- Nootropicele naturale sunt extracte de plante care au un efect pozitiv asupra funcției creierului.
- Acestea au fost utilizate timp de secole în medicina populară tradițională, dar eficacitatea lor este susținută și de studii științifice.
- Atunci când alegeți, concentrați‑vă asupra dozei și calității extractelor utilizate.
Nootropicele afectează pozitiv funcția creierului: memoria, atenția sau capacitatea de a procesa informații. În majoritatea cazurilor, acestea sunt extracte din plante care au un efect direct sau indirect asupra funcției cerebrale.
Bine ați venit în lumea plantelor medicinale!
Plantele medicinale și extractele lor din plante au fost utilizate de secole pentru a susține funcționarea creierului. Cu toate acestea, abia în ultimele decenii medicina occidentală a devenit interesată de efectele lor și au devenit obiectul unor studii științifice.
Cu siguranță nu este o disciplină ușoară să studiezi efectele extractelor din plante. De multe ori nu se știe dinainte care sunt substanțele cu adevărat eficiente, care este mecanismul exact de acțiune sau chiar ce cantitate este optimă. Faptul că plantele de diferite origini au compoziții diferite, precum și extractele lor, nu aduce un plus cercetării.
Să aruncăm acum o privire la plantele folosite de secole care sunt susținute în prezent de studii științifice.
1. Bacopa monnieri (Brahmi)
Brahmi este originar din India, a cărui utilizare este comună în medicina ayurvedică orientală. Principalele ingrediente active sunt bacozidele (bacozida A și bacozida B), care sunt de aproximativ 10% în planta uscată.
Principalele efecte ale Brahmi includ promovarea memoriei, care se realizează probabil prin creșterea (ramificarea) dendritelor și transmiterea mai eficientă a semnalului între neuronii individuali. Interesant este faptul că o ramificare crescută a rețelei neuronale apare și la persoanele tinere (constatată la animale).
În prezent, doza optimă pare să fie de aproximativ 150 mg de bacoside pe zi. Aceasta corespunde cu aproximativ 1,5 g de plantă uscată sau 300 mg de extract de plantă. Substanțele active sunt de natură hidrofobă (nu se dizolvă în apă), deci este recomandabil să le luați cu alimente.
2. Ginkgo biloba (Ginkgo biloba)
Utilizarea Ginkgo provine din medicina tradițională chineză și până în prezent este unul dintre cele mai bine vândute extracte de plante pentru susținerea memoriei. Capitala Japoniei, Tokyo folosește chiar Ginkgo biloba ca simbol al său.
Ginkgo biloba este cel mai frecvent utilizat pentru susținerea memoriei la vârstnici. Scopul principal este de a menține o funcție cognitivă sănătoasă la persoanele în vârstă, care altfel suferă de declin cognitiv sau dezvoltă boli neurodegenerative din cauza îmbătrânirii. Cu toate acestea, studiile științifice sunt inconsistente în ceea ce privește eficacitatea lor, unele indicând rezultate pozitive, iar altele observând practic nici un efect pozitiv.
Ginkgo biloba este cel mai frecvent administrat sub formă de extracte din plante. Ca supliment alimentar, doza cea mai frecvent recomandată este de 60-120 mg pe zi, până la 240 mg pe zi atunci când este indicat de un medic. Preparatele sunt cel mai adesea standardizate la 24 % flavonoglicozide și 6 % terpenolactone (extract 24/6). Din cauza posibilelor contraindicații , se recomandă, de asemenea, consultarea unui medic atunci când se administrează Ginkgo; co‑administrarea cu Warfarina ,de exemplu și alte medicamente anticoagulante este problematică, deoarece Ginkgo biloba poate reduce coagularea sângelui.
3. Centella asiatica (Gotu Cola)
Utilizarea Gotu Cola, ca și Brahmi, este asociată cu medicina ayurvedică, caz în care este administrată în mod tradițional sub formă de băutură sau împreună cu ghee. Principalele ingrediente active sunt saponinele, inclusiv așa‑numitele asiaticoside, pentru care extractele sunt adesea standardizate.
Utilizarea Gotu Cola este, într‑o oarecare măsură, interschimbabilă cu utilizarea Brahmi, fiind de așteptat un efect sinergetic. Mecanismul de bază este din nou creșterea (ramificarea) rețelei dendritice, rezultând o interconectare mai eficientă a celulelor nervoase între ele.
Doza optimă este estimată a fi utilizarea a 500 mg de extract o dată sau de două ori pe zi. Calitatea extractelor utilizate variază în studii, dar un extract standardizat la 10% saponine poate fi considerat standard.
4. Panax Ginseng C. A. Mey (adevăratul ginseng coreean)
Rădăcina de ginseng coreean este una dintre cele mai valoroase materii vegetale utilizate în medicina tradițională chineză. Principalele ingrediente active sunt saponinele, în acest caz denumite colectiv ginsenoside care sunt împărțite în 3 categorii: protopanaxadioli, protopanaxatrioli și acid oleanolic. Primele două grupuri de substanțe sunt cele care par a fi esențiale pentru susținerea cognitivă.
Adevăratul ginseng coreean este uneori numit "regele ierburilor", deoarece efectele sale variază de la susținerea imunității, la funcția cognitivă și la îmbunătățirea performanței fizice. Consumul de ginseng adevărat susține funcția cognitivă atât la persoanele sănătoase, cât și la cele cu boala Alzheimer.
O doză de 400 mg de extract care conține 4% sau 10% ginsenoside pe zi, este cel mai frecvent menționată pentru susținerea funcției cerebrale. Cu toate acestea, pe piață sunt disponibile și extracte care conțin >60% ginsenoside, caz în care doza poate fi redusă de mai multe ori.
- Află mai multe: Ginseng coreean: ce este, efecte și dozare
Ginseng Roșu Coreean
5. Rhodiola rosea
Rhodiola rosea este un adaptogen popular care crește la altitudini mari (până la 2300 m) în părțile nordice ale Europei, Asiei și Americii. Toate speciile de sunătoare sunt caracterizate prin conținutul de salidroside și rosavină pentru care extractele sunt, de asemenea, standardizate.
Extractul de măceșe își găsește principala utilizare ca o plantă antistres care are, de asemenea, un efect pozitiv asupra anxietății și funcției cognitive.(Există, de asemenea, un studiu pe oameni care a constatat un sprijin pentru memorie la persoanele care au luat un preparat conținând 200 mg de extract de măceșe, împreună cu magneziu și vitaminele B6, B9, B12, D și E.)
Doza zilnică recomandată depinde de concentrația produsului. Pentru un supliment alimentar cu 1 % rosavină, aceasta este de 360‑600 mg, cu 2 % rosavină 180‑300 mg și pentru 3,6 % rosavină 100‑170 mg.
Bacopa monnieri | Ginkgo biloba | Gotu Cola | Panax ginseng | Rhodiola rosea | |
Origine | India | China | India | Coreea/China | Regiuni nordice |
Ingrediente active | Bacozide | Flavonoide, terpenoide | saponine (asiaticoside) | saponine (ginsenoside) | rosavină, salidroside |
Efect de | susținerea memoriei | menținerea funcției cognitive | susținerea memoriei | susținerea concentrării și a memoriei | adaptogen |
Doză zilnică | 150 mg de bacozide | 60‑120 mg (extract 24/6) | 500 mg (10 % saponine) | 400 mg (10 % ginsenoside) | 360‑600 mg (1 % rosavină) |
De reținut?
Extractele vegetale din plante utilizate în mod tradițional, reprezintă o modalitate eficientă de a susține în siguranță funcția cerebrală. Prin diverse mecanisme, acestea contribuie la protejarea celulelor nervoase de leziuni și la transmiterea mai eficientă a semnalelor nervoase.
Din medicina tradițională ayurvedică, merită menționate Brahmi și Gotu Cola, care susțin memoria printr‑o ramificare mai largă a rețelei dendritice. Nu trebuie uitate nici cele mai renumite plante ale medicinei orientale, Ginkgo biloba și ginsengul coreean, acesta din urmă în special având rezultate foarte promițătoare în studiile privind funcția cognitivă. O altă plantă interesantă este lemnul de trandafir, foarte rar, care acționează ca un adaptogen și mai ales în situații de stres, poate susține gândirea și rezistența la presiunea externă.