- Clorofila este numele unui colorant verde care este esențial pentru un proces numit fotosinteză în plante, cianobacterii și unele alge.
- Unele studii sugerează că consumul de clorofilă poate ajuta la vindecarea pielii sau la pierderea în greutate, printre altele.
- Forma sa solubilă în apă, clorofilina, care conține cupru și sodiu, este utilizată în suplimentele alimentare.
Clorofila și fotosinteza sunt predate în școala primară, dar știați că utilizările sale variază și în domeniul colorantului verde natural sau al promovării sănătății umane? Acest articol se va concentra pe suplimentarea posibilă, potențialele beneficii și riscuri ale acestui pigment.
Ce este clorofila?
Clorofila este pigmentul care dă plantelor culoarea verde. Acestea o folosesc apoi pentru a obține nutrienți împreună cu lumina soarelui. Una dintre cele mai simple modalități de a o include în dieta dumneavoastră este consumul de legume verzi (lucernă, spanac...). Un alt aliment deosebit de bogat în clorofilă este iarba de grâu, care poate fi achiziționată online sau în magazinele de specialitate.
Unde poate fi găsită clorofila sau clorofilina?
Clorofila naturală poate fi găsită, așa cum am menționat mai sus, în legumele verzi, deci de exemplu: iarbă de grâu, fasole verde, spanac, pătrunjel, rucola, mazăre sau praz.
Potrivit Oregon State University, o cană de spanac crud conține aproximativ 24 mg de clorofilă. Pătrunjelul are aproximativ 19 mg per cană. Celelalte variază de la o medie de 4 la 15 mg.
SFAT: În ceea ce privește clorofila, atenție la legumele care sunt verzi la exterior, dar nu și la interior (cum ar fi broccoli sau sparanghelul) - un interior albicios indică mai puțină clorofilă.
O altă modalitate populară de a consuma clorofilă este prin suplimentarea sub formă de suplimente alimentare, disponibile sub formă de picături, pastile sau capsule. După cum s‑a menționat mai sus, majoritatea suplimentelor conțin de fapt clorofilină - un derivat solubil în apă al clorofilei naturale care este potențial mai bine absorbit de organism.
Din nou, în conformitate cu Universitatea de Stat din Oregon, doza recomandată de suplimente cu clorofilină este între 100 și 300 mg pe zi în trei doze divizate. Cu toate acestea, majoritatea acestor suplimente variază în concentrație și compoziție. Cele mai de bază opțiuni de consum sunt:
Consultați întotdeauna medicul dumneavoastră sau alt profesionist din domeniul sănătății înainte de a include clorofila ca supliment alimentar (sau de a crește consumul de legume care o conțin). În cazuri extreme, ar putea apărea efecte secundare neintenționate, mai ales dacă luați deja alte medicamente în mod regulat sau aveți probleme de sănătate existente.
- Află mai multe: Alimentele verzi: care sunt efectele chlorellei și spirulinei?
Chlorella BIO
3 beneficii potențiale ale consumului de clorofilă
- Vindecarea pielii: clorofilina a demonstrat posibile efecte asupra reducerii inflamației și a dezvoltării bacteriene în rănile pielii. De asemenea, poate fi eficientă pentru alte afecțiuni ale pielii, după cum reiese din rezultatele a două studii pilot - o sursă din 2015 pe 10 persoane cu acnee a observat o îmbunătățire a pielii atunci când gelul de clorofilă a fost aplicat timp de 3 săptămâni.
- Încetinirea îmbătrânirii: clorofila poate acționa ca un agent anti-îmbătrânire. Rezultatele studiului raportează că aplicarea pe piele a unui gel care conține clorofilină a redus semnele de fotoîmbătrânire (datorate expunerii la soare) - pielea tratată cu clorofilină s‑a îmbunătățit în mod similar cu pielea tratată cu tretinoină, o cremă pentru piele prescrisă.
- Reducerea riscului de cancer: un studiu pe animale a constatat o reducere de 29 până la 63% a tumorilor hepatice și de 24 până la 45% a tumorilor stomacale, în funcție de doza de clorofilă. În plus, cercetătorii sugerează că utilizarea zilnică a clorofilei orale a redus semnificativ dimensiunea tumorilor la șoarecii transplantați cu celule canceroase pancreatice umane. Dar, în timp ce rezultatele studiilor pe animale sunt promițătoare, studiile cu respondenți umani au fost efectuate doar recent și sunt necesare mai multe studii și mai mari pentru a testa această ipoteză.
Ce studii necesită încă timp?
- Controlul greutății: una dintre afirmațiile populare asociate cu clorofila este reducerea greutății. Cu toate acestea, cercetările pe această temă sunt în prezent foarte limitate: un studiu din 2014 care a implicat 38 de participanți de sex feminin a constatat că cei care au luat un supliment de membrană vegetală verde care includea clorofilă au înregistrat o pierdere în greutate mai mare decât un grup care nu a luat suplimentul.
- Efect pozitiv asupra elementelor sanguine: un studiu pilot din 2004 a sugerat că iarba de grâu, care conține aproximativ 70% clorofilă, a redus numărul de transfuzii de sânge necesare la persoanele cu talasemie. Cu toate acestea, este important de remarcat faptul că autorii studiului nu au concluzionat că, clorofila a fost singurul motiv pentru nevoia redusă de transfuzii - beneficiile pot proveni de la iarba de grâu în sine, mai degrabă decât de la clorofilă.
Deși clorofila are multe beneficii potențiale pentru sănătate, există puține studii științifice adecvate care să le susțină și toate necesită investigații suplimentare. Alte beneficii potențiale pentru sănătate care necesită cercetări suplimentare includ: creșterea energiei, echilibrul hormonal sau ameliorarea artritei și fibromialgiei.
Spirulina BIO
Riscuri posibile ale consumului de clorofilă?
Clorofila naturală și clorofilina sunt printre substanțele în general sigure. Cu toate acestea, există unele posibile efecte secundare la care trebuie să fiți atenți, inclusiv:
- Probleme digestive
- diaree
- scaune verzi, galbene sau negre, care pot fi confundate cu sângerări gastrointestinale
- mâncărime sau arsură la aplicarea locală
- (oamenii de știință nu au studiat încă efectele utilizării clorofilei la femeile însărcinate sau care alăptează)
De reținut?
Clorofila poate fi găsită în plante, legume sau luată ca supliment. În plus față de nivelurile mai ridicate de vitamine și antioxidanți, cercetările susțin anumite beneficii asupra sănătății organismului uman, cum ar fi reducerea acneei și îmbunătățirea generală a calității pielii. Cu toate acestea, există date relativ limitate cu privire la multe altele și sunt necesare studii suplimentare pentru a le caracteriza.