Substanțele nocive din produsele cosmetice: o amenințare reală sau o alarmă falsă?

verificat de: Mgr. Kristýna Kovářová
  • 1
    • Cosmeticele pentru îngrijirea pielii și cosmeticele decorative sunt utilizate de un procent ridicat de persoane în fiecare zi.
    • Subiectul "substanțelor nocive" din produsele cosmetice face obiectul multor articole pe internet, însă informațiile oferite nu sunt întotdeauna complet relevante.
    • Reglementările și legislațiile naționale și ale UE sunt foarte avansate în această privință, însă persoanele cu afecțiuni ale pielii sau cu pielea sensibilă în special, trebuie să fie atente atunci când aleg produsele cosmetice.

    Sunteți preocupat de compoziția produselor cosmetice? În numeroase discuții, este posibil să întâlniți substanțe de care "ar trebui să vă feriți", cum ar fi parabenii sau ftalații. Acest articol va explica motivele prezenței lor în produsele cosmetice și situația exactă și dacă demonizarea lor este sau nu adecvată!

    Este aceasta o problemă majoră?

    Problema "iritanților" din produsele cosmetice este un subiect major care poate afecta potențial consumatorii și mediul. Multe substanțe utilizate frecvent în produsele cosmetice, cum ar fi parabenii, ftalații și formaldehida, sunt asociate frecvent (și uneori în mod eronat) cu diverse probleme de sănătate, cel mai adesea sub formă de reacții cutanate, eczeme, psoriazis, dar și tulburări hormonale etc.

    Creșterea conștientizării consumatorilor cu privire la conținutul produselor cosmetice a dus la presiuni asupra industriei pentru a lua măsuri de reducere a utilizării acestor substanțe și de îmbunătățire a transparenței cu privire la compoziția lor. Autoritățile de reglementare din multe țări efectuează verificări periodice și iau măsuri pentru ca compoziția să fie cât mai acceptabilă din punct de vedere al calității produselor în cauză (în Uniunea Europeană, orice produs cosmetic toxic nu poate fi vândut legal) - totuși, există unele provocări în ceea ce privește atenția sporită acordată substanțelor specifice care pot avea efecte negative asupra persoanelor, de exemplu,cu piele sensibilă sau afecțiuni cutanate preexistente.

    Prin urmare, merită întotdeauna să vă uitați la ingredientele produselor pe care le cumpărați sau să căutați o alternativă mai blândă. Diverse aplicații (Wewell sau INCI beauty) pot fi un instrument util, care verifică ingredientele și vă avertizează în câteva secunde cu privire la posibilele iritante. Cu toate acestea, consultarea unui medic sau dermatolog ar trebui să fie întotdeauna prima prioritate.

    Substanțe adesea discutate (și cum stau lucrurile cu ele?)

    Din nou, vă reamintim că aceste substanțe sau compuși nu sunt periculoși pentru sănătate în concentrațiile întâlnite în mod obișnuit în produse. Ele pot avea riscurile lor, mai ales atunci când sunt utilizate în exces față de recomandările producătorului sau la persoanele cu boli specifice sau cu pielea sensibilă.

