Aproximativ un sfert din toate proteinele din organism sunt colagen, în timp ce pielea însăși este alcătuită din aproximativ 75% colagen. Probabil ați citit afirmații similare pe ambalajele "colagenelor de frumusețe" și probabil, există și o mențiune conform căreia, după vârsta de 30 de ani, producția de piele scade rapid. Utilizarea colagenului în suplimentele alimentare are într‑adevăr un efect asupra cantității de hidratare a pielii și asupra reducerii ridurilor sau este doar un supliment alimentar supraevaluat fără efect?
Ce este colagenul?
Colagenul este o proteină, deci este alcătuit din aminoacizi. Din punct de vedere nutrițional, colagenul este de slabă calitate (DIAAS al colagenului este 0), însă este de mare importanță pentru organismele vii. Acesta asigură rezistența și elasticitatea țesuturilor.
Este posibil să întâlniți colagenul în alimentația dumneavoastră dacă mâncați o supă de carne autentică la prânz, obraji de vită ca fel principal și ca desert un tort de gelatină. Cu toate acestea, astfel de festine cu colagen sunt mai degrabă excepționale, motiv pentru care colagenul este utilizat popular în suplimentele alimentare, unde este unul dintre cele mai populare produse vreodată.
Ce fel de colagen putem găsi în suplimentele alimentare?
Atunci când alegeți colagen într‑un supliment alimentar, acordați câteva minute pentru a studia eticheta și tipul de colagen utilizat. În realitate, este un pic o știință.
1. Împărțirea colagenului în funcție de tip
Există 28 de tipuri de colagen descrise în organismul viu. Cel mai comun este colagenul de tip I, care se găsește de obicei în piele, unde este completat de colagenul de tip III. Colagenul de tip II, care se găsește în cartilaje, este cunoscut și în suplimentele alimentare.
2. Clasificarea colagenului după origine
Colagenul este derivat din diverse materii animale. Dacă ne concentrăm asupra colagenelor pentru nutriția pielii, cele mai comune sunt colagenul porcin (din piele), colagenul bovin (din oase) sau colagenul de pește (din solzi).
Colagenul de pește a fost recent deosebit de popular și este, de asemenea, cea mai scumpă sursă. Unele studii indică absorbția sa mai bună, dar nu există suficiente studii comparative.
3. Clasificarea colagenului în funcție de prelucrare
Colagenul apare în forma sa nativă în organismele vii. Prelucrarea industrială implică denaturarea și, în majoritatea cazurilor, hidroliza enzimatică ulterioară. Prin urmare, achiziționăm în principal colagen hidrolizat în suplimentele alimentare. Unele colagenuri brevetate îl etichetează drept peptide bioactive de colagen și, recunosc, nivelul de atractivitate al acestei etichete crește imediat.
Deși în unele cazuri structura nativă este preferată (de exemplu, colagenul de tip II de pui în nutriția articulațiilor), hidroliza este avantajoasă în cazul colagenelor destinate nutriției pielii, deoarece asigură o absorbție mai rapidă.
Pentru a înrăutăți lucrurile, unele colagenuri brevetate sunt vândute sub nume de marcă proprii, cel mai cunoscut exemplu fiind Verisol® (colagen de tip I), alte exemple fiind BioCell Collagen® (colagen de tip II, condroitină și acid hialuronic) sau Pure Gold Collagen® (colagen de tip I). Colagenul patentat garantează o distribuție optimă a greutăților moleculare ale structurilor peptidice prezente și are o serie de studii. Rezultatul este, desigur, un preț mai mare.
Cum poate afecta colagenul funcția pielii?
La prima vedere, întreaga idee pare logică. Producția efectivă de colagen scade odată cu înaintarea în vârstă, așa că nu este nimic mai simplu decât să găsim o sursă alimentară adecvată de colagen și să o consumăm cinstit. Sistemul nostru digestiv stă în calea acestei logici. Acest lucru se datorează faptului că el descompune colagenul pe care îl consumăm în aminoacizi individuali sau peptide foarte scurte, astfel încât, în cele din urmă, organismul are un "material" similar din acesta ca și cum ar fi consumat orice altă sursă de proteine. Acest lucru nu înseamnă automat că, colagenul este o fraudă, ci doar că este recomandabil să nu ne mulțumim cu ecuația simplă "colagen în dietă = colagen în organism".
În publicațiile științifice, sunt descrise 2 mecanisme de acțiune de bază:
1. Peptidele de colagen ca material de construcție: colagenul hidrolizat este ușor de digerat și oferă astfel materialul de construcție pentru producția efectivă de colagen și elastină. Avantajul este că, colagenul hidrolizat furnizează unii aminoacizi pe care alte proteine alimentare nu îi conțin (hidroxiprolină).
2. Peptidele de colagen ca molecule semnal: peptidele scurte de colagen care sunt absorbite în intestinul subțire pot stimula producția de colagen, elastină și acid hialuronic în fibroblaste.
Care sunt rezultatele experimentelor științifice?
Utilizarea colagenului în legătură cu hidratarea pielii sau reducerea ridurilor este un subiect studiat în numeroase lucrări științifice. În primul rând, este demn de remarcat faptul că studiile sunt complet de acord cu privire la beneficiile pentru sănătate ale utilizării colagenului hidrolizat, care este practic lipsit de efecte secundare, chiar și atunci când este utilizat pentru o perioadă lungă de timp.
Cea mai recentă meta‑analiză efectuată este cea publicată de Miranda et al. în 2021. Rezultatele au fost evaluate pe un total de 1125 de subiecți, 95% dintre aceștia fiind femei. Pe baza studiilor efectuate, s‑a demonstrat că utilizarea colagenului hidrolizat timp de cel puțin 60‑90 de zile are un efect pozitiv asupra hidratării pielii și reducerii ridurilor. Efectul pozitiv a fost observat chiar și la 30 de zile după administrarea suplimentului. Constatările sunt în concordanță cu o meta‑analiză anterioară realizată de Barati et al. în 2020.
O categorie specială o reprezintă colagenii patentați, cel mai cunoscut exemplu de pe piața cehă fiind colagenul Verisol®. Acesta poate fi bovin, porcin sau de pește, dar în toate cazurile garantează o distribuție optimă a greutăților moleculare ale peptidelor prezente.
Peptidele de colagen au fost studiate în cel puțin 5 studii științifice, cel mai adesea la o doză de 2,5 g pe zi, cel mai recent colagen de pește a fost testat la o doză de 5 g pe zi. Toate studiile au ajuns la rezultate pozitive în urma utilizării acestui tip de colagen. Un anumit defect este că toate studiile efectuate cu colagenul Verisol® au fost realizate de aceiași oameni de știință de la Universitatea din Kiel și Institutul de Cercetare a Colagenului din Kiel.
Dozajul de colagen pentru susținerea funcției pielii
Studiile care lucrează cu colagen hidrolizat utilizează o doză zilnică cuprinsă între 1‑10 g de hidrolizat de colagen. Cele mai frecvent utilizate doze sunt de 2,5‑5 g de colagen hidrolizat pe zi.
Atenție la o doză suficientă de colagen hidrolizat, mai ales în cazul capsulelor de gelatină, deoarece doar aproximativ 0,5 g de colagen hidrolizat încape într‑o capsulă. Prin urmare, alegeți un produs în care doza este stabilită astfel încât doza sugerată de colagen hidrolizat să fie suficientă.
Colagen Complex cu acid hialuronic
De reținut?
Efectul pozitiv al colagenului hidrolizat asupra pielii și sănătății pielii poate fi considerat dovedit. De asemenea, au fost propuse diverse mecanisme prin care colagenul poate acționa. Doza optimă pare să fie de aproximativ 2,5‑5 g de colagen hidrolizat pe zi. Luarea acestuia timp de cel puțin 4‑8 săptămâni este recomandat pentru rezultate vizibile.
Cu toate acestea, este totuși recomandabil să urmați principiile unui stil de viață sănătos, care au adesea un impact mult mai mare asupra sănătății pielii. Asigurați‑vă un aport adecvat de proteine, fructe și legume, protejați‑vă de razele UV, limitați consumul de alcool și țigări și urmați un model de somn sănătos.