie falciformă, hemocromatoză (prea mult fier în sânge) sau talasemie.
Deși această rășină este considerată sigură, nu trebuie să o consumați în forma sa neprelucrată - ar putea conține ioni de metale grele, radicali liberi, mucegaiuri și alți contaminanți care provoacă greață. Așadar, indiferent dacă faceți cumpărături online sau în magazine de cărămidă și mortar, asigurați‑vă că shilajit este produs și procesat la cele mai înalte standarde.
În cazul suplimentelor alimentare, doza utilizată în studii variază între 250 și 500 mg pe zi. Respectați întotdeauna instrucțiunile producătorului pentru produsul specific și nu depășiți doza zilnică recomandată.
Shilajit (mumio)
De reținut?
Shilajit, o rășină naturală din munții din Asia, oferă o serie de beneficii potențiale cu istoria sa lungă în medicina tradițională, inclusiv îmbunătățirea funcției cognitive, creșterea nivelului de testosteron și stimularea imunității. Cu toate acestea, consultați‑vă medicul sau alt profesionist înainte de a suplimenta, mai ales dacă luați în mod regulat anumite medicamente (de exemplu, pentru hipertensiune arterială) sau aveți un istoric de sensibilitate la anumite suplimente alimentare.