    • Parabeni: un grup de substanțe chimice cu rol de conservant, utilizate în mod obișnuit nu numai în produsele cosmetice, ci și în produsele farmaceutice. Parabenii, precum metilparabenul, etilparabenul, propilparabenul, butilparabenul și heptilparabenul, sunt produși sintetic prin esterificarea acidului para‑hidroxibenzoic cu alcool precum metanolul sau etanolul și sunt adăugați produselor pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor și a mucegaiurilor dăunătoare, prelungindu‑le astfel termenul de valabilitate. Unele studii (efectuate în principal pe animale) au evidențiat posibila lor interacțiune cu receptorii de estrogen, ceea ce ar putea crește riscul anumitor tipuri de cancer. Cu toate acestea, studiile bazate pe observarea persoanelor expuse la parabeni nu au susținut până în prezent, în majoritatea cazurilor, aceste teorii, subliniind faptul că, căile de semnalizare din organism sunt atât de complexe încât, în prezent, nu există dovezi suficiente pentru a dovedi că parabenii sunt nocivi. Concluziile studiilor arată, de asemenea, că parabenii pot avea un potențial iritant redus pentru persoanele sănătoase, iar cazurile de reacții sunt observate mai ales la persoanele cu boli de piele preexistente.
    • Ftalați: compuși chimici care sunt utilizați în principal ca plastifianți pentru a crește flexibilitatea, transparența, durabilitatea și longevitatea materialelor plastice. Aceste lichide incolore, inodore și uleioase sunt utilizate pe scară largă într‑o varietate de produse de consum, inclusiv cosmetice, parfumuri, vopsele și ambalaje alimentare. Acest grup este deosebit de îngrijorător în ceea ce privește impactul asupra sistemului reproducător. Există dovezi că ftalații pot juca un rol și în dezvoltarea anumitor boli cronice. Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că studiile au analizat în principal expunerea la materialele de ambalare și ingestia ulterioară. În UE, utilizarea anumitor tipuri de compuși ftalați este interzisă, atât în produsele cosmetice, cât și în ambalajele alimentare și, de exemplu, în jucăriile pentru copii.
    • Formaldehidă: un compus organic cu un miros înțepător sau acru. Este utilizat în mod obișnuit ca dezinfectant, conservant (în produsele cosmetice) și ca, component al polimerilor. Cu toate acestea, este clasificat în general drept cancerigen, ceea ce înseamnă că poate crește riscul de cancer la persoanele care sunt expuse la el în concentrații mari sau în mod repetat. Cu toate acestea, acest efect este asociat în principal cu inhalarea formaldehidei, iar dovezile care conduc la concluzii similare în cazul consumului sau al altor căi de expunere sunt mai puțin clare, potrivit Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară. Din acest motiv, cantitatea de formaldehidă din materialele de ambalare este reglementată în țările UE, iar utilizarea sa în produsele cosmetice este chiar interzisă.
    • Sulfați: aceștia includ lauril sulfatul de sodiu (SLS) și lauret sulfatul de sodiu (SLES). Acestea sunt substanțe utilizate în produsele cosmetice și detergenți în principal pentru proprietățile lor spumante și pentru capacitatea lor de a elimina impuritățile. Acestea sunt adăugate cel mai frecvent în șampoane, săpunuri și paste de dinți. Dezavantajul lor este că pot fi iritante pentru unele persoane și pot provoca iritații ale pielii și uscarea părului, în special în cazul persoanelor cu piele sensibilă sau cu afecțiuni cutanate preexistente.

    Cum să recunoști un produs cu "valoare adăugată"?

    • Certificarea: această certificare se acordă produselor cosmetice care au fost certificate (o organizație acreditată de inspecție și certificare care asigură controlul și certificarea profesională independentă în sistemul de agricultură ecologică) și care îndeplinesc normele interne ale acestei agenții.
    • Produse de comerț echitabil: produsele etichetate "comerț echitabil" sprijină producătorii din țările lumii a treia și promovează dezvoltarea durabilă. Aceste produse garantează prețuri echitabile, respectarea standardelor sociale și de mediu și sprijină produsele din țările în curs de dezvoltare.
    • Leaping bunny: sau iepurașul săltăreț garantează că produsele nu au fost testate pe animale.
    • Produse organice: acestea conțin ingrediente naturale, organice și pe bază de plante pentru a minimiza expunerea la substanțe sintetice.

    De reținut?

    Unele dintre produsele cosmetice utilizate în mod obișnuit pot conține substanțe potențial iritante, precum parabeni, ftalați sau sulfați. Acest subiect este frecvent abordat pe diverse site‑uri web, care susțin adesea că dovezile nu sunt pe deplin convingătoare și indică riscurile substanțelor a căror utilizare este interzisă în Uniunea Europeană. Adevărul este că siguranța produselor cosmetice este foarte ridicată în UE, iar persoanele cu piele sensibilă sau cu afecțiuni cutanate preexistente ar trebui să fie deosebit de prudente.

    Cu toate acestea, merită să ne concentrăm și asupra calității produselor pe care le cumpărăm. Dintre substanțele menționate mai sus, ftalații în special merită atenție, deoarece fac în prezent obiectul cercetării științifice, iar unii compuși care s‑au dovedit a fi riscanți au fost deja interziși în Uniunea Europeană pentru producția de produse cosmetice sau materiale de ambalare.

  • 1