- Efectele vindecătoare ale ciulinului de lapte au fost utilizate încă din vremea Greciei antice și a Romei.
- Ingredientul activ este silimarina, care reprezintă 80% din extractele comune.
- Administrarea acestuia are un efect pozitiv asupra funcției hepatice, reduce acneea și promovează producția de lapte matern.
Ciulinul de lapte este o plantă care crește în mod natural în regiunea mediteraneană. Există înregistrări ale medicilor și naturaliștilor antici încă din secolul I d.Hr., timp în care ciulinul de lapte era recomandat pentru promovarea producției de bilă, împotriva mușcăturilor de șarpe veninos și pentru otrăvirea cu ciuperci. Până în prezent, ciulinul de lapte este una dintre cele mai căutate plante pentru susținerea sănătății ficatului, atât sub formă de ceai, cât și sub formă de suplimente alimentare. Care sunt efectele sale asupra organismului uman?
Conținut de cel puțin 25 de ori mai mare de substanțe active în extract comparativ cu ceaiul
Partea principală a plantei pentru procesare este fructul sau sămânța. Aici se găsesc substanțele active numite flavonolignani, denumite colectiv silimarină, iar conținutul lor în fructul uscat este de aproximativ 1,5‑3 %. Pulberea uscată din fruct sau ceai poate fi cumpărată sub această formă. O formă mai eficientă de administrare este extractul din semințe. Extractele standard de ciulin de lapte sunt concentrate de 25‑30 de ori, astfel încât conținutul de silimarină rezultat este de peste 80 %. În această formă, poate fi achiziționat sub formă de suplimente alimentare în capsule sau tablete.
Prin urmare, dacă doriți să profitați de beneficiile ciulinului de lapte, cea mai eficientă opțiune este să luați un extract cu un conținut standardizat de silimarină. În această formă este testat ciulinul de lapte în studiile experimentale, deci este cea mai bine validată formă de administrare. Principalele ingrediente active ale ciulinului de lapte sunt denumite silimarină. Aproximativ 35‑40 % din conținutul lor este alcătuit din substanțe cunoscute sub denumirea de silibină (silibina A, silibina B, izosilibina A, izosilibina B), restul fiind substanțe precum silidianina, taxifolina sau izosilchristina.
Cum afectează ciulinul de lapte funcția hepatică?
Principalele efecte ale ciulinului de lapte includ un efect pozitiv asupra funcției hepatice. Experții enumeră 3 mecanisme principale prin care ciulinul de lapte are un efect pozitiv asupra hepatocitelor (celule hepatice):
- Silimarina acționează ca un antioxidant: silimarina acționează ca un antioxidant în ficat, ajutând la protejarea țesutului împotriva radicalilor liberi de oxigen care sunt produși în ficat prin metabolizarea xenobioticelor (substanțe străine). În plus, studiile arată că silimarina în sine crește activitatea enzimelor antioxidante precum glutation peroxidază și superoxid dismutază.
- Ciulinul de lapte este antiinflamator: studiile arată că administrarea de ciulin de lapte ajută la reglarea producției de citokine care sunt responsabile de efectul proinflamator. Mai exact, acesta reduce producția de COX‑2, una dintre cele două enzime ciclooxigenaze care duc la producerea de prostaciclină și la inflamația ulterioară.
- Silibina contracarează depunerea fibrelor de colagen în ficat: probabil prin reducerea activității factorului de creștere glicoproteic PDGF, care contribuie la reducerea depunerii de colagen în ficat.
Utilizarea ciulinului de lapte este cel mai adesea recomandată persoanelor cu boală hepatică grasă non‑alcoolică. În acest caz, este vorba de acumularea de țesut gras în ficat, principalele cauze tind să fie excesul de greutate și obezitatea, rezistența la insulină și diabetul și hiperlipidemia. Studiile arată că utilizarea regulată a extractului de ciulin de lapte reduce valorile ALT și ASL la pacienții care suferă de această afecțiune. O altă meta‑analiză din același an a ajuns la rezultate similare, însă reducerea observată a acestor valori a fost scăzută.
Sprijin pentru acnee și creșterea producției de lapte matern
Deși principalele efecte asociate cu utilizarea ciulinului de lapte sunt legate de efectul său pozitiv asupra celulelor hepatice, sunt studiate și alte efecte pozitive asupra corpului uman.
Datorită efectelor antioxidante ale silimarinei, utilizarea ciulinului de lapte a fost studiată și în legătură cu reducerea acneei, care poate rezulta din creșterea stresului oxidativ. Într‑un studiu din 2012, s‑a demonstrat că administrarea a 210 mg de silimarină pe zi (263 mg de extract de ciulin de lapte pe zi) crește nivelul de glutation din sânge și reduce formarea acneei cu peste 50%.
Ciulinul de lapte este, de asemenea, unul dintre cele mai populare galactogoge naturale, substanțe care cresc producția de lapte matern, alături de schinduf. Cea mai comună metodă de administrare este administrarea semințelor zdrobite în capsule sau consumul unei infuzii din ceai. Într‑un studiu realizat în 2008 pe un total de 50 de mame care alăptau, s‑a demonstrat că utilizarea regulată a extractului de ciulin de lapte (420 mg pe zi) a dus la o creștere cu 64% a producției de lapte matern după doar 30 de zile de utilizare, în timp ce grupul placebo a prezentat o creștere de 22%.
Cum să utilizați ciulinul de lapte?
Cea mai eficientă formă de administrare a ciulinului de lapte este un extract standardizat la 80% conținut de silimarină, care sunt substanțele cu efectul principal asupra organismului uman. Doza de ciulin de lapte se bazează în principal pe conținutul de silimarină, substanță activă. Doza zilnică utilizată în majoritatea studiilor este de la 200 mg la 400 mg de silimarină pe zi.
Utilizarea ciulinului de lapte este sigură și nu prezintă nici un risc pentru sănătate la doza indicată, astfel încât utilizarea pe termen lung este posibilă. Cu toate acestea, merită adăugat că cea mai importantă influență asupra bunei funcționări a ficatului este un stil de viață sănătos, inclusiv o dietă variată și echilibrată.
Extract de armurariu
De reținut?
Ciulinul de lapte este una dintre cele mai populare plante utilizate în scopuri medicinale încă din Grecia și Roma antică. Acestea conțin substanțe cunoscute sub numele de silimarină, care sunt principalii constituenți activi ai ciulinului de lapte. Administrarea ciulinului de lapte are un efect benefic asupra funcției hepatice. Acesta are efecte antioxidante protectoare, este antiinflamator și nu în ultimul rând previne depunerea fibrelor de colagen în ficat. În plus, există studii care observă un efect benefic împotriva acneei și susțin producția de lapte matern.
Cea mai eficientă formă de utilizare este un extract standardizat la 80% conținut de silimarină. Doza zilnică optimă de silimarină este de aproximativ 200‑400 mg pe zi, adică aproximativ 250‑500 mg de extract standardizat.