Clorofila și efectele sale asupra sănătății

Verificat RNDr. Tomáš Novotný şi Mgr. Kristýna Kovářová
Comentarii
Clorofila și efectele sale asupra sănătății
Ce găsești în articol?
Afișează lista Ascunde lista
  • Clorofila este numele unui colorant verde care este esențial pentru un proces numit fotosinteză în plante, cianobacterii și unele alge.
  • Unele studii sugerează că consumul de clorofilă poate ajuta la vindecarea pielii sau la pierderea în greutate, printre altele.
  • Forma sa solubilă în apă, clorofilina, care conține cupru și sodiu, este utilizată în suplimentele alimentare.

Clorofila și fotosinteza sunt predate în școala primară, dar știați că utilizările sale variază și în domeniul colorantului verde natural sau al promovării sănătății umane? Acest articol se va concentra pe suplimentarea posibilă, potențialele beneficii și riscuri ale acestui pigment.

Ce este clorofila?

Clorofila este pigmentul care dă plantelor culoarea verde. Acestea o folosesc apoi pentru a obține nutrienți împreună cu lumina soarelui. Una dintre cele mai simple modalități de a o include în dieta dumneavoastră este consumul de legume verzi (lucernă, spanac...). Un alt aliment deosebit de bogat în clorofilă este iarba de grâu, care poate fi achiziționată online sau în magazinele de specialitate.

Unde poate fi găsită clorofila sau clorofilina?

Clorofila naturală poate fi găsită, așa cum am menționat mai sus, în legumele verzi, deci de exemplu: iarbă de grâu, fasole verde, spanac, pătrunjel, rucola, mazăre sau praz.

Potrivit Oregon State University, o cană de spanac crud conține aproximativ 24 mg de clorofilă. Pătrunjelul are aproximativ 19 mg per cană. Celelalte variază de la o medie de 4 la 15 mg.

SFAT: În ceea ce privește clorofila, atenție la legumele care sunt verzi la exterior, dar nu și la interior (cum ar fi broccoli sau sparanghelul) - un interior albicios indică mai puțină clorofilă.

O altă modalitate populară de a consuma clorofilă este prin suplimentarea sub formă de suplimente alimentare, disponibile sub formă de picături, pastile sau capsule. După cum s‑a menționat mai sus, majoritatea suplimentelor conțin de fapt clorofilină - un derivat solubil în apă al clorofilei naturale care este potențial mai bine absorbit de organism.

Din nou, în conformitate cu Universitatea de Stat din Oregon, doza recomandată de suplimente cu clorofilină este între 100 și 300 mg pe zi în trei doze divizate. Cu toate acestea, majoritatea acestor suplimente variază în concentrație și compoziție. Cele mai de bază opțiuni de consum sunt:

Consultați întotdeauna medicul dumneavoastră sau alt profesionist din domeniul sănătății înainte de a include clorofila ca supliment alimentar (sau de a crește consumul de legume care o conțin). În cazuri extreme, ar putea apărea efecte secundare neintenționate, mai ales dacă luați deja alte medicamente în mod regulat sau aveți probleme de sănătate existente.

Chlorella BIO

Chlorella pudră BIO

3 beneficii potențiale ale consumului de clorofilă

  • Vindecarea pielii: clorofilina a demonstrat posibile efecte asupra reducerii inflamației și a dezvoltării bacteriene în rănile pielii. De asemenea, poate fi eficientă pentru alte afecțiuni ale pielii, după cum reiese din rezultatele a două studii pilot - o sursă din 2015 pe 10 persoane cu acnee a observat o îmbunătățire a pielii atunci când gelul de clorofilă a fost aplicat timp de 3 săptămâni.
  • Încetinirea îmbătrânirii: clorofila poate acționa ca un agent anti-îmbătrânire. Rezultatele studiului raportează că aplicarea pe piele a unui gel care conține clorofilină a redus semnele de fotoîmbătrânire (datorate expunerii la soare) - pielea tratată cu clorofilină s‑a îmbunătățit în mod similar cu pielea tratată cu tretinoină, o cremă pentru piele prescrisă.
  • Reducerea riscului de cancer: un studiu pe animale a constatat o reducere de 29 până la 63% a tumorilor hepatice și de 24 până la 45% a tumorilor stomacale, în funcție de doza de clorofilă. În plus, cercetătorii sugerează că utilizarea zilnică a clorofilei orale a redus semnificativ dimensiunea tumorilor la șoarecii transplantați cu celule canceroase pancreatice umane. Dar, în timp ce rezultatele studiilor pe animale sunt promițătoare, studiile cu respondenți umani au fost efectuate doar recent și sunt necesare mai multe studii și mai mari pentru a testa această ipoteză.

Ce studii necesită încă timp?

  • Controlul greutății: una dintre afirmațiile populare asociate cu clorofila este reducerea greutății. Cu toate acestea, cercetările pe această temă sunt în prezent foarte limitate: un studiu din 2014 care a implicat 38 de participanți de sex feminin a constatat că cei care au luat un supliment de membrană vegetală verde care includea clorofilă au înregistrat o pierdere în greutate mai mare decât un grup care nu a luat suplimentul.
  • Efect pozitiv asupra elementelor sanguine: un studiu pilot din 2004 a sugerat că iarba de grâu, care conține aproximativ 70% clorofilă, a redus numărul de transfuzii de sânge necesare la persoanele cu talasemie. Cu toate acestea, este important de remarcat faptul că autorii studiului nu au concluzionat că, clorofila a fost singurul motiv pentru nevoia redusă de transfuzii - beneficiile pot proveni de la iarba de grâu în sine, mai degrabă decât de la clorofilă.

Deși clorofila are multe beneficii potențiale pentru sănătate, există puține studii științifice adecvate care să le susțină și toate necesită investigații suplimentare. Alte beneficii potențiale pentru sănătate care necesită cercetări suplimentare includ: creșterea energiei, echilibrul hormonal sau ameliorarea artritei și fibromialgiei.

Spirulina BIO

Spirulina pudră BIO

Riscuri posibile ale consumului de clorofilă?

Clorofila naturală și clorofilina sunt printre substanțele în general sigure. Cu toate acestea, există unele posibile efecte secundare la care trebuie să fiți atenți, inclusiv:

  • Probleme digestive
  • diaree
  • scaune verzi, galbene sau negre, care pot fi confundate cu sângerări gastrointestinale
  • mâncărime sau arsură la aplicarea locală
  • (oamenii de știință nu au studiat încă efectele utilizării clorofilei la femeile însărcinate sau care alăptează)

De reținut?

Clorofila poate fi găsită în plante, legume sau luată ca supliment. În plus față de nivelurile mai ridicate de vitamine și antioxidanți, cercetările susțin anumite beneficii asupra sănătății organismului uman, cum ar fi reducerea acneei și îmbunătățirea generală a calității pielii. Cu toate acestea, există date relativ limitate cu privire la multe altele și sunt necesare studii suplimentare pentru a le caracteriza.

Alimentele verzi: care sunt efectele chlorellei și spirulinei?
Alimentele verzi: care sunt efectele chlorellei și spirulinei?
Puține suplimente alimentare au dobândit o asemenea popularitate în rândul oamenilor ca popularele alimente verzi conduse de chlorella și spirulină. Ce efect au aceste alimente verzi asupra organismului nostru și cum pot ele să ne îmbunătățească calitatea vieții?
Deficit caloric: cum să-l calculezi și să-l setezi corect?
Deficit caloric: cum să-l calculezi și să-l setezi corect?
Deficitul caloric este baza pierderii în greutate de succes - dar ce înțelegem prin acest concept și cum punem în practică aceste cunoștințe?
Burtă umflată? Acestea sunt cele mai frecvente 7 cauze
Burtă umflată? Acestea sunt cele mai frecvente 7 cauze
Aproape toată lumea s‑a confruntat cu o burtă umflată și toată lumea este de acord că aceasta poate face ziua cu adevărat neplăcută. Cu toate acestea, dacă problemele digestive sunt recurente sau chiar permanente, trebuie să luați măsuri. În articolul de astăzi, vă vom prezenta 7 cauze posibile ale burții umflate împreună cu soluțiile lor!
Carbohidrați complecși în alimente: cele mai bune 10 surse
Carbohidrați complecși în alimente: cele mai bune 10 surse
Nu este nevoie să evitați carbohidrații, trebuie doar să faceți alegeri bune. Care sunt sursele de carbohidrați complecși la care merită să apelați?
Deficitul de fier: ce îl cauzează și cum să îl reconstituiți?
Deficitul de fier: ce îl cauzează și cum să îl reconstituiți?
Nu avem mult fier în corp, dar acesta este totuși indispensabil pentru funcționarea organismului. Care sunt funcțiile fierului în organism și ce alimente sunt cele mai bune surse de fier?
Meniu săptămânal de dietă pentru slăbit la 1800 kcal
Meniu săptămânal de dietă pentru slăbit la 1800 kcal
Nu toată lumea este suficient de norocoasă să își poată pregăti toate mesele în timpul zilei. Dacă aveți doar câteva minute pentru prânz și de multe ori trebuie să vă ocupați de el undeva într‑un restaurant fast‑food, avem o soluție pentru dvs. sub formă de cutii. Cu ajutorul boxelor, puteți, de asemenea, să pierdeți în greutate în mod convenabil și ușor.
Probiotice naturale: cele mai bune 8 surse din alimente
Probiotice naturale: cele mai bune 8 surse din alimente
Nu doar suplimentele alimentare conțin cantități mari de culturi probiotice. Ce alimente sunt printre cele mai bogate în probiotice naturale?
Psyllium: ce este, doza, efectele și influența asupra pierderii în greutate
Psyllium: ce este, doza, efectele și influența asupra pierderii în greutate
Psyllium conține fibre solubile, care sunt esențiale pentru digestia corectă și hrănirea microflorei intestinale. Ce diferențiază psyllium de alte fibre și cum se administrează pentru beneficii maxime?
Proteine cu lapte sau cu apă?
Proteine cu lapte sau cu apă?
Proteina din zer este cel mai utilizat supliment alimentar în lumea fitness‑ului, care este asociat cu multe probleme. Una dintre ele este metoda de preparare a acesteia - este mai bine să amestecați proteina cu apă sau cu lapte?
Biohacking: 10 lucruri care vă vor schimba viața
Biohacking: 10 lucruri care vă vor schimba viața
Termenul "biohacking" poate suna un pic străin, artificial și ciudat. Este vorba de un set de schimbări în stilul nostru de viață care ne pot îmbunătăți și spori potențialul. Încercați aceste 10 activități care vă pot ajuta în călătoria către cel mai bun sine al dumneavoastră.
Tribulus Terrestris: ce este, efecte și dozare
Tribulus Terrestris: ce este, efecte și dozare
Tribulus terrestris (Anchovy) este un extract vegetal popular pe care bărbații îl folosesc pentru a crește nivelul de testosteron și interesul sexual. Dar se întâmplă cu adevărat acest lucru sau este doar un efect placebo cunoscut în mod obișnuit?
Care nuci sunt cele mai sănătoase?
Care nuci sunt cele mai sănătoase?
Atunci când alegem nuci, ne întrebăm adesea care este cel mai sănătos tip. Este oare posibil să se spună? Ce face ca fiecare tip de nucă să fie superior din punct de vedere nutrițional și care este cel mai valoros din punct de vedere nutrițional?
Fibre solubile și insolubile: care sunt diferențele și care sunt mai sănătoase?
Fibre solubile și insolubile: care sunt diferențele și care sunt mai sănătoase?
Fibrele se împart în solubile și insolubile și, împreună, ambele tipuri de fibre constituie o parte importantă a dietei. Care sunt diferențele dintre fibrele solubile și insolubile?
Cum și când să folosiți proteinele pentru pierderea în greutate sau pentru creșterea musculară?
Cum și când să folosiți proteinele pentru pierderea în greutate sau pentru creșterea musculară?
Proteinele ne pot ușura drumul spre pierderea în greutate, precum și spre creșterea masei musculare. Cu toate acestea, nu este un vrăjitor atotputernic și trebuie manevrat cu pricepere. Învățați cum să folosiți proteinele în raport cu obiectivele dumneavoastră și stăpâniți magia proteinelor.
Exerciții cu propria greutate: beneficii și sfaturi privind cele mai bune exerciții
Exerciții cu propria greutate: beneficii și sfaturi privind cele mai bune exerciții
Exercițiul cu propria greutate este eficient, sănătos și ușor de făcut. Este posibil să construiți mușchi cu ajutorul acesteia și ce exerciții sunt cele mai bune?