- Jet lag este un termen care desemnează dificultățile asociate călătoriei în funcție de fusul orar.
- Călătoria spre est este mai riscantă din acest punct de vedere.
- Există trucuri simple pentru a atenua efectele jet lag‑ului.
Ce este jet lag‑ul?
Jet lag, sau decalajul orar, este un termen colectiv pentru dificultățile asociate cu, călătoria peste fusurile orare. Cel mai adesea acestea includ oboseală, somnolență sau insomnie și, în unele cazuri, probleme stomacale.
Manifestările de jet lag nu sunt periculoase, dar pot perturba semnificativ experiența de călătorie. Ce cauzează jet lag‑ul și cum pot fi ameliorate simptomele?
Jet lag - un cutremur pentru bioritmul circadian
Corpul uman are propriul său ceas în cap, care, deși nu are mâini, numără cu o perioadă de 24 de ore, la fel ca ceasul de pe noptieră. Acest ceas invizibil este apoi baza pentru ritmurile circadiene.
Acestea contribuie la asigurarea unei productivități ridicate în timpul dimineții, adormind la rândul lor noaptea, când se instalează oboseala. Dacă încă mai căutați în zadar o explicație pentru faptul că vă treziți întotdeauna cu câteva minute înaintea alarmei, bioritmurile circadiene vă oferă din nou o explicație.
Dar dacă traversezi mai multe fusuri orare, aceasta înseamnă un adevărat cutremur pentru bioritmurile tale. În timp ce se întunecă în noua ta destinație, te simți mai degrabă ca la prânz. Această nepotrivire între ora reală și ora internă este cauza jet lag‑ului.
Când este jet lag‑ul cel mai grav sau ai prefera să mergi spre est sau spre vest?
Jet lag‑ul este mai sever cu cât traversezi mai multe fusuri orare. Astfel, deși este posibil să nu observați traversarea a 1‑3 fuse orare, o călătorie la New York sau Beijing (minus sau plus 6 fuse orare) se va încheia probabil cu jet lag.
Direcția geografică pe care o luați are, de asemenea, un impact.
Călătoriile spre est sunt mai riscante în ceea ce privește jet lag‑ul decât cele spre vest. Explicația este de fapt destul de simplă.
- Dacă călătoriți în direcția est, vă puneți în situația în care ar trebui să vă culcați la o oră la care sunteți setat intern pentru zi. Acest lucru poate cauza probleme de adormire și privarea ulterioară de somn.
- Pe de altă parte, dacă călătoriți într‑o direcție vestică, vă veți prelungi puțin ziua. Este posibil să fiți obosit la sfârșitul zilei, dar adormirea va fi mai ușoară decât în primul caz.
5 sfaturi practice pentru a reduce jet lag‑ul
1. Destinație nouă, oră nouă
Indiferent de ora la care ajungeți, adaptați‑vă la rutina locală, dacă puteți. Dacă ajungeți în cursul dimineții, nu mergeți la culcare și încercați să rezistați până seara.
Dacă, pe de altă parte, ajungeți seara, încercați să dormiți până târziu și începeți să explorați noul peisaj dimineața. Acest lucru vă va ajuta să vă adaptați și să vă sincronizați mai repede propriul ceas cu noua oră.
2. Apelați la melatonină
Melatonina este un hormon al somnului care este produs și eliberat în mod natural atunci când sunteți expus la întuneric. Acesta poate fi cumpărat și de la farmacie, iar efectele sale ajută la adormire.
Jet lag‑ul este un caz în care melatonina poate ajuta la adaptarea la o nouă oră. Luați o doză cu aproximativ 60 de minute înainte de a merge la culcare.
3. Adaptați‑vă la o nouă dietă
Alimentația va ajuta, de asemenea, la ajustarea ritmului circadian. Menținerea unei diete regulate în funcție de noua oră vă va ajuta ritmul de somn.
4. Lăsați lumina zilei să vă ajute
Baza ritmurilor dvs. circadiene este secreția de melatonină, hormonul somnului. Acesta este dependent de percepția luminii sau a întunericului, producția și secreția având loc în special în întuneric, în timpul serii și al nopții.
Dacă ajungeți la o nouă destinație seara, dar "simțiți" că mai aveți încă o zi, limitați toate dispozitivele electronice și lăsați propria producție de melatonină să vă ajute. Dacă, pe de altă parte, ajungeți dimineața, dar gândurile dumneavoastră ar prefera să meargă la culcare, mențineți‑vă la soare, care vă va menține mai alert.
5. Atunci când călătoriți, țineți cont de jet lag înainte
Jet lag‑ul te poate perturba în primele 1‑2 zile după ce ajungi. Ține cont de acest lucru și nu planifica călătorii extenuante în prima sau a doua zi după sosire. În mod similar, lăsați călătoriile cu cele mai mari așteptări pentru mai târziu, astfel încât să vă puteți bucura de ele în mod corespunzător.
În mod similar, sportivii profesioniști sosesc cu câteva zile înainte pentru competițiile majore. De fapt, s‑a demonstrat că jet lag‑ul reduce performanțele fizice timp de câteva zile după sosirea la o nouă destinație.
De reținut?
Jet lag, sau decalajul orar, este un termen colectiv pentru dificultățile asociate cu, călătoria pe mai multe fusuri orare. Cele mai frecvente simptome sunt oboseala, somnolența sau insomnia și, în unele cazuri, tulburările de stomac.
Cauza este o abatere temporală de la bioritmurile naturale care ne controlează ritmul circadian. Cu cât traversăm mai multe fusuri orare, cu atât le putem perturba mai mult. De asemenea, se pare că, călătoria spre est duce la probleme mai semnificative decât călătoria spre vest.
Jet lag‑ul dispare de obicei în câteva zile, pe măsură ce ritmul circadian se adaptează la noua oră. Putem ajuta acest lucru prin acceptarea și respectarea noii ore din primul moment. Administrarea de comprimate de melatonină poate contribui, de asemenea, la sprijinirea procesului de adormire.