Ce este jet lag-ul? Cauze și sfaturi pentru a face față acesteia

înainte de 6 zile
Comentarii
Ce este jet lag-ul? Cauze și sfaturi pentru a face față acesteia
Imagine de Freepik
Ce găsești în articol?
Afișează lista Ascunde lista
  • Jet lag este un termen care desemnează dificultățile asociate călătoriei în funcție de fusul orar.
  • Călătoria spre est este mai riscantă din acest punct de vedere.
  • Există trucuri simple pentru a atenua efectele jet lag‑ului.

Ce este jet lag‑ul?

Jet lag, sau decalajul orar, este un termen colectiv pentru dificultățile asociate cu, călătoria peste fusurile orare. Cel mai adesea acestea includ oboseală, somnolență sau insomnie și, în unele cazuri, probleme stomacale.

Manifestările de jet lag nu sunt periculoase, dar pot perturba semnificativ experiența de călătorie. Ce cauzează jet lag‑ul și cum pot fi ameliorate simptomele?

Jet lag - un cutremur pentru bioritmul circadian

Corpul uman are propriul său ceas în cap, care, deși nu are mâini, numără cu o perioadă de 24 de ore, la fel ca ceasul de pe noptieră. Acest ceas invizibil este apoi baza pentru ritmurile circadiene.

Acestea contribuie la asigurarea unei productivități ridicate în timpul dimineții, adormind la rândul lor noaptea, când se instalează oboseala. Dacă încă mai căutați în zadar o explicație pentru faptul că vă treziți întotdeauna cu câteva minute înaintea alarmei, bioritmurile circadiene vă oferă din nou o explicație.

Dar dacă traversezi mai multe fusuri orare, aceasta înseamnă un adevărat cutremur pentru bioritmurile tale. În timp ce se întunecă în noua ta destinație, te simți mai degrabă ca la prânz. Această nepotrivire între ora reală și ora internă este cauza jet lag‑ului.

Când este jet lag‑ul cel mai grav sau ai prefera să mergi spre est sau spre vest?

Jet lag‑ul este mai sever cu cât traversezi mai multe fusuri orare. Astfel, deși este posibil să nu observați traversarea a 1‑3 fuse orare, o călătorie la New York sau Beijing (minus sau plus 6 fuse orare) se va încheia probabil cu jet lag.

Direcția geografică pe care o luați are, de asemenea, un impact.

Călătoriile spre est sunt mai riscante în ceea ce privește jet lag‑ul decât cele spre vest. Explicația este de fapt destul de simplă.

  • Dacă călătoriți în direcția est, vă puneți în situația în care ar trebui să vă culcați la o oră la care sunteți setat intern pentru zi. Acest lucru poate cauza probleme de adormire și privarea ulterioară de somn.
  • Pe de altă parte, dacă călătoriți într‑o direcție vestică, vă veți prelungi puțin ziua. Este posibil să fiți obosit la sfârșitul zilei, dar adormirea va fi mai ușoară decât în primul caz.

Ce este jet lag-ul? Cauze și sfaturi pentru a face față acesteia

5 sfaturi practice pentru a reduce jet lag‑ul

1. Destinație nouă, oră nouă

Indiferent de ora la care ajungeți, adaptați‑vă la rutina locală, dacă puteți. Dacă ajungeți în cursul dimineții, nu mergeți la culcare și încercați să rezistați până seara.

Dacă, pe de altă parte, ajungeți seara, încercați să dormiți până târziu și începeți să explorați noul peisaj dimineața. Acest lucru vă va ajuta să vă adaptați și să vă sincronizați mai repede propriul ceas cu noua oră.

2. Apelați la melatonină

Melatonina este un hormon al somnului care este produs și eliberat în mod natural atunci când sunteți expus la întuneric. Acesta poate fi cumpărat și de la farmacie, iar efectele sale ajută la adormire.

Jet lag‑ul este un caz în care melatonina poate ajuta la adaptarea la o nouă oră. Luați o doză cu aproximativ 60 de minute înainte de a merge la culcare.

3. Adaptați‑vă la o nouă dietă

Alimentația va ajuta, de asemenea, la ajustarea ritmului circadian. Menținerea unei diete regulate în funcție de noua oră vă va ajuta ritmul de somn.

4. Lăsați lumina zilei să vă ajute

Baza ritmurilor dvs. circadiene este secreția de melatonină, hormonul somnului. Acesta este dependent de percepția luminii sau a întunericului, producția și secreția având loc în special în întuneric, în timpul serii și al nopții.

Dacă ajungeți la o nouă destinație seara, dar "simțiți" că mai aveți încă o zi, limitați toate dispozitivele electronice și lăsați propria producție de melatonină să vă ajute. Dacă, pe de altă parte, ajungeți dimineața, dar gândurile dumneavoastră ar prefera să meargă la culcare, mențineți‑vă la soare, care vă va menține mai alert.

5. Atunci când călătoriți, țineți cont de jet lag înainte

Jet lag‑ul te poate perturba în primele 1‑2 zile după ce ajungi. Ține cont de acest lucru și nu planifica călătorii extenuante în prima sau a doua zi după sosire. În mod similar, lăsați călătoriile cu cele mai mari așteptări pentru mai târziu, astfel încât să vă puteți bucura de ele în mod corespunzător.

În mod similar, sportivii profesioniști sosesc cu câteva zile înainte pentru competițiile majore. De fapt, s‑a demonstrat că jet lag‑ul reduce performanțele fizice timp de câteva zile după sosirea la o nouă destinație.

De reținut?

Jet lag, sau decalajul orar, este un termen colectiv pentru dificultățile asociate cu, călătoria pe mai multe fusuri orare. Cele mai frecvente simptome sunt oboseala, somnolența sau insomnia și, în unele cazuri, tulburările de stomac.

Cauza este o abatere temporală de la bioritmurile naturale care ne controlează ritmul circadian. Cu cât traversăm mai multe fusuri orare, cu atât le putem perturba mai mult. De asemenea, se pare că, călătoria spre est duce la probleme mai semnificative decât călătoria spre vest.

Jet lag‑ul dispare de obicei în câteva zile, pe măsură ce ritmul circadian se adaptează la noua oră. Putem ajuta acest lucru prin acceptarea și respectarea noii ore din primul moment. Administrarea de comprimate de melatonină poate contribui, de asemenea, la sprijinirea procesului de adormire.

Deficit caloric: cum să-l calculezi și să-l setezi corect?
Deficit caloric: cum să-l calculezi și să-l setezi corect?
Deficitul caloric este baza pierderii în greutate de succes - dar ce înțelegem prin acest concept și cum punem în practică aceste cunoștințe?
Burtă umflată? Acestea sunt cele mai frecvente 7 cauze
Burtă umflată? Acestea sunt cele mai frecvente 7 cauze
Aproape toată lumea s‑a confruntat cu o burtă umflată și toată lumea este de acord că aceasta poate face ziua cu adevărat neplăcută. Cu toate acestea, dacă problemele digestive sunt recurente sau chiar permanente, trebuie să luați măsuri. În articolul de astăzi, vă vom prezenta 7 cauze posibile ale burții umflate împreună cu soluțiile lor!
Care este cel mai bun probiotic natural?
Care este cel mai bun probiotic natural?
Nu doar suplimentele alimentare conțin cantități mari de culturi probiotice. Ce alimente sunt printre cele mai bogate în probiotice naturale?
Kombucha: băutura miraculoasă cu efecte probiotice
Kombucha: băutura miraculoasă cu efecte probiotice
Kombucha își are originile în nord‑vestul Chinei, dar astăzi această băutură benefică este răspândită în întreaga lume. Știați cum vă poate fi benefic consumul ei? Și este sigur să o preparați acasă?
Tribulus Terrestris: ce este, beneficii și cănd se ia
Tribulus Terrestris: ce este, beneficii și cănd se ia
Tribulus terrestris (Anchovy) este un extract vegetal popular pe care bărbații îl folosesc pentru a crește nivelul de testosteron și interesul sexual. Dar se întâmplă cu adevărat acest lucru sau este doar un efect placebo cunoscut în mod obișnuit?
Psyllium: ce este, beneficii și cum se consumă
Psyllium: ce este, beneficii și cum se consumă
Psyllium conține fibre solubile, care sunt esențiale pentru digestia corectă și hrănirea microflorei intestinale. Ce diferențiază psyllium de alte fibre și cum se administrează pentru beneficii maxime?
Biohacking: 10 lucruri care vă vor schimba viața
Biohacking: 10 lucruri care vă vor schimba viața
Termenul "biohacking" poate suna un pic străin, artificial și ciudat. Este vorba de un set de schimbări în stilul nostru de viață care ne pot îmbunătăți și spori potențialul. Încercați aceste 10 activități care vă pot ajuta în călătoria către cel mai bun sine al dumneavoastră.
Exerciții cu greutatea corpului: beneficii și sfaturi privind cele mai bune exerciții
Exerciții cu greutatea corpului: beneficii și sfaturi privind cele mai bune exerciții
Exercițiul cu propria greutate este eficient, sănătos și ușor de făcut. Este posibil să construiți mușchi cu ajutorul acesteia și ce exerciții sunt cele mai bune?
Cafea vs. Matcha: cum diferă aceste băuturi și care este mai sănătoasă?
Cafea vs. Matcha: cum diferă aceste băuturi și care este mai sănătoasă?
Prin ce se deosebește ceaiul verde japonez Matcha de alte ceaiuri verzi și care sunt efectele sale comparabile cu cele ale cafelei?
Cum să mănânci corect sau principiile unei alimentații sănătoase
Cum să mănânci corect sau principiile unei alimentații sănătoase
Probabil că ați mai întâlnit termenul "alimentație sănătoasă" - dar ce înțelegeți prin acesta și cum îl puteți pune cel mai bine în practică? Articolul de astăzi vă va ajuta.
10 sfaturi simple pentru o dietă mai sănătoasă
10 sfaturi simple pentru o dietă mai sănătoasă
Nu sunteți mulțumit de dieta dvs. actuală? Nu trebuie să disperați. Deși acesta este un subiect foarte individual, am compilat o listă de 10 sfaturi și trucuri de bază care facilitează obținerea bunăstării fizice și mentale.
Ce proteină să alegeți fără lactoză?
Ce proteină să alegeți fără lactoză?
Sunteți intolerant la lactoză și vă întrebați care proteină este potrivită pentru dumneavoastră? După ce veți citi acest articol, veți fi în sfârșit lămurit.
Cu ce poți înlocui cafeaua? Descoperă 7 înlocuitori de cafea
Cu ce poți înlocui cafeaua? Descoperă 7 înlocuitori de cafea
Există vreo modalitate de a înlocui cafeaua preferată? Da! Avem 7 alternative la cafea care îți vor injecta în mod fiabil o nouă doză de energie în vene. Care sunt acestea?
Maca: ce este, beneficii și cum se ia
Maca: ce este, beneficii și cum se ia
Maca peruviană este unul dintre extractele populare utilizate în mod tradițional pentru a susține vitalitatea și funcția creierului. Cum să alegeți tipul potrivit și care este doza?
Curcumin: ce este, beneficii și cum se ia
Curcumin: ce este, beneficii și cum se ia
Curcumina este considerată a fi una dintre cele mai puternice substanțe conținute în condimentul turmeric. Cum poate afecta în mod specific sănătatea umană, ce cantități trebuie consumate și există efecte secundare